Cara Membetulkan Gambar Profil WhatsApp Tidak Dipaparkan

96

WhatsApp sudah pasti salah satu aplikasi pemesejan paling popular di seluruh dunia. Ramai juga menggunakannya untuk panggilan suara dan video kerana ia mesra pengguna. Apabila anda melihat senarai kenalan WhatsApp anda, anda boleh melihat gambar profil semua orang dan melihat apabila seseorang mengubahnya.

Cara Membetulkan Gambar Profil WhatsApp Tidak Dipaparkan

Tetapi bagaimana jika salah satu gambar profil kenalan WhatsApp anda tidak dipaparkan? Mungkin mereka tidak menggantikannya dengan gambar baru, tetapi mungkin ia sesuatu yang lain.

Senario yang serupa ialah apabila gambar profil WhatsApp anda tidak ditunjukkan kepada kenalan anda. Dalam kedua-dua keadaan, biasanya terdapat sebab mengapa profil WhatsApp kehilangan foto. Itulah sebabnya kami akan meneroka semua kemungkinan dan menawarkan penyelesaian di mana ia mungkin.

Senario Pertama – Gambar Profil Kenalan WhatsApp Anda Tidak Ditunjukkan

Mula-mula, mari kita bincangkan sebab anda tidak melihat gambar profil kenalan WhatsApp. Sesetengah orang memilih untuk tidak menyiarkan gambar profil, dan walaupun itu mungkin agak luar biasa, ia bukanlah sesuatu yang luar biasa.

Walau bagaimanapun, jika seseorang sebelum ini sentiasa mempunyai gambar profil dan tiba-tiba ia tidak dipaparkan, itu mungkin mencetuskan beberapa penyiasatan. Jadi, mari kita tutup semua kemungkinan sebab anda tidak melihat gambar mereka dan perkara yang boleh anda lakukan mengenainya.

Isu Rangkaian Sementara

Jika kenalan WhatsApp anda atau anda mengalami masalah rangkaian, sebarang kemas kini status atau gambar profil mungkin hilang buat sementara waktu. Kehilangan sambungan internet boleh menyebabkan masalah ini, walaupun hanya untuk beberapa minit.

Adalah lebih baik untuk memberi sedikit masa kepada rangkaian dan peranti anda jika anda menyemak WhatsApp dan melihat gambar profil tiada. Jika masalah sudah selesai, anda hanya boleh menunggu dan melihat sama ada gambar profil itu muncul semula pada hari itu atau yang berikutnya.

WhatsApp Tidak Menyegerakkan Kenalan

Beberapa gambar profil kenalan anda atau malah beberapa nama mungkin hilang. Apabila ini berlaku, anda mungkin mengalami masalah penyegerakan. Mungkin terdapat pepijat peringkat sistem, yang biasanya diselesaikan oleh pembangun dengan cepat.

Tetapi mungkin juga terdapat masalah dengan pemasangan WhatsApp. Isu ini mungkin muncul jika anda terpaksa mengemas kini atau memasang semula apl baru-baru ini. Selalunya, tindakan terbaik ialah memulakan semula telefon anda atau memasang semula apl sekali lagi.

Tetapan privasi

WhatsApp membenarkan pengguna memilih tetapan privasi pilihan mereka. Jika anda tidak mahu seseorang melihat anda dalam talian atau kali terakhir anda menggunakan WhatsApp, anda hanya perlu melaraskan tetapan. Perkara yang sama berlaku kepada mereka yang dapat melihat foto profil anda.

Imej profil yang hilang mungkin bermakna orang itu menukar tetapan privasi mereka. Biasanya, tetapan ini menghalang orang yang tiada dalam senarai kenalan mereka daripada melihat gambar profil mereka, jadi mungkin anda boleh menyemak sama ada mereka mempunyai anda dalam buku telefon mereka.

Anda telah Disekat

Anda mungkin tidak melihat foto profil kenalan WhatsApp anda kerana mereka telah menyekat anda. Itu mungkin berasa mengejutkan dan mengecewakan, dan mereka mungkin melakukannya secara tidak sengaja, tetapi itu mungkin sebabnya.

Anda boleh menguji teori ini dengan menghantar mesej WhatsApp kepada mereka untuk melihat sama ada resit menunjukkan status “dihantar”. Jika itu tidak pernah berlaku, mereka sama ada telah menyekat anda atau memadamkan gambar profil mereka dan tidak mempunyai akses internet.

