Cara membetulkan iPhone yang tidak dapat dihidupkan atau terus dimulakan semula

103
Betulkan untuk iPhone tidak akan dihidupkan dan but semula secara rawak

Terdapat banyak sebab mengapa iPhone anda tidak dapat dihidupkan atau terus ditutup secara rawak. Walau apa pun, ia sudah pasti menyebabkan anda sakit kepala dan menghalang anda daripada menggunakan peranti anda.

Tetapi sebelum anda pergi ke bar Genius atau Apple Store terdekat, anda boleh cuba menyelesaikan masalah itu sendiri melainkan terdapat masalah perkakasan dalaman yang jelas.

Di bawah saya akan membincangkan beberapa petua yang boleh membantu jika iPhone anda tidak dihidupkan atau terus dimatikan walaupun ia mempunyai bateri yang mencukupi.

Jika iPhone anda tidak dapat dihidupkan

Skrin hitam iPhone yang tidak bertindak balas terhadap percubaan anda untuk menghidupkannya semula boleh menakutkan. Secara amnya, iPhone yang tidak dapat dihidupkan boleh disebabkan oleh salah satu daripada tiga isu utama:

 • Isu perisian
 • Peranti pengecasan yang tidak berfungsi
 • Kerosakan serius pada perkakasan

Di bawah, saya akan membantu anda mengetahui sebab iPhone anda tidak dapat dihidupkan, bersama-sama dengan cara untuk membetulkannya.

 1. Cuba hidupkan iPhone anda dengan cara yang betul
 2. Paksa mulakan semula iPhone
 3. Cas iPhone anda
 4. Periksa kabel dan pengecas anda
 5. Cari sebarang kerosakan paparan
 6. Semak kemungkinan masalah perkakasan
 7. Pulihkan iPhone anda menggunakan iTunes atau Finder
 8. Letakkan iPhone dalam mod DFU

1. Cuba hidupkan iPhone anda dengan cara yang betul

Jika anda telah memiliki beberapa iPhone selama ini, anda akan dapati cara yang berbeza untuk menghidupkan iPhone, bergantung pada modelnya.

Sekiranya ini adalah isu untuk anda, berikut ialah cara anda menghidupkan iPhone anda:

 • Untuk iPhone dengan butang Rumah dan Sisi: Tekan dan tahan butang Sisi sehingga logo Apple muncul pada skrin.

 • Untuk iPhone dengan butang Laman Utama dan Atas: Tekan dan tahan butang Atas sehingga logo Apple muncul.

 • Untuk iPhone tanpa butang Laman Utama tetapi dengan butang Sisi: Tekan dan tahan butang Sisi dan lepaskannya sebaik sahaja anda melihat logo Apple pada skrin.

2. Paksa mulakan semula iPhone

Semak sama ada anda boleh memulakan semula telefon anda. Ketahui bahawa iPhone anda dihidupkan sepanjang masa melainkan anda sengaja menutupnya. Apabila skrin gelap, mungkin iPhone anda “tidur”, tetapi gangguan perisian menghalangnya daripada bangun.

Satu cara untuk melihatnya ialah cuba mulakan semula peranti anda secara paksa dan tunggu jika sesuatu berlaku. Jika ia dimulakan semula, maka ia mungkin masalah kecil yang disebabkan oleh data yang rosak atau pepijat dalam apl yang anda gunakan.

3. Cas iPhone anda

Jika mulakan semula paksa tidak berjaya, ini mungkin bukan masalah perisian. Jika anda telah mencuba memulakan semula, tetapi iPhone anda tidak berganjak, maka ia benar-benar dimatikan dan isunya bukan disebabkan oleh gangguan perisian.

Mungkin bateri anda kehabisan. Jika ya, cuba cas telefon anda. Jika ia telah dikeringkan, maka ia mungkin memerlukan lebih banyak masa. Tunggu satu atau dua jam. Jangan berasa tidak sabar jika anda tidak melihat ikon pengecasan pada peranti anda.

4. Periksa kabel dan pengecas anda

Periksa kabel dan pengecas anda jika peranti anda masih tidak dihidupkan. Pengecas dan kabel kilat boleh cepat rosak. Lihat jika port Lightning telefon anda tidak disekat; cuba bersihkan dengan berus gigi yang lembut dan kering, pencungkil gigi atau penjepit kertas.

