Cara membersihkan Skrin iPad dan aksesorinya: Pensil Apple, kabel, sarung

43
Cara membersihkan Skrin dan aksesori iPad

Jika anda sentiasa menggunakan iPad anda, skrin dan aksesorinya akan mengumpulkan cap jari, kotoran, pasir dan kotoran dengan cepat. Skrin atau aksesori yang kotor tidak berguna dan mungkin menjejaskan jangka hayat dan fungsi. Nasib baik, anda boleh memastikan iPad anda kelihatan dan menunjukkan prestasi terbaik dengan teknik pembersihan yang mudah. Dalam panduan ini, saya akan membimbing anda melalui arahan langkah demi langkah tentang cara membersihkan skrin iPad dan aksesorinya, seperti Pensil Apple, Papan Kekunci Ajaib, kord, dsb., supaya ia berasa serba baharu.

Apakah keperluan untuk membersihkan iPad anda dan aksesorinya

Keperluan untuk membersihkan iPad anda dan aksesorinya

Anda memerlukan beberapa alatan penting untuk membersihkan iPad anda tanpa menyebabkan kerosakan. Jadi kumpulkan mereka sebelum anda memulakan proses pembersihan.

 • Kain mikrofiber (kain bebas lin) untuk menanggalkan cap jari, comot dan kotoran.
 • Air untuk pembersihan am.
 • Isopropil alkohol pekat rendah untuk membasmi kuman iPad anda dan aksesorinya.
 • Udara termampat untuk meniup habuk dan kotoran dari port iPad anda dan kawasan lain yang sukar dijangkau.
 • Berus berbulu lembut untuk mengeluarkan habuk dari papan kekunci iPad anda dan aksesori lain.

Perkara yang perlu dielakkan semasa membersihkan iPad anda

Di bawah ialah beberapa perkara yang perlu anda ingat semasa membersihkan skrin iPad anda dan aksesorinya.

 • Elakkan bahan kimia yang keras seperti peluntur atau ammonia kerana ia boleh membahayakan skrin dan bahagian lain iPad anda.
 • Jangan gunakan bahan yang melelas seperti span kasar, tuala kertas atau bulu keluli, kerana ia boleh mencalarkan skrin.
 • Berhati-hati agar tidak mendapat air dalam port iPad anda, seperti port pengecasan dan bicu fon kepala. Air boleh membahayakan komponen dalaman peranti.
 • Jangan semburkan larutan pembersih terus ke skrin untuk mengelakkan kerosakan cecair.
 • Elakkan menggunakan terlalu banyak tekanan semasa membersihkan iPad anda. Ini boleh merosakkan skrin atau menolak cecair ke dalam peranti.
 • Jangan biarkan penyelesaian pembersihan pada skrin terlalu lama, kerana ia boleh menyebabkan kerosakan skrin dan meninggalkan coretan atau kesan.

Bagaimana untuk membersihkan skrin iPad

Memastikan skrin iPad anda bersih dan bebas kotoran ialah tugas mudah yang boleh anda lakukan dengan mudah. Adalah idea yang baik untuk membersihkan iPad anda sekurang-kurangnya sekali setiap minggu. Selain itu, saya menasihati anda untuk membersihkan skrin iPad anda dengan segera jika anda melihat kesan kotoran daripada makanan, cecair, sabun, solek, losyen atau dakwat.

Bersihkan skrin iPad
 1. Palamkan iPad anda dari mana-mana sumber kuasa untuk mengelakkan kerosakan elektrik. Jika anda mempunyai sarung pelindung pada iPad anda, keluarkannya.
 2. Matikan iPad anda dan pastikan skrin iPad anda tidak dipanaskan. Jika begitu, tunggu beberapa minit dan biarkan skrin menjadi sejuk.
 3. Sekarang, lembapkan sedikit kain lembut, bebas lin atau microfiber di dalam air. Pastikan kain tidak terlalu basah.
 4. Kemudian, semburkan pelarut pada fabrik dan lap skrin perlahan-lahan dengan menggunakan tekanan ringan untuk menghilangkan sebarang kotoran, cap jari atau kotoran.
 5. Akhir sekali, gunakan kain kering untuk mengeluarkan sebarang kelembapan berlebihan daripada skrin. Selain itu, anda boleh mengulangi proses sehingga skrin comot atau bebas kotoran.

Bagaimana untuk membersihkan aksesori iPad anda

Kami menggunakan pelbagai aksesori iPad untuk mencapai produktiviti tertinggi. Jadi, anda mesti membersihkannya dengan betul untuk meningkatkan jangka hayat dan kecekapan prestasinya.

Bersihkan sarung iPad

Bersihkan sarung iPad

Sarung iPad atau iPad Pro adalah penting untuk melindunginya daripada benjolan dan terjatuh secara tiba-tiba. Oleh itu, adalah penting untuk mengekalkan dan mengekalkan kes itu sendiri.

 1. Keluarkan iPad daripada sarungnya.
 2. Gunakan berus berbulu lembut atau roller lin untuk mengeluarkan serpihan atau kotoran daripada bekas.
 3. Buat penyelesaian menggunakan air suam dan sabun lembut atau detergen pinggan mangkuk.
 4. Basahkan kain lembut dengan larutan pembersih dan lap perlahan-lahan ke bawah.
 5. Bilas kain dengan air bersih dan lap ke dalam bekas sekali lagi.
 6. Benarkan sarung kering sepenuhnya sebelum meletakkan iPad kembali.

Langkah di atas paling sesuai untuk sarung silikon iPad. Jika anda menggunakan penutup pintar iPad dan sarung pintar yang diperbuat daripada kulit, anda mesti menggunakan penyelesaian pembersihan kulit dan bukannya sabun. Jadi kulit dapat mengekalkan kilauannya. Selain itu, patuhi mana-mana arahan penjagaan khusus yang disediakan oleh pengilang.

Bersihkan Apple Pencil anda

Bersihkan Apple Pencil anda

Membersihkan Pensil Apple anda adalah penting dalam mengekalkan prestasinya dan memanjangkan jangka hayatnya. Berikut ialah langkah untuk membersihkan Pensil Apple iPad anda.

 1. Pastikan anda mengeluarkan penutup dengan berhati-hati dari hujung Pensil Apple, jika ia mempunyai satu.
 2. Lap hujung Pensil Apple sekarang dengan kain lembut tanpa serabut atau kain mikrofiber untuk membersihkan sebarang habuk, serpihan atau cap jari.
 3. Jika hujungnya masih najis, lembapkan kain yang tidak berbulu dengan air dan lap perlahan-lahan. Walau bagaimanapun, jangan dapatkan air di mana-mana kawasan lain Pensil Epal.
 4. Tunggu sebentar sehingga hujungnya kering. Jika tidak, keluarkan lembapan menggunakan kain kering atau blower Udara.
 5. Letakkan kembali penutup Apple Pencil apabila hujungnya telah kering.

Bersihkan sarung Papan Kekunci Ajaib iPad

Bersihkan sarung Papan Kekunci Ajaib iPad

Ikuti petua yang dinyatakan di bawah untuk memastikan sarung Papan Kekunci Ajaib iPad anda bersih dan dalam keadaan baik.

 1. Pastikan iPad anda tidak disambungkan ke kotak Papan Kekunci Ajaib sebelum membersihkannya.
 2. Tiup bekas papan kekunci dengan udara termampat untuk mengeluarkan habuk dan kotoran.
 3. Lap bekas Papan Kekunci Ajaib dengan kain mikrofiber untuk menghilangkan sebarang kesan terakhir kotoran atau serpihan. Elakkan menggunakan larutan pembersih atau semburan, kerana ini boleh merosakkan papan kekunci.
 4. Anda boleh mengeluarkan perlahan-lahan sebarang sampah keras di antara kekunci menggunakan berus kecil dengan bulu lembut. Untuk melindungi kunci daripada kerosakan, elakkan menggunakan terlalu banyak daya atau tekanan.
 5. Gunakan berus gigi yang bersih dan kering untuk membersihkan port pengecasan dengan teliti pada bekas Papan Kekunci Ajaib. Air dan cecair lain tidak boleh digunakan kerana ia boleh membahayakan port pengecasan.
 6. Sebelum menyambung semula iPad anda, tunggu beberapa minit untuk sarung Papan Kekunci Ajaib kering jika anda menggunakan kain basah atau larutan pembersih.

Bersihkan kabel iPad

Bersihkan kabel iPad

Sebelum membersihkan kabel iPad anda, anda mesti mengesahkan bahawa ia tidak rosak. Dengan mengandaikan kabel anda dalam keadaan baik, ikuti langkah yang digariskan di bawah.

 1. Cabut kabel dari iPad anda dan sumber kuasa untuk mengelakkan bahaya elektrik.
 2. Lap kabel dengan kain kering, lembut dan tidak berbulu. Anda juga boleh basahkan kain lembut atau kapas dengan sedikit isopropil alkohol.
 3. Lap kabel perlahan-lahan dengan kain lembap, fokus pada kawasan yang kelihatan kotoran atau kotoran.
 4. Biarkan kabel udara kering sepenuhnya sebelum menggunakannya semula.
 5. Elakkan menggunakan air atau bahan kimia yang keras untuk melindungi salutan kabel atau wayar dalam anda.

Soalan Lazim

Berapa lama salutan oleophobic iPad saya bertahan?

Jangka hayat salutan skrin oleophobic anda bergantung pada beberapa faktor, seperti tabiat penggunaan dan penyelenggaraan. Walau bagaimanapun, salutan oleophobic pada skrin iPad anda harus bertahan sekitar 1-2 tahun dengan penggunaan biasa dan penjagaan yang betul.

Bolehkah saya menggunakan lap pembasmi kuman untuk membersihkan skrin iPad saya?

Tidak, lap pembasmi kuman tidak boleh digunakan pada skrin iPad anda kerana ia boleh merosakkan salutan. Sebaliknya, anda boleh menggunakan kain mikrofiber yang telah dibasahi sedikit dengan air atau larutan pembersih skrin.

Bolehkah saya meletakkan sarung iPad saya di dalam mesin basuh?

Anda boleh meletakkan sarung iPad anda ke dalam mesin basuh. Tetapi sebelum itu, saya mengesyorkan anda merujuk kepada arahan pengilang.

Jadi, bukankah ia mudah?

Saya harap panduan di atas telah membantu anda membersihkan skrin iPad dan aksesorinya dengan berkesan tanpa merosakkannya. Pembersihan kerap skrin, Pensil Apple, kabel Papan Kekunci Ajaib dan bekas memastikan kebersihannya dan memastikannya kelihatan seperti baharu.

Baca lebih lanjut:

 • Cara membersihkan Apple Watch anda: Band, pembesar suara, muka jam dan mahkota digital
 • Cara membersihkan AirPods dan sarung pengecas anda
 • Alat penting terbaik untuk membersihkan produk Apple anda

Profil Pengarang


Bhaskar

Bhaskar adalah ahli keluarga iGB dan gemar bereksperimen dengan kata-kata dan irama. Dia juga mempunyai kemahiran dalam pembangunan web dan aplikasi. Jika tidak menulis, anda mungkin mendapati dia bertali arus atau terlibat dalam sukan. Dan menjelang petang, petikan beliau akan dipaparkan pada suapan Instagram anda.