Cara membeli dan memasang pengecas rumah EV di rumah anda

56
pergi eCharger HOMEfix 11 kW
© go-e

Mempunyai pengecas rumah EV anda sendiri ialah kaedah yang paling mudah dan selesa untuk mengecas kenderaan elektrik. Tetapi apakah perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membeli dan memasang stesen pengecasan anda sendiri? Adakah terdapat sebarang rebat kerajaan? Dan apakah ciri yang anda tidak patut lakukan tanpanya? Kami akan menavigasi soalan ini dan menerangkannya dalam panduan ini.

Sebelum membeli kenderaan elektrik, semua orang juga harus memikirkan tentang infrastruktur pengecasan yang ada. Di banyak tempat, masih terdapat ruang untuk penambahbaikan, dan ia tidak begitu bijak untuk bergantung secara eksklusif pada stesen pengecasan yang tersedia secara umum pada mulanya. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk memikirkan tentang memasang pengecas rumah EV dengan betul dalam keselesaan rumah anda sendiri.

Anda akan dapat melihat gambaran keseluruhan langkah yang perlu anda ambil apabila mendapatkan pengecas EV peribadi anda sendiri di bawah. Jangan panik, hanya terdapat segelintir perkara yang perlu anda pertimbangkan, jadi mari kita lakukannya!

Mengapa membeli pengecas rumah EV di tempat pertama?

Soalan ini mungkin terdengar aneh bagi anda, tetapi sebenarnya, ramai orang mula-mula berfikir tentang mengecas kereta elektrik mereka hanya dengan menggunakan salur keluar kuasa biasa dan pengecas mudah alih yang biasanya disertakan dengan kereta elektrik baharu anda yang berkilat. Tetapi adakah itu idea yang baik? Jawapan ringkas: Tidak! Pengecasan akan menjadi sangat perlahan pada jarak sekitar 10 batu sejam, bergantung pada kecekapan kereta elektrik anda, sudah tentu.

Pengecas mudah alih tersebut yang biasanya disertakan dengan pengecas kereta elektrik anda pada 120 volt dan dipanggil pengecas Tahap 1. Ia akan mengambil masa antara 10 dan 20 jam untuk mengecas sepenuhnya kereta anda. Itu mungkin baik jika perjalanan harian anda terdiri daripada perjalanan singkat ke Costco tempatan. Jika anda kerap memandu lebih daripada 30 batu pada satu hari, anda pasti mahu mendapatkan pengecas Tahap 2 yang dipanggil.

Pengecas Tahap 2 menggandakan voltan kepada 240 volt dan mengecas sehingga lapan kali lebih cepat daripada purata pengecas Tahap 1 anda. Walau apa pun, ia cukup pantas untuk mengisi semula bateri anda semalaman. Kelemahan: Pengecas tersebut datang sama ada dengan palam 240 volt 14-50 yang sama yang anda akan dapati pada pengering dan peralatan rumah utama yang lain – atau ia perlu disambungkan dengan wayar keras oleh juruelektrik. Melainkan anda mempunyai salur keluar kuasa 14-50 pada kedudukan yang betul, anda perlu membayar juruelektrik profesional dalam apa jua keadaan.

Semuanya termasuk, kos biasa berkisar antara $400 dan $4500 untuk pengecas rumah EV Tahap 2 termasuk perkakasan dan pemasangan.

Keseluruhan kelebihan mempunyai pengecas Tahap 2 anda sendiri secara amnya melebihi kos:

  • Anda boleh mengecas kereta anda pada bila-bila masa kerana anda sendiri menggunakan pengecas rumah EV.
  • Anda menjimatkan diri anda daripada kerumitan mencari tempat pengecasan awam.
  • Kuasa pengecasan antara e-kenderaan anda dan pengecas rumah EV anda dikawal secara automatik.
  • Jika pengecas rumah EV mempunyai bahagian belakang, anda boleh mengebil majikan anda untuk bayaran elektrik kereta syarikat.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli pengecas rumah EV

Keperluan undang-undang

Berbeza dengan peranti teknikal lain, anda mesti terlebih dahulu memastikan bahawa anda dibenarkan untuk memasang pengecas rumah EV di premis anda.

Pemilik rumah mempunyai masa yang lebih mudah untuk berbuat demikian kerana mereka tidak perlu pergi ke tuan rumah untuk mendapatkan kebenaran. Dalam keselesaan rumah anda sendiri, anda hanya memasang pengecas rumah EV di mana sahaja anda mahu. Bergantung pada talian kuasa yang menuju ke rumah anda, anda akan dapat memasang pengecas EV yang lebih berkebolehan di rumah anda. Rumah moden biasanya berwayar dengan talian 200-amp.

Walau bagaimanapun, jika anda menyewa atau memiliki pangsapuri di bangunan pangsapuri, anda mesti mendapatkan kebenaran daripada tuan rumah atau pada mesyuarat pemilik terlebih dahulu. Pada dasarnya, bagaimanapun, “hak untuk mengenakan bayaran” terpakai, walaupun untuk penyewa. Bergantung pada negeri anda tinggal, undang-undang mungkin berbeza. Sebaik-baiknya lakukan penyelidikan pantas dengan mencari “hak untuk mengecas [your state]” dan berkumpul dengan penyewa lain yang tinggal di bangunan pangsapuri anda untuk mendekati tuan tanah bersama-sama.

Jika tuan tanah anda memberi lampu hijau kepada anda, anda semua perlu membuat keputusan bersama-sama tentang sistem yang menandakan semua kotak. Pengecas pintar dengan Pengimbangan Beban Dinamik misalnya akan memastikan sentiasa ada kuasa yang mencukupi untuk semua flat di dalam bangunan. Dan kebanyakan pengecas pintar canggih juga menampilkan skrin sentuh yang membolehkan pengebilan individu yang tepat bagi penyewa bergantung pada jumlah elektrik yang mereka gunakan.

Menyambung pengecas ke kenderaan elektrik

Pilihan palam yang betul juga memainkan peranan. Di AS, jenis 1 telah menetapkan dirinya sebagai standard. / © Lindaze / Shutterstock.

Ia juga logik bahawa keperluan spatial mesti dipenuhi. Dalam erti kata lain, anda sepatutnya mempunyai tempat letak kereta yang agak terlindung daripada cuaca, yang kemungkinan besar memerlukan garaj atau carport. Anda juga harus memastikan bahawa panjang kabel adalah sesuai dan anda tidak menghadapi risiko mewujudkan bahaya tersandung dengan kabel. Bercakap tentang kabel: Jelaskan terlebih dahulu sama ada anda memerlukan kabel pengecas Jenis 1 atau Jenis 2. Di Amerika Syarikat, Jenis 1 adalah kabel yang dominan.

Membeli pengecas EV

Seperti mana-mana pembelian, harga memainkan peranan, sudah tentu. Dalam kes pengecas rumah EV, pelaburan terdiri daripada beberapa item – dan beberapa soalan timbul: Adakah terdapat rebat kerajaan yang boleh anda manfaatkan? Adakah anda atau tuan rumah akan membayar? Adakah anda mempunyai sistem fotovoltaik? Berapakah kos pemasangan itu sendiri? Anda harus mengingati semua ini sebagai tambahan kepada harga pembelian perkakasan.

Kos pengecas EV dan pemasangannya

Pertama sekali, anda perlu mengetahui kos perkakasan itu sendiri. Ini bergantung pada pengilang dan julat fungsi dan bermula dari $500 lebih kurang. Pengecas yang lebih canggih dan pintar untuk kegunaan individu akan berharga sekitar $1,500, walaupun terdapat juga beberapa varian yang lebih mahal. Kami akan membincangkan sedikit tentang pemasangan oleh juruelektrik dengan lebih terperinci kemudian. Sebagai peraturan, anda juga harus bersedia untuk mengetepikan $500 hingga $1500 lagi untuk pemasangan bergantung pada prasyarat individu anda.

