Cara Membetulkan Isu Apl EA Sudah Berjalan

22

Apl EA ialah salah satu program terbaik untuk memasang dan bermain permainan Seni Elektronik utama. Walau bagaimanapun, kadangkala anda mungkin menghadapi mesej ralat. Salah satu yang paling biasa ialah tetingkap timbul “Permainan sedang berjalan”, yang menghalang anda daripada bermain permainan di platform. Jadi, bagaimana anda membetulkannya?

Cara Membetulkan Isu Apl EA Sudah Berjalan

Isu ini biasanya muncul disebabkan oleh data cache yang rosak atau gangguan daripada aplikasi serupa yang berjalan di latar belakang. Nasib baik, menyelesaikan masalah ini agak mudah. Berikut ialah semua penyelesaian untuk menghapuskan masalah “Permainan sedang berjalan” pada apl EA.

Cara Membetulkan Isu Apl EA Sudah Berjalan

Kosongkan Cache Apl EA

Seperti mana-mana aplikasi lain, aplikasi EA menyimpan data cache untuk menawarkan perkhidmatan yang lebih pantas pada kali seterusnya anda mengakses platform. Walau bagaimanapun, penutupan sistem secara tiba-tiba, serangan berniat jahat atau virus boleh merosakkan data cache. Apabila ini berlaku, anda mungkin akan menghadapi masalah dengan apl EA, termasuk yang ada.

Dalam kes ini, penyelesaiannya ialah mengosongkan data cache apl EA. Jangan risau; anda tidak akan kehilangan sebarang data, walaupun anda perlu log masuk semula dengan bukti kelayakan anda.

 1. Di penjuru kiri sebelah atas apl EA, klik ikon hamburger.
  Open Menu of the EA App
 2. Pilih Bantuan.
 3. Pilih Pemulihan Apl.
  Open App recovery from Help
 4. Klik Kosongkan Cache.
  Run App recovery in EA App

Apl EA akan dimulakan semula secara automatik; anda mesti log masuk dengan kelayakan anda. Selepas log masuk, semak sama ada anda masih menghadapi masalah itu. Memulakan semula apl juga mungkin membantu membetulkan isu log keluar Apl EA yang berterusan.

Lakukan But Bersih

Jika menutup program serupa yang sudah berjalan tidak membantu, masalah mungkin disebabkan oleh perkhidmatan atau program lain yang berjalan di latar belakang. Anda boleh mengenal pasti perkhidmatan atau program tertentu dengan melakukan but bersih. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka menu Mula, taip msconfig dalam bar carian, dan tekan Enter.
 2. Dalam tetingkap Konfigurasi Sistem, pergi ke tab Perkhidmatan.
 3. Pilih kotak semak untuk Sembunyikan semua perkhidmatan Microsoft. Kemudian, klik Lumpuhkan semua.
  Lumpuhkan semua pilihan dalam tetingkap Konfigurasi Sistem.
 4. Pergi ke tab Permulaan dan klik Buka Pengurus Tugas.
 5. Klik kanan pada setiap program permulaan dan pilih Lumpuhkan.
  Lumpuhkan pilihan dalam Pengurus Tugas.
 6. Kembali ke tetingkap Konfigurasi Sistem dan klik Guna dan OK.

Selepas itu, mulakan semula komputer anda. Komputer anda akan bermula dalam keadaan but bersih. Semak sama ada anda masih menghadapi masalah dengan apl EA. Jika tidak, maka salah satu program yang anda lumpuhkan telah menyebabkan isu ini.

Untuk mengecilkan atur cara tertentu, ikuti langkah di atas sekali lagi, tetapi kali ini, pilih kotak semak di sebelah salah satu atur cara dalam senarai untuk membolehkan ia dijalankan apabila Windows dimulakan. Jika anda tidak menemui semula masalah itu, program itu bukanlah penyebabnya.

Walau bagaimanapun, jika masalah itu berulang selepas mendayakan program, anda telah menemui punca masalah tersebut. Anda boleh menyahdayakannya daripada berjalan di latar belakang jika ia adalah perkhidmatan. Jika ia adalah aplikasi, anda boleh cuba menyahpasangnya sepenuhnya jika anda tidak memerlukannya lagi.

Pasang semula Apl EA

Jika tiada penyelesaian yang berkesan, pilihan terakhir anda ialah memasang semula apl EA. Begini cara melakukannya:

 1. Buka menu Mula, taip Panel Kawalan dalam bar carian, dan tekan Enter.
 2. Pergi ke Program.
  Pilihan program dalam Panel Kawalan.
 3. Pilih Nyahpasang program.
 4. Klik kanan pada aplikasi EA dan klik pada Nyahpasang. Kemudian, ikut arahan pada skrin untuk menyelesaikan proses nyahpasang.
  Pilihan nyahpasang untuk EA A.pp

Setelah anda menyahpasang apl EA, pergi ke tapak web rasmi EA dan muat turun versi terkini.

Tingkatkan Pengalaman Permainan Apl EA Anda

Isu mesej “Permainan sudah berjalan” adalah perkara biasa bagi kebanyakan pengguna aplikasi EA. Ini boleh menjadi agak sukar untuk peminat permainan. Syukurlah, ada cara untuk menanganinya. Penyelesaian yang disenaraikan di atas akan membantu anda menghapuskan isu itu dalam masa yang singkat. Setelah apl EA tersedia dan berjalan, anda mungkin ingin mengetahui cara menukar bahasa dalam apl tersebut.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membetulkan apl EA yang tidak melancarkan permainan?

Katakan apl EA tidak melancarkan permainan. Dalam kes itu, anda boleh mencuba penyelesaian seperti menjalankan apl EA sebagai pentadbir, melumpuhkan antivirus atau tembok api anda buat sementara waktu, menyemak konflik perisian dan mengosongkan data cache apl EA. Jika semua ini tidak berfungsi, anda harus memasang semula apl EA.

Apakah yang dilakukan oleh mengosongkan cache permainan?

Mengosongkan data cache memadamkan fail sementara yang dikaitkan dengan permainan yang disimpan oleh komputer anda. Walau bagaimanapun, mengosongkan cache tidak akan menjejaskan data permainan anda sendiri. Sebaliknya, ia mengalih keluar fail sementara, yang mungkin menyebabkan beberapa perubahan. Sebagai contoh, anda mungkin perlu log masuk semula dan melakukan tindakan khusus yang anda tidak perlu lakukan jika data cache tidak dikosongkan.