Cara Membetulkan Gmail Tidak Berfungsi pada iPhone

96

Memang tidak dapat dinafikan bahawa apl e-mel, seperti Gmail, mempunyai pengaruh yang ketara terhadap cara kita berinteraksi hari ini, dari segi sosial dan profesional. Ia membolehkan anda berhubung dengan mudah dengan orang yang tinggal di tempat yang jauh dan membolehkan anda bekerja dari jauh. Itulah sebabnya apa-apa ralat pada akaun Gmail anda boleh menjadi sangat menjengkelkan kerana kesannya terhadap kehidupan harian anda boleh menjadi sangat mendalam.

Cara Membetulkan Gmail Tidak Berfungsi pada iPhone

Nasib baik, terdapat beberapa penyelesaian yang dicuba dan benar untuk Gmail tidak berfungsi pada iPhone anda. Artikel ini akan membimbing anda untuk menyelesaikan masalah dan membolehkan Gmail berfungsi semula pada peranti anda.

Mengapa Gmail Tidak Berfungsi?

Di antara banyak sebab yang boleh menyebabkan Gmail berhenti berfungsi pada iPhone, keselamatan adalah kebimbangan utama. Apabila keselamatan terlalu ketat tanpa sebarang penjelasan, pengguna boleh mengalami kesukaran mendapatkan semula akses kepada akaun mereka. Dalam kebanyakan kes, pengguna mendapati Gmail mereka berhenti memuatkan apabila mereka tiba di lokasi mereka semasa bercuti. Ini kerana Google mengesyaki seseorang cuba merampas akaun anda apabila anda pergi ke negara atau rantau lain dan log masuk dengan IP atau lokasi lain. Walaupun semasa anda tidak dalam perjalanan, Gmail boleh disekat buat sementara waktu apabila anda cuba log masuk daripada peranti yang tidak diketahui.

Sebab biasa lain untuk Gmail tidak berfungsi adalah berkaitan dengan sambungan internet yang tidak konsisten atau hilang, yang boleh diselesaikan secara berasingan. Sebagai alternatif, anda mungkin telah kehabisan ruang pada akaun Google anda.

Cara Mendapatkan Gmail Berfungsi pada iPhone

Petua di bawah akan membantu anda membetulkan Gmail pada iPhone anda. Anda boleh mencuba setiap satu daripada mereka sehingga anda menemui satu yang menyelesaikan masalah anda.

Mulakan semula iPhone Anda

Pendekatan yang paling asas lagi berkesan untuk menyelesaikan banyak isu kecil ialah memulakan semula iPhone. Jika Gmail tidak berfungsi kerana pepijat kecil dalam apl atau proses latar belakang, but semula iPhone anda sepatutnya membetulkannya.

Semak Tapak Web Gmail untuk Makluman

Jika anda tidak boleh log masuk ke akaun Gmail anda pada iPhone anda, cuba akses Gmail pada peranti lain atau PC anda. Google mungkin tersilap mengenal pasti log masuk anda sebagai mencurigakan dan menghantar e-mel yang memberi amaran kepada anda tentang sebarang aktiviti yang mencurigakan. Anda perlu mencari e-mel itu untuk mengesahkan log masuk terbaharu anda. Apabila anda telah mengesahkan akaun anda, anda sepatutnya boleh mengakses Gmail pada iPhone anda dan semuanya sepatutnya OK.

Jika anda telah menyediakan akaun pemulihan, ia mungkin telah menerima e-mel sebaliknya.

Semak Aktiviti Peranti

Walaupun anda tidak menjumpai sebarang e-mel daripada Google yang memaklumkan anda tentang log masuk terhad, adalah idea yang baik untuk menyemak kemungkinan lain dengan melawati tetapan akaun Google anda. Anda boleh mengakses akaun Gmail anda daripada apl atau dengan pergi ke mana-mana perkhidmatan berkaitan Google dalam penyemak imbas.

