Cara Membetulkan Autorotate Tidak Berfungsi pada iPhone

72

Keupayaan untuk memutarkan skrin iPhone anda secara automatik ialah ciri yang anda boleh ambil mudah. Hanya apabila autorotate tidak berfungsi barulah anda menghargai operasinya yang lancar. Malangnya, autorotate tidak berfungsi juga apabila anda melihat betapa mengecewakannya apabila iPhone anda tidak melakukan apa yang anda harapkan.

Cara Membetulkan Autorotate Tidak Berfungsi pada iPhone

Sama ada anda mengorientasikan semula skrin anda untuk menonton video atau cuba mengubahnya kembali kepada paparan potret, autorotate tidak berfungsi boleh menjadi gangguan besar. Nasib baik, terdapat beberapa pembetulan yang boleh anda cuba untuk mendapatkan autorotate iPhone anda dan berjalan semula.

Betulkan No. 1 – Nyahaktifkan Kunci Putaran Skrin

Selain ciri autorotate, iPhone anda membolehkan anda mengunci skrin anda pada tempatnya. Ini memastikan bahawa orientasi skrin tidak berubah, tidak kira berapa kali anda memusing telefon anda.

Penguncian skrin berguna jika anda menonton video panjang atau bermain permainan. Anda tidak mahu berurusan dengan skrin berputar di tengah-tengah aktiviti anda, menjadikan penguncian skrin penting. Walau bagaimanapun, anda mungkin terlupa untuk menyahaktifkan kunci skrin anda atau mengaktifkannya secara tidak sengaja.

Anda boleh menyahaktifkan kunci skrin dengan agak mudah, walaupun kaedahnya berbeza-beza bergantung pada sama ada iPhone anda mempunyai butang Utama.

Ikuti langkah ini jika Telefon anda tidak mempunyai butang Laman Utama:

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas sebelah kanan skrin iPhone anda untuk mengakses “Pusat Kawalan”.
 2. Ketik ikon “Kunci Putaran”. Ini ialah gembok yang mempunyai bulatan dengan anak panah dilukis di sekelilingnya.
 3. Semak teks “Kunci Orientasi Potret” yang muncul di bahagian atas “Pusat Kawalan.” Ketik teks ini supaya ia berbunyi “Kunci Orientasi Potret: Mati.”
 4. Keluar dari “Pusat Kawalan” dan cuba putar skrin anda.

Jika iPhone anda mempunyai butang Laman Utama, lakukan perkara berikut:

 1. Leret ke atas dari bahagian bawah telefon anda untuk membuka “Pusat Kawalan.”
 2. Cari butang “Kunci Orientasi Potret” dan ketiknya jika ia dihidupkan.
 3. Keluar dari “Pusat Kawalan” dan putar iPhone anda untuk memeriksa sama ada pembetulan itu berjaya.

Betulkan No. 2 – Mulakan Semula Apl Anda

Anda mungkin mendapati bahawa apl yang anda gunakan tidak berputar secara automatik walaupun anda telah menyemak bahawa anda telah menyahaktifkan kunci skrin. Ini mungkin berlaku jika apl ranap, bermakna anda perlu memulakannya semula untuk mengaktifkan semula putaran automatik.

Gunakan kaedah ini jika iPhone anda tidak mempunyai butang Utama:

 1. Leret ke atas dari bahagian bawah skrin untuk memaparkan “Bar Rumah”.
 2. Pegang “Bar Rumah” selama beberapa saat untuk memaparkan fungsi “Penukar Aplikasi”.
 3. Cari apl yang ingin anda mulakan semula dan leret ke atas pada pratontonnya untuk menutup apl itu.
 4. Cari ikon apl pada skrin Utama anda dan ketik untuk memulakan semula.
 5. Putar telefon anda mengikut keperluan untuk melihat sama ada autorotate telah diaktifkan semula.

