Cara Membetulkan Disqus Mengesan Komen Anda sebagai Spam

18

Jika anda fasih dengan internet, anda tahu spam ialah isu di mana-mana ulasan dibenarkan. Spam agak mengecewakan, sekurang-kurangnya, untuk pentadbir dan pengulas lain. Disqus cuba menentang spam dengan pengesan spam automatik, yang agak berkesan. Walau bagaimanapun, perkhidmatan kadangkala mendapat cetusan gembira dan menapis komen biasa sebagai spam. Jika Disqus kerap menandakan komen anda sebagai spam, kemungkinan anda melakukan sesuatu yang salah. Jangan risau, kerana panduan ini akan membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Cara Membetulkan Disqus Mengesan Komen Anda sebagai Spam

Mengapa Disqus Mengesan Komen Anda sebagai Spam

Amaran Spam Disqus

Kemungkinan besar, soalan pertama yang muncul dalam kepala anda apabila anda melihat ulasan anda telah dibenderakan ke bawah ialah, “Mengapa?” Mengetahui sebab ulasan anda dibenderakan bermakna anda boleh mencari penyelesaian atau menghalangnya daripada dibenderakan lagi.

1. Pentadbir Menyekat Komen Anda

Pentadbir komuniti yang berbeza boleh meluluskan, memadam dan menandakan ulasan sebagai spam. Ramai orang mungkin akan menunjuk kepada pasukan Disqus apabila mereka mendapati ulasan mereka telah dibenderakan. Tetapi dalam beberapa kes, ia boleh menjadi pentadbir.

Memandangkan mereka mempunyai kuasa penuh, pentadbir mungkin tidak semestinya menjelaskan sebab mereka melakukannya, kerana pentadbir yang berbeza mungkin mempunyai prinsip yang berbeza atau yang dikenal pasti sebagai spam. Walau bagaimanapun, memastikan ulasan anda tidak melanggar peraturan komuniti adalah idea yang baik.

2. Anda Siarkan Terlalu Banyak Pautan atau Kata Spam

Benang komen Disqus

Walaupun pentadbir meluluskan ulasan, pengesan spam kadangkala menapis beberapa ulasan berdasarkan kandungannya. Ini adalah berdasarkan apa yang sistem telah diberi makan untuk memantau. Walaupun anda mungkin sah, anda boleh mencetuskan penapis spam jika anda mempunyai elemen atau perkataan yang diserlahkan dalam ulasan anda.

Satu elemen sedemikian ialah pautan. Malangnya, ramai yang cuba mengiklan melalui ruangan komen. Dan bukannya menambah sumbangan yang membina kepada perbincangan, mereka menggagalkan utas dengan pautan yang mengganggu.

Atas sebab ini, pengesan mungkin akan menyekat ulasan dengan terlalu banyak pautan. Walaupun satu pautan dalam ulasan mungkin tidak mencetuskan perisian, banyak ulasan yang mengandungi beberapa pautan boleh menyebabkan anda dibenderakan. Walaupun diluluskan, pentadbir Disqus boleh mengalih keluar ulasan anda kemudian untuk kandungan spam.

3. Salah satu Komen Anda telah Dikesan sebagai Spam

Komen dengan bendera Dikesan sebagai spam dalam Disqus

Malangnya, salah satu ulasan anda disekat juga boleh menyebabkan orang lain dikesan sebagai spam. Dalam keadaan itu, ini bermakna sistem melihat anda sebagai spammer.

Ini boleh berlaku apabila pentadbir menyekat salah satu ulasan anda atau sistem menandainya sebagai spam. Ia memberitahu bahawa akaun anda perlu dipantau. Ini boleh menyebabkan ulasan lain disekat sebagai spam.

4. Anda Melanggar Keperluan Komen Disqus

Disqus mempunyai keperluan ulasan khusus yang, apabila dilanggar, boleh menurunkan ulasan anda. Satu peraturan biasa ialah menyiarkan terlalu banyak pautan, seperti yang dinyatakan di atas. Anda juga boleh disekat kerana mengulas perkara yang sama di mana-mana, menggunakan berbilang tanda baca yang tidak sesuai, atau menggunakan sintaks yang pelik.

