Cara Membetulkan Enjin Kertas Dinding Tidak Bermula pada Permulaan

34

Kertas dinding membantu menyampaikan personaliti anda dan memecahkan kebosanan semasa bekerja atau bermain permainan. Tetapi sistem yang menjurus ke arah membolehkan peralihan kertas dinding ini secara automatik boleh gagal.

Cara Membetulkan Enjin Kertas Dinding Tidak Bermula pada Permulaan

Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan isu Enjin Kertas Dinding anda enggan dimulakan semasa permulaan. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda semua yang anda perlu ketahui.

Konfigurasikan Tetapan Enjin Kertas Dinding

Salah satu sebab mengapa enjin kertas dinding anda mungkin tidak dimulakan secara automatik semasa permulaan adalah jika anda belum mendayakan tetapan pada PC anda. Begini cara anda boleh mengaktifkan tetapan ini:

 1. Buka tetapan Enjin Kertas Dinding.
 2. Klik pada tab “Umum”.
 3. Klik pada tab “Tetapkan Keutamaan Tinggi” di sebelah “Mulakan dengan Windows” di bawah bahagian pelbagai.
 4. Klik pada “OK” untuk melengkapkan persediaan.

Mendayakan tetapan ini akan memastikan Enjin Wallpaper akan dimulakan serentak sebaik sahaja anda but PC anda. Ringkasnya, ia akan beroperasi sebagai perkhidmatan Windows. Ini ialah kaedah paling mudah yang boleh anda gunakan untuk melancarkan Enjin Kertas Dinding anda semasa anda memulakan PC anda.

Menggunakan Bar Tugas

Jika Enjin Kertas Dinding anda masih enggan dimulakan secara automatik walaupun selepas mendayakan tetapannya, anda boleh cuba menggunakan Pengurus Tugas. Ikuti langkah ini untuk menyemak Enjin Kertas Dinding:

 1. Lancarkan Pengurus Tugas Windows dengan menekan Ctrl + Alt + Del.
 2. Klik pada tab “Startup” dan cari “wallpaper32.”
 3. Semak sama ada status ditetapkan kepada “Didayakan”, jika tidak menyediakannya.

Jika Enjin Wallpaper masih gagal dimulakan secara automatik, lumpuhkan pilihan “Mulakan dengan Windows” dan mulakan semula PC anda untuk menyemak sama ada isu itu telah diselesaikan.

Kemas kini Pemacu Grafik pada PC Anda

Pemacu grafik yang lapuk boleh menjejaskan kelancaran Enjin Kertas Dinding anda dengan menyebabkannya ranap. Anda boleh mengemas kini pemacu grafik secara manual dengan menggunakan Pengurus Peranti atau menggunakan penyelesaian pihak ketiga.

Begini cara anda boleh mengemas kini pemacu grafik anda secara manual menggunakan Pengurus Peranti:

 1. Cari “Pengurus Peranti” menggunakan tetingkap carian pada bar tugas anda.
 2. Buka “Pengurus Peranti” dengan mengklik dua kali pada ikon.
 3. Pilih “Display Adapters” dan klik kanan pada unit pemprosesan grafik anda.
 4. Pilih “Properties” dan pilih tab “Driver” di bawah sifat GPU anda.
 5. Klik “Kemas Kini Pemacu.”
 6. Pilih “Cari secara automatik untuk pemandu” pada gesaan yang muncul.
 7. Klik pada kemas kini pemacu terbaharu daripada senarai untuk memasang.

Jika Windows tidak menemui sebarang kemas kini, ini bermakna pemandu anda sudah dikemas kini. Tetapi anda juga boleh menjalankan Kemas Kini Windows atau semak semula tapak web pengeluar untuk memastikan.

Anda juga boleh mengemas kini pemacu grafik anda menggunakan Advanced Driver Updater. Proses ini lebih mudah dan cepat. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Muat turun dan pasang Kemas Kini Pemacu Lanjutan
 2. Buat dan daftar akaun.
 3. Klik pada butang “Mula Imbas Sekarang”.
 4. Cari pemacu grafik anda daripada senarai yang diimbas. Jika ketinggalan zaman, anda akan mempunyai pilihan untuk “Kemas kini pemandu” di sebelah bahagian status.
 5. Klik pada “Kemas Kini Pemacu”

Konfigurasikan Perisian Antivirus Anda

Perisian antivirus boleh menyekat Enjin Kertas Dinding daripada dilancarkan. Windows Defender atau aplikasi pihak ketiga boleh menjadi penyebabnya. Begini cara anda boleh mengecualikan Enjin Kertas Dinding menggunakan Windows Defender:

 1. Buka perisian antivirus anda dan klik pada tetapan “Perlindungan virus & ancaman”.
 2. Pilih “Urus Tetapan.”
 3. Cari “Pengecualian” di bawah tetapan pengurus.
 4. Pilih “Tambah atau alih keluar kemasukan.”
 5. Klik pada “Tambah kemasukan” dan pilih “Fail.”
 6. Pilih lokasi di mana aplikasi Antivirus anda berada dan klik pada fail Enjin Kertas Dinding untuk menyelesaikan proses.
 7. Windows Defender tidak akan mengimbas Enjin Kertas Dinding anda.

Menggunakan Utiliti Penyemak Fail Sistem

Fail sistem yang rosak juga boleh menyebabkan Enjin Kertas Dinding anda ranap dan menyebabkannya tidak dapat dilancarkan secara automatik apabila anda memulakan PC anda. Menggunakan Utiliti SFC boleh membantu anda mengetahui di mana masalah itu terletak dan juga membetulkannya.

Ikuti langkah-langkah ini untuk berjaya menjalankan arahan SFC pada PC anda:

 1. Cari “Command prompt” pada bar carian Windows anda.
 2. Pilih “Jalankan sebagai pentadbir” di bawah aplikasi command prompt.
 3. Prom arahan akan muncul. Taip masuk sfc /scannow dan tunggu Windows menjalankan imbasan.
 4. Setelah imbasan selesai, Mulakan semula Windows untuk mengesahkan sama ada Enjin Wallpaper boleh dimulakan secara automatik.

Nyahpasang dan Pasang Semula Razer Synapse

Razer Synapse dikenali kerana meningkatkan bingkai sesaat pada PC anda. Ini amat sesuai untuk pemain permainan. Tetapi Razer boleh menyebabkan enjin Wallpaper anda tidak berfungsi jika ia tidak dipasang dengan betul.

Begini cara melakukannya dengan betul:

 1. Tutup Enjin Kertas Dinding.
 2. Nyahpasang Razer Synapse dan padam semua fail yang berkaitan dengannya.
 3. Cari kemas kini Razer Synapse terkini dan pasangkannya.
 4. Mulakan semula anda dan semak sama ada masalah itu telah diselesaikan.

Semak Tetapan Pentadbir Anda

Adalah penting anda menyemak tetapan pentadbir anda untuk mengesahkan sama ada anda mungkin tersilap menyediakan fail Enjin Kertas Dinding untuk dijalankan pada mod “Pentadbir sahaja”. Tetapan ini juga kadangkala boleh dicetuskan oleh aplikasi yang berbeza. Jika ini berlaku, anda mungkin perlu melumpuhkan tetapan ini untuk mendayakan permulaan Enjin Kertas Dinding automatik. Anda boleh melakukan ini melalui aplikasi command prompt.

Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan mod “Pentadbir sahaja”:

 1. Taipkan “command prompt‘ dalam bar carian anda.
 2. Pilih “Jalankan sebagai Pentadbir” di bawah bahagian arahan arahan.
 3. Masukkan pentadbir pengguna bersih /aktif: ya untuk melumpuhkan.
 4. Mulakan semula PC dan lancarkan semula Enjin Kertas Dinding.

Jika semua pilihan penyelesaian masalah ini gagal, anda sentiasa boleh menghubungi kakitangan sokongan teknikal Enjin Wallpaper melalui ini pautan.

Soalan Lazim

Mengapa Enjin Kertas Dinding anda enggan memuatkan semua imej kertas dinding?

Jika Enjin Kertas Dinding anda enggan memaparkan semua imej, kemungkinan besar ia disebabkan oleh pemacu grafik yang rosak atau antivirus anda mungkin menghalangnya daripada berfungsi dengan betul.

Adakah Enjin Kertas Dinding berfungsi pada peranti mudah alih?

Ya, anda boleh menggunakan Enjin Wallpaper untuk semua peranti mudah alih selagi ia tidak menggunakan sebarang sistem sebelum Android versi 8.1.

Adakah Enjin Kertas Dinding merosakkan CPU dan RAM anda secara berlebihan?

Tidak. Enjin Kertas Dinding berjalan di latar belakang dan direka bentuk untuk menggunakan sumber sistem dengan cekap. Ini memastikan ia tidak membebankan CPU dan RAM.

Mengapa kertas dinding anda statik?

Enjin Kertas Dinding akan menjeda sebarang kertas dinding yang sedang berjalan secara automatik jika anda memaksimumkan sebarang tetingkap terbuka. Ia boleh terus berjalan dengan lancar sebaik sahaja anda meminimumkan skrin penuh.

Nyalakan Desktop Anda dengan Enjin Kertas Dinding

Enjin Kertas Dinding memberikan anda kertas dinding yang mengasyikkan dan dinamik untuk dinikmati semasa menggunakan PC anda. Tetapi ia mungkin menolak untuk memulakan pelancaran secara automatik sekali-sekala yang boleh menjengkelkan pengguna. Menggunakan kaedah yang dipamerkan dalam artikel ini akan membantu anda mengenal pasti dan menyelesaikan isu yang boleh menghalang Enjin Kertas Dinding anda daripada dilancarkan semasa permulaan.

Adakah anda pernah mengalami sebarang masalah dengan Wallpaper Engine tidak dimulakan semasa permulaan? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.