Juga, periksa kabel anda untuk kerosakan, kekusutan atau keretakan. Jika anda mempunyai penyesuai dan kabel tambahan, cuba semak sama ada masalahnya adalah dengan kabel kilat atau pengecas. Anda juga boleh menguji sama ada ia boleh mengecas telefon bimbit yang berbeza.

Pengecas dan kabel yang tidak berfungsi adalah perkara biasa dengan pengecas iPhone palsu. Jika anda tidak pasti tentang ketulenan aksesori anda, baca panduan kami tentang mengenal pasti pengecas Apple palsu.

5. Cari sebarang kerosakan paparan

Peranti dengan skrin atau paparan yang rosak mungkin tidak dihidupkan. Walaupun ia dihidupkan, iPhone anda mungkin tersekat pada skrin hitam, menjadikannya kelihatan dimatikan.

Walau bagaimanapun, agak mudah untuk menyemak kerana isu berkaitan skrin yang serius akan meninggalkan tanda yang sukar dilepaskan.

6. Semak kemungkinan isu perkakasan

Jika iPhone anda tidak bertindak balas kepada tetapan semula keras dan tidak dicas, ini mungkin masalah perkakasan. Penurunan teruk boleh menyebabkan kerosakan luaran yang boleh memecahkan iPhone atau komponen dalamannya.

Pendedahan yang tidak betul kepada cecair boleh menjejaskan litar skrin, menghalangnya daripada menghidupkan atau memaparkan apa-apa. iPhone anda mempunyai Penunjuk Sentuhan Cecair (LCI) yang biasanya berwarna perak atau putih.

Untuk menyemak kerosakan air, keluarkan dulang kad SIM, dapatkan lampu suluh dan semak warnanya. Jika LCI dibaca, maka air telah masuk ke dalam iPhone anda. Ini mungkin sebab peranti anda tidak dapat dihidupkan.

Penunjuk sentuhan cecair iPhone 13

Jarang sekali, ia mungkin kecacatan pembuatan. Walau bagaimanapun, isu ini sering muncul beberapa hari selepas anda membeli peranti anda. Jika ia berlaku dalam tempoh jaminan, anda boleh meminta Apple memberi anda telefon bimbit gantian. Jika anda tidak pasti, terdapat pelbagai cara untuk menyemak status waranti iPhone anda.

7. Pulihkan iPhone anda menggunakan iTunes atau Finder

Menyambungkan iPhone anda ke iTunes boleh membantu jika peranti anda mengalami isu paparan atau iOS yang rosak, tetapi iPhone itu sendiri baik.

Palamkan peranti ke dalam komputer menggunakan kabel Lightning (sebaik-baiknya asal). Jika anda menggunakan Mac yang menjalankan macOS Catalina, buka Finder. Jika tidak, buka iTunes jika anda menggunakan Mac yang menjalankan macOS Mojave atau lebih awal.

Jika anda melihat ikon iPhone pada bar sisi iTunes atau Finder, ini bermakna peranti anda masih boleh dikenali. Ini adalah peluang yang baik untuk membuat sandaran iPhone anda.

Memulihkan iPhone menggunakan iTunes atau Finder

Setelah selesai membuat sandaran, anda boleh mengemas kini perisian anda dengan mengklik Kemas kini. Jika anda menggunakan iOS terkini, klik Pulihkan iPhone untuk memasang semula iOS. Anda boleh memulihkan sandaran yang telah anda buat sebaik sahaja anda memasang semula iOS.

Memulihkan sandaran pada iPhone melalui iTunes

Sebagai alternatif, anda mungkin mahu meletakkan iPhone anda di bawah Mod Pemulihan untuk memulihkan iOS anda.

8. Letakkan iPhone dalam mod DFU

Jika anda telah cuba memulihkan iPhone anda, tetapi ia tetap tersekat pada logo Apple atau tidak dapat dihidupkan, anda harus cuba meletakkannya dalam mod Kemas Kini Perisian Tegar Peranti (DFU). Ini menawarkan pemulihan yang lebih mendalam daripada Mod Pemulihan.

Ia memintas pemuat but iBoot dan memuatkan semula perisian dan perisian tegar iPhone anda untuk menyelesaikan semua isu yang menghalang iPhone anda daripada dihidupkan.

9 Membetulkan jika iPhone anda terus dimatikan

Sekali lagi, mungkin terdapat isu berkaitan perkakasan atau perisian yang menyebabkan iPhone ditutup secara rawak. Ia boleh menjadi semudah gangguan rawak kepada isu yang lebih serius seperti bateri yang rosak.

Tetapi lebih kerap daripada tidak, bateri adalah sebab paling biasa mengapa iPhone anda terus dimatikan. Di bawah ialah pembetulan mudah yang boleh membantu membaiki iPhone anda yang terus dimatikan:

 1. Semak kesihatan dan penggunaan bateri iPhone
 2. Toskan dan cas semula iPhone anda sepenuhnya
 3. Kemas kini versi iOS terkini
 4. Semak sama ada iPhone anda terlalu panas
 5. Semak apl iOS anda
 6. Alih keluar apl dan fail yang tidak diperlukan
 7. Paksa mulakan semula iPhone anda
 8. Tetapkan semula semua tetapan (tanpa kehilangan data)
 9. Lakukan tetapan semula kilang pada iPhone anda

1. Semak kesihatan bateri dan penggunaan bateri iPhone

Kehabisan bateri yang kerap juga boleh menutup iPhone anda secara rawak. Ini adalah tipikal selepas kemas kini perisian atau apabila terdapat apl dengan pepijat atau gangguan. Ia sentiasa menjadi tabiat yang baik untuk menyemak penggunaan bateri anda untuk mengetahui apl mana yang mengambil jus bateri anda.

Jika penunjuk peratusan bateri iPhone anda menunjukkan bahawa bateri anda mempunyai cas yang mencukupi tetapi masih dimatikan secara rawak, anda mungkin mengalami masalah kesihatan bateri.

Untuk menyemak status kesihatan bateri anda, pergi ke Tetapan → Bateri → Kesihatan Bateri.

Langkah untuk menyemak status kesihatan bateri pada iPhone anda

2. Toskan dan cas semula iPhone anda dengan teliti

Kebanyakan kita berlari ke pengecas sebaik sahaja iPhone kita bertukar menjadi kuning atau merah. Walau bagaimanapun, membiarkan iPhone anda mengalir sepenuhnya kali ini mungkin baik sebelum mengecasnya sehingga 100%. Melakukannya memastikan tolok kuasa masih berfungsi dengan betul.

3. Kemas kini versi iOS terkini

Mengemas kini iOS anda boleh membantu menghapuskan isu ini, terutamanya jika perisian hasad, pepijat atau ralat sistem mungkin menyebabkan masalah. Untuk mengemas kini iOS anda:

 1. Pergi ke Tetapan → Umum.
 2. Ketik Kemas Kini Perisian → pilih Muat turun dan Pasang. Masukkan kod laluan anda atau gunakan Face ID anda jika digesa.
 3. Pilih Pasang Sekarang.
Kemas kini iOS pada iPhone anda

4. Periksa sama ada iPhone anda terlalu panas

iPhone anda boleh menjadi panas jika anda membiarkannya di atas permukaan yang panas, seperti papan pemuka kereta anda, untuk tempoh yang ketara. Perkara yang sama berlaku jika anda menggunakannya pada hari yang panas semasa menjalankan banyak aplikasi semasa pada kecerahan maksimum.

Apabila suhu dalamannya menjadi terlalu tinggi, iPhone anda akan memaparkan mesej yang memberitahu anda bahawa ia terlalu panas dan ia perlu menyejukkan. Hanya tinggalkan iPhone anda seketika dan tunggu sehingga ia sejuk sebelum menghidupkannya semula.

5. Semak dan kemas kini apl iOS anda

Penutupan yang tidak dijangka mungkin disebabkan oleh ranap apl yang berjalan di latar belakang. Semak apl anda untuk melihat sama ada apl telah membeku atau berhenti secara tidak dijangka. Keluar dari apl dan lancarkan semula.

Selain itu, apl dengan pepijat atau gangguan juga boleh menyebabkan iPhone dimulakan semula secara rawak. Apl yang terdedah kepada ini adalah yang tidak terkini. Dalam sesetengah kes, mengemas kini apl pada iPhone anda boleh menyelesaikan isu tersebut.

6. Alih keluar aplikasi dan fail yang tidak diperlukan

Kadangkala, iPhone anda mungkin bertindak pelik apabila anda tidak mempunyai ruang memori yang mencukupi. Ini terutamanya apabila storan anda yang tersedia sangat rendah atau kurang daripada 1GB.

Memadamkan apl, foto, video, mesej, e-mel dan fail lain yang tidak diperlukan boleh membantu anda mengosongkan ruang pada iPhone anda.