Begini cara melakukannya:

 1. Buka pelayar web dan lawati anda Halaman Aktiviti Google. Klik “Pergi ke Akaun Google” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Klik pada “Keselamatan” kemudian Tatal ke bawah halaman dan klik pada “Urus Peranti.” Anda akan dapat melihat kembali mana-mana peranti yang baru-baru ini cuba untuk log masuk ke akaun anda.

E-mel anda sepatutnya mula dimuatkan pada iPhone anda sebaik sahaja anda mengesahkan bahawa anda adalah orang yang cuba log masuk.

Lakukan Tetapan Semula CAPTCHA

Tetapan semula CAPTCHA ialah ubat Gmail yang selalunya tidak disedari. Ciri ini membuka kunci beberapa perlindungan keselamatan Google buat sementara waktu, membolehkan anda mengakses Gmail pada iPhone anda.

Ikuti langkah ini untuk melakukan tetapan semula CAPTCHA:

 1. Navigasi ke halaman tetapan semula CAPTCHA Google (Paparkan Buka Kunci Captcha) dan gunakan nama pengguna dan kata laluan anda untuk log masuk.
 2. Selepas mengklik “Teruskan”, anda akan melihat skrin yang mengatakan “Akses akaun didayakan”.
 3. Cuba log masuk ke akaun Gmail anda pada iPhone. Percubaan untuk log masuk harus berjaya dan Google akan mengingati peranti anda pada masa hadapan untuk mengelakkan penyekatan.

Dayakan IMAP

IMAP membolehkan akses kepada dan menyegerakkan Gmail dengan klien e-mel luaran, seperti apl Apple Mail iPhone. Pastikan IMAP didayakan jika anda mengalami kesukaran dengan apl Apple Mail mendapatkan Gmail. Berikut ialah cara untuk mengetahui:

 1. Gunakan pelayar web untuk log masuk ke akaun Gmail anda.
 2. Pilih ikon gear di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih “Lihat semua tetapan.”
 4. Buka tab “Pemajuan dan POP/IMAP”.
 5. Pilih “Dayakan IMAP” dan tekan “Simpan Perubahan” di bahagian bawah.

Jika anda menggunakan protokol POP untuk pemajuan anda (yang agak jarang berlaku), maka anda perlu memastikan klien dikonfigurasikan dengan betul.

Semak Sambungan Internet

Gmail memerlukan sambungan internet untuk berfungsi. Jika apl Gmail atau Mel anda tidak berfungsi, pastikan anda disambungkan ke data selular atau Wi-Fi.

Matikan VPN anda jika anda menggunakannya. Putuskan sambungan Wi-Fi atau data selular anda dan sambungkannya semula untuk melihat sama ada masalah telah diselesaikan.

Jika anda berada di luar negara, semak sama ada anda telah mendayakan data rangkaian selular semasa dalam perayauan:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Sambungan.”
 3. Ketik pada “Pilihan Rangkaian Mudah Alih.”
 4. Hidupkan “Perantauan Data”.

Alih Keluar Akaun Gmail Anda dan Tambahkan Ia Kembali Lagi

Jika anda telah mencuba semua langkah di atas dan Gmail anda masih tidak berfungsi pada iPhone anda, cuba alih keluar akaun Gmail anda dan tambahkannya semula. Ini seperti versi moden mencabut dan memalamkannya semula. Ia akan menyegarkan sambungan akaun anda ke pelayan dan mungkin menyelesaikan masalah.

Berikut ialah cara untuk mengalih keluar menggunakan akaun Gmail pada iPhone anda:

 1. Buka apl Gmail anda.
 2. Ketik gambar profil anda.
 3. Pilih “Urus akaun pada peranti ini”.
 4. Ketik “Alih keluar daripada peranti ini”.

Jika anda ingin memadamkan maklumat peribadi daripada telefon pintar anda sebelum memberikannya kepada orang lain, mengalih keluar akaun Gmail anda adalah langkah yang baik.

Kemas kini Apl Mel

Pastikan anda telah mengemas kini apl mel anda. Selain ciri baharu, mengemas kini apl anda membetulkan pepijat dan meningkatkan prestasi dan keserasian keseluruhan.

