Cara Membetulkan Akaun Facebook Dikunci Buat Sementara

87

Notis: Ini BUKAN Facebook. Tolong, JANGAN serahkan maklumat yang boleh dikenal pasti secara peribadi atau ulasan anda tidak akan disiarkan. Kami tidak dapat menyelesaikan masalah anda—hanya menyediakan penyelesaian yang mungkin. Jika anda menghadapi masalah, cuba gunakan Chrome dengan halaman Bantuan Facebook berikut dan navigasi menggunakan pautan di sebelah kiri:
Laporkan Masalah | Pusat Bantuan Facebook

Cara Membetulkan Akaun Facebook Dikunci Buat Sementara

Untuk melindungi berbilion akaun penggunanya dan sejumlah besar muat naik data ke tapak setiap hari, Facebook mengambil serius tentang keselamatan platformnya. Dengan sentiasa memantau akaun pengguna, ia dapat mengesan tingkah laku yang mencurigakan dengan cepat. Dengan mengingati itu, pernahkah anda melihat mesej ralat “Akaun Anda Dikunci Sementara” semasa cuba log masuk? Jika ya, anda mungkin tersilap menerimanya kerana langkah berjaga-jaga ketat Facebook.

Artikel ini menerangkan sebab Facebook mengunci akaun buat sementara waktu, cara membuka kuncinya dan cara mengelakkannya daripada berulang.

Akaun Facebook Dikunci Buat Sementara Kerana Aktiviti Mencurigakan

Memasukkan bukti kelayakan Facebook anda di tapak web yang menyamar sebagai Facebook atau log masuk ke Facebook melalui alat pihak ketiga dianggap sebagai “aktiviti yang mencurigakan.” Atas salah satu sebab itu, Facebook akan mengunci akaun anda buat sementara waktu dan meminta anda mengesahkan diri anda sebagai pemilik akaun sebagai langkah berjaga-jaga keselamatan.

Akaun Facebook Dikunci Buat Sementara Atas Sebab Keselamatan

Facebook mengambil serius tentang keselamatan akaun pengguna. Apabila ia mengesyaki akaun telah terjejas, ia akan mengunci akaun tersebut sehingga terdapat pengesahan bahawa pemilik sedang mengakses akaun tersebut. Tindakan yang kelihatan mencurigakan kepada Facebook termasuk:

  • Menghantar terlalu banyak permintaan atau mesej rakan.
  • Menggunakan perisian automatik dan bot.
  • Peningkatan mendadak dalam kekerapan pengeposan.
  • Mempunyai akaun palsu, menggunakan nama palsu atau menyamar sebagai seseorang (boleh dibahaskan).
  • Pengiklanan spam.
  • Menyertai terlalu banyak kumpulan dalam masa yang singkat.
  • Meminta terlalu banyak pemulihan atau kod pengesahan.
  • Sebarang aktiviti yang melanggar Piawaian atau Syarat Komuniti mereka.

Akaun Facebook Dikunci Buat Sementara Kerana Lokasi Tidak Biasa

Salah satu ciri keselamatan utama Facebook ialah memantau alamat IP dan log masuk peranti. Jika syarikat mengesan percubaan log masuk daripada sumber yang tidak dikenali, Facebook akan mengunci akaun tersebut. Ia akan mengakibatkan mesej ralat berikut: “Kami telah mengunci akaun anda kerana seseorang baru-baru ini cuba log masuk dari lokasi yang tidak dikenali.”

Jika anda menggunakan telefon yang berbeza daripada yang biasa anda lakukan atau syarikat mengesan alamat IP yang luar biasa, Facebook akan menyatakan lokasi anda sebagai tidak dikenali. Ciri keselamatan ini boleh menyebabkan akaun anda dikunci walaupun dalam keadaan yang sah.

Cara Membuka Kunci Akaun Facebook Dikunci Sementara

Terdapat beberapa cara yang boleh anda aturkan untuk membuka kunci akaun anda:

Borang “Laporkan Isu Log Masuk”.

Apabila akaun anda dikunci, meminta bantuan Facebook melalui Laporkan isu log masuk mereka ialah tempat yang bagus untuk bermula.

Sertakan penerangan terperinci tentang masalah tersebut dan sebarang kaedah yang anda telah cuba untuk menyelesaikannya dan berikan alamat e-mel hubungan. Untuk membantu Facebook menyiasat situasi ini, sertakan tangkapan skrin mesej ralat yang anda terima. Apabila anda menyerahkan borang, ia akan mengambil masa antara 1–10 hari perniagaan untuk seseorang daripada Facebook membalas.

Borang “Pemeriksaan Keselamatan Mencegah Log Masuk”.

Jika anda tidak dapat melog masuk ke akaun anda kerana semakan keselamatan dan belum menerima kod keselamatan untuk membuka kunci akaun anda, gunakan borang semakan keselamatan yang menghalang log masuk.

Di sini anda juga perlu menerangkan masalah yang anda hadapi dan memberikan alamat e-mel yang boleh dihubungi oleh syarikat itu. Pastikan anda menyatakan bahawa anda tidak menerima kod keselamatan jika itu berlaku.

Sahkan Identiti Anda Dengan Facebook

Borang lain yang berguna ialah Sahkan identiti anda dengan Facebook.

Borang ini membolehkan anda lulus semakan pengesahan untuk membuktikan anda adalah pemegang akaun.

Anda perlu melampirkan ID foto, seperti lesen memandu atau pasport anda, bersama-sama dengan nombor telefon atau e-mel log masuk anda.

Facebook memberi amaran bahawa mereka boleh menyimpan ID anda sehingga satu tahun. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar ini kepada 30 hari sahaja melalui Tetapan Pengesahan Identiti anda.

Tunggu Facebook menghubungi anda semula selepas menyerahkan borang.


Sebagai penutup, Facebook mempunyai langkah ketat untuk melindungi keselamatan akaun pengguna. Facebook mungkin mengunci akaun buat sementara waktu apabila sebarang aktiviti luar biasa dikesan, seperti mengaksesnya dari lokasi yang tidak dikenali, menghantar bilangan siaran yang luar biasa, atau menggunakan perisian automatik.

Facebook menyedari bahawa tidak semua kes adalah penipuan. Atas sebab itu, akaun dibuka kunci dengan cepat setelah mereka berpuas hati bahawa anda adalah pemegang akaun tulen, yang boleh anda lakukan menggunakan proses di atas.

Soalan Lazim Facebook Dikunci Sementara

Bagaimanakah cara saya menghentikan akaun Facebook saya daripada dikunci?

Pertimbangkan perkara berikut untuk membantu menghalang Facebook daripada mengunci akaun anda buat sementara waktu:

• Sahkan nombor telefon, alamat e-mel dan identiti anda. Mengesahkan butiran anda membolehkan Facebook mengetahui bahawa anda adalah pengguna tulen dan tidak cuba menyamar sebagai sesiapa. Anda boleh memasukkan maklumat tambahan seperti kolej yang anda hadiri jika anda mahu.

• Gunakan kata laluan yang kukuh. Kata laluan yang kuat bermakna kurang peluang seseorang meneka kata laluan anda. Kata laluan yang panjang memerlukan lebih banyak masa untuk memecahkan.

• Akaun yang sudah tua secara semula jadi. Malangnya bagi pengguna Facebook baharu, di mata Facebook, akaun anda kurang boleh dipercayai, kerana pengirim spam biasanya menggunakan akaun palsu baharu untuk menghantar spam kepada pengguna. Oleh itu, profil baharu lebih berkemungkinan disekat daripada profil mantap dengan ramai rakan.

Berapa lama kunci facebook sementara?

Kunci Facebook sementara biasanya berlangsung selama 24 hingga 48 jam. Akaun anda akan dibuka sebaik sahaja anda melengkapkan arahan. Jika anda belum menerima kod keselamatan atau mengalami sebarang masalah lain, hubungi Facebook.

Apakah perbezaan antara larangan Facebook dan akaun terkunci?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Facebook mengambil langkah untuk melindungi akaun anda dan orang lain. Walaupun Facebook mungkin mengunci akaun anda untuk melindunginya jika anda telah digodam atau mempunyai log masuk yang mencurigakan, syarikat itu akan melarang pengguna yang melanggar syarat perkhidmatan.

Yang pertama bermakna anda mempunyai aktiviti yang mencurigakan dan anda boleh membuka kunci akaun anda. Yang terakhir ini bermakna anda telah menyiarkan atau menyampaikan sesuatu yang syarikat anggap berbahaya kepada pengguna lain, dan, oleh itu, mungkin tidak membenarkan pilihan untuk mendapatkan semula akaun anda.

Notis: Ini BUKAN Facebook. Tolong, JANGAN serahkan maklumat yang boleh dikenal pasti secara peribadi atau ulasan anda tidak akan disiarkan. Kami tidak dapat menyelesaikan masalah anda—hanya menyediakan penyelesaian yang mungkin. Jika anda menghadapi masalah, cuba gunakan Chrome pada halaman Bantuan Facebook berikut dan navigasi menggunakan pautan di sebelah kiri:
Laporkan Masalah | Pusat Bantuan Facebook