Cara membersihkan bingkai titanium iPhone 15 Pro dan Pro Max

40
Bagaimana untuk membersihkan bingkai titanium iPhone

Anda mungkin biasa membersihkan iPhone dengan aluminium atau keluli tahan karat. Walau bagaimanapun, ini adalah kali pertama Apple menggunakan bingkai titanium dalam siri iPhone 15 Pro, dan jika anda mempunyainya, anda perlu berhati-hati untuk membersihkannya. Jangan risau; dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara terbaik untuk membersihkan bingkai titanium iPhone 15 Pro dan 15 Pro Max.

Alat untuk membersihkan bingkai titanium iPhone 15 Pro Max

Sebelum anda mula membersihkan bingkai titanium iPhone 15 Pro/Pro Max anda, berikut ialah perkara yang perlu anda gunakan untuk membersihkannya:

Bersihkan iPhone anda dengan kain Gentian Mikro
 • Kain microfiber yang bersih
 • 70% isopropil alkohol atau 75% etil alkohol
 • Tisu pembasmi kuman Clorox
 • Membersihkan sapuan buih

Selain daripada bahan yang dinyatakan di atas, anda boleh menggunakan salah satu alat daripada senarai alat terbaik kami untuk membersihkan produk Apple anda.

Perkara yang perlu diketahui sebelum membersihkan siri iPhone 15 Pro anda

Memandangkan Apple menggunakan logam titanium buat kali pertama, anda harus berhati-hati dengan apa yang anda lakukan dengan siri iPhone 15 Pro anda. Berikut ialah beberapa perkara yang perlu anda jaga semasa membersihkan iPhone anda:

 • Jangan biarkan sebarang kabel dipalamkan pada iPhone anda
 • Matikan iPhone anda.
 • Jangan sembur isopropil alkohol terus pada iPhone anda. Sembur pada kain mikrofiber terlebih dahulu dan bersihkan iPhone dengan kain lembap
 • Jangan gunakan udara termampat
 • Elakkan menenggelamkan iPhone ke dalam sebarang cecair pembersih atau air

Cara membersihkan iPhone 15 Pro dan Pro Max anda

Apple mengatakan bahawa bingkai titanium pada siri iPhone 15 Pro mungkin terdedah kepada perubahan warna sementara jika ia terkena minyak dari kulit anda. Namun begitu, anda boleh membetulkannya dengan mengelapnya menggunakan kain mikrofiber yang sedikit lembap.

Bersihkan iPhone 15 Pro dengan kain mikrofiber

Setelah anda mendapat semua pra-syarat, anda boleh mula membersihkan iPhone 15 Pro atau Pro Max anda menggunakan arahan yang dinyatakan di bawah:

 1. Matikan iPhone anda dan cabut sebarang kabel yang disambungkan kepadanya.
 2. Ambil kain mikrofiber dan lembapkan sedikit kain anda dengan beberapa isopropil alkohol.
  Anda juga boleh menggunakan etil alkohol.
 3. Bersihkan iPhone anda dengan teliti dengan kain lembap untuk membersihkan iPhone anda tetapi dengan sedikit tekanan. Anda boleh menggunakan kain lap pembasmi kuman Clorox untuk membasmi kuman iPhone 15 Pro atau 15 Pro Max anda.
 4. Gunakan swab buih untuk membersihkan kawasan yang sukar dijangkau seperti port pengecasan, gril pembesar suara, dsb.

Apabila menggunakan sapuan buih pembersih, pastikan anda tidak mencucuk port pengecasan, atau ia akan menyebabkan iPhone anda tidak dicas. Oleh itu, adalah lebih baik untuk berhati-hati apabila berurusan dengan mereka.

Bercakap tentang siri iPhone 15 Pro, Apple mengesyorkan membersihkan iPhone anda apabila ia terkena kotoran atau pasir, dakwat, alat solek, sabun, detergen, asid atau makanan berasid, losyen atau apa-apa sahaja yang boleh menyebabkan kotoran atau kerosakan lain.

Cara lain untuk membersihkan iPhone 15 Pro anda

Jika membasmi kuman iPhone anda adalah keutamaan anda, pertaruhan terbaik anda ialah pembersih telefon pintar UV. Ia menggunakan mentol UV yang membunuh sehingga 99.99% bakteria; anda hanya perlu meletakkan iPhone anda di dalam dan tunggu sehingga ia selesai kerja. Anda boleh mencari pembersih UV daripada pelbagai jenama, seperti PhoneSoap, Samsung dan banyak lagi.

Cara lain untuk membersihkan iPhone anda ialah dengan menyelesaikannya di sokongan Apple. Ini cara paling selamat untuk membersihkan iPhone 15 Pro atau Pro Max anda tanpa mengotorkan tangan anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah mencari sokongan Apple berdekatan, minta mereka membersihkan iPhone anda dan mereka akan membersihkannya untuk anda tanpa sebarang bayaran. Walaupun ia tidak akan sebaik membersihkannya sendiri, ia akan menyelesaikan kerja.

Pastikan siri iPhone 15 Pro anda bersih

Saya harap anda belajar cara membersihkan iPhone anda melalui panduan yang luas ini. Titanium ialah bahan baharu dalam iPhone, dan memandangkan penggunaannya berbeza berbanding Apple Watch Ultra, kami perlu menunggu dan melihat kesan jangka panjang.

Sementara itu, anda boleh mengikuti petua yang dinyatakan di atas untuk memastikan bingkai titanium iPhone 15 Pro anda bersih. Jika anda mempunyai sebarang soalan atau cadangan mengenai panduan ini, sila tinggalkan di dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan butang Tindakan pada iPhone 15 Pro dan Pro Max: Panduan Terbaik!
 • Cara menyembunyikan ikon loceng senyap pada iPhone 15 Pro dan Pro Max
 • Bagaimana untuk mengehadkan pengecasan bateri kepada 80% pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.