Kaedahnya serupa jika telefon anda mempunyai butang Utama:

 1. Ketik dua kali butang Laman Utama dan pilih “Penukar Apl.”
 2. Cari apl yang ingin anda keluar dan leret ke atas pada pratontonnya.
 3. Kembali ke skrin Utama anda dan ketik apl untuk memulakannya semula.
 4. Putar telefon anda untuk menyemak sama ada pembetulan berjaya.

Betulkan No. 3 – Semak Fungsi Putaran Skrin

Sesetengah apl tidak menyokong putaran skrin, yang mungkin membuat anda tidak sedar jika anda tidak mengetahui perkara ini lebih awal daripada masa. Tambahan pula, apl itu mungkin tidak memberitahu anda tentang kekurangan sokongan putaran, menyebabkan anda menggaru kepala tentang masalah itu.

Terdapat cara mudah untuk menyemak sama ada apl anda serasi dengan autorotate. Cuma buka apl yang anda tahu serasi dan putar skrin anda. Jika autorotate berfungsi untuk apl yang serasi, kemungkinan besar apl yang anda cuba gunakan tidak menyokong fungsi autorotate.

Jika itu yang berlaku, anda tidak akan dapat memutarkan skrin pada bila-bila masa apabila menggunakan apl yang tidak serasi. Tetapi sekurang-kurangnya anda akan tahu sebabnya.

Betulkan No. 4 –

Selalunya, mulakan semula adalah semua yang anda perlukan untuk membetulkan isu teknologi iPhone anda. Apabila ia berkaitan dengan autorotate, mulakan semula mungkin menyelesaikan masalah anda jika anda telah menyemak bahawa kunci skrin anda dinyahaktifkan tetapi autorotate masih tidak berfungsi.

 1. Tekan dan tahan butang sisi iPhone anda sehingga anda diberi pilihan untuk “Gelongsor ke Matikan”.
  • Anda mesti menekan dan menahan butang sisi, butang naikkan kelantangan dan butang kelantangan turun bersama-sama pada model iPhone X dan kemudiannya.
 2. Seret peluncur “Slade to Power Off” ke kanan untuk mematikan telefon anda.
 3. Pegang butang sisi untuk menghidupkan semula iPhone anda.
 4. Semak kefungsian autorotate apabila iPhone anda aktif dan berjalan.

Betulkan No. 5 – Nyahaktifkan Zum Paparan

Versi iPhone yang lebih besar, seperti iPhone Max, membolehkan anda memutarkan reka letak skrin Utama anda serta menawarkan autorotate dalam apl anda. Jika reka letak skrin Utama anda tidak berputar, anda mungkin menghadapi masalah dengan ciri Zum Paparan telefon anda.

Paparan Zum membesarkan teks dan ikon, membolehkan anda membacanya dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, menggunakan Zum Paparan juga boleh menghalang telefon anda daripada menggunakan sepenuhnya ciri autorotate. Menyahaktifkan Zum Paparan menyelesaikan masalah ini:

 1. Lancarkan apl “Tetapan” dan navigasi ke “Paparan & Kecerahan.”
 2. Tatal ke “Zum Paparan” dan ketik “Lihat.”
 3. Tukar “Zum Paparan” kepada “Standard” dan ketik butang “Tetapkan”, yang berada di penjuru kanan sebelah atas.

iPhone anda akan dimulakan semula sebagai sebahagian daripada proses menggunakan tetapan zum baharu anda. Apabila ia dihidupkan semula, navigasi ke reka letak skrin Utama anda dan semak fungsi autorotate. Anda juga harus melihat bahawa teks dan ikon anda lebih kecil kerana Zum Paparan berada dalam mod “Standard”.

Betulkan No. 6 – Kemas kini iOS

Dalam sesetengah kes, menggunakan versi iOS yang lebih lama boleh mencipta isu keserasian yang menyebabkan autorotate berhenti berfungsi. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan versi apl yang dikemas kini untuk dijalankan pada versi iOS yang lebih baharu daripada yang anda miliki. Walaupun apl mungkin masih berfungsi pada tahap asas, masalah keserasian boleh menyebabkan autorotate berhenti berfungsi.

