Cara Membetulkan FireStick Yang Terus But semula

25

Perkakasan, sistem pengendalian dan isu kuasa boleh membuat peranti FireStick but semula tanpa input anda. Apabila ini berlaku, ia boleh menjadi sangat mengecewakan. Apabila FireStick terus but semula, anda mungkin menganggap bahawa terdapat masalah besar. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, masalah itu boleh diselesaikan dengan cepat dengan mengikuti beberapa langkah penyelesaian masalah.

Cara Membetulkan FireStick Yang Terus But semula

Artikel ini akan merangkumi langkah-langkah ini, dan melihat topik dengan lebih terperinci.

Mengapa FireStick Terus But semula dan Cara Menyelesaikannya

Mungkin terdapat pelbagai sebab mengapa FireStick anda terus dimatikan dan dihidupkan. Selalunya, mungkin peranti tidak menerima kuasa yang konsisten. Ini boleh menyebabkan peranti dimulakan semula atau kitaran kuasa.

Isunya mungkin perisian atau, dalam beberapa kes, berkaitan perkakasan. Jika isu perkakasan disyaki, terdapat beberapa petua penyelesaian masalah yang boleh membantu. Dalam kes sedemikian, lakukan perkara berikut sebelum menyemak isu perisian:

 1. Cabut palam Amazon FireStick daripada TV.
 2. Matikan TV, tunggu beberapa minit, kemudian hidupkan semula.
 3. Setelah ia dihidupkan, palamkan FireStick semula dan tunggu sambungan.
 4. Mulakan semula FireStick.

Memulakan semula boleh menyelesaikan isu ini dan anda sepatutnya dapat terus menggunakan FireStick anda tanpa gangguan. Jika ini tidak berjaya, terdapat penyelesaian lain untuk dicuba.

Semak Sumber Kuasa FireStick Anda

Memeriksa bekalan kuasa FireStick harus didahulukan jika dimulakan semula tidak menyelesaikan masalah. FireStick menggunakan port USB untuk bekalan kuasa. Dalam kebanyakan kes, pengguna memutuskan untuk menggunakan port USB TV. Walau bagaimanapun, ini mungkin menyebabkan bekalan tidak mencukupi kerana kebanyakan port USB TV menyokong arus keluaran 500mA-900mA. FireStick memerlukan sekitar 1A-2A arus.

Sebaliknya, gunakan penyesuai kuasa yang biasanya dijual dengan FireStick untuk memastikan peranti anda menerima kuasa yang mencukupi. Ini sepatutnya membolehkannya berfungsi tanpa masalah. Tidak mendapat blok kuasa yang betul adalah isu yang paling biasa dengan FireStick tersekat dalam gelung mulakan semula. Adalah penting untuk menggunakan peralatan asal seperti yang disyorkan oleh pengilang.

Palamkan Penyesuai Kuasa FireStick ke Soket Kuasa Secara Terus

Sebagai alternatif, FireStick anda mungkin dimulakan semula kerana anda menggunakan sambungan kuasa yang rosak. Cuba palamkan penyesuai terus ke alur keluar kuasa anda dan lihat cara peranti bertindak balas. Jika ia berhenti dimulakan semula, anda akan tahu terdapat masalah dengan kord sambungan.

Keluarkan Semua Peranti HDMI yang Disambungkan ke TV Anda

Peranti HDMI yang disambungkan ke port TV lain boleh menyebabkan isu dimulakan semula. Untuk menghapuskan konflik, putuskan sambungan semua peranti HDMI lain daripada port TV kerana ia boleh mengganggu isyarat penstriman. Selepas mencabut palam peranti lain, anda boleh menyemak sama ada ini menyelesaikan isu tersebut.

Lumpuhkan Ciri TV CEC HDMI

Terdapat keadaan apabila TV anda mengawal FireStick anda. Ini boleh dilakukan jika ciri HDMI CEC telah didayakan pada FireStick. Jika didayakan, kiriman TV anda mungkin bertanggungjawab untuk memulakan semula dan boleh disambungkan ke butang jauh yang anda terus gunakan. Lumpuhkan ciri ini untuk menyelesaikan isu jika anda mengesyaki ia puncanya.

 1. Navigasi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Paparan dan Bunyi.”
 3. Pilih “Kawalan Peranti HDMI CEC” dan matikannya.

Lakukan Set Semula Lembut

Tetapan semula lembut melibatkan memulakan semula FireStick dengan alat kawalan jauh FireStick. Ini boleh mengosongkan gangguan atau sebarang data cache yang menyebabkan gelung. Untuk melakukannya dengan jayanya, tekan dan tahan butang “Main” dan “Pilih” serentak. Teruskan menahan butang sehingga anda melihat mesej mulakan semula pada skrin.