7. Paksa mulakan semula iPhone anda

Seperti yang dinyatakan dalam bahagian sebelumnya, mulakan semula secara paksa/set semula keras boleh membetulkan banyak isu pada iPhone anda. Selain daripada menyelesaikan isu yang menyebabkan iPhone dimatikan sendiri, ia juga boleh membetulkan iPhone yang terus ranap dan bateri yang kehabisan terlalu cepat.

Jadi, sebelum mengambil tindakan tegas, cuba langkah ini sekali.

8. Tetapkan semula semua tetapan (tanpa kehilangan data)

Konfigurasi atau tetapan yang salah boleh menyebabkan iPhone anda tidak berfungsi. Ini boleh berlaku apabila anda memasang kemas kini OS baharu atau bermain-main dengan tetapan iPhone anda.

Anda boleh menetapkan semula tetapan iPhone anda tanpa kehilangan mana-mana data anda, jadi tidak perlu menyandarkan peranti anda sebelum melakukan ini. Untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone anda:

 1. Pergi ke Tetapan → Umum.
 2. Ketik Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula. Daripada pilihan, pilih Tetapkan Semula Semua Tetapan.

  Langkah untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone

 3. Masukkan kod laluan anda. Sahkan bahawa anda mahu menetapkan semula semua tetapan.

Setelah selesai, iPhone anda akan but semula secara automatik, dan semua tetapan tersuai anda akan dipulihkan kepada nilai lalai. Ini termasuk bunyi, paparan, rangkaian dan tetapan tersuai yang lain.

9. Tetapkan semula iPhone kepada tetapan kilang

Apabila tiada pembetulan di atas menyelesaikan isu itu, anda mungkin perlu memadam sepenuhnya kandungan dan tetapan iPhone anda. Melakukannya memadamkan keseluruhan iPhone anda dan memulihkannya kepada keadaan luar kotak apabila anda mula-mula membukanya.

Menetapkan semula iPhone anda kepada tetapan kilang boleh membantu menyelesaikan isu kerana ia juga akan memadamkan ralat sistem dan perisian hasad yang menyebabkan masalah. Sebelum berbuat demikian, sandarkan semua fail dan data penting pada peranti anda supaya anda boleh memulihkannya kemudian.

Pilihan lain yang sepatutnya menjadi pilihan terakhir anda ialah memulihkan iPhone anda atau meletakkannya pada mod DFU, seperti yang telah diterangkan dalam bahagian pertama.

Hubungi Sokongan Apple

Jika anda telah mencuba semua penyelesaian yang disenaraikan di atas, tetapi iPhone anda masih ditutup secara rawak atau tidak dihidupkan, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius yang memerlukan bantuan profesional. Lebih kerap daripada tidak, iPhone anda mungkin memerlukan penggantian bateri.

Anda mungkin ingin menyemak apl Sokongan Apple anda dan menjadualkan lawatan melalui apl tersebut. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi 1-800-MY-APPLE. Pastikan anda meminta anggaran dan lihat sama ada penggantian adalah pilihan yang lebih baik daripada hanya menaik taraf kepada peranti baharu.

Soalan Lazim

S. Bagaimanakah anda memadamkan iPhone yang tidak dapat dihidupkan?

Anda boleh memulihkan iPhone anda yang tidak dapat dihidupkan dengan memasangkan peranti anda ke komputer dan meletakkannya pada Mod Pemulihan.

S. Bagaimanakah anda mendapatkan data daripada iPhone yang tidak dapat dihidupkan?

Anda boleh memulihkan data anda daripada sandaran iTunes atau iCloud. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan alat pihak ketiga yang membolehkan anda memulihkan data anda daripada iPhone anda yang mati.

Mengakhiri…

Penutupan rawak, pegun atau skrin hitam boleh disebabkan oleh pelbagai faktor—termasuk gangguan perisian, kerosakan cakera keras dalaman, hingga isu bateri.

Saya telah menyenaraikan banyak kaedah yang boleh membantu anda menjalankan iPhone anda dengan betul semula. Jika anda mempunyai masa dan kesabaran, anda boleh cuba melakukan mana-mana petua ini sendiri sebelum mempertimbangkan untuk membetulkannya oleh Apple.

Adakah anda mengalami masalah yang sama? Kaedah manakah yang berkesan untuk anda? Kongsi mereka di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara mengedit dan menyahhantar mesej pada iPhone (iOS 16)
 • Cara menggunakan Kapsyen Langsung pada iPhone, iPad dan Mac
 • Bagaimana untuk mengunci aplikasi pada iPhone