Cara Membetulkan Enjin Carian Anda Berubah Kembali ke Bing

63

Apabila memutuskan enjin carian lalai, ramai orang lebih suka Google. Google mempunyai lebih banyak tapak yang diindeks, ia pantas, dan permainannya sekali-sekala, reka bentuk yang unik dan animasi menjadikannya menyeronokkan untuk digunakan.

Cara Membetulkan Enjin Carian Anda Berubah Kembali ke Bing

Microsoft Bing juga popular tetapi kedua kepada Google di peringkat global. Ramai pengguna telah mengadu tentang Bing mengatasi tetapan penyemak imbas lalai mereka untuk menjadi penyemak imbas lalai tanpa kebenaran.

Jika anda ingin menghentikan Bing daripada menukar tetapan enjin carian lalai anda, baca terus untuk beberapa pembetulan untuk dicuba dalam Chrome. Penyelesaian ini juga digunakan untuk penyemak imbas lain, tetapi langkahnya akan berbeza sedikit.

Mengapa Bing Menjadikan Dirinya Enjin Carian Lalai?

Bing mengambil alih sebagai enjin carian lalai anda disebabkan oleh kod berniat jahat yang mendapat akses kepada komputer anda, perisian iklan atau jangkitan program yang mungkin tidak diingini (PUP).

Walaupun Bing adalah enjin carian yang tulen, ia sering digunakan oleh perampas pelayar dan PUP sebagai kaedah untuk menyampaikan iklan yang tidak diminta atau mengarahkan trafik ke tapak web tertentu.

Tingkah laku luar biasa ini mungkin membimbangkan anda apabila ia mula-mula berlaku. Nasib baik, ubah hala Bing jarang sekali merupakan usaha pancingan data atau serangan perisian hasad yang lengkap.

Ubah hala Bing tidak sepenuhnya selamat. Mereka boleh membawa anda ke halaman web yang mengandungi perisian hasad dan kandungan berjangkit yang sedia untuk menyerang peranti anda. Nasib baik, peristiwa ini jarang berlaku.

Perkara yang Perlu Dilakukan jika Penyemak Imbas Anda Diubah Hala Secara Tiba-tiba

Jika penyemak imbas anda mengubah hala anda ke enjin carian Bing, jangan klik pada apa-apa; akibatnya mungkin jangkitan malware atau adware. Tutup penyemak imbas, kemudian padamkan elemen atau kod yang menyebabkannya. Kami akan melalui langkah-langkah bagaimana ia dilakukan sedikit kemudian. Mula-mula, cuba petua ini untuk mendapatkan semula kawalan penyemak imbas anda.

Cara Mengalih Keluar Bing sebagai Enjin Carian Lalai Anda

Nyahpasang Program yang Tidak Diingini

Jika masalah ini bermula selepas anda memasang program atau apl, pertimbangkan untuk mengalih keluarnya secepat mungkin. Kadangkala, perampas penyemak imbas atau PUP digabungkan ke dalam folder pemasangan perisian lain. Jika anda memilih pilihan pemasangan yang disyorkan, perampas penyemak imbas atau PUP akan menyusup ke mesin anda bersama-sama dengan perisian yang anda rancang untuk pasang.

Ikuti langkah ini untuk menyahpasang program yang dipasang baru-baru ini tetapi tidak diingini pada Windows.

 1. Buka “Panel Kawalan.”
 2. Pilih “Program,” kemudian “Nyahpasang program.”
 3. Semak senarai atur cara yang dipasang dan nyahpasang atur cara yang anda tidak ingat telah memasang atau tidak pernah digunakan atau yang anda fikir mungkin telah menyebabkan masalah.

Dan inilah cara untuk menyahpasang program yang tidak diingini pada Mac.

 1. Buka “Pad Pelancar” untuk melihat semua program yang dipasang pada Mac anda. Program boleh dipaparkan di beberapa halaman.
 2. Sebaik sahaja anda melihat aplikasi yang anda tidak kenali atau gunakan, klik dan tahan padanya sehingga semua apl mula bergoyang.
 3. Klik pada ikon Padam “X” di penjuru apl yang ingin anda alih keluar, kemudian pilih “Padam” untuk mengesahkan.

Untuk senarai aplikasi yang dipasang dengan maklumat terperinci bagi setiap apl, ikut langkah ini.

 1. Klik pada ikon Apple untuk mengakses menu utama.
 2. Pilih “Mengenai Mac ini,” “Laporan Sistem,” kemudian “Pemasangan.”
 3. Anda harus melihat senarai apl yang dipasang, termasuk butiran seperti sama ada ia adalah pihak ketiga dan tarikh ia dipasang. Maklumat ini diharapkan dapat membantu anda memutuskan sama ada ia perlu dipadamkan atau tidak.

Imbas Komputer Anda untuk Malware

Kod yang menukar komputer anda boleh dibenamkan secara mendalam dalam sistem anda, jadi anda harus menjalankan imbasan perisian hasad dan virus yang mendalam. Bergantung pada bilangan folder dan fail yang perisian antivirus anda perlukan untuk mengimbas, proses boleh mengambil masa antara satu hingga tiga jam.

Berikut ialah cara menjalankan imbasan mendalam menggunakan antivirus terbina dalam Window.