EV sedang dicaj

Perhatikan panjang kabel dan elakkan kabel daripada menjadi bahaya tersandung. / © Encik Loeffler / Shutterstock

Apabila anda membeli-belah untuk pengecas EV, pastikan anda melihat sama ada anda boleh memanfaatkan sebarang tawaran daripada pembekal kuasa anda atau mendapatkan himpunan pemasangan. Sebagai contoh, rakan sekerja saya yang dikasihi, Camila, baru-baru ini menerima tawaran yang menawarkan bonus perkakasan yang besar untuk pengecas rumah EV. Setelah menentukan kos pastinya akan memberikan anda tahap kepastian dan menghalang juruelektrik daripada mengenakan bayaran tambahan yang besar kepada anda di kemudian hari.

Adakah terdapat rebat kerajaan?

Ya dan tidak. Atau mungkin. Kami mengesyorkan anda sila lihat laman web Veloz dan masukkan butiran lokasi anda. Tapak web ini kemudiannya akan memberi anda gambaran keseluruhan tentang pelbagai jenis pengecas elektrik dan rebat kerajaan yang boleh anda jangkakan di wilayah anda. Alat perbandingan Veloz juga menunjukkan kepada anda anggaran harga pemasangan bergantung pada jenis pengecas rumah EV yang anda pilih. Harap maklum bahawa kos pemasangan tersebut hanyalah anggaran dan bergantung pada persediaan rumah anda.

Jika anda tertanya-tanya: Veloz ialah organisasi bukan untung yang mengabdikan dirinya untuk membuat peralihan kepada mobiliti elektrik lebih lancar dan mempunyai beberapa alatan yang hebat di tapak web mereka.

Prestasi dan fungsi pengecas rumah EV

Julat fungsi dan kuasa pengecasan juga menentukan harga pengecas rumah EV anda. Anda mungkin boleh bertahan dengan pengecas rumah EV yang memberikan 3.7 kW untuk kereta elektrik anda dan memenuhi keperluan pengecasan anda. Tetapi juga perlu diingat bahawa pengecas rumah EV ialah pelaburan jangka panjang dan anda mungkin memerlukan lebih banyak kuasa pengecasan untuk kereta anda yang seterusnya.

Wallbox Commander 2 dengan skrin 7 inci

Pengecas ini mendapat markah dengan paparan tujuh inci dan reka bentuk yang bersih. / © Wallbox

Prestasi yang lebih tinggi tidak semestinya bermakna harga yang jauh lebih tinggi. Stesen Pengecasan Kenderaan Elektrik Pintar (EV) JuiceBox 40 dilengkapi dengan sambungan Wi-Fi dan boleh didapati dengan hanya $699. Ia secara pilihan juga mempunyai palam 240 volt 14-50 – jika anda mempunyai penyambung yang tersedia di rumah anda, anda boleh pergi tanpa mengupah juruelektrik. Jika tidak, anda boleh memilih versi berwayar keras dan biarkan pakar mengambil alih pemasangan.

Satu petua mengenai ciri: Jangan bayar untuk banyak ciri yang anda tidak perlukan. Sebelum membeli, pertimbangkan sebagai contoh sama ada anda ingin menyelesaikan kos anda dengan majikan anda atau pejabat cukai sekiranya pengecas rumah EV yang digunakan oleh perniagaan. Juga tanya diri anda sama ada anda ingin mengekalkan kawalan melalui apl atau paparan tambahan? Adakah anda ingin menyepadukan pengecas rumah EV ke dalam sistem fotovoltaik atau menyekat akses melalui kad RFID? Ingatlah semua faktor ini sebelum anda menggugurkan syiling yang serius untuk pengecas rumah EV.

