Cara Memberi Mata Saluran dalam Twitch

42

Jika anda sedang mencari cara yang menyeronokkan untuk memberi ganjaran kepada penonton anda di Twitch dengan mata saluran dan memberi mereka rasa faedah yang biasanya hanya tersedia untuk pelanggan, jangan risau. Twitch memudahkan pencipta kandungannya untuk mengeluarkan mata kepada penonton sambil, pada masa yang sama, membenarkan penstrim menjadikan saluran mereka lebih menarik dan mengujakan. Penonton boleh menggunakan mata untuk membuka kunci atau mengubah suai emot atau menyerlahkan mesej mereka. Pilihan untuk melibatkan komuniti anda dengan cara baharu dan menarik hampir tidak terhad.

Cara Memberi Mata Saluran dalam Twitch

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara memberi mata saluran kepada pengikut setia anda di Twitch.

Pengurusan Mata Saluran

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk memberikan mata saluran jika anda baru menggunakan platform atau program Twitch Affiliates. Terdapat tiga langkah utama yang perlu anda lalui – (1) Dayakan titik saluran. (2) Sesuaikan titik saluran. (3) Uruskan ganjaran anda. Menerusi langkah-langkah ini adalah mudah, tetapi ia akan mengambil sedikit masa untuk diselesaikan. Selain itu, bersedia untuk meletakkan had pemikiran anda kerana kreativiti diperlukan untuk mengurus ganjaran anda dengan betul.

Jadi, apabila anda mempunyai sedikit masa dan tenaga kreatif, jom!

Dayakan Mata Saluran

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mendayakan mata saluran. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pergi ke Papan Pemuka Pencipta untuk menguruskan program anda.
 2. Klik pada ikon hamburger (ia adalah tiga baris yang kelihatan seperti hamburger) di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Di bawah “Ganjaran Penonton”, klik pada “Mata Saluran.”
 4. Luncurkan togol ke “Dayakan Titik Saluran.”

Setelah didayakan, langkah seterusnya yang perlu anda lakukan ialah menyesuaikan mata saluran anda.

Sesuaikan Mata Saluran

Untuk menyesuaikan mata saluran anda.

 1. Klik pada butang “Edit” pada ketik “Sesuaikan Mata”.
 2. Pilih nama untuk Mata Saluran anda dan masukkannya.

  Jika anda memerlukan bantuan untuk memutuskan nama yang hendak dipilih, petua berguna ialah memilih sesuatu yang mencerminkan jenama, komuniti dan ganjaran yang akan anda tawarkan. Sebagai contoh, jika anda menghabiskan sebahagian besar masa anda di Twitch cuba mendapatkan markah tinggi pada “Mario”, labelkan Mata Saluran anda “Penjaring Tinggi Sahaja”.
  Nama saluran anda juga boleh memberi anda idea ganjaran. Sebagai contoh, sebagai idea ganjaran, tunjukkan kemahiran permainan penonton anda dengan memainkan video mereka membuka kunci skor tinggi pada “Super Mario Maker.”
 3. Seterusnya, pilih ikon untuk ganjaran anda. Anda boleh menyesuaikan ikon anda jika anda mahu atau pilih pilihan lalai yang tersedia daripada perpustakaan Twitch.
 4. Setelah anda memilih ikon anda, pilih “Simpan”.

Urus Ganjaran Anda

Sudah tiba masanya untuk menguruskan ganjaran anda. Mengurus petua anda melibatkan mencipta ganjaran dan aktiviti tersuai untuk penonton anda. Ambil perhatian bahawa anda tidak perlu menghasilkan ganjaran untuk segala-galanya, kerana terdapat ganjaran lalai yang telah disediakan oleh Twitch. Tetapi anda perlu membuat beberapa yang tersuai juga. Mari lihat ganjaran lalai dan kemudian teruskan untuk menyediakan ganjaran tersuai yang menyeronokkan dan menarik.

Ganjaran Lalai

Ganjaran lalai ialah ganjaran yang telah dipratakrif dan dibuat oleh Twitch. Dua anugerah lalai menyerlahkan mesej penonton atau membuka kunci emote. Penstrim tidak perlu memikirkan idea mereka sendiri atau melakukan apa sahaja untuk memenuhi ganjaran ini setelah dibuka kuncinya. Walau bagaimanapun, anda boleh mengedit anugerah lalai untuk menetapkan kos yang diperlukan untuk mencapainya.

Ciri hebat yang ditawarkan oleh Twitch untuk penstrim ialah melaraskan kos secara automatik berdasarkan saiz khalayak mereka. Pilihan ini membantu memunggah beban mengemas kini kos ganjaran anda apabila pangkalan penonton anda bertambah. Anda boleh menetapkan kos anda sendiri dan menghidupkan atau mematikan Kos Pintar pada bila-bila masa. Klik pada kotak di sebelah “Auto Laras dengan Kos Pintar” untuk mendayakan atau melumpuhkannya. Anda akan dapati ini di sebelah kanan halaman “Urus Ganjaran”.