Mengemas kini kepada versi terkini iOS boleh menyelesaikan masalah ini:

 1. Buka apl “Tetapan” dan ketik “Umum.”
 2. Pilih “Kemas Kini Perisian” dan tunggu iPhone anda mencari kemas kini yang tersedia.
 3. Jika terdapat kemas kini untuk versi baharu iOS, pilih pilihan untuk “Muat turun dan Pasang”.

Anda mungkin perlu menunggu beberapa minit untuk iPhone anda menyelesaikan pemasangan. Peranti juga boleh dimulakan semula semasa proses ini. Tunggu sehingga telefon anda dihidupkan semula dan versi baharu iOS dipasang sebelum menguji autorotate anda.

Betulkan No. 7 – Tetapkan Semula Tetapan Anda

Jika tiada pembaikan lain berjaya memulihkan fungsi autorotate iPhone anda, anda boleh cuba menetapkan semula peranti untuk memulihkannya kepada fungsi asalnya. Pertimbangkan pilihan ini sebagai pilihan terakhir. Menetapkan semula iPhone anda memadam semua pilihan, kata laluan dan tetapan Wi-Fi anda. Syukurlah, telefon anda menyimpan kebanyakan data peribadi anda, seperti kenalan dan gambar.

Ikuti langkah ini untuk menetapkan semula iPhone anda:

 1. Lancarkan aplikasi “Tetapan” dan ketik “Umum.”
 2. Pilih “Tetapkan Semula” daripada senarai pilihan.
 3. Pilih “Tetapkan Semula Semua Tetapan” dan masukkan kod laluan iPhone anda apabila digesa.
 4. Tunggu sehingga iPhone anda menyelesaikan penetapan semula. Ia mungkin dimulakan semula semasa proses ini.
 5. Uji fungsi autorotate.

Betulkan No. 8 – Lawati Kedai Apple

iPhone anda menggunakan penderia yang dipanggil pecutan untuk kefungsian autorotatenya. Sensor itu agak sensitif, bermakna ia mungkin pecah jika anda menjatuhkan iPhone anda atau jika sesuatu yang tidak diingini berlaku pada elektronik peranti.

Jika anda telah mencuba setiap pembaikan yang melibatkan perisian peranti, anda mungkin menghadapi masalah dengan pecutan anda. Malangnya, ini bukan masalah mudah untuk diselesaikan sendiri kerana anda perlu mendapatkan penderia gantian dan berkemungkinan membatalkan sebarang jaminan yang anda ada pada telefon.

Lawati Apple Store setempat anda jika anda mengesyaki pecutan yang rosak menyebabkan masalah autorotate anda. Apple Genius di kedai mungkin membawa telefon anda untuk dibaiki, terutamanya jika pembaikan yang mereka cuba tidak berjaya.

Ambil perhatian bahawa anda mungkin perlu membayar untuk pembaikan, bergantung pada status waranti anda dan punca kerosakan sensor.

Dapatkan Autorotate Kembali Dengan Pembetulan Mudah

Pelbagai isu perisian, serta satu masalah perkakasan utama, boleh menjadi punca autorotate tidak berfungsi pada iPhone anda. Menentukan punca masalah boleh membantu anda melaksanakan pembetulan dengan cepat yang mengembalikan fungsi tersebut. Tetapi jika anda tidak tahu apa yang menyebabkan masalah itu, kerja melalui pembaikan dalam artikel ini membantu anda menyelesaikan masalah peranti anda dan memulihkan autorotate dengan cepat.

Pada pendapat anda, sejauh manakah nilai autorotate semasa menggunakan iPhone anda? Pernahkah anda mendapati diri anda berada dalam situasi di mana tidak mempunyai autorotate menyebabkan masalah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.