Pengecas rumah EV yang disyorkan

Kami tidak dapat menguji mana-mana pengecas rumah EV untuk diri kami sendiri, jadi kami tidak berada dalam kedudukan untuk membuat senarai kami sendiri yang terbaik. Tetapi kita sekurang-kurangnya boleh melihat sekeliling apa yang mereka yang berkecimpung dengan mereka dan cadangan masing-masing.

Sebagai contoh, Stesen Pengecasan Kenderaan Elektrik Pintar (EV) JuiceBox 40 telah memperoleh penarafan 4.5 bintang daripada lebih seribu ulasan, dan menawarkan kawalan suara melalui Alexa untuk but. Bukan sahaja ia agak berpatutan, ia juga mengecas kereta elektrik anda dengan selamat, cepat dan boleh dipercayai.

Pengecas JuiceBox serta aplikasi telefon pintar

Pengecas JuiceBox disertakan dengan aplikasi berguna. / © JuiceBox

Jika anda mahu, anda juga boleh menggunakan ciri suis masa melalui aplikasi yang direka dengan sangat baik. Ini adalah praktikal jika anda ingin memanfaatkan kadar elektrik pada waktu malam yang lebih murah.

Pengecas rumah EV lain yang disyorkan:

Pulsar Plus

Mempunyai reka bentuk yang padat, ia menawarkan prestasi yang berkuasa dan sedia di luar. Palam NEMA 14-40 disertakan dan disertakan dengan penarafan Jenis 4 untuk perlindungan air. Ia menyokong pengecasan EV Tahap 2 240 volt. Kedua-dua sambungan Bluetooth dan Wi-Fi disertakan sebagai tambahan kepada apl.

Lefanev

Pada harga ini, anda mendapat pengecas rumah EV Tahap 2 kalis air bertaraf IP66! Unit semua cuaca ini dilengkapi dengan paparan LCD yang memberitahu anda dengan tepat berapa banyak dan kelajuan anda mengecas. Ia dilengkapi dengan kabel 25 kaki yang sepatutnya mencukupi untuk kebanyakan orang. Bercakap tentang tawar-menawar!

Memasang pengecas rumah EV

Dengan proses pemasangan sebenar, anda sebenarnya mempunyai sedikit yang perlu dilakukan. Dalam kes yang paling mudah, rumah anda mempunyai salur keluar kuasa 14-50 di tempat yang betul. Oleh itu, anda hanya boleh membeli pengecas yang disertakan dengan palam yang serasi, gantungkannya pada dinding dan pasangkannya.

Dalam sebarang kes lain, anda harus menyerahkan pemasangan kepada juruelektrik dan profesional yang berkelayakan! Kami telah menyebut kos pemasangan di atas – walaupun dalam banyak kes, anda boleh mendapatkan pakej yang merangkumi perkakasan dan pemasangan, mungkin lebih murah untuk mengupah juruelektrik sendiri.

Jika boleh, anda harus mengaturkan lawatan awal untuk juruelektrik untuk memeriksa keadaan di tapak. Profesional mempunyai pandangan yang berbeza apabila ia datang kepada perkara yang berbeza yang mesti diambil kira. Melalui semakan awal ini, juruelektrik boleh mengemukakan kos keseluruhan dengan cara yang lebih terperinci. Antara lain, ini adalah berdasarkan betapa rumitnya proses pemasangan, sama ada seseorang itu perlu memecahkan dinding, jarak dari sambungan kuasa ke pengecas rumah EV, dan pelbagai faktor lain.


Dengan itu, kami telah selesai dan semoga anda lebih bijak dalam memasang pengecas rumah EV untuk e-kereta anda sekarang. Adakah anda sudah mempunyai pengalaman dengan pengecas EV anda sendiri? Beritahu kami dalam ulasan!