Ganjaran Tersuai

Ganjaran tersuai memerlukan anda mempertimbangkan ganjaran yang akan diberikan kepada penonton anda. Beberapa idea ganjaran termasuk menjemput penonton ke permainan bersama anda, membenarkan penonton memilih peta yang anda mainkan, memberi jeritan kepada seseorang, menari atau melakukan sesuatu yang lucu. Sebaik sahaja anda mempunyai senarai idea yang unik dan kreatif, anda sudah bersedia untuk menambahkannya. Cara melakukan ini adalah mudah:

 1. Daripada papan pemuka anda pergi ke “+Tambah ganjaran tersuai baharu.”
 2. Pilih nama untuk ganjaran anda.
 3. Terangkan perkara yang berlaku selepas penonton menebus anugerah mata saluran mereka.
 4. Pilih mata saluran yang diperlukan untuk memenangi anugerah.

Pastikan anda memasukkan maklumat yang menjelaskan kepada khalayak anda perkara yang mereka tebus. Ambil perhatian bahawa anda juga boleh menyesuaikan ikon ganjaran.

Terdapat juga “pilihan teks” yang anda boleh dayakan jika anda mahu penonton menulis teks selepas menebus mata saluran. Anda mungkin perlu melakukan ini jika, sebagai contoh, ganjaran anda ialah bermain permainan dengan penonton. Dalam kes itu, anda perlu mengetahui nama dalam permainan mereka untuk menjemput mereka bermain.

Berikut ialah sedikit maklumat yang berguna: Twitch telah mencipta senarai aktiviti yang boleh dilakukan penonton untuk menerima mata dan nilai setiap aktiviti. Tindakan memperoleh mata termasuk menonton (strim langsung dan luar talian, serta menonton berturut-turut), mengambil bahagian dalam serbuan, mengikuti, sorakan dan pemberian hadiah langganan.

Sesetengah tindakan memperoleh memperoleh lebih banyak mata daripada yang lain. Sebagai contoh, mengikuti penstrim akan memperoleh penonton 250 mata, manakala pemberian hadiah langganan akan memperoleh penonton 500 mata. Anda boleh mencari jadual dengan maklumat itu di sini. Walau bagaimanapun, penstrim bebas untuk menukar kos mata dan menetapkan had kepada jumlah masa pengikut perlu memperoleh mata. Hanya tetapkan pemasa cooldown dan kemudian klik “Buat.”

Itu sahaja! Ganjaran anda telah disediakan dan penonton anda boleh mula mengumpul mata dengan mengikut had yang anda tetapkan untuk mencapainya. Jika, atas apa-apa sebab, anda tidak mahu Titik Saluran didayakan, anda boleh melumpuhkan ciri tersebut dengan menogol pilihan “Dayakan Titik Saluran”.

Mengurus Ganjaran Semasa Live

Setelah ganjaran tersuai telah ditebus, anda akan melihatnya pada Suapan Aktiviti dalam Papan Pemuka Langsung anda. Suapan Aktiviti membolehkan anda mengakses Baris Gilir Ganjaran. Apa yang anda perlu lakukan ialah klik pada ikon “Pop-Out”. Gunakan ini untuk melihat dan mengurus permintaan ganjaran tersuai anda. Anda boleh “Tandakan sebagai Selesai” atau “Tolak” ganjaran tersuai. Jika anda menolak, mata akan dikembalikan kepada penonton.

Pastikan anda mendapatkan bantuan mod anda kerana mereka boleh membantu mengurus saluran anda, termasuk fungsi ganjaran. Mod boleh melakukan ini dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Buka tetingkap baris gilir:
 2. Klik pada butang ganjaran Mata Saluran dalam sembang.
 3. Taipkan “/requests.”
 4. Klik pada baris gilir ganjaran di bawah “Tugas.”

Menetapkan Had untuk Penebusan Ganjaran

Twitch membolehkan anda mengehadkan bilangan ganjaran yang dituntut supaya anda tidak akan terharu. Anda boleh mengawal bilangan tuntutan yang boleh ada bagi setiap strim. Anda juga mempunyai pilihan untuk menetapkan “tenang” di antara penebusan setiap strim atau pengguna.

 1. Cari pilihan “bertenang” di bawah “Bertenang dan Had”.
 2. Togol ke kanan untuk mengaktifkan.

Di bawah itu, anda boleh menetapkan “Masa Cooldown Penebusan” berdasarkan bilangan minit dan hari. Anda juga boleh mengehadkan penebusan bagi setiap strim dan pengguna. Dan jika anda mahu, anda boleh “jeda penebusan” jika anda mendapati diri anda terharu dengan permintaan atau sekadar ingin berehat.

Memberi Mata Saluran pada Twitch

Mudah untuk memberikan Mata Saluran. Anda boleh mengurus segala-galanya terus melalui Papan Pemuka Pencipta dan anda pasti akan melibatkan penonton lebih banyak. Dengan memberikan mata, penonton anda diberi insentif untuk menonton strim anda dan mengambil bahagian dalam aktiviti yang berbeza. Mata Saluran ialah cara yang baik untuk menjadikan saluran anda menyeronokkan untuk komuniti anda yang semakin berkembang sambil memupuk emosi positif yang pasti akan menyemarakkan kesetiaan.

Adakah anda telah menyediakan Titik Saluran menggunakan panduan ini? Adakah helah dan petua membantu anda? Apakah pendapat anda tentang Mata Saluran? Sila kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah.