Cara Membetulkan Kelantangan Dialog Rendah pada TV Sony

26

Malangnya, kelantangan dialog yang rendah pada TV Sony adalah masalah biasa. Dialog boleh menjadi terlalu senyap, menjadikannya sukar untuk mendengar dan mengikuti rancangan. Berita baiknya ialah ini boleh diperbaiki melalui tetapan TV pintar.

Cara Membetulkan Kelantangan Dialog Rendah pada TV Sony

Jika anda mengalami kelantangan dialog yang rendah pada TV Sony anda, kami menyokong anda. Artikel ini merangkumi beberapa penyelesaian kepada masalah tersebut.

Mengapa Kelantangan Dialog Rendah pada TV Sony

Terdapat pelbagai sebab dialog mungkin rendah pada TV Sony anda.

TV Pintar Sony Lebih Ringan dan Nipis

Dari masa ke masa, TV telah berubah. Hari ini, ia lebih padat dan nipis. Ini menyukarkan untuk memasukkan pembesar suara yang besar dan teguh. Ini menjejaskan audio TV dengan bunyi bergema yang mengganggu kejelasan dialog.

Audio Filem dalam Tetapan yang Salah

Audio filem dimaksudkan untuk tetapan teater. Filem mempunyai adegan dengan kelantangan yang berbeza-beza, yang paling sesuai untuk pawagam berbanding rumah anda. Oleh kerana kelantangan yang berbeza-beza, kebanyakan orang menetapkan kelantangan TV Sony mereka untuk memastikan adegan yang kuat tidak terlalu bising. Dengan tetapan volum rendah sedemikian, anda mungkin mengalami kesukaran mendengar dialog.

Arah Kandungan dan Gaya Membuat Dialog Tidak Jelas

Dalam rancangan TV, muzik latar mungkin dihidupkan semasa orang bercakap. Ini menyumbang kepada volum dialog yang rendah.

Tetapan TV

Dialog rendah mungkin berkaitan dengan persediaan audio pada TV Sony anda. Ini boleh diperbaiki dengan mengubah tetapan dengan betul.

Faktor lain yang boleh menjadikan dialog berbunyi rendah termasuk persediaan ruang tempat duduk bilik dan akustik. Kedua-duanya boleh meredam beberapa frekuensi bunyi.

Membaiki Kelantangan Dialog Rendah pada Sony TV

Anda boleh mencuba beberapa pembetulan untuk menambah baik dialog Sony TV jika anda rasa ia terlalu rendah. Ini boleh meningkatkan kejelasan dan menjadikan dialog lebih mudah didengar.

Dayakan Julat Dinamik

Katakan kelantangan dialog terlalu rendah manakala audio yang lain kuat. Dalam kes itu, anda harus mendayakan pilihan julat dinamik pada TV Sony anda. Ini mengurangkan perbezaan antara bunyi paling lembut dan paling kuat yang dimainkan.

Dolby Digital ialah sumber utama kesan bunyi dan keseimbangan suara yang tidak betul. Tetapan yang tersedia dalam julat dinamik Sony menangani isu ini secara khusus. Manusia mempunyai kebolehan pendengaran yang berbeza, bermakna anda tidak boleh mendapatkan satu penyelesaian peningkatan suara untuk semua orang. Gunakan pemampatan julat dinamik untuk menyediakan keseimbangan tahap suara jika volum dialog Sony TV anda rendah.

Mampatan julat dinamik memendekkan bahagian paling lembut dan paling kuat bagi julat runut bunyi. Mampatan julat dinamik pada Sony TV merendahkan bunyi yang kuat seperti kesan bunyi dan muzik. Sebaliknya, ia menimbulkan bunyi yang lebih lembut seperti dialog dan vokal. Ini meletakkan semua bunyi pada tahap yang sama.

Ambil perhatian bahawa langkah-langkah bergantung pada model yang anda gunakan.

 1. Pergi ke menu utama pada TV Sony anda.
 2. Buka “Tetapan.”
 3. Pilih “Paparan dan bunyi.” Dalam sesetengah peranti, pilihan di sini ialah “Bunyi”.
 4. Pilih “Bunyi” diikuti dengan “Tahap kelantangan.” Sesetengah peranti mempunyai “Tetapan lanjutan” dan “Input berkaitan” sebelum langkah terakhir.
 5. Pilih “Julat dinamik Dolby.”

Gunakan Ciri Zum Suara

Fungsi zum suara memfokuskan pada audio dan suara ambien. Ciri ini membolehkan penyesuaian pengalaman pendengaran, pelarasan kelantangan suara dan audio ambien mengikut kehendak anda.

Zoom Suara berfungsi dengan semua jenis kandungan, dan ini adalah salah satu pilihan terbaik jika anda ingin mendengar pengulas dalam acara sukan. Dengan zum suara, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Tingkatkan tahap suara: Dalam perlawanan bola sepak, contohnya, peningkatan tahap suara menekankan suara pengulas. Audio ambien atau bunyi latar belakang direndahkan.
 • Menurunkan tahap suara: Audio ambien ditekankan apabila suara ulasan diturunkan dalam contoh di atas. Ini membolehkan anda tenggelam dalam bunyi stadium.

Menggunakan zum suara pada Sony TV anda bergantung pada model TV anda dan ia tidak tersedia pada semua peranti. Jika ia tersedia pada anda, ia boleh membantu anda menangani isu volum dialog yang rendah.

 1. Pada TV anda, buka “Tetapan.” Langkah-langkah berikut bergantung pada pilihan menu TV yang tersedia.
 2. Pilih “Paparan dan Bunyi.” Di bawah pilihan ini, pilih “Bunyi”, “Penyesuaian bunyi.” Zum Suara sepatutnya berada di bawah pilihan ini.
 3. Pada sesetengah peranti, pilih “Bunyi” kemudian “Pelarasan bunyi” atau “Bunyi.” Pilihan Zum Suara hendaklah berada di bawah pilihan ini.
 4. Pilih butang kanan/kiri yang digambarkan oleh anak panah menghadap kedua-dua belah. Pilihan ini membolehkan anda menetapkan bunyi mengikut keinginan anda.

Kurangkan Bass

TV Sony mempunyai penyamaan. Anda boleh cuba menukar tetapan lalai atau memilih pratetap yang memperbaik dialog. Penyama TV boleh dilaraskan secara manual. Dalam kes ini, jadikan frekuensi pertengahan tinggi lebih kuat daripada yang lain. Mulakan dengan meningkatkan daripada A3 kepada 5dB antara frekuensi 2kHz dan 8kHz.

 1. Ketik butang “Rumah” dan pilih “Tetapan” menggunakan butang anak panah atas dan bawah.
 2. Pilih “Bunyi” menggunakan butang anak panah kiri dan kanan.
 3. Tekan butang “Enter”.
 4. Pilih pilihan yang dikehendaki dan tekan “Enter.”

Dapatkan Pilihan Peranti Audio Luaran

Jika semua pelarasan telah dibuat dan audio telah ditala, tetapi anda tidak boleh meningkatkan kelantangan dialog, dapatkan peranti luaran untuk TV. Anda boleh memilih pembesar suara, teater rumah, bar bunyi atau pembesar suara yang dikuatkan.

Penceramah Penjelasan Suara

Ini adalah contoh terbaik peranti luaran yang menguatkan frekuensi suara atau dialog. Pemancar wayarles disambungkan ke TV Sony anda dengan sambungan output optik atau analog digital. Dengan pemancar, isyarat audio wayarles dihantar ke pembesar suara yang diletakkan berhampiran dengan lokasi tempat duduk. Ini menjadikan TV lebih boleh didengari.

Bar bunyi

Terdapat pelbagai jenis bar bunyi yang tersedia di pasaran hari ini. Setiap satu mempunyai pendekatan audio yang unik. Sonos Playbar, Rasukdan PlayBase mempunyai tetapan peningkatan bunyi dan pertuturan malam. Peningkatan pertuturan mengendalikan frekuensi audio yang berpusat pada dialog, manakala bunyi malam menjadikan dialog jelas sambil mengurangkan sebarang keamatan bunyi lipid apabila kelantangan rendah.

Bar bunyi audio Zvox mempunyai teknologi Accuvoice. Tetapan lain seperti mod sekeliling dan perataan output menjadikan dialog lebih jelas. Dengan bar bunyi ini, anda boleh mendapatkan kira-kira enam tahap rangsangan suara.

Teater rumah

Ini adalah satu lagi peranti luaran yang terkenal untuk membantu menyelesaikan isu dialog rendah. Apabila TV Sony anda disambungkan ke teater rumah, anda boleh melaraskan saluran pembesar suara tengah untuk menjelaskan dialog dan suara. Selepas tahap bunyi teater rumah ditetapkan, tahap bunyi itu tidak perlu ditetapkan semula setiap kali.

Jika anda memilih bar bunyi dengan saluran sekeliling dan tengah luaran, anda mungkin mendapat tetapan yang sama seperti penerima teater rumah.

Besarkan Kelantangan Dialog TV Sony jika Terlalu Rendah

Tidak mendengar dialog pada TV Sony anda boleh mengecewakan. Dengan petua di atas, anda sepatutnya boleh membuat perubahan yang diperlukan dan menjadikan perkara lebih boleh didengari. Tweak tetapan Sony TV mungkin tidak mencukupi, jadi anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan peranti audio luaran untuk output. Ini membolehkan anda mendapat pengalaman terbaik.

Pernahkah anda menghadapi isu volum dialog rendah Sony TV? Jika ya, bagaimana anda menyelesaikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.