Cara Membersihkan Pad Tetikus Anda

15

Apabila pad tetikus digunakan setiap hari, ia boleh menjadi kotor dengan mudah. Pad tetikus anda akhirnya akan mengalami masalah pengesanan disebabkan oleh habuk dan kotoran ghaib yang terkumpul dari semasa ke semasa. Nasib baik, proses membersihkan pad tetikus anda agak mudah.

Cara Membersihkan Pad Tetikus Anda

Artikel ini akan membimbing anda melalui semua maklumat yang berkaitan untuk mengekalkan pad tetikus bersih yang berfungsi dengan baik.

Cara Membersihkan Pad Tetikus Fabrik

Pad tetikus fabrik lebih mudah terdedah kepada kotoran dan habuk dan secara automatik memerlukan lebih banyak usaha untuk membersihkannya. Pad tetikus anda menjadi lebih kotor jika anda menyentuhnya dengan tangan yang berminyak atau berminyak atau menggunakannya semasa makan makanan.

Membersihkan pad tetikus fabrik anda terdiri daripada proses yang agak mudah. Inilah yang anda perlukan:

 • Berus gigi lama, berus bulu lembut atau span
 • Sabun lembut atau sabun pinggan mangkuk
 • Tuala untuk mengeringkan pad tetikus yang bersih

Ikuti langkah di bawah untuk mula membersihkan:

 1. Isi mangkuk besen atau tab mandi dengan air suam.
 2. Letakkan pad tetikus ke dalam air dan biarkan ia meresap selama satu minit.
 3. Tuangkan sedikit sabun pencuci pinggan yang lembut/lembut.
 4. Gosok pad tetikus anda dengan tangan anda menggunakan air sabun sekarang.
 5. Ambil berus gigi atau span dan gosok pad tetikus perlahan-lahan untuk mengeluarkan semua kotoran dan kotoran.
 6. Bilas pad tetikus di bawah air bersih dan sejuk. Pastikan anda mengeluarkan semua sabun.
 7. Gunakan tuala untuk mengeringkan pad tetikus anda.
 8. Selepas beberapa jam, pad tetikus akan benar-benar kering dan sedia untuk digunakan.

Jika anda memilih untuk menggunakan produk pembersih dan semburan berbanding sabun pinggan mangkuk yang lembut, adalah penting untuk mengikuti arahan penggunaan dengan berhati-hati untuk mengelakkan daripada merosakkan pad tetikus anda. Walau bagaimanapun, penggunaan sabun pinggan mangkuk yang lembut adalah disyorkan secara meluas.

Cara Membersihkan Pad Tetikus RGB Berwayar Anda

Proses pembersihan untuk pad tetikus berwayar sedikit berbeza berbanding dengan pad tetikus fabrik. Pad tetikus berwayar tidak boleh diletakkan berhampiran air.

Berikut ialah cara untuk membersihkan pad tetikus berwayar anda:

 1. Mulakan dengan mencabut pad tetikus berwayar anda.
 2. Letakkan kain microfiber dalam mangkuk berisi air suam.
 3. Tambah sabun lembut atau sabun pinggan mangkuk ke dalam air suam untuk membiarkan kain bersabun.
 4. Keluarkan kain mikrofiber dari mangkuk dan pastikan semua air diperah keluar. Adalah penting untuk memastikan bahawa semua air dikeluarkan dari kain untuk mengelakkan sebarang titisan menyentuh wayar anda.
 5. Bersihkan pad tetikus anda menggunakan kain microfiber. Pastikan untuk mengelakkan bahagian di mana wayar diletakkan.
 6. Biarkan pad tetikus di atas tuala, dengan bahagian kanan menghadap ke atas sehingga ia benar-benar kering.