Senario Kedua – Gambar Profil WhatsApp Anda Tidak Dipaparkan

Bayangkan menghabiskan masa mencipta dan memuat naik gambar profil WhatsApp yang sempurna hanya untuk menyedari tiada kenalan anda dapat melihatnya.

Anda mungkin menerima mesej daripada rakan yang bertanyakan tentang foto anda yang hilang atau mendapati ia hilang. Ia pastinya menyusahkan, tetapi terdapat beberapa sebab mengapa itu mungkin berlaku, dan kami akan membincangkan semuanya.

Ambil perhatian bahawa aplikasi mudah alih WhatsApp adalah serupa untuk iOS dan Android peranti, walaupun terdapat beberapa perbezaan yang akan kami tangani dalam langkah di bawah.

Tetapan Keterlihatan Salah

Sekali lagi, mana-mana pengguna WhatsApp, termasuk kenalan anda dan diri anda sendiri, boleh memilih untuk tidak memaparkan gambar profil mereka. Mungkin anda hanya mahu kenalan anda melihat foto profil anda, bukan seseorang yang baru-baru ini memperoleh nombor telefon anda.

Tetapan keterlihatan WhatsApp anda harus mencerminkan keinginan itu jika itu yang berlaku. Tetapi mungkin tetapan semasa menyembunyikan foto anda daripada semua orang, termasuk kenalan.

Untuk menyelesaikan kesilapan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan WhatsApp pada peranti mudah alih anda.
 2. Jika anda menggunakan iPhone, pilih pilihan “Tetapan” dari bahagian bawah skrin. Jika anda menggunakan Android, ketik tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas, kemudian “Tetapan.”
 3. Ketik “Akaun” diikuti dengan “Privasi.”
 4. Pilih pilihan “Foto Profil”.
 5. Pilih “Kenalan Saya.”

Anda juga boleh memilih “Semua orang”, “Tiada sesiapa” dan pada peranti Android, juga “Kenalan saya kecuali…”

Kebenaran Tiada

Sebab lain mengapa orang lain tidak dapat melihat foto profil WhatsApp anda ialah apl itu tidak mempunyai akses kepada semua kebenaran yang diperlukan. Pemberian kebenaran kepada apl mungkin kelihatan invasif kepada sesetengah pengguna, dan mereka secara automatik menolak untuk menerima apabila apl menggesa mereka.

Tetapi tidak membenarkan kebenaran WhatsApp untuk mengakses senarai kenalan anda boleh menyebabkan kefungsian terhad. Oleh itu, jika anda ingin mengubahnya, anda perlu mendayakan kebenaran yang hilang secara manual.

Begini caranya berfungsi pada peranti Android:

 1. Tekan lama apl WhatsApp sehingga tetingkap pop timbul muncul.
 2. Ketik butang “i” di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Apabila halaman tetapan WhatsApp muncul, ketik pilihan “Kebenaran”.
 4. Pilih “Kenalan” dan pilih pilihan “Benarkan”.

Jika anda mempunyai iPhone sebaliknya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan, tatal ke bawah dan pilih “WhatsApp” daripada senarai.
 2. Di sebelah bahagian “Kenalan”, ketik suis togol.
 3. Buka WhatsApp sekali lagi dan semak sama ada foto profil anda dipaparkan.

Menggunakan Telefon Baharu

Memindahkan semua senarai kenalan dan data WhatsApp anda daripada telefon lama ke telefon baharu agak mudah pada hari ini. Anda tidak perlu kehilangan sebarang perbualan, malah foto profil anda tidak akan hilang. Walau bagaimanapun, kadangkala peralihan tidak lancar dan gambar anda tidak dipaparkan.

Senario ini tersebar luas apabila berpindah dari Android ke iPhone dan sebaliknya. Jika ini adalah situasi yang anda hadapi, anda mungkin perlu menambah semula gambar profil WhatsApp.

Begini rupa proses itu pada Android:

 1. Buka WhatsApp dan ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Daripada menu lungsur, pilih “Tetapan.”
 3. Ketik bingkai gambar profil dan kemudian ikon kamera kecil.
 4. Sama ada ambil foto baharu menggunakan kamera atau ketik “Galeri” dan pilih imej daripada gulungan kamera anda.

Jika anda menggunakan WhatsApp pada iPhone, berikut ialah cara untuk menambah semula foto profil:

 1. Lancarkan WhatsApp dan pilih ikon “Tetapan” di sudut kanan bawah skrin.
 2. Ketik pada bingkai foto profil dan kemudian ketik Edit.
 3. Apabila menu pop timbul muncul, pilih “Ambil Foto” atau “Pilih Foto.”

