Cara Membetulkan Gmail Tidak Menerima E-mel

107

Gmail boleh dipercayai dan bebas untuk digunakan, menyumbang kepada penggunaannya yang meluas oleh ramai pengguna internet. Walau bagaimanapun, ada kalanya orang ramai tidak menerima mesej e-mel mereka, yang membawa kepada panik atau kekeliruan. Tidak perlu risau kerana klien e-mel mungkin menjadi puncanya.

Cara Membetulkan Gmail Tidak Menerima E-mel

Di bawah ialah beberapa sebab biasa mengapa sesetengah pengguna Gmail tidak menerima e-mel, atau lebih tepat lagi, tempat mereka berada dalam peti masuk anda. Kadangkala ia adalah masalah Gmail, tetapi terdapat keadaan di mana faktor lain harus dipersalahkan. Teruskan membaca untuk semua butiran.

Mengapa Gmail Tidak Menerima E-mel?

Selalunya, anda sebenarnya menerima e-mel yang anda tunggu, tetapi klien e-mel mungkin meletakkannya di tempat lain. Gmail boleh membahagikan e-mel ke dalam kategori seperti Kemas Kini dan Forum, dan anda perlu mengklik padanya untuk mencari e-mel tertentu. Anda juga boleh menyemak kategori Sosial dan Promosi. Gmail mungkin telah menghantar mesej anda ke sana.

Walau bagaimanapun, terdapat sebab lain mengapa anda tidak mendapat sesuatu.

Dihantar ke Folder Spam

Gmail mempunyai beberapa ciri keselamatan untuk melindungi pengguna daripada spam, mel penipuan dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, ada kalanya ia secara tidak sengaja menghantar e-mel yang sah ke folder Spam. Lokasi ini adalah tempat mesej yang mencurigakan berakhir, tetapi ia belum dipadamkan lagi.

E-mel dalam folder Spam akan kekal di sana selama 30 hari dan anda perlu menandakannya sebagai selamat untuk mengakses kandungannya. Tunggu terlalu lama dan anda mungkin tidak tahu Gmail telah memadamkannya. Menyemak folder Spam anda dengan kerap ialah cara terbaik untuk mengesan e-mel yang hilang. Ini caranya:

 1. Buka Gmail pada penyemak imbas anda.
 2. Lihat ke kiri anda dan tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan Spam.
 3. Klik padanya.
 4. Semak sama ada e-mel penting ada di sana.
 5. Klik untuk membukanya.
 6. Pilih “Laporkan Bukan Spam.”
 7. Alihkan ke peti masuk anda.

Sesetengah perkhidmatan surat berita atau entiti akan meminta anda menyenaraikan alamat e-mel mereka dengan selamat supaya fenomena ini tidak berlaku. Anda juga boleh menyediakan penapis untuk membenarkan mesej daripada pengirim tertentu tiba dengan betul.

Tiada Lagi Ruang Storan

Semua akaun Google menikmati 15GB storan percuma, tetapi jika anda kerap menerima fail besar atau menyimpan banyak data pada Google Drive, ruang storan ini akan diduduki dengan cepat. Satu-satunya cara untuk membenarkan e-mel baharu tiba ialah dengan meningkatkan akaun Google anda atau memadamkan fail daripada Gmail, Google Drive atau Google Photos.

Pada Gmail, anda boleh memadamkan mesej dengan cara ini:

 1. Buka sebarang e-mel.
 2. Klik pada titik tiga di sebelah kanan.
 3. Pilih “Padam Mesej Ini.”

Pada Drive, ikut langkah berikut:

 1. Menuju ke Google Drive.
 2. Pilih fail.
 3. Klik pada ikon tong sampah.
 4. Ulang untuk mana-mana fail sehingga anda berpuas hati.

Pengguna Google Photos boleh mencuba langkah ini:

 1. Buka Foto Google.
 2. Pilih mana-mana foto atau video.
 3. Klik pada ikon sampah.
 4. Pilih “Alihkan ke sampah.”

Sudah tentu, anda bebas untuk meningkatkan storan anda jika memadamkan fail dan e-mel bukan pilihan. Walau bagaimanapun, anda hanya perlu berbuat demikian jika anda sanggup membayar untuk ruang tersebut. Jika tidak, pertimbangkan untuk mengosongkan sedikit ruang storan.

Semak Apl Gmail Anda

Pengguna mudah alih boleh bertukar secara bebas antara akaun Gmail untuk Android atau iOS. Walau bagaimanapun, mereka mungkin secara tidak sengaja melekat pada akaun dan tertanya-tanya mengapa sesuatu tidak tiba. Membetulkan perkara ini hanya mengambil masa beberapa minit. Ikuti langkah-langkah ini untuk melakukannya:

 1. Buka apl Gmail pada peranti mudah alih anda.
 2. Ketik pada gambar profil atau parap anda.
 3. Semak sama ada akaun pada peranti ini betul.
 4. Jika tidak, tambahkan akaun yang anda mahu.

