Cara Membetulkan Kemas Kini Windows 10 jika Ia Membeku atau Tersekat

108
 • Perlukah saya menaik taraf kepada Windows 10?

 • 5 ciri Windows 10 terbaik

 • Bagaimana untuk memuat turun Windows 10

 • Bagaimana untuk membakar Windows 10 ISO ke cakera

 • Petua dan petua Windows 10 yang perlu anda ketahui

 • Bagaimana untuk membaiki Kemas Kini Windows jika ia tersekat dalam Windows 10

 • Bagaimana untuk membetulkan menu Mula dalam Windows 10

 • Bagaimana untuk membetulkan semua masalah Windows 10 anda yang lain

 • Bagaimana untuk melumpuhkan Cortana dalam Windows 10

 • Bagaimana untuk defrag dalam Windows 10

 • Bagaimana untuk mendapatkan bantuan dalam Windows 10

 • Bagaimana untuk memulakan Windows 10 dalam Safe Mode

 • Bagaimana untuk membuat sandaran Windows 10

 • Bagaimana untuk menghentikan Windows 10 daripada memuat turun

Untuk sebahagian besar, kemas kini Windows berlaku secara senyap di latar belakang, hanya dipasang selepas gesaan atau apabila anda menutup PC anda. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan apabila sistem kemas kini memerlukan bantuan. Jika kemas kini Windows anda mengalami ralat, anda tidak bersendirian. Kemunduran ini telah menjadi isu yang meluas untuk OS sejak Microsoft menggugurkan pasukan jaminan kualiti mereka dan bergantung pada pengguna melalui binaan pratonton, maklum balas dan banyak lagi.

Cara Membetulkan Kemas Kini Windows 10 jika Ia Membeku atau Tersekat

Mungkin Windows 10 anda memuat turun separuh daripada kemas kini sebelum memutuskan ia tidak mahu terus bersambung ke pelayan. Pada masa lain, OS suka melakukan perkara sendiri untuk seketika, memperlahankan kemas kini yang ditunggu-tunggu anda kepada merangkak. Selain daripada dua situasi tersebut, OS mungkin menghadapi pepijat pemasangan atau masalah data yang menghalangnya dalam laluannya.

Jika Kemas Kini Windows membeku atau tersekat, terdapat beberapa langkah untuk dicuba. Inilah prosesnya—mengikut kepentingannya.

cara_memuat turun_tetingkap_10

#1: Jalankan Penyelesai Masalah Kemas Kini Windows

Langkah pertama ialah cara paling selamat untuk menyelesaikan isu Kemas Kini Windows 10. Proses ini secara automatik akan mengimbas dan mengesan masalah dalam sistem anda, yang boleh mengambil masa beberapa minit untuk diselesaikan.

 1. Buka “menu Mula” dan klik pada “Tetapan.” Widget Tetapan Windows
 2. Seterusnya, klik pada “Kemas Kini & Keselamatan.” Menu Tetapan Windows 10 - 3
 3. Kemudian, klik pada “Selesaikan masalah” dan kemudian “Penyelesai masalah tambahan.” Menu Selesaikan Masalah Windows 10
 4. Dari sana, pilih “Kemas Kini Windows” dan kemudian “Jalankan penyelesai masalah.”

Penyelesai masalah diharapkan dapat menyelesaikan masalah yang menyebabkan Kemas Kini Windows tersekat.

#2: Padam Fail dalam Pengedaran Perisian

Jika penyelesai masalah tidak menyelesaikan masalah kemas kini, sudah tiba masanya untuk berinteraksi dengan tetapan sistem komputer anda. Ia tidak sepatutnya menyebabkan sebarang kerosakan pada PC anda. Anda hanya akan memadamkan fail Windows Update sementara, tetapi anda disyorkan untuk menyediakan titik Pemulihan Sistem sebelum pergi lebih jauh.

