Cara Membatalkan Perjalanan di Lyft

41

Pemandu dan penumpang Lyft mempunyai banyak sebab mengapa mereka mungkin ingin membatalkan perjalanan. Bagi penumpang, mungkin pemandu mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan untuk tiba, atau rancangan mereka mungkin berubah secara tiba-tiba. Pemandu mungkin membatalkan kerana kebimbangan keselamatan, tingkah laku penumpang yang buruk, isu teknikal, keadaan lalu lintas atau masalah peribadi.

Cara Membatalkan Perjalanan di Lyft

Jika anda perlu membatalkan perjalanan Lyft sebagai Pemandu atau penumpang Lyft, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan cara melakukan ini dan perkara yang berlaku apabila perjalanan dibatalkan.

Cara Penumpang Lyft Boleh Membatalkan Perjalanan Tempah

Penumpang Lyft boleh membatalkan perjalanan dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan aplikasi Lyft dan pilih “Edit Ride” dari sudut kiri bawah.
 2. Senarai pilihan pengeditan perjalanan akan dibuka.
 3. Pilih “Batalkan Perjalanan.”

Jika penumpang Lyft membatalkan perjalanan di bawah syarat tertentu (contohnya, jika anda menunggu 30 saat atau lebih lama selepas pemandu menerima tugas itu), mereka mungkin dikenakan bayaran pembatalan.

Cara Penumpang Lyft Boleh Membatalkan Perjalanan Berjadual

Tunggangan berjadual berada dalam bahagian lain apl Lyft. Berikut ialah langkah-langkah untuk membatalkan perjalanan yang dijadualkan.

 1. Pergi ke “Kalendar” di bahagian atas sebelah kanan skrin dalam apl Lyft.
 2. Cari dan ketik pada “Batalkan Perjalanan.”
 3. Sahkan pembatalan.

Penumpang tidak perlu membayar yuran jika perjalanan dibatalkan sekurang-kurangnya sejam sebelum pengambilan yang dijadualkan.

Bagaimana Pemandu Lyft Boleh Membatalkan Perjalanan

Ikuti langkah ini untuk membatalkan perjalanan sebagai Pemandu Lyft:

 1. Lancarkan aplikasi Lyft Driver.
 2. Pilih perjalanan yang perlu dibatalkan.
 3. Ketik pada butang “Batalkan Perjalanan”.
 4. Pilih sebab untuk membatalkan daripada pilihan yang disediakan.
 5. Sahkan dengan memilih “Ya, Batalkan Perjalanan.”

Polisi Pembatalan Perjalanan Lyft

Syarat dan terma khusus digunakan apabila penumpang membatalkan perjalanan Lyft. Lyft mengenakan bayaran tidak hadir dan pembatalan untuk memastikan semua pemandu dibayar atas usaha dan masa mereka. Jika penumpang Lyft membatalkan perjalanan atas sebab tertentu yang memenuhi terma dan syarat pembatalan Lyft, mereka tidak akan dikenakan bayaran.

Jika penumpang membatalkan perjalanan Lyft selepas pemandu mula memandu atau menerima masa ketibaan pemandu, mereka akan dikenakan bayaran pembatalan $2. Jika penumpang tidak berada di lokasi pengambilan dalam masa lima minit atau lebih, perjalanan dibatalkan secara automatik dan penumpang dikenakan bayaran pembatalan.

Bagaimanakah Yuran Pembatalan Lyft Berfungsi?

Lyft mengenakan bayaran jika anda membatalkan berdasarkan kriteria berikut:

 • Jika lebih daripada 30 saat telah berlalu sejak pemandu Lyft menerima perjalanan anda
 • Apabila pemandu Lyft telah tiba dalam masa lima minit dari masa ketibaan yang disiarkan
 • Jika anda membatalkan tiga atau lebih perjalanan dalam masa 15 minit

Penumpang boleh membatalkan perjalanan dalam masa lima minit selepas mengambil jika orang selain mereka mengambil perjalanan atau jika terdapat isu lain.

Lyft mengenakan yuran pembatalan untuk perjalanan yang dijadualkan jika:

 • Perjalanan dibatalkan dalam masa sejam dari masa pengambilan, dan penumpang telah dipadankan dengan pemandu
 • Pemandu Lyft sudah dalam perjalanan untuk mengambil penumpang
 • Seorang pemandu dijadualkan tiba di dalam tingkap pikap

Bayaran pembatalan untuk tidak hadir dikenakan bayaran berdasarkan perkara berikut:

 • Jika pemandu Lyft anda tiba pada masa yang betul untuk menjemput anda
 • Pemandu itu menunggu lama
 • Apabila pemandu cuba menghubungi anda, atau anda menghubungi pemandu

Polisi Bayaran Balik Lyft

Lyft hanya akan mengecaj kaedah pembayaran pilihan anda setelah anda sampai ke destinasi anda. Ini memastikan anda tidak perlu meminta bayaran balik penuh untuk perjalanan yang dibatalkan atau pemandu tidak hadir. Anda tidak perlu membayar yuran jika anda telah mengakses “Edit Ride” dalam apl Lyft dan membatalkan perjalanan anda dalam tetingkap pembatalan.