Pastikan TV yang Anda Gunakan Menyokong HDCP

Untuk Amazon FireStick berfungsi secara optimum, anda memerlukan paparan yang serasi dengan HDCP. Walaupun kebanyakan TV menyokong ciri ini, ada yang tidak. Jika TV anda tidak, ia boleh menyebabkan but semula berterusan.

Kemas kini Perisian Fire TV Stick Anda

Memastikan bahawa anda menjalankan perisian Amazon Fire TV terkini adalah penting. Kemas kini terkini mempunyai peningkatan prestasi dan pembetulan pepijat yang mungkin menyelesaikan isu permulaan semula yang sedang anda hadapi.

Untuk mengemas kini perisian FireStick:

 1. Navigasi ke menu tetapan FireStick.
 2. Pilih “tab TV Api Saya.”
 3. Klik “Perihal.”
 4. Pilih pilihan “Semak kemas kini sistem”.

Muat turun dan pasang sebarang kemas kini yang tersedia. Setelah proses pemasangan selesai, cuba gunakan FireStick sekali lagi untuk mengesahkan sama ada isu itu telah diselesaikan.

Pulihkan Tetapan Kilang pada FireStick

Jika isu memulakan semula disebabkan oleh perisian atau data yang rosak pada FireStick, ia mungkin memerlukan tetapan semula kilang. Ini menetapkan semula FireStick kembali kepada tetapan lalai. Jika anda memutuskan untuk berbuat demikian, ingat bahawa semua apl yang dipasang dalam FireStick juga akan dipadamkan dalam proses itu. Mereka perlu dimuat turun dan dipasang semula selepas penetapan semula. Jika ada apa-apa yang boleh anda sandarkan, lakukan untuk mengelakkan kehilangan data penting.

Untuk melakukan tetapan semula kilang, ikut langkah berikut:

 1. Navigasi ke menu “Tetapan” Fire TV.
 2. Pilih “TV Api Saya.”
 3. Pilih “Tetapkan semula kepada lalai kilang,” kemudian tunggu.

Langkah-Langkah Lain yang Perlu Diikuti

Jika kaedah di atas nampaknya tidak berkesan, terdapat langkah tambahan yang boleh anda cuba. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa ini mungkin memerlukan pembelian aksesori baharu, kerana aksesori yang sudah digunakan mungkin rosak.

Dapatkan Kabel USB Baharu

USB mikro yang menyambungkan FireStick terus ke penyesuai kuasa mungkin rosak. Mungkin USB dipasang dengan longgar ke dalam port kerana haus dan lusuh biasa atau wayar longgar. Dalam kes sedemikian, anda mesti mendapatkan kabel USB yang serasi dan menggantikan yang lama. Ini mungkin hanya ubat yang anda perlukan.

Dapatkan Penyesuai Kuasa Berkadar 2A

Terdapat keadaan apabila anda dibekalkan dengan penyesuai kuasa yang tidak membekalkan kuasa yang mencukupi kepada peranti, sekali gus menyebabkan isu but semula. Jika ya, anda mesti membeli penyesuai baharu dengan output kuasa yang lebih tinggi. Penyesuai berkadar 2A sepatutnya mencukupi. Selepas menukar penyesuai, semak untuk melihat sama ada isu itu berterusan.

Dapatkan Kabel HDMI Baharu

Sambungan HDMI boleh menyebabkan isu but semula, kerana kabel yang rosak boleh membawa kepada kuasa atau isu berkaitan isyarat dalam Fire TV. Ini menyebabkan TV menjadi hitam atau membuatkan peranti yang disambungkan menghantar isyarat mulakan semula. Kabel HDMI baharu ialah penyelesaian terbaik di sini.

Gantikan Bateri Jauh FireStick Anda

Kuasa bateri rendah pada alat kawalan jauh boleh menyebabkan masalah ini. Gantikan bateri, kemudian semak sama ada isu itu telah diselesaikan.

Dapatkan FireStick Baharu

Terdapat keadaan di mana isu ini disebabkan oleh peranti FireStick yang rosak. Pilihan terbaik, dalam kes ini, adalah untuk mendapatkan yang baru. Jika FireStick masih dalam jaminan, hubungi Amazon untuk mendapatkan penggantian. Amazon akan menilai FireStick dan memutuskan sama ada ia perlu diganti atau tidak.

Selesaikan Isu But semula FireStick

Dengan petua dan penyelesaian di atas, anda sepatutnya telah menyelesaikan isu but semula FireStick. Ini sepatutnya memulihkan keadaan normal supaya anda boleh kembali menonton rancangan atau bermain permainan. Langkah pertama untuk menyelesaikan isu ini ialah memahami puncanya. Setelah dikenal pasti, mendiagnosis sepatutnya cukup mudah.

Adakah anda pernah mengalami masalah but semula anda FireStick anda? Jika ya, apakah penyelesaian yang berkesan untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.