Anda boleh mengulangi proses itu apabila anda mahu memuat naik foto profil WhatsApp baharu.

Kenalan Tersilap Disekat

Apabila anda menyekat kenalan WhatsApp, nama anda masih akan muncul dalam kenalan WhatsApp mereka, tetapi mereka tidak akan melihat foto profil anda lagi. Jika itu adalah matlamat anda, maka anda tidak perlu mengambil tindakan selanjutnya.

Tetapi mungkin anda telah tersilap menyekat orang yang salah dan kemudian mengetahui bahawa mereka tidak melihat foto profil anda dan tidak boleh menghantar mesej kepada anda. Untuk memastikan sebabnya adalah kerana mereka berada dalam senarai blok WhatsApp anda, anda mesti menyemak tetapan.

Ini ialah langkah yang perlu diikuti jika anda mempunyai peranti Android:

 1. Buka WhatsApp, ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas, dan pilih “Tetapan.”
 2. Ketik “Akaun” diikuti dengan pilihan “Privasi”.
 3. Tatal ke bawah dan pilih pilihan “Kenalan disekat”.
 4. Cari nama orang dalam senarai.
 5. Jika anda menyekat mereka secara tidak sengaja, tekan lama nama mereka dan tekan “Nyahsekat”.

Bagi pengguna iPhone, proses ini memerlukan langkah berikut:

 1. Lancarkan WhatsApp dan ketik butang “Tetapan” di bahagian bawah skrin.
 2. Pilih pilihan “Akaun” diikuti dengan “Privasi.”
 3. Tekan pilihan “Disekat” dan pergi melalui senarai.
 4. Ketik butang “Edit” di penjuru kanan sebelah atas.
 5. Pilih ikon “-” merah di sebelah kenalan yang anda ingin nyahsekat.
 6. Ketik butang “Nyahsekat” merah di sebelah nama mereka.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa saya tidak boleh mengemas kini WhatsApp?

Satu kemungkinan ialah anda kehilangan sambungan Wi-Fi yang stabil. Walau bagaimanapun, satu lagi sebab biasa anda tidak boleh mengemas kini WhatsApp ialah kekurangan ruang storan. Anda memerlukan sekitar 1 GB ruang kosong semasa memasang kemas kini WhatsApp.

Adakah anda memerlukan nombor telefon untuk menggunakan WhatsApp?

Ya, anda memerlukan nombor telefon untuk WhatsApp. Tetapi ia tidak semestinya nombor peribadi anda. Pengguna boleh menambah nombor talian tetap semasa persediaan dan juga nombor maya.

Bolehkah anda memindahkan WhatsApp ke kad SD?

Buat masa ini, WhatsApp tidak membenarkan pengguna mengalihkan apl daripada storan dalaman ke kad SD. Anda boleh memindahkan apl lain ke kad SD untuk mencipta ruang untuk kemas kini WhatsApp.

Mengapakah WhatsApp saya kini menghubungi orang lain?

Jika salah seorang kenalan anda mempunyai nombor telefon baharu, sebaiknya padamkan nombor lama mereka daripada telefon anda. Jika tidak, anda mungkin melihat foto orang lain muncul pada profil WhatsApp mereka.

Pembekal sering mengitar semula nombor telefon bermakna nombor telefon lama kenalan WhatsApp kini milik orang lain.

Menguruskan Pengalaman WhatsApp Anda Seperti Pro

Menghantar mesej dan membuat panggilan melalui WhatsApp adalah menyeronokkan kerana apl itu menawarkan pelekat dan GIF yang hebat serta membolehkan pemindahan fail mudah. Namun, adalah penting untuk melaraskan tetapan privasi, termasuk foto profil, dengan cara yang sesuai untuk anda. Anda boleh memilih untuk berkongsi dengan sesiapa sahaja atau menunjukkannya kepada beberapa kenalan terpilih.

Tetapi perkara yang sama berlaku untuk kenalan WhatsApp anda. Jadi, jika anda tidak melihat gambar seseorang, mereka mungkin telah menyembunyikannya atau terdapat isu penyegerakan yang perlu anda tangani. Sudah tentu, apabila gambar profil WhatsApp tidak dipaparkan, seseorang mungkin telah menyekat anda, atau anda secara tidak sengaja menyekat seseorang.

Dalam sesetengah keadaan, isu kehilangan foto profil tidak boleh dibetulkan, tetapi dalam keadaan lain, beberapa ketikan pada skrin menyelesaikan segala-galanya. Pernahkah anda menghadapi masalah dengan kehilangan foto profil WhatsApp? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.