Bayaran pembatalan yang kecil akan dikenakan jika perjalanan dibatalkan dalam masa lima minit dari waktu ketibaan atau di luar tetingkap pembatalan.

Bayaran Balik Lyft

Jika penumpang menghubungi perkhidmatan pelanggan Lyft untuk meminta pelarasan pada perjalanan, mereka boleh menerima kredit akaun atau pulangan tunai.

Pulangan Tunai

Lyft mengeluarkan bayaran balik wang tunai tambang penuh kepada kad kredit, prabayar, debit atau nilai kedai yang digunakan untuk membayar perjalanan. Pilihan ini tidak boleh digunakan jika anda membayar untuk perjalanan dengan Lyft Cash.

Kredit Akaun

Jika anda telah menghubungi perkhidmatan pelanggan Lyft dan mereka telah membayar balik kredit akaun kepada anda, anda boleh menggunakan bayaran balik ini pada sebarang perjalanan akan datang.

Cara Meminta Bayaran Balik

Jika penumpang merasakan mereka telah dicaj secara tidak adil untuk perjalanan yang dibatalkan, mereka boleh meminta bayaran balik mengikut langkah ini.

 1. Lancarkan apl Lyft dan pergi ke “Menu.”|
 2. Cari “Sejarah Perjalanan” anda, kemudian pilih dan buka tambang yang ingin anda pertikaikan.
 3. Daripada bahagian bawah skrin anda, pilih “Dapatkan bantuan.”
 4. Pilih salah satu daripada pilihan pertikaian yang tersedia.
 5. Ketik sama ada “Tambang Pertikaian” atau “Caj” di sebelah isu yang anda pertikaikan.

Lyft akan menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda dan anda boleh membalas e-mel yang memperincikan isu anda mengenai pembatalan dan caj. Anda sepatutnya menerima maklum balas daripada Lyft dalam masa 72 jam, tetapi Lyft berhak untuk menahan bayaran balik.

Jangka Masa Bayaran Balik Lyft untuk Perjalanan yang Dibatalkan

Jangka masa untuk membayar balik perjalanan yang dibatalkan di Lyft bergantung pada masa dan sebab pembatalan. Lyft tidak akan mengenakan bayaran untuk tunggangan melainkan perjalanan telah selesai dan ditandai sebagai selesai oleh pemandu. Jika penumpang tersilap dicaj untuk perjalanan yang tidak mereka naiki, Lyft mungkin mengambil masa lebih lama daripada seminggu untuk menyiasat keadaan dan mengeluarkan bayaran balik.

Sebab Lyft Boleh Meluluskan Permintaan Bayaran Balik

Terdapat beberapa sebab yang sah mengapa Lyft akan mempertimbangkan untuk membayar balik penumpang atau tidak mengenakan bayaran untuk pembatalan.

Pemandu Lyft Membatalkan Perjalanan

Berikut adalah kemungkinan sebab pemandu Lyft boleh membatalkan perjalanan.

 • Pemandu menyedari bahawa lokasi penumpang terlalu jauh.
 • Penumpang tidak menjawab panggilan atau teks pemandu.
 • Perjalanan yang lebih menguntungkan muncul.
 • Sebab peribadi menghalang pemandu daripada menyempurnakan perjalanan.

Apabila Pemandu Lyft membatalkan perjalanan, penumpang tidak perlu membayar yuran pembatalan dan kad mereka tidak akan dicaj.

Pemandu Lyft Tidak Hadir

Jika Pemandu Lyft tidak muncul, Lyft tidak mengecaj penumpang, kerana apl akan menunjukkan bahawa perjalanan belum bermula. Tetapi dalam beberapa kes, penumpang lain mungkin mengambil perjalanan mereka, dan penumpang asal boleh menghubungi sokongan pelanggan untuk meminta bayaran balik.

Pemandu Lyft Sesat atau Mengambil Laluan Buruk

Jika Pemandu Lyft mengambil lencongan yang tidak perlu atau tersesat semasa memandu penumpang ke destinasi mereka, Lyft mungkin mengenakan bayaran berlebihan kepada mereka. Ini kadang-kadang berlaku dengan pemandu baharu. Dalam keadaan sedemikian, penumpang boleh menghubungi sokongan pelanggan Lyft dan meminta pelarasan tambang.

Pemandu Tidak Profesional

Terdapat beberapa akaun akhbar salah laku oleh pemandu perkongsian tunggangan. Jika penumpang Lyft mengalami tingkah laku tidak profesional daripada pemandu, mereka boleh menghubungi perkhidmatan pelanggan untuk melaporkannya dan meminta bayaran balik.

Batalkan Lyft Anda

Seperti yang dinyatakan di atas, terdapat langkah mudah untuk membatalkan perjalanan Lyft dalam apl. Dan jika perjalanan telah dibatalkan dalam tempoh pembatalan, tiada bayaran akan dikenakan. Jika penumpang telah dikenakan bayaran pembatalan tetapi merasakan mereka tidak salah, mereka boleh memohon bayaran balik melalui tetapan apl. Bayaran balik daripada Lyft diberikan sebagai pulangan tunai atau kredit akaun yang boleh digunakan oleh penumpang untuk menempah perjalanan masa hadapan.

Adakah anda mempunyai sebarang masalah dengan membatalkan perjalanan Lyft atau menerima bayaran balik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.