Log masuk ke akaun Gmail yang dikehendaki pada peranti mudah alih untuk memastikan anda menerima e-mel. Adalah wajar untuk melakukan kesilapan dalam bidang ini semasa kita melakukan pelbagai tugas sepanjang hari. Berita baiknya ialah menukar akaun tidak mengambil masa sama sekali.

Jika anda bertukar dan tidak melihat sebarang e-mel baharu, ia mungkin dihantar ke folder Spam atau kategori lain. Lihat di tempat ini untuk melihat sama ada e-mel yang hilang ada di sana.

Sambungan Internet yang Bermasalah

Sesetengah orang terlupa untuk menyambungkan peranti mereka ke Internet, tetapi jika anda dapat membaca artikel ini, anda mungkin mempunyai isu yang berbeza. Namun begitu, tetap bijak untuk menetapkan semula sambungan internet anda. Anda boleh mematikan dan menghidupkan semula sambungan Internet dengan mudah pada telefon pintar dan komputer anda.

Tetapkan semula penghala anda jika sambungan Internet adalah sporadis. Bergantung pada model penghala anda, anda perlu menunggu selama kira-kira 15 minit, tetapi selepas itu, akses Internet anda harus dipulihkan.

Semak peti masuk anda untuk mendapatkan e-mel sekiranya menetapkan semula sambungan atau penghala anda menyelesaikan masalah. Ia hanya mungkin melakukan silap mata.

Gmail Tidak Menerima E-mel Daripada Seorang Pengirim

Sekali-sekala, penapis spam Gmail mula melampau. Mereka akan menghantar mesej daripada beberapa alamat ke folder Spam walaupun anda jelas mempercayainya. Dalam kes ini, anda perlu menyenaraikan alamat dengan selamat dan mengelakkan perkara ini daripada berlaku lagi. Ikuti langkah ini untuk menyenaraikan alamat selamat:

 1. Buka Gmail.
 2. Pergi ke menu Tetapan dengan mengklik pada ikon Gear.
 3. Pilih “Penapis Dan Alamat Disekat.”
 4. Pilih “Buat Penapis Baharu.”
 5. Taip atau tampal alamat e-mel untuk dibenarkan dalam medan “Daripada”.
 6. Pilih “Buat Penapis.”
 7. Dalam bahagian seterusnya, tandakan “Jangan Hantar Ke Spam”.
 8. Klik pada “Buat Penapis.”

Memandangkan penapis anda akan membenarkan e-mel pengirim berlalu, anda boleh meminta mereka menghantar sesuatu yang lain kepada anda. Mesej baharu sepatutnya tiba seketika.

Terdapat juga cara lain untuk menyenaraikan penghantar selamat. Anda boleh berbuat demikian melalui e-mel yang dibuka. Ini caranya:

 1. Buka e-mel.
 2. Klik pada titik tiga.
 3. Pilih “Tapis Mesej Seperti Ini.”
 4. Masukkan alamat e-mel dalam medan “Daripada”.
 5. Klik pada “Buat Penapis.”
 6. Tandakan “Jangan Hantar Ke Spam.”
 7. Pilih “Buat Penapis.”

Kedua-dua kaedah berfungsi secara sama, dan anda boleh memilih kaedah yang paling anda sukai.

Gmail Tidak Menerima E-mel Daripada Outlook

Walaupun tidak standard, tetapan IMAP atau POP Gmail digunakan oleh sesetengah pekerja. Ini membolehkan anda menerima e-mel Outlook dalam Gmail. Walau bagaimanapun, kefungsian mungkin terhenti kerana ralat. Begini cara anda boleh membetulkan isu tersebut:

 1. Buka Gmail dalam penyemak imbas anda.
 2. Klik pada ikon gear.
 3. Cari “Pemajuan Dan POP/IMAP.”
 4. Dayakan POP atau IMAP, bergantung pada cara anda menyediakannya.

Gmail juga mungkin tidak berfungsi disebabkan masalah pelayan, yang hanya boleh diselesaikan oleh juruteknik Google. Satu-satunya tindakan untuk isu ini ialah menunggu.

Membuka Gmail dalam penyemak imbas yang berbeza kadangkala menyebabkan masalah hilang. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menghubungi perkhidmatan pelanggan jika tiada apa-apa yang berkesan.

Anda Ada Mel Baharu

Gmail biasanya merupakan perkhidmatan yang boleh dipercayai, kerana ia memberi kuasa kepada kebanyakan penduduk internet dalam pelbagai cara. Walau bagaimanapun, tetapan yang salah atau isu pelayan mungkin memaksa sesetengah orang kehilangan mesej penting. Nasib baik, ada cara untuk memerangi masalah yang tidak mengambil banyak masa.

Antara kaedah berikut, yang manakah dapat membantu anda mendapatkan e-mel yang anda tunggu? Apakah helah lain yang tidak kami tutupi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.