App Store pada iPhone anda mungkin tidak mengemas kini apl pada data selular. Semak perkara berikut:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pergi ke “App Store.”
 3. Hidupkan “Kemas Kini Apl” dan “Muat Turun Automatik.”

Jika anda berada di luar negara, pastikan pelan anda meliputi data perayauan, kerana akses internet mungkin mahal.

Kemas kini iOS Anda

Versi iOS yang lapuk kadangkala boleh mencipta beberapa isu dengan iPhone anda. Mengemas kini sistem pengendalian telefon anda membawa pembetulan pepijat dan mungkin menyelesaikan pelbagai masalah pelik, termasuk isu Gmail.

Tetapkan Semula iPhone Anda

Jika tiada pilihan yang disenaraikan di atas nampaknya berfungsi, anda mungkin perlu menetapkan semula iPhone anda sebagai pilihan terakhir. Semua tetapan telefon akan dipulihkan kepada lalai kilang. Ini mungkin berguna jika terdapat beberapa jenis ralat sistem pada iPhone anda yang menghalang anda daripada mengakses Gmail.

Bagaimana untuk Tetapkan Semula iPhone

Sandarkan data anda sebelum melakukan tetapan semula kilang.

Anda boleh menggunakan iTunes untuk membuat sandaran. Jika anda tidak mempunyai iTunes pada PC anda, anda boleh muat turun di sini. Begini cara melakukannya:

 1. Sambungkan iPhone anda ke komputer dengan kabel USB.
 2. Buka submenu pada iTunes, dan pilih “Sandarkan Sekarang.”

Anda juga boleh mengikuti langkah ini untuk membuat sandaran data anda dalam iCloud:

 1. Buka “Tetapan” pada iPhone anda.
 2. Ketik “Nama” anda.
 3. Pilih “iCloud.”
 4. Ketik “Sandaran iCloud.”

Berikut ialah panduan lain menggunakan sandaran iCloud jika anda menggunakan iOS 10.2 atau lebih awal:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pilih “iCloud.”
 3. Ketik “Sandaran.”

Seterusnya, anda boleh menetapkan semula telefon anda dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Buka “Tetapan”.
 2. Pilih “Umum”.
 3. Ketik “Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone”.
 4. Pilih “Padam Semua Kandungan dan Tetapan”.
 5. Masukkan kod laluan atau kata laluan untuk Apple ID anda. Sahkan keputusan anda untuk memadamkan peranti anda.
 6. Tunggu sehingga peranti anda dipadamkan.

Selepas menetapkan semula iPhone anda, anda perlu memulihkan sandarannya yang terbaharu dalam iTunes atau iCloud dan menyediakan akaun Gmail anda sekali lagi.

Ikuti langkah ini untuk memulihkan menggunakan iTunes:

 1. Sambungkan iPhone anda ke komputer riba atau PC menggunakan kabel USB.
 2. Buka iTunes.
 3. Ketik ikon iPhone di penjuru kiri sebelah atas skrin iTunes.
 4. Pilih “Pulihkan Sandaran.”
 5. Pilih sandaran yang ingin anda pulihkan daripada menu lungsur.
 6. Tekan “Pulihkan.”

Dan inilah cara untuk memulihkan menggunakan iCloud:

 1. Kali pertama anda menyediakan iPhone anda selepas menetapkan semula, pilih “Pulihkan daripada Sandaran iCloud” pada skrin Apl & Data.
 2. Pilih sandaran yang ingin anda pulihkan.

Tetap Tenang dan Cari Penyelesaian yang Tepat

Mempunyai Gmail tidak berfungsi pada iPhone anda adalah masalah yang teruk dan boleh membawa anda ke dalam masalah. Anda tidak perlu panik kerana terdapat banyak cara untuk membetulkannya. Anda boleh mencuba setiap kaedah sehingga anda menemui kaedah yang sesuai untuk menyelesaikan masalah anda. Ia mungkin mengambil sedikit masa, tetapi ia hanya memerlukan sedikit kerja di pihak anda.

Kaedah manakah yang telah membantu anda menyelesaikan masalah Gmail anda? Jika anda telah menemui penyelesaian alternatif, beritahu kami di bahagian komen di bawah.