Cara Membetulkan AnyDesk Apabila Papan Kekunci Tidak Berfungsi

117

AnyDesk ialah platform yang digunakan untuk mereka yang ingin mengakses dan mengawal peranti dari jauh. Ia kekal mendahului pesaingnya kerana ia intuitif, bersambung dengan cepat dan berprestasi lebih dipercayai daripada rakan sejawatannya. Walau bagaimanapun, sama seperti mana-mana perisian lain, ia tidak kekurangan bahagian isu yang saksama. Sebagai contoh, sesetengah pengguna mendapati bahawa papan kekunci jauh mungkin tidak berfungsi. Jika anda salah seorang pengguna ini, kami sedia membantu.

Cara Membetulkan AnyDesk Apabila Papan Kekunci Tidak Berfungsi

Dalam artikel ini, kami akan meneroka beberapa pembetulan yang anda boleh cuba untuk membolehkan papan kekunci AnyDesk anda berfungsi semula. Jadi, teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

Papan Kekunci AnyDesk Tidak Berfungsi

AnyDesk boleh memberi anda akses penuh melalui peranti jauh. Ini bermakna anda mempunyai akses kepada paparan, audio dan papan kekunci peranti itu. Tetapi kadangkala, papan kekunci mungkin berhenti berfungsi, atau aksara yang dipaparkan mungkin berbeza daripada yang anda taip.

Terdapat pelbagai sebab mengapa papan kekunci AnyDesk mungkin enggan berfungsi. Ini termasuk:

 • Pemasangan perisian AnyDesk yang tidak betul
 • Tidak mempunyai akses papan kekunci kepada papan kekunci komputer jauh
 • Tidak memenuhi keperluan minimum yang ditetapkan untuk menjalankan aplikasi AnyDesk
 • Bekerja pada sistem pengendalian yang perlu dikemas kini.
 • Menggunakan mod papan kekunci yang tidak serasi dengan mod komputer jauh

Cara Membetulkan Papan Kekunci AnyDesk Tidak Berfungsi

Nasib baik, terdapat pelbagai pembetulan yang anda boleh cuba untuk mendapatkan papan kekunci AnyDesk berfungsi semula disenaraikan di bawah.

Benarkan Akses kepada Papan Kekunci

Jika papan kekunci AnyDesk tidak berfungsi, sebab utama mungkin seseorang yang menggunakan komputer jauh yang anda cuba sambungkan telah melumpuhkan akses kepada papan kekunci dan tetikus mereka. Minta mereka membenarkan anda mengakses papan kekunci dengan mengikut langkah di bawah:

 1. Buka AnyDesk dan klik tiga garisan mendatar di sudut kanan atas skrin.
 2. Klik “Tetapan.”
 3. Pilih “Privasi” dari bar sisi kiri.
 4. Tandai pilihan “Kawal Papan Kekunci dan Tetikus Peranti Saya” untuk melengkapkan proses.

Permintaan untuk Hak Ditinggikan

Jika papan kekunci tidak berfungsi walaupun selepas anda dibenarkan mengaksesnya, maka minta hak yang dinaikkan. Windows mempunyai pusat Kawalan Akses Pengguna yang menyekat pengguna lain daripada membuat perubahan pada komputer tanpa kebenaran daripada pentadbir sistem. Sekatan ini boleh menghalang anda daripada mengakses papan kekunci dan tetikus komputer jauh. Jadi, ikuti langkah ini untuk meminta hak yang dinaikkan ke atas komputer jauh:

 1. Pada AnyDesk, pergi ke menu “Tindakan”.
 2. Daripada pilihan yang disediakan, pilih “Minta Ketinggian.”
 3. Pengguna komputer jauh harus menerima gesaan yang meminta mereka menerima ketinggian hak. Setelah mereka membenarkan permintaan itu, anda seharusnya menerima permintaan sesi baharu.
 4. Terima permintaan sesi baharu untuk mengendalikan komputer jauh dengan hak yang dinaikkan.
 5. Papan kekunci kini sepatutnya mula berfungsi sebaik sahaja sesi baharu mula berjalan.

