Cara Membetulkan Foto Google Tidak Memuat Naik

114

Apabila anda menyegerakkan akaun Google anda dengan akaun anda Android atau iOS peranti, ia memuat naik foto anda ke Google Photos secara automatik.

Cara Membetulkan Foto Google Tidak Memuat Naik

Dengan cara ini, anda tidak perlu membuang masa pada muat naik manual, sementara semua data anda disandarkan. Apabila anda membuka apl Google Photos pada telefon anda, semua imej dan video akan berada di sana, sedia untuk anda menyusunnya.

Walau bagaimanapun, kadangkala terdapat pepijat dan perkhidmatan itu tidak berfungsi. Foto anda tidak dimuat naik. Berikut ialah beberapa pembetulan mudah yang boleh anda lakukan untuk mencuba.

gambar google tidak dimuat naik

Kemas kini Apl

Foto anda mungkin telah berhenti dimuat naik ke Google Photos kerana ia perlu dikemas kini. Ikuti langkah ini untuk memastikan apl anda dikemas kini:

 1. Lawati Gedung Google Play atau App Store

 2. Cari Google Photos untuk memastikan tiada kemas kini yang belum selesai untuk anda muat turun.

Semak Status Sandaran dan Dayakan Penyegerakan

Sebab mengapa foto anda tidak dimuat naik mungkin adalah pilihan Penyegerakan yang dilumpuhkan. Berikut ialah cara untuk menyemak sama ada anda telah mendayakan penyegerakan.

 1. Buka apl Google Photos pada telefon pintar anda.

 2. Ketik pada ikon Profil anda di bahagian atas skrin.

 3. Pilih tetapan Foto daripada senarai.
 4. Lihat pilihan Sandaran & penyegerakan. Jika Ia Hidup, begitulah sepatutnya. Jika ia Mati, ketik untuk membukanya dan gerakkan togol ke kanan. Ia akan menjadi biru dan lebih banyak pilihan akan muncul sekarang setelah Sandaran didayakan.

Di sini anda boleh memilih saiz muat naik, folder selain daripada kamera anda yang ingin anda sandarkan, sama ada anda mahu meneruskan sandaran apabila menggunakan data mudah alih atau semasa dalam perayauan.

Jika anda akan menyemak status penyegerakan tanpa membuat sebarang perubahan, buka apl Google Photos dan ketik pada gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas. Anda akan melihatnya di bawah nama dan alamat e-mel anda. Ia boleh menjadi salah satu daripada yang berikut:

Lengkap: Semua imej dan video anda telah dimuat naik.

Mati: Anda perlu menghidupkannya untuk memuat naik item ke Google Photos.

Membuat sandaran: Item anda sedang dimuat naik.

Menyediakan sandaran/Bersedia untuk membuat sandaran: Muat naik akan bermula.

Menunggu sambungan/Menunggu Wi-Fi: Telefon anda di luar talian dan muat naik akan bermula sebaik sahaja anda menyambung ke Wi-Fi atau menghidupkan data mudah alih.

Semak Saiz dan Jenis Fail

Jika foto anda lebih besar daripada 100 megapiksel atau 75 MB, anda tidak boleh memuat naiknya. Perkara yang sama berlaku untuk video melebihi 10GB.

Pastikan Anda Bersambung

Jika anda menyemak tetapan sandaran anda, anda mungkin melihat bahawa sandaran sedang menunggu untuk pergi ke dalam talian. Ini bermakna anda telah memutuskan sambungan daripada rangkaian. Ikuti langkah ini untuk memastikan anda disambungkan:

 1. Pergi ke tetapan anda

 2. Cari tetapan rangkaian anda dan pastikan telefon anda mempunyai akses kepada Internet.

 3. Jika tiada rangkaian tersedia, hidupkan data mudah alih anda untuk menyelesaikan sandaran.

Jangan lupa bahawa foto dan video anda mungkin besar, dan anda mungkin menggunakan sejumlah besar data.

Pastikan Terdapat Ruang yang Cukup

Apabila anda menyimpan imej dan video dalam Google Photos, anda mempunyai dua pilihan. Pilihan pertama ialah memuat naik foto dan klip video berkualiti rendah yang hampir tidak terhad. Satu lagi adalah untuk menyimpan gambar dan video dalam bentuk asalnya, walaupun anda mungkin dengan cepat mencapai had 15 GB.

Sekiranya anda memilih pilihan kedua, anda mungkin kehabisan ruang, jadi tiada apa-apa lagi yang boleh memuat naik sehingga anda menyusun semula anda mengalih keluar beberapa item atau meningkatkan storan anda.

Kosongkan Cache dan Data Apl

Satu lagi pembetulan untuk foto yang tidak dimuat naik ialah mengosongkan data apl dan cache anda. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Tetapan telefon anda.

 2. Ketik Apl dan cari apl Google Photos.

 3. Ketik pada Storan untuk melihat Data dan Cache.

 4. Kosongkan data dahulu, dan, selepas itu, cache.

Atau:

 1. Buka apl Tetapan dan tatal ke Apl.

 2. Cari Foto Google dan ketik untuk membuka.

 3. Pilih Lumpuhkan dan tunggu beberapa saat.

 4. Dayakan apl sekali lagi dan bukanya.

 5. Log masuk.

 6. Ketik pada ikon Profil anda untuk membuka menu.

 7. Pilih Tetapan, kemudian Sandarkan & segerakkan tetapan.

 8. Ketik Sandarkan & segerakkan dan dayakannya.

Ambil perhatian bahawa langkah mungkin berbeza sedikit bergantung pada model dan pembuatan telefon pintar anda.

Mulakan Semula Peranti Anda dan Pasang Semula Apl

Jika tiada apa-apa lagi yang berkesan, anda boleh cuba memulakan semula peranti anda kerana pepijat sementara boleh menyebabkan foto anda tidak dimuat naik dengan betul. Anda juga boleh cuba mengalih keluar apl dan memasangnya semula.

Pembetulan Mudah untuk Kenangan Anda

Terdapat banyak kemungkinan sebab mengapa gambar dan video anda tersekat dalam perjalanan ke Google Photos. Sesetengah pembetulan ini mungkin kelihatan remeh, tetapi kadangkala kita terlupa untuk menyemak perkara asas sebelum mula mencari penyelesaian yang lebih rumit.

Adakah anda kerap menyandarkan imej dan video anda ke Google Photos? Jika anda tahu cara lain untuk menyelesaikan isu muat naik dengan Google Photos, kongsikannya di bahagian ulasan di bawah.