 1. Buka “Start,” kemudian cari “Windows Security.”
 2. Buka apl “Keselamatan Windows”, kemudian pilih “Perlindungan virus & ancaman.”
 3. Di bawah bahagian “Ancaman semasa”, pilih “Pilihan imbasan.”
 4. Klik pada “Imbasan penuh” untuk mengimbas semua fail dan program pada cakera keras anda untuk mengesan virus dan jenis perisian hasad lain.

Pada Mac, XProtect ialah teknologi antivirus terbina dalam macOS yang berjalan di latar belakang untuk mengesan dan mengalih keluar perisian hasad sebelum ia boleh menyebabkan masalah. Program anti-malware Apple sentiasa menyemak ancaman dan menonjol sebagai salah satu yang terbaik. Ia dilaksanakan apabila:

 • apl yang dimuat turun dibuka buat kali pertama
 • aplikasi telah diubah dalam sistem fail
 • Tandatangan YARA telah dikemas kini

Jadi ia cukup mantap untuk antivirus asli percuma. Ia didayakan secara lalai dan dikemas kini secara automatik. Untuk memastikan XProtect didayakan dan menerima kemas kini latar belakang dengan betul, ikuti langkah ini.

 1. Klik pada logo Apple untuk mengakses menu utama.
 2. Pilih “Keutamaan Sistem,” “Kemas Kini Perisian,” kemudian “Terperinci.”
 3. Pastikan kotak semak “Pasang fail data sistem dan kemas kini keselamatan” ditandakan.

Nyahpasang Sambungan Meragukan dan Kosongkan Cache

Jika anda percaya isu ubah hala Bing bermula selepas anda memasang sambungan penyemak imbas tertentu, anda boleh mengalih keluar sambungan itu. Berikut ialah langkah untuk menyahpasang sambungan Chrome.

 1. Buka Chrome.
 2. Klik ikon menu “Lagi” bertitik tiga di bahagian atas sebelah kanan, kemudian pilih “Lagi Alat Sambungan”.
 3. Pergi ke sambungan penyemak imbas yang mencurigakan dan klik “Alih keluar.”
 4. Klik “Alih Keluar” sekali lagi untuk mengesahkan.

Jika anda tidak pasti sambungan penyemak imbas yang menyebabkan masalah, anda boleh melumpuhkan semua sambungan.

 1. Buka Chrome.
 2. Klik ikon menu “Lagi” bertitik tiga di bahagian atas sebelah kanan, kemudian pilih “Lagi Alat Sambungan”.
 3. Anda seharusnya melihat senarai semua sambungan Chrome anda yang dipasang dengan suis togol di sebelahnya yang membolehkan anda mendayakan atau melumpuhkan setiap satu.
 4. Selepas melumpuhkan apl, semak sama ada masalah ubah hala telah berhenti.

Setelah anda menyahpasang atau memadamkan sambungan masalah, pertimbangkan untuk mengosongkan cache penyemak imbas anda dan mulakan semula komputer anda. Jika anda menggunakan Chrome pada Windows atau macOS, berikut ialah langkahnya.

 1. Buka Chrome, kemudian klik pada menu “Lagi” tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih “Lagi Alat,” kemudian “Kosongkan data penyemakan imbas…”
 3. Pilih tempoh yang anda mahu padamkan maklumat cache melalui menu tarik turun “Julat masa”.
 4. Pilih “Imej dan fail cache.”
 5. Klik pada butang “Kosongkan data” Chrome untuk mengosongkan cache anda.

Alih Keluar Bing Redirect dalam Penyemak Imbas

Tetapan ubah hala Bing harus kelihatan dalam tetapan penyemak imbas anda. Oleh itu, anda boleh mengalih keluar arahan ubah hala terus dari sana. Ikuti langkah-langkah ini untuk berbuat demikian.

 1. Akses tetapan penyemak imbas anda, kemudian pilih “Urus enjin carian.”
 2. Gantikan enjin carian Bing dengan enjin carian yang anda ingin jadikan lalai dengan mengklik ikon tiga titik di sebelahnya dan memilih “Jadikan lalai.”
 3. Anda boleh mengalih keluar Bing daripada senarai dengan mengakses menu tiga titik di sebelahnya, kemudian memilih “Padam.”
 4. Klik kanan ikon desktop penyemak imbas anda, kemudian pilih “Properties.”
 5. Pilih tab “Pintasan”, kemudian pergi ke medan “Mula dalam:” untuk memastikan apl menggunakan laluan yang dijangka untuk melancarkan, “C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application,” contohnya.
 6. Jika laluan itu kelihatan mencurigakan, gantikannya dengan laluan folder tempat penyemak imbas dipasang pada komputer anda.

Hentikan Bing Daripada Merampas Penyemak Imbas Anda untuk Kebaikan

Microsoft Bing menawarkan pengalaman menyemak imbas terbaik untuk pengguna Edge dan disyorkan sebagai penyemak imbas lalai. Sesetengah pengguna lebih suka pelayar lain sebagai penyemak imbas lalai mereka dan mungkin menjadi kecewa apabila Bing memutuskan untuk menjadikan dirinya sebagai lalai.

Tingkah laku ini biasanya tidak menimbulkan kebimbangan, terutamanya dengan antivirus yang dipasang. Jika anda lebih suka menggunakan penyemak imbas lain sebagai lalai, satu cara untuk memastikan perkara itu berlaku ialah dengan memilih pilihan “Jadikan lalai” di sebelahnya dan memadamkan Bing.

Adakah Bing telah berhenti mengambil alih penyemak imbas anda? Beritahu kami cara anda membetulkan isu ini di bahagian ulasan di bawah.