Cara Membersihkan Pad Tetikus Anda dalam Mesin Basuh

Meletakkan pad tetikus anda di dalam mesin basuh adalah cara yang paling kurang disyorkan untuk membersihkannya. Walau bagaimanapun, jika ia adalah perkara yang mendesak atau anda tergesa-gesa, anda mungkin tidak mempunyai pilihan lain. Apabila membersihkan pad tetikus anda dalam mesin basuh, komposisi fabrik adalah faktor penting. Hanya letakkan pad tetikus anda di dalam mesin basuh jika arahan penjagaan mengatakan bahawa ia boleh dibasuh mesin, dan jika ia diperbuat daripada mana-mana fabrik ini:

 • Akrilik
 • Poliester
 • Microfiber
 • nilon
 • buih
 • Asetat
 • Poliuretana

Untuk membersihkan pad tetikus anda dalam mesin basuh, ikuti langkah di bawah:

 1. Letakkan pad tetikus kotor anda ke dalam beg pakaian.
 2. Pastikan mesin anda ditetapkan kepada kitaran pencucian yang ringan/lembut.
 3. Tuangkan detergen lembut atau lembut ke dalam mesin. Jangan gunakan sebarang peluntur.
 4. Setelah kitaran basuh selesai, keluarkan pad tetikus dan biarkan ia kering selama yang diperlukan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mencuci pad tetikus anda dalam mesin dilakukan atas risiko anda sendiri dan harus menjadi pilihan terakhir. Jika anda ingin lebih pasti bahawa fabrik pad tetikus anda boleh dibasuh dengan mesin, hubungi syarikat pembuatan.

Jika pad tetikus anda mempunyai cetakan padanya atau diperibadikan, maka basuhan mesin mungkin terlalu keras kerana ia boleh merosakkan reka bentuk anda atau mengeluarkannya. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk melakukan pembersihan tempat.

Jangan Lakukan Ini pada Mousepad Anda

Walaupun kebanyakan orang menggunakan kaedah di atas, yang lain mungkin ingin mencuba lebih banyak teknik yang tidak konvensional. Jika anda tertanya-tanya tentang perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk pad tetikus anda untuk mengekalkan jangka hayatnya, ingat perkara berikut:

 • Jangan letakkan pad tetikus anda di dalam mesin basuh di bawah tetapan yang keras. Jika anda memiliki pad tetikus yang boleh dibasuh mesin, maka penting untuk mengikuti arahan penjagaan dan sentiasa menggunakan tetapan pencucian lembut/ringan.
 • Jangan letakkan pad tetikus dalam mesin basuh pinggan mangkuk.
 • Jangan letakkan pad tetikus anda di dalam pengering, ketuhar gelombang mikro atau biarkan di bawah sinar matahari. Pad tetikus tidak berfungsi dengan baik dalam keadaan panas yang melampau. Lazimnya, pad tetikus mempunyai takat lebur yang rendah dan akan rosak jika diletakkan di bawah haba.
 • Jangan bersihkan pad tetikus anda dalam air yang sangat panas.

Soalan Lazim

Berapa kerap saya perlu membersihkan pad tetikus saya?

Ini bergantung pada kekerapan anda menggunakan pad tetikus anda. Jika anda menggunakannya setiap hari, disyorkan untuk membersihkannya sekurang-kurangnya tiga hingga empat kali setahun. Jika pad tetikus anda menjadi kotor secara tidak sengaja, sebaiknya bersihkan dengan segera untuk mengelakkan kesan tanah.

Bolehkah saya membersihkan pad tetikus saya di dalam mesin basuh?

Adalah penting untuk memastikan pad tetikus anda boleh dibasuh mesin sebelum meletakkannya di dalam mesin basuh. Jika anda tidak pasti, hubungi pengilang. Walau bagaimanapun, cara yang paling disyorkan untuk membersihkan pad tetikus adalah dengan sabun lembut dan kemudian keringkan dengan udara.

Sempurna Murni

Pad tetikus yang kotor mungkin sukar digunakan, terutamanya jika ia ditutup dengan kesan berminyak dan kesan berminyak. Nasib baik, kaedah pembersihan standard agak mudah dan melibatkan produk yang mudah diakses. Untuk mengelakkan sebarang pembersihan mendalam pad tetikus anda, pastikan anda membersihkannya secara berkala.

Berapa kerap anda membersihkan pad tetikus anda? Adakah ia menjadi sangat kotor secara kerap? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.