Cara membetulkan amaran “Pengecasan Ditahan” dalam iOS 16

97
bagaimana untuk menyelesaikan isu Tahan dalam iOS 16

Selepas menaik taraf iPhone anda kepada iOS 16, anda mungkin sekali-sekala mendapat gesaan seperti ralat Pengecasan Semasa. Adakah ini bermakna unit pengecasan iPhone anda rosak? Sudah tentu tidak. Ia adalah cara terbina dalam Apple untuk melindungi iPhone anda daripada kemungkinan kerosakan.

Jadi apakah maksud Pengecasan Ditahan dalam iOS 16? Bagaimana anda boleh mengeluarkannya? Dan apakah yang perlu anda lakukan apabila anda melihatnya pada iPhone anda? Anda akan menemui jawapan kepada soalan ini dalam artikel ini.

Mengapa iPhone mengatakan ‘Pengecasan Ditahan’?

Ralat Pengecasan Ditahan ialah mesej yang muncul apabila suhu iPhone anda menjadi lebih tinggi daripada yang dijangkakan semasa mengecas. Anda tidak perlu risau apabila anda menemui mesej ini, kerana ia biasanya hilang apabila telefon menjadi sejuk. Kemudian iPhone anda akan terus mengecas seperti biasa.

Mekanisme selamat gagal ini dihantar dengan iOS 16, dan seperti Emergency Override, Apple meletakkannya untuk mengekalkan hayat bateri. Mesej ralat Mengecas Sedang Ditahan muncul tanpa mengira punca haba; ini mungkin daripada pengecas anda, iPhone atau sebarang faktor luaran lain.

Pemberitahuan Pengecasan Ditahan pada iPhone

Punca Pengecasan Ditahan pada iPhone

Memandangkan mesej Pengecasan Sedang Ditahan muncul disebabkan iPhone yang dipanaskan, menggali kemungkinan punca punca masalah adalah penting.

Berikut ialah beberapa perkara yang mungkin meningkatkan suhu iPhone anda:

  • Menjalankan apl atau tugasan berat pada iPhone juga mungkin memperlahankan iPhone anda dan meningkatkan suhu dalamannya.
  • Meletakkan iPhone pada permukaan panas, termasuk papan pemuka kereta anda, turapan yang dipanaskan atau berdekatan dengan sumber haba mungkin menaikkan suhunya dan mencetuskan mesej ralat Pengecasan Ditahan semasa mengecas.
  • Pengecas atau unit pengecasan rosak.
  • Bateri yang rosak mungkin menjadi terlalu panas, meningkatkan suhu iPhone anda.
  • Menstrim video berkualiti tinggi kadangkala memanaskan unit iPhone.

Perkara yang perlu dilakukan apabila anda melihat pemberitahuan ‘Charging On Hold’ pada iPhone

Menyelesaikan mesej ralat ini tidak memerlukan sebarang teknikal daripada membenarkan telefon menjadi sejuk. Titik tindakan pertama ialah mencabut palam iPhone anda dan berhenti menggunakannya sehingga ia memperoleh semula suhu yang dioptimumkan.

Cuba mengecasnya sebaik sahaja anda merasakan ia telah sejuk. Walau bagaimanapun, jika iPhone anda sering membuang mesej ini, anda mungkin ingin menyemak bateri atau pertimbangkan untuk menukar pengecasnya. Walaupun tiada tugas atau had penggunaan pada iPhone, menjeda tugas berat semasa mengecas mungkin mengalih keluar mesej ralat ini.

Untuk menyemak sama ada iPhone anda telah menjadi sejuk, sambungkan pengecas anda untuk melihat sama ada ia masih memaparkan mesej Pengecasan Ditahan. Jangan ragu untuk terus mengecas jika anda tidak mendapat mesej ini.

Anda tidak perlu panik jika anda melihat mesej ralat ini pada iPhone anda. Ini selalunya bermakna iOS anda berfungsi seperti yang diharapkan dan melaksanakan mekanisme fail-selamat yang diperlukan.

Kesimpulan

Berapa kerapkah anda mendapat mesej Pengecasan Ditahan sejak menaik taraf kepada iOS 16? Beritahu saya di bahagian komen di bawah. Selain itu, jika anda menghadapi isu pemanasan lain pada peranti Apple anda, baca panduan ini.

Baca lebih lanjut:

  • 10 Petua untuk menyelesaikan masalah terlalu panas MacBook
  • Mengapa iPhone saya terlalu panas? 11 Cara untuk menyejukkan iPhone panas
  • Mengapa bateri iPhone dan Apple Watch lama meletup, dan bagaimana untuk mengelakkannya!