Selain itu, sistem akan mencatat anda jika anda mengulas dengan satu baris. Itu tidak berfungsi untuk Disqus, kerana ia menunjukkan bahawa anda tidak menyumbang apa-apa yang berguna kepada perbincangan.

5. Pelanggaran Keperluan Komuniti

Platform yang berbeza mempunyai garis panduan komuniti umum mereka sendiri sebagai tambahan kepada Disqus’. Melanggar peraturan tersebut boleh menyebabkan ulasan anda disekat. Ingat bahawa pentadbir boleh meluluskan dan tidak meluluskan ulasan. Oleh itu, apabila anda melanggar peraturan mereka, mereka mungkin menandai ulasan anda sebagai spam, yang mungkin tidak memberi petanda baik untuk ulasan akan datang.

Perkara yang Perlu Dilakukan Apabila Komen Disqus Anda Dikesan sebagai Spam?

Perbincangan dengan bendera Ditanda sebagai Spam dalam Disqus

Komen yang sah dikesan sebagai spam tidak sesuai, tetapi ia berlaku. Syukurlah, ada penyelesaian untuk menyelesaikannya. Mari kita lihat cara untuk menyelesaikan isu di bawah.

Sahkan akaun anda

Mengesahkan akaun anda boleh membantu menyelesaikan ulasan anda yang salah dibenderakan kerana ini menunjukkan bahawa anda adalah akaun yang sah dan bukan spammer. Walaupun pengesahan membolehkan anda mengulas sebagai pengguna berdaftar, akaun yang tidak disahkan juga boleh mengulas sebagai tetamu di beberapa forum.

Seperti yang anda jangkakan, akaun yang disahkan lebih dipercayai daripada akaun yang tidak disahkan. Jadi, jika anda mahukan satu bentuk kesahihan dengan Disqus, luangkan masa untuk mengesahkan akaun anda. Pilihan untuk melakukan itu ditawarkan kepada setiap pengguna apabila membuat akaun di Disqus. Tetapi jika anda tidak melakukannya apabila digesa, cari pautan pengesahan dalam tetapan profil anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengesahkan alamat e-mel anda.

Hubungi Pasukan Disqus

Anda juga boleh menghubungi pasukan sokongan Disqus untuk mengalih keluar akaun anda secara manual daripada penapis spam. Harap maklum bahawa anda berkemungkinan hanya akan mendapat respons apabila anda pengguna yang disahkan.

Kadangkala, daripada ditandakan sebagai spam, ulasan anda mungkin berada di bawah bahagian belum selesai dalam Disqus. Dalam kes sedemikian, anda perlu menunggu sehingga pentadbir meluluskannya.

Hubungi Pentadbir

Pentadbir juga boleh membantu anda dengan meluluskan beberapa ulasan anda secara manual. Ini boleh menyampaikan kepada sistem bahawa anda sah. Ini amat berguna jika ulasan anda hanya dibenderakan pada satu tapak web.

Mendahului Penapis Spam Disqus

Penapis spam Disqus ialah perkembangan yang dialu-alukan, memandangkan betapa mengganggunya spam pada urutan ulasan. Tetapi ia juga mengecewakan apabila komen anda yang sah dikesan sebagai spam. Syukurlah, ia bukan situasi yang mustahil untuk diselesaikan. Artikel ini telah menunjukkan kepada anda perkara yang perlu dilakukan jika dibenderakan dan cara mengelak daripada disekat.

Soalan Lazim

Adakah dengan mengalih keluar ulasan spam akan mengalih keluar saya daripada senarai tontonan?

Mengalih keluar sebarang ulasan spam bukanlah langkah yang tidak baik jika anda ingin mengelak daripada ditandakan sebagai spam pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, ia tidak akan mengalih keluar akaun anda secara automatik daripada “Senarai Spammer”. Anda harus menghubungi pasukan Disqus secara peribadi untuk itu.

Apakah yang perlu saya lakukan jika ulasan Spam tidak ditangkap dalam urutan saya?

Jika anda melihat ulasan spam dalam urutan anda, anda harus melaporkannya dengan segera. Jika anda perasan seseorang itu sangat menjengkelkan dan tidak mahu lagi melihat ulasan mereka, anda boleh menyekat mereka. Walau bagaimanapun, ini adalah blok peribadi dan orang lain yang membaca urutan masih boleh melihat ulasan orang itu.