Cara Membetulkan Gelendong Instagram Tidak Dipaparkan

28

Kekili adalah salah satu ciri yang paling terkenal di Instagram. Video pendek ini boleh menjadi sangat menghiburkan dan ketagihan kepada penonton. Tetapi bagaimana jika anda tidak dapat melihatnya di halaman utama Instagram anda?

Cara Membetulkan Gelendong Instagram Tidak Dipaparkan

Teruskan membaca untuk mengetahui tentang kemungkinan sebab anda tidak dapat melihat kekili dan cara membetulkannya.

Kemungkinan Sebab Mengapa Anda Tidak Dapat Melihat Kekili di Instagram

Ia boleh menjadi sangat mengecewakan kerana tidak dapat menikmati semua ciri yang menyeronokkan di Instagram, seperti kekili contohnya. Mengetahui punca boleh membantu anda menyelesaikan masalah.

Berikut adalah kemungkinan sebab anda mungkin tidak dapat melihat gulungan di Instagram:

 • Instagram menjadikan kekili tidak tersedia di rantau anda.
 • Sambungan Internet anda lemah.
 • Anda tidak menggunakan versi terkini Instagram.
 • Data cache anda rosak.
 • Anda menghidupkan penjimat data Instagram.
 • Anda perlu mengemas kini sistem pengendalian anda.

Sekarang setelah anda mengetahui kemungkinan punca masalah anda, kami boleh mendapatkan cara untuk menyelesaikannya.

Cara Membuat Gulungan Instagram Berfungsi dengan Log Keluar dari Instagram

Penyelesaian pertama ini agak mudah. Walau bagaimanapun, salah satu cara terpantas untuk menyelesaikan sebarang isu dengan Instagram adalah dengan log keluar dan log masuk semula. Ia tidak selalu berfungsi, tetapi tidak salah untuk mencuba.

Ikuti langkah-langkah ini untuk log keluar dan log masuk semula ke Instagram:

 1. Di sudut kanan bawah Instagram, klik pada gambar profil anda.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, pergi ke “Menu.”
 3. Pergi ke “Tetapan.”
 4. Pilih “Log Keluar.”
 5. Klik pada “Log Keluar” sekali lagi.
 6. Log kembali menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda.

Kadangkala penyelesaian yang paling mudah membawa anda kepada hasil yang diingini, walaupun anda tidak memikirkannya pada mulanya. Jika helah asas ini tidak membantu kali ini, baca terus untuk mengetahui beberapa penyelesaian lain.

Cara Membuat Kekili Berfungsi dengan Memasang Semula Instagram

Ini sekali lagi mungkin kedengaran mudah, tetapi ia mungkin penyelesaian yang tepat untuk masalah jika gulungan tidak berfungsi.

Ikuti langkah ini untuk menyahpasang Instagram pada telefon Android anda:

 1. Pergi ke tetapan telefon anda.
 2. Pergi ke “Apl.”
 3. Cari “Instagram.”
 4. Klik pada “Nyahpasang.”
 5. Klik pada “OK.”

Ini mungkin tidak perlu dikatakan, tetapi untuk berjaga-jaga, kami akan meninggalkannya di sini. Untuk memasang semula apl, lawati Google Play.

Cara Membuat Kekili Instagram Berfungsi jika Ia Tidak Tersedia di Wilayah Anda

Malangnya, Instagram belum lagi menyediakan gelendong kepada semua orang. Terdapat kawasan tertentu di dunia di mana kekili tidak akan dapat dilihat. Pada halaman sokongan Instagram, anda akan dapat melihat kawasan mana yang tidak menyokong gulungan pada masa ini.

Walau bagaimanapun, hanya kerana anda mendapati kawasan anda dalam senarai itu tidak bermakna anda tidak boleh menonton kekili. Jika anda pengguna Android, anda boleh mendaftar untuk Instagram Beta. Versi beta apl akan membolehkan anda mencuba ciri baharu, yang belum tersedia di rantau anda lagi, termasuk kekili.

Ikuti langkah ini untuk mendaftar untuk Instagram Beta:

 1. Pergi ke Gedung Play.
 2. Buka Instagram dan tatal ke bawah sehingga anda melihat “Sertai Beta.”
 3. Klik pada “Sertai.”

Jika anda pengguna iOS, tidak semua harapan hilang. Penyelesaian yang mungkin f ialah menggunakan VPN dan tetapkan lokasi anda ke tempat lain di mana kekili tersedia.

Cara Membuat Kekili Berfungsi dengan Mengosongkan Data Cache Instagram

Jika subtajuk ini membuat anda keliru, berikut ialah penjelasan ringkas: apl memerlukan jenis data ini untuk berjalan dengan lancar. Jika ini menjadi rosak atas apa jua sebab, apl akan mengalami pepijat.

