Cara Membetulkan Carian YouTube Tidak Berfungsi

94

Dengan berjuta-juta video yang disiarkan, YouTube harus mengembalikan hasil untuk kebanyakan carian asas. Walau bagaimanapun, kadangkala pengguna telah melaporkan isu ini. Terdapat beberapa sebab yang berbeza ini boleh berlaku.

Cara Membetulkan Carian YouTube Tidak Berfungsi

Jika carian YouTube anda tiada hasil, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan sebab biasa perkara ini berlaku, bersama-sama dengan perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan isu tersebut.

Carian YouTube Tidak Berfungsi pada Apl Mudah Alih

Cara popular untuk mencari dan melihat video YouTube kegemaran anda adalah dengan menggunakan apl mudah alih. Melainkan anda mencari sesuatu yang sangat jarang berlaku dan kabur, algoritma YouTube harus sentiasa memberi anda hasil. Apabila ia tidak, jelas ada masalah. Berikut ialah beberapa cara untuk membolehkan carian YouTube anda berfungsi dengan betul.

Semak Penyebab Biasa

Kadangkala semua yang diperlukan untuk membolehkan fungsi carian YouTube berfungsi dengan baik ialah mencuba beberapa pembetulan pantas. Ralat carian jarang berlaku, walaupun ia berlaku. Cara paling mudah untuk menyelesaikan masalah ini disenaraikan di bawah.

 • But semula telefon anda
 • Tutup apl YouTube dan buka semula
 • Semak sambungan internet anda
 • Cuba cari dengan kata kunci yang berbeza

Jika pembetulan mudah ini tidak berjaya, terdapat lebih banyak penyelesaian yang lebih mendalam yang boleh anda cuba.

Semak Tapak YouTube untuk gangguan

Mungkin masalahnya bukan di hujung anda. Kadangkala, pelayan YouTube rosak atau menghadapi masalah teknikal. Anda boleh menyemak statusnya dengan cepat dengan mengikuti langkah ini.

 1. Buka penyemak imbas pada peranti mudah alih anda.
 2. Navigasi ke Pengesan bawah.
 3. Di sini anda akan melihat sama ada tapak itu tidak berfungsi atau mengalami masalah.

Jika mereka mengalami gangguan, tunggu sehingga ia diperbaiki. Jika tidak, cuba beberapa cadangan kami yang lain.

Kemas kini Apl YouTube

Jika anda tidak menjalankan versi terbaharu apl YouTube, ini boleh menyebabkan ralat carian. Berikut ialah cara untuk menyemak.

Untuk pengguna Android:

 1. Lancarkan Gedung Google Play aplikasi.
 2. Ketik Foto Profil anda.
 3. Klik “Urus apl dan peranti.”
 4. Semak untuk melihat sama ada perkataan “Kemas Kini” berada di sebelah ikon YouTube.
 5. Jika kemas kini tersedia, tekan “Kemas kini.”

Untuk pengguna iPhone:

 1. Lancarkan Stor aplikasi.
 2. Ketik Foto Profil anda.
 3. Cari apl YouTube. Jika tertera “Kemas kini” di sebelah ikon, pilih ikon itu untuk mengemas kini apl.

Selepas anda mengemas kini apl YouTube, lancarkan dan cuba carian anda sekali lagi.

Kosongkan Cache YouTube Anda

Kadangkala mengosongkan cache telefon anda boleh membantu dengan isu hasil carian. Ini boleh dicapai dengan mudah pada peranti Android. Malangnya, pengguna iPhone perlu memadamkan apl YouTube dan memasangnya semula untuk mengosongkan cachenya. Berikut ialah cara untuk mengosongkan cache telefon anda pada kedua-dua peranti.

Untuk pengguna Android:

 1. Ketik ikon “Tetapan”.
 2. Pilih “Apl & Pemberitahuan.”
 3. Klik “YouTube” dan pergi ke “Storan & Cache.”
 4. Pilih “Kosongkan Cache.”
 5. Lancarkan YouTube sekali lagi dan cuba semula carian anda.

Untuk pengguna iPhone:

 1. Ketik lama pada ikon apl “YouTube”.
 2. Setelah semua ikon mula bergoyang, anda boleh sama ada memilih “Padam apl” atau tekan “-” di penjuru kiri sebelah atas ikon.
 3. Lancarkan aplikasi “App Store” dan muat turun Youtube.
 4. Lancarkan apl dan log masuk dengan kelayakan anda.
 5. Cuba lakukan carian sekali lagi dan lihat jika mengosongkan cache apl menyelesaikan masalah.

Carian YouTube Tidak Berfungsi di TV

Dengan TV pintar menjadi semakin popular, ramai orang seronok mencari dan menonton video YouTube pada skrin lebar mereka. Ini sememangnya cara yang lebih baik daripada menontonnya pada skrin telefon anda yang jauh lebih kecil. Sesetengah pengguna melaporkan tidak mendapat sebarang hasil apabila melakukan carian asas untuk video. Ini boleh berlaku kerana beberapa sebab. Terdapat beberapa pembetulan mudah yang boleh anda lakukan untuk membolehkan fungsi carian berfungsi semula.

Kemas kini Apl YouTube

Kebanyakan TV pintar mengemas kini apl secara automatik apabila tersedia. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak benar untuk mereka semua. Kadangkala anda hanya perlu mengemas kini apl YouTube kepada versi terkini untuk mendapatkan hasil carian yang betul. Rujuk dokumentasi TV pintar anda untuk mendapatkan maklumat tentang cara melakukan kemas kini apl manual.

Power Down Semuanya

Sesetengah pengguna yang menggunakan apl YouTube pada TV pintar mereka telah melaporkan bahawa mematikan segala-galanya boleh membetulkan isu ralat carian. Matikan TV anda dan cabut plagnya. Matikan modem atau penghala anda, dan juga putuskan sambungannya daripada sumber kuasanya. Tunggu sebentar sebelum memasangkannya dan menghidupkannya semula. Buka apl YouTube dan cuba carian anda sekali lagi.

Carian YouTube Tidak Berfungsi dalam Chrome

Menggunakan penyemak imbas Chrome pada komputer meja atau komputer riba ialah cara terbaik untuk menonton video YouTube kegemaran anda. Dengan berjuta-juta pilihan, mencari yang sesuai untuk anda bukanlah perkara yang lebih mudah. Malangnya, kadangkala carian anda akan kembali tanpa hasil. Ini adalah petunjuk bahawa ada sesuatu yang tidak kena di pihak anda. Terdapat beberapa penyelesaian yang boleh anda lihat dan cari puncanya.

Muat Semula Keras Chrome

Kadangkala semua yang diperlukan untuk mendapatkan carian YouTube untuk mengembalikan hasil adalah dengan hanya menyegarkan penyemak imbas anda. Muat semula keras akan mengosongkan cache penyemak imbas anda untuk tapak web semasa dan memuatkan semula halaman tersebut.

 • Pengguna Windows boleh menahan “Kawalan” dan klik butang “Muat Semula”.
 • Untuk pengguna Mac, tahan “Command + Shift + R”

Hidupkan JavaScript

Kemungkinan penyebab carian YouTube tidak berfungsi ialah anda tidak mendayakan JavaScript pada komputer anda. Ini adalah sesuatu yang anda boleh hidupkan dengan mudah. Begini cara melakukannya.

 1. Buka Chromeketik pada ikon “tiga titik”, dan pilih “Tetapan.”
 2. Menggunakan tetingkap carian di bahagian atas skrin, taip “JavaScript.”
 3. Daripada “Menu Kandungan”, klik butang di sebelah “Tapak boleh menggunakan Javascript” untuk meletakkannya dalam kedudukan “Hidup”.
 4. Lakukan carian YouTube anda sekali lagi untuk melihat sama ada masalah telah diselesaikan.

Lumpuhkan Pecutan Perkakasan

Sesetengah pengguna Chrome telah melaporkan bahawa ciri carian YouTube yang tidak berfungsi boleh dibetulkan dengan melumpuhkan pecutan perkakasan. Untuk mencuba ini, ikuti langkah ini.

 1. Pelancaran Chrome dan klik pada ikon “tiga titik”.
 2. Pilih “Tetapan.”
 3. Taipkan “pecutan perkakasan” dalam tetingkap carian.
 4. Lumpuhkan pecutan perkakasan dengan menogol suis ke kedudukan “Mati”.
 5. Cuba carian YouTube anda sekali lagi.

Gunakan Pelayar Berbeza

Jika anda masih mengalami masalah dengan carian YouTube dan kaedah di atas tidak menyelesaikan isu tersebut, cuba gunakan penyemak imbas lain. Terdapat banyak pilihan lain mengenai penyemak imbas, baik untuk PC dan Mac. Cuba gunakan Microsoft Edge atau Firefox.

Pembetulan Pantas untuk Menjelaskan Fungsi Carian YouTube Berfungsi

Walaupun tidak biasa, kadangkala fungsi carian YouTube akan menghasilkan hasil sifar. Selagi anda mengeja semuanya dengan betul, carian anda harus memberikan hasil. Masalah dengan mencari mungkin disebabkan oleh penggunaan apl yang lapuk, isu cache atau masalah Internet. Mengemas kini apl, menyemak sambungan internet anda atau hanya but semula peranti anda biasanya menyelesaikan masalah.

Adakah anda mempunyai masalah dengan carian YouTube tidak berfungsi? Adakah anda menggunakan cadangan dalam artikel ini untuk menyelesaikan masalah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.