Dayakan Akses Tanpa Pengawasan

Sesetengah pengguna telah melaporkan bahawa membuat sesi melalui akses tanpa pengawasan telah menyelesaikan masalah papan kekunci mereka. Akses tanpa pengawasan membolehkan pengguna menyambung kepada klien jauh tanpa menghantar permintaan sesi kepada klien. Ciri ini paling sesuai dengan pengguna yang sebahagiannya bekerja dari jauh dan ingin mengelak daripada membawa komputer kerja mereka ke mana sahaja mereka pergi. Mereka boleh dengan mudah mengakses komputer jauh tanpa mengira sama ada ia dihidupkan atau dalam mod tidur.

 1. Untuk mendayakan akses tanpa pengawasan pada AnyDesk, ikuti langkah di bawah:
 2. Buka AnyDesk dan klik tiga garisan mendatar di sudut kanan atas skrin.
 3. Daripada pilihan, pilih “Tetapan.”
 4. Klik pada “Keselamatan” dan navigasi ke bahagian “Profil Kebenaran”.
 5. Kembangkan menu lungsur turun dan pilih “Akses Tanpa Pengawasan.”
 6. Klik butang “Tetapkan Kata Laluan…” dan masukkan dan masukkan semula kata laluan.
 7. Klik pada “Guna” untuk melengkapkan proses.

Sekarang cuba gunakan papan kekunci untuk melihat sama ada isu itu telah diselesaikan. Jika belum, cuba pembaikan berikut pada senarai kami.

Tukar Mod Papan Kekunci AnyDesk

Banyak masalah papan kekunci disebabkan oleh bekerja dalam mod papan kekunci yang salah. Jadi, tukar mod papan kekunci secara manual dan lihat sama ada itu menyelesaikan isu tersebut. Jika tidak, teruskan ke penyelesaian seterusnya.

Pastikan Anda Meminta Akses Penuh Semasa Jemputan Sesi

Apabila menghantar jemputan sesi, profil biasanya pergi ke “Lalai”. Ini bermakna anda mungkin tidak dibenarkan mengakses ciri tertentu, seperti akses papan kekunci. Untuk meminta akses penuh kepada komputer jauh, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka AnyDesk dan navigasi ke tab “Sesi Baharu”.
 2. Klik butang “Jemput” dan pilih komputer tertentu yang anda ingin jemput.
 3. Kembangkan menu lungsur turun “Profil” dan pilih “Akses Penuh.”
 4. Tekan butang “Jemput” untuk menyelesaikan proses.

Kemas kini AnyDesk

Mengemas kini komputer anda juga mungkin membetulkan sebarang isu yang mungkin anda hadapi dengan papan kekunci AnyDesk. Kemas kini pantas menggantikan fail yang mengandungi ralat dan pepijat perisian dengan fail baharu yang bersih. Dan perkara yang baik ialah AnyDesk sentiasa mengemas kini perisian untuk melengkapkannya dengan ciri baharu, dan menambah baik ciri sedia ada. Untuk mengemas kini AnyDesk, ikut langkah di bawah:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Halaman muat turun AnyDesk.
 2. Muat turun versi AnyDesk terkini untuk platform yang anda gunakan.
 3. Pergi ke “Muat Turun” dan jalankan fail yang baru anda muat turun.
 4. Ikut arahan pada wizard yang disediakan untuk melengkapkan proses. Setelah proses selesai, lancarkan aplikasi dan cuba gunakan papan kekunci.

Sila ambil perhatian bahawa pengemaskinian AnyDesk tidak mengubah tetapan dan ID pengguna anda. Jadi, anda tidak perlu menukar tetapan sebelumnya selepas kemas kini.

Nyahpasang dan Pasang AnyDesk

Jika mengemas kini AnyDesk tidak menyelesaikan masalah, cuba nyahpasang dan pasang AnyDesk untuk melihat sama ada itu menyelesaikan masalah. Pemasangan semula menyediakan program dengan senarai yang bersih kerana ia menghapuskan semua fail yang rosak dan menggantikannya dengan yang baru tanpa ralat.

Mulakan semula AnyDesk atau Seluruh Komputer

Isu papan kekunci mungkin disebabkan oleh program tidak dimulakan dengan betul. Jadi, cuba mulakan semula aplikasi untuk melihat sama ada itu menyelesaikan masalah. Jika itu tidak berjaya, cuba mulakan semula komputer itu sendiri. Mula semula pantas mengalih keluar semua proses yang sedang berjalan daripada RAM, membolehkan program mula berjalan semula tanpa masalah. Ia juga boleh membetulkan sebarang gangguan sistem kecil yang mungkin menyebabkan papan kekunci AnyDesk tidak berfungsi.

Penuhi Keperluan Sistem Minimum AnyDesk

Jika peranti yang anda gunakan berada di bawah keperluan sistem minimum yang disediakan oleh AnyDesk, anda mungkin akan menghadapi masalah besar semasa menggunakan program, termasuk papan kekunci tidak berfungsi. Ini termasuk risiko keselamatan dan isu teknikal seperti papan kekunci dan tetikus tidak berfungsi dengan betul. Jika komputer anda memenuhi keperluan ini tetapi komputer jauh yang anda cuba untuk memulakan sesi tidak, anda mungkin masih menghadapi masalah. Malangnya, tiada jalan penyelesaian kecuali mengemas kini perkakasan pada komputer yang terlibat supaya mereka dapat memenuhi sistem AnyDesk senarai keperluan sistem.

Papan Kekunci AnyDesk Tidak Berfungsi pada Mudah Alih

Jika Papan Kekunci AnyDesk tidak berfungsi pada telefon mudah alih anda, maka papan kekunci belum didayakan pada peranti. Jadi, ikuti langkah di bawah untuk menyelesaikan masalah:

 1. Pada telefon anda, lancarkan AnyDesk.
 2. Wujudkan sesi baharu dengan peranti jauh.
 3. Setelah skrin peranti jauh didedahkan, tekan logo AnyDesk dan pilih ikon papan kekunci.
 4. Kini, anda sepatutnya boleh mengakses papan kekunci komputer jauh.

Sila ambil perhatian bahawa langkah di atas adalah serupa untuk kedua-dua iPhone dan Android. Anda sepatutnya boleh mengakses papan kekunci peranti jauh, tidak kira jenama telefon yang anda gunakan.

Hubungi Pasukan Teknikal AnyDesk

Jika tiada pembetulan di atas telah berjaya untuk anda, maka masalahnya berkemungkinan besar melibatkan AnyDesk itu sendiri. Program ini mungkin mempunyai pepijat atau masalah teknikal yang mungkin menghalang papan kekunci daripada berfungsi dengan betul. Dalam kes itu, sebaiknya hubungi pasukan sokongan dan terangkan masalah sebenar yang anda hadapi. Pasukan itu seharusnya dapat mengetahui punca masalah dan memberikan anda penyelesaian yang boleh anda cuba untuk menyelesaikan isu tersebut.

Soalan Lazim

Mengapakah fungsi salin dan tampal tidak berfungsi pada desktop jauh?

Jika anda tidak boleh menyalin dan menampal item pada desktop jauh, ikut langkah di bawah:

1. Pada desktop jauh, pergi ke AnyDesk dan buka pilihan menu.

2. Pilih “Tetapan” dan pergi ke “Privasi.”

3. Tanda semak “Kawal Papan Kekunci dan Tetikus Peranti Saya,” dan juga pilihan “Akses Papan Klip Komputer Saya”, diikuti dengan “Akses Papan Klip Komputer Saya untuk Memindahkan Fail.”

Dapatkan Papan Kekunci AnyDesk Anda dan Jalankan Semula

Papan kekunci AnyDesk tidak berfungsi boleh menyusahkan, terutamanya jika operasi yang anda perlu lakukan adalah mendesak. Tetapi dalam kebanyakan kes, anda sentiasa boleh menyelesaikan masalah dengan menyemak semula bahawa anda dibenarkan mengakses papan kekunci komputer. Jika anda mempunyai akses kepada papan kekunci tetapi isu itu berterusan, buat sesi menggunakan akses tanpa pengawasan atau minta hak dinaikkan. Anda juga boleh mencuba pembaikan lain yang dinyatakan dalam artikel jika anda masih menghadapi masalah.

Walau apa pun, kami berharap salah satu daripada pembetulan di atas telah berjaya untuk anda dan papan kekunci AnyDesk anda kini berfungsi.

Pernahkah anda menghadapi masalah dengan papan kekunci AnyDesk? Bagaimanakah anda menyelesaikan isu tersebut? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah.