Cara Membersihkan Skrin MacBook Anda

15

Tidak kira betapa berhati-hati anda menggunakan Mac anda, anda tidak boleh menyimpannya daripada terkumpul kotoran, cap jari dan comot. Ia bukan sahaja menjejaskan keseronokan menonton anda tetapi juga boleh menjejaskan prestasi paparan secara negatif dari semasa ke semasa. Walaupun anda boleh membersihkan skrin dan papan kekunci MacBook anda di rumah dengan mudah, anda perlu berhati-hati dan khusus mengenainya.

Cara Membersihkan Skrin MacBook Anda

Jangan takut! Kami akan membimbing anda melalui teknik dan alatan yang betul untuk membersihkan skrin Mac anda dengan betul dan memulihkannya kepada kegemilangan dahulu.

Garis Panduan Keselamatan untuk Membersihkan MacBook Anda di Rumah

Sebelum kita meneruskan panduan langkah demi langkah, berikut adalah beberapa Perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan seperti yang dicadangkan oleh Apple yang perlu anda ikuti dengan ketat.

buat

 • Cabut semua sumber kuasa luaran, peranti dan kabel.
 • Sentiasa matikan Mac anda sepenuhnya sebelum membersihkan.
 • Hanya gunakan kain lembut dan tidak berbulu, seperti microfiber.
 • Untuk membasmi kuman paparan anda, anda boleh menggunakan salah satu daripada yang berikut,
  • 70 peratus lap alkohol isopropil,
  • 75 lap etil alkohol, atau,
  • Lap Pembasmi Kuman Clorox.
Bekalan pembersihan untuk MacBook dan Paparan Mac

tidak boleh

 • Jangan gunakan kain kasar, tuala, tuala kertas, kertas tandas, dsb., untuk mengelap skrin.
 • Jangan bersihkan skrin dengan pembersih aseton atau pembersih dengan hidrogen peroksida. Selain itu, elakkan produk seperti pembersih tingkap, cecair pembersih kaca, semburan aerosol, pembersih isi rumah, pelarut, peluntur, ammonia atau bahan pelelas.
 • Jangan gunakan tekanan yang tidak perlu semasa mengelap untuk mengelakkan coretan atau calar pada skrin. Selain itu, elakkan mengelap secara berlebihan.
 • Kelembapan boleh membahayakan peranti anda dengan teruk, jadi jangan masukkan lembapan ke dalam sebarang bukaan.
 • Jangan sekali-kali menyembur pembersih terus pada skrin. Ia mungkin menitis di dalam paparan atau bukaan lain, menyebabkan kerosakan.

Mari kita ulangi: jika anda ingin membersihkan skrin MacBook anda tanpa coretan atau calar, ingatlah garis panduan keselamatan ini.

Cara Membersihkan Skrin Mac Anda dan Menghilangkan Kotoran

Terutama, arahan ini kekal benar tidak kira model MacBook yang anda gunakan atau walaupun anda menggunakan paparan luaran atau keluaran Apple yang lain.

 1. Matikan MacBook anda.
 2. Cabut semua kabel dan peranti.
 3. Bukanya supaya skrin berada dalam kedudukan biasa.
 4. Ambil kain microfiber dan lembapkan sedikit dalam air bersih. Pastikan tidak ada lebihan air yang menitis dari kain.
 5. Sekarang, sokong skrin dengan satu tangan, dan gunakan tekanan ringan untuk mengelap skrin.
 6. Setelah selesai, gunakan microfiber yang bersih dan kering untuk mengeluarkan sebarang sisa lembapan daripada skrin.
 7. Biarkan skrin kering sepenuhnya sebelum menghidupkan peranti.

Untuk hasil terbaik, lipat kain padat sebelum anda memulakan dan gunakan sisi kain yang berbeza. Tambahan pula, cuba dan gunakan gerakan kecil, ringan, bulat untuk membersihkan skrin. Jika anda menghadapi kesan cap jari atau comot yang sukar ditanggalkan, celupkan sedikit kain dalam larutan isopropil alkohol (IPA) 70 peratus dan lap perlahan-lahan.

Jika skrin anda masih tidak selesa selepas dibersihkan, cuba petua ini untuk menyelesaikan isu herotan warna dengan MacBook anda; mungkin itu menjejaskan output visual.

Cara Membersihkan Paparan Apple Studio, Pro Display XDR atau Paparan iMac

Jika anda menggunakan iMac, Apple Studio Display atau Pro Display XDR dengan kaca bertekstur nano, Apple mencadangkan bahawa anda hanya menggunakan kain penggilap yang disertakan dengan paparan. Sehinggakan anda harus membeli penggantian kain penggilap jika anda kehilangan yang asli.

