Cara Membatalkan Bidaan di eBay sebagai Penjual atau Pembeli

94

Sama ada anda pembeli atau penjual, anda mungkin tertanya-tanya cara membatalkan bidaan di eBay. Transaksi adalah mengikat secara sah, jadi anda perlu berhati-hati semasa menjual. Semasa membida, pastikan anda membida pada produk yang betul dan menawarkan harga yang betul. Untuk sebahagian besar, prosesnya lancar dan tidak menyakitkan, tetapi ada kalanya perkara tidak berjalan seperti yang dirancang. Di situlah pentingnya membatalkan atau menarik balik bida anda.

Cara Membatalkan Bidaan di eBay sebagai Penjual atau Pembeli

Dalam istilah eBay, membatalkan bida ialah perkara yang anda lakukan sebagai penjual. Jika anda seorang pembeli, anda menarik balik bida anda. Mereka pada dasarnya adalah perkara yang sama, tetapi jika anda membaca Terma dan Syarat eBay, kedua-duanya sangat berbeza.

Membatalkan Bidaan di eBay sebagai Penjual

Penjual boleh membatalkan bida atas beberapa sebab, termasuk tetapi tidak terhad kepada perkara berikut:

 • Pembeli meminta anda membatalkan bida
 • Item tidak lagi sesuai atau tersedia untuk dijual
 • Anda membuat ralat dalam penyenaraian anda
 • Anda mengambil berat tentang pembeli

Tidak kira apa alasannya untuk membatalkan bidaan sebagai penjual, eBay tidak menggalakkan pembatalan atas sebab yang jelas, jadi anda hanya boleh membatalkan bidaan atas sebab tertentu.

Berikut ialah cara untuk membatalkan bida:

 1. Log masuk ke eBay dan lawati halaman pembatalan bida untuk penjual.
 2. Masukkan nombor item di kotak atas, nama pengguna pembeli di tengah dan sebab pembatalan di bahagian bawah. Klik batalkan bida apabila selesai.

Jika anda mempunyai kriteria tertentu untuk pembida, seperti mengehadkan maklum balas yang rendah atau markah kepuasan, adalah idea yang baik untuk menyatakannya dalam penyenaraian anda. Anda boleh meminta mereka yang mempunyai skor maklum balas kurang daripada 20 untuk menghubungi anda terlebih dahulu, atau anda boleh menghalang mereka sama sekali. Menambah kriteria untuk pembeli pada penyenaraian anda membantu mengelakkan keperluan untuk membatalkan bida, dengan andaian anda mempunyai kriteria.

Selain daripada membatalkan bidaan, anda juga boleh menyekat pembida daripada membeli daripada anda.

Menyekat Pembida daripada Lelongan Anda

Jika anda mempunyai bukan pembayar yang berterusan yang terus membida pada penyenaraian anda dan mengacaukan lelongan, anda boleh menyekat mereka. Ia adalah alat yang sah dalam eBay, dan ia boleh berguna dalam kejadian yang jarang berlaku apabila seseorang hanya cuba menimbulkan masalah atau menurunkan skor maklum balas anda.

 1. Log masuk ke eBay dan lawati sekat halaman pembida eBay untuk penjual.
 2. Masukkan nama pengguna orang yang ingin anda sekat dalam kotak. Pilih Hantar untuk menyimpan. Untuk menyahsekat, hanya padam nama pengguna daripada senarai.

Anda boleh menambah sehingga 5,000 ID pengguna berbeza pada senarai disekat anda pada bila-bila masa. Alat ini boleh menjadi sangat berguna apabila anda menghadapi pesaing yang bermain kotor atau apabila seseorang hanya mahu mengacaukan anda dan menimbulkan masalah.

Menarik Balik Bidaan di eBay sebagai Pembeli

Apabila pembeli membatalkan tawaran, eBay memanggilnya menarik balik. Memandangkan eBay mahukan proses penjualan lancar yang berfungsi untuk kedua-dua pihak, ia tidak menggalakkan penarikan balik sebanyak mungkin. Kadangkala, anda perlu benar-benar mengambil langkah ke belakang daripada transaksi, dan terdapat mekanisme untuk itu sahaja.

Terdapat hanya beberapa kriteria yang membenarkan anda menarik balik bida, termasuk:

 • Apabila penjual mengubah penerangan produk dengan ketara atau ketara
 • Anda secara tidak sengaja membida amaun yang berbeza daripada yang diingini
 • Apabila penjual tidak bertindak balas terhadap komunikasi

Jika lelongan mempunyai kurang daripada 12 jam untuk dijalankan, anda hanya boleh menarik balik bida terakhir anda dan anda hanya boleh melakukannya jika kurang daripada satu jam sejak anda meletakkannya. Jika anda terlepas peluang untuk membatalkan, anda perlu berkomunikasi terus dengan penjual untuk berharap mereka membatalkan bidaan pada akhirnya.

Untuk menarik balik tawaran anda di eBay, apa yang anda lakukan ialah melawati halaman pembatalan bida pembeliklik butang Bermula biru, pilih bida yang ingin anda batalkan, taipkan alasan anda dan klik Tarik Balik.

Selagi anda memenuhi peraturan dan kriteria pembatalan bida eBay, bida anda akan ditarik balik. Jika anda tidak memenuhi kriteria, eBay akan menolak untuk menarik baliknya. Jika pembatalan anda ditolak, anda harus menghubungi penjual secara terus dan melihat sama ada mereka akan mengalih keluar bida anda. Jelaskan keadaan dan pastikan anda meminta maaf. Jika anda mempunyai alasan yang tulen, kebanyakan penjual akan bersetuju untuk membatalkan bidaan untuk anda.