Langkah-langkah ini akan membawa anda mengosongkan data cache Instagram:

 1. Pergi ke “Tetapan” pada telefon anda.
 2. Pergi ke “Apl” dan pilih “Instagram.”
 3. Pergi ke “Penggunaan storan.”
 4. Klik pada “Kosongkan Cache.”
 5. Klik pada “Kosongkan data.”

Beralih kepada Instagram Lite boleh menjadi helah lain untuk mengelakkan masalah dengan data cache. Walau bagaimanapun, versi aplikasi ini mempunyai banyak batasan.

Cara Membuat Kekili Berfungsi dengan Mematikan Penjimat Data Instagram

Ciri Instagram yang sedikit negatif ialah ia menghabiskan bateri dan memori telefon penggunanya. Mereka juga tahu. Itulah sebabnya Instagram telah memperkenalkan mod penjimat data. Ciri ini akan menghentikan apl daripada memuatkan data terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, ini juga boleh melambatkan pemuatan gulungan. Langkah ini akan membantu anda mematikan mod penjimat data:

 1. Pergi ke akaun anda.
 2. Pergi ke “Tetapan.”
 3. Pergi ke “Penggunaan data dan kualiti media.”
 4. Nyahtanda “Penjimat Data”.

Kini Instagram tidak akan mempertimbangkan penggunaan bateri dan suapan anda akan dikemas kini sepanjang masa.

Cara Melaporkan ke Instagram Bahawa Kekili Tidak Berfungsi

Walaupun tiada kaedah yang disenaraikan setakat ini membantu menyelesaikan masalah, tidak semua harapan hilang. Anda boleh melaporkan isu tersebut kepada Instagram dan mereka mungkin membetulkannya untuk anda.

Langkah ini akan membawa anda melaporkan bahawa gulungan tidak berfungsi di Instagram:

 1. Buka Instagram.
 2. Pergi ke “Menu”.
 3. Pergi ke “Tetapan.”
 4. Pilih “Bantuan.”
 5. Pergi ke “Laporkan Masalah.”
 6. Menu pop timbul akan muncul.
 7. Pilih “Laporkan Masalah” sekali lagi.
 8. Terangkan isu dengan seberapa banyak butiran yang mungkin. Menambah tangkapan skrin juga boleh membantu.
 9. Apabila anda selesai, klik pada “Serah.”

Pasukan sokongan Instagram cenderung untuk mengambil serius semua laporan dan berusaha untuk mencari penyelesaian untuk memuaskan hati penggunanya.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh mengemas kini Instagram kepada versi terkini?

Agar semua fungsi anda berfungsi pada mana-mana apl tanpa kerumitan, termasuk Instagram, adalah lebih baik untuk sentiasa memastikan apl tersebut dikemas kini. Untuk mengemas kini Instagram, pergi ke Play atau Apple Store, cari Instagram, dan klik pada “Kemas kini.”

Apakah yang boleh saya lakukan jika saya perasan bahawa berbilang fungsi pada Instagram tidak berfungsi?

Jika anda melihat berbilang masalah dengan apl, perkara paling cepat yang boleh anda lakukan ialah memasang semula apl itu.

Apakah perbezaan antara Instagram dan Instagram Lite?

Instagram Lite ialah versi Instagram yang ditujukan untuk pengguna dengan telefon pintar yang lebih lama, kerana ini menggunakan lebih sedikit ruang. Apl itu tidak mendayakan penggunanya semua fungsi yang biasa Instagram lakukan, seperti keupayaan Langsung. Versi apl ini disokong terutamanya di India.

Bolehkah sambungan Internet yang lemah menjejaskan prestasi Instagram?

Ya, ini adalah salah satu punca utama mengapa Instagram anda tidak berfungsi dengan betul, seperti tidak menunjukkan kekili, contohnya. Cuba tukar ke rangkaian Wi-Fi lain atau tukar kepada data mudah alih.

Menikmati Kekili Tidak Pernah Semudah Ini

Suka atau tidak, media sosial telah menjadi sebahagian besar dalam kehidupan seharian manusia. Di sinilah orang ramai beralih bukan sahaja untuk berhubung dengan rakan dan keluarga, tetapi untuk mendapatkan hiburan harian mereka juga. Kekili ialah contoh jenis hiburan yang boleh anda perolehi daripada Instagram.

Kekili adalah salah satu ciri Instagram yang paling popular. Video pendek ini membolehkan anda berkongsi detik istimewa dengan rakan anda atau filem sketsa lucu untuk mendapatkan lebih ramai pengikut. Walau bagaimanapun, fungsi ini boleh menghadapi kesukaran untuk beroperasi dengan betul. Ini boleh berlaku disebabkan sambungan Internet yang lemah, tidak menggunakan versi Instagram terkini, atau ruang yang tidak mencukupi. Sama ada cara, terdapat penyelesaian untuk setiap sebab ini. Jika tiada satu pun daripada bantuan ini, anda boleh menghubungi pasukan sokongan Instagram pada bila-bila masa.

Adakah anda mempunyai masalah dengan gulungan di Instagram setakat ini? Bagaimana anda menyelesaikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.