 1. Matikan paparan atau iMac dan cabut palam penyesuai kuasanya.
 2. Gunakan kain penggilap Apple untuk membersihkan paparan dengan lembut.
 3. Untuk pembersihan tambahan, anda boleh basahkan sedikit kain dengan air atau larutan isopropil alkohol (IPA) 70 peratus.
 4. Biarkan paparan udara kering sepenuhnya sebelum menghidupkannya.
Cara Membersihkan Apple Pro Display XDR

Bersihkan Kain Penggilap

Untuk memastikan paparan Mac anda bebas daripada cap jari, calar, coretan atau calar, anda juga perlu menjaga kain penggilap itu.

 1. Gunakan sabun pinggan mangkuk dan air yang lembut untuk mencuci kain penggilap dengan tangan.
 2. Bilas sebersih-bersihnya.
 3. Keringkan kain penggilap dengan udara selama sekurang-kurangnya 24 jam sebelum menggunakannya semula.

Cara Membersihkan Papan Kekunci MacBook Anda
Cara Membersihkan Papan Kekunci MacBook Anda

Peraturan untuk perkara yang tidak patut anda lakukan semasa membersihkan papan kekunci MacBook anda adalah hampir sama dengan paparan. Elakkan daripada menggunakan pakaian yang melelas atau produk yang kasar, jangan masukkan lembapan ke dalam mana-mana port atau bukaan, dan jangan sembur sebarang cecair terus pada peranti.

 1. Matikan MacBook dan cabut plag penyesuai kuasa dan peranti luaran lain.
 2. Lap papan kekunci dengan kain mikrofiber yang kering, lembut dan tidak berbulu.
 3. Untuk pembersihan menyeluruh atau menghilangkan kotoran, lembapkan sedikit kain dengan air dan bersihkan papan kekunci dengan berhati-hati.
 4. Biarkan papan kekunci kering sepenuhnya sebelum menghidupkan peranti.

Jika anda ingin membersihkan papan kekunci, anda boleh menggunakan 70 peratus lap isopropil alkohol, 75 peratus lap etil alkohol atau Clorox Disinfecting Wipes. Walau bagaimanapun, ingat untuk menjauhkan kelembapan dari semua bukaan mesin.

Cara Membuang Kotoran Di Bawah Papan Kekunci MacBook Anda

Terutama, kaedahnya agak berkaedah dan berisiko. Jadi, jika anda tidak menghadapi masalah besar dengan papan kekunci MacBook anda, elakkan menggunakan kaedah pembersihan mendalam ini. Apple mengesyorkan menggunakan semburan udara termampat untuk mengeluarkan habuk atau serpihan yang tersekat di bawah kunci MacBook anda.

 1. Matikan dan cabut palam MacBook anda.
 2. Pegang peranti anda kira-kira pada sudut 75 darjah supaya ia tidak agak menegak.
 3. Jauhkan straw tin kira-kira setengah inci dari papan kekunci. Sembur udara termampat ke atas papan kekunci dalam gerakan kiri ke kanan.

  Papan Kekunci MacBook Apple Deep Clean

 4. Putar Mac ke sebelah kanannya dan sembur papan kekunci dari kiri ke kanan.
 5. Kemudian, putar Mac ke sebelah kiri dan sembur.

  Papan Kekunci MacBook Apple Deep Clean 2

Jika isu itu berterusan atau beberapa kekunci masih tidak berfungsi, hubungi sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan segera.

Pastikan skrin MacBook Anda bersih dan bebas cela.

Kami berharap artikel ini membantu anda memastikan skrin MacBook atau paparan Mac anda bersih dan bersih. Semasa anda melakukan pembersihan, lihat panduan kami tentang cara membersihkan pad tetikus anda dengan betul.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan produk pembersihan yang dimaksudkan untuk cermin mata atau kanta kamera pada skrin MacBook?

Walaupun produk pembersih cermin mata sering disyorkan untuk membersihkan skrin MacBook Pro atau Air, tidak semua pembersih kanta mempunyai komposisi yang sama. Jadi, baca bahan-bahan produk dan gunakannya dengan sangat berhati-hati.

Bagaimanakah cara menghilangkan kesan berminyak dan cap jari dari skrin saya?

Biasanya, kain microfibre yang dilembapkan berfungsi. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan 70 peratus tisu isopropil alkohol, 75 peratus tisu etil alkohol atau kain lap Clorox Disinfecting untuk menghilangkan kotoran degil.

Mengapa masih terdapat tompok atau comot pada skrin saya selepas saya mengikut arahan?

Ini boleh berlaku atas pelbagai sebab – kadangkala, kain mikrofiber tidak berkualiti dan tidak mengelap kelembapan berlebihan dengan cekap. Dalam kes lain, ia adalah mineral atau klorida daripada air paip. Cuba tukar kepada microfiber yang lebih halus atau lebih mahal dan gunakan air mineral.