 1. Buka “Menu Mula,” kemudian taip “cmd” ke dalam “Kotak Carian,” dan kemudian pilih “Prompt Perintah” dan pilih “Jalankan sebagai pentadbir.”
  Menu Mula Windows 10 - 2
 2. Seterusnya, hentikan “Perkhidmatan Kemas Kini Windows” dan “Perkhidmatan Pemindahan Pintar Latar Belakang.” Terdapat dua arahan yang anda perlu taipkan ke dalam command prompt, satu demi satu. Tekan “Enter” selepas anda menaip setiap satu.
net stop wuauserv
net stop bits
Winx Windows

3. Seterusnya, anda perlu memadam fail dalam folder “C:/WindowsSoftwareDistribution”. Pilih semua fail, kemudian tekan “Padam.” Jika anda tidak boleh memadamkan fail kerana ia sedang digunakan, anda perlu memulakan semula PC anda. Matikan dua perkhidmatan Kemas Kini Windows dan kemudian cuba padam fail sekali lagi.
Pengedaran perisian Windows

4. Setelah folder telah dikosongkan, mulakan semula komputer anda atau hidupkan perkhidmatan Windows Update secara manual. Untuk melakukan ini, buka command prompt (admin) dan taip:

net start wuauserv net start bits

5. Sekarang, jalankan “Windows Update,” dan anda akan mendapati bahawa PC anda perlu memuat turun beberapa kemas kini, yang boleh mengambil masa sehingga beberapa jam, bergantung pada sistem dan sambungan anda.
mengemas kini tingkap

Setelah kemas kini telah dipasang, Windows akan menjadualkan masa mula semula, walaupun anda sentiasa boleh memulakan semula dengan segera.

#3: Buat Fail Kelompok Perbaiki Pantas

Pembetulan berikut ialah cara yang mudah untuk melaksanakan beberapa arahan dalam satu gerakan. Tahap kejayaan skrip tertakluk kepada perubahan Windows melalui kemas kini sebelumnya dan keadaan semasa OS anda. Ia mungkin atau mungkin tidak berkesan untuk anda. Gunakannya atas risiko anda sendiri!

Fail kelompok (ditunjukkan di bawah) melakukan perkara berikut, dalam susunan yang tepat:

 1. Menukar atribut folder “system 32catroot” dan fail di dalamnya
 2. Menghentikan Perkhidmatan Kemas Kini Windows (wuauserv), perkhidmatan Kriptografi (CryptServ) dan Perkhidmatan Pemindahan Pintar Latar Belakang (BITS)
 3. Menamakan semula folder “system 32catroot” kepada “system32catroot.old”
 4. Menamakan semula folder fail Windows Update sementara “WindowsSoftwareDistribution” kepada “WindowsSoftwareDistribution.old”
 5. Namakan semula folder “All UsersApplication DataMicrosoftNetworkDownloader” kepada “All UsersApplication DataMicrosoftNetworkDownloader.old”
 6. Memulakan semula BITS.
 7. Mulakan semula CryptSvc.
 8. Memulakan semula wuauserv.

Untuk menjalankan fail kelompok, salin skrip berikut ke dalam notepad dan simpannya ke Desktop Windows sebagai “UpdateFix.bat” untuk memudahkan pencarian dan memadamnya apabila selesai. Klik kanan fail kelompok dan pilih “Jalankan sebagai Pentadbir.” Mulakan semula Windows selepas skrip berjaya diselesaikan.

@ECHO OFF echo This script is intended to stop Windows Update being COMPLETELY and UTTERLY rubbish echo. PAUSE echo. attrib -h -r -s %windir%system32catroot2 attrib -h -r -s %windir%system32catroot2*.* net stop wuauserv net stop CryptSvc net stop BITS ren %windir%system32catroot2 catroot2.old ren %windir%SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old ren "%ALLUSERSPROFILE%application dataMicrosoftNetworkdownloader" downloader.old net Start BITS net start CryptSvc net start wuauserv echo. echo Windows Update should now work properly. Thanks Microsoft. echo. PAUSE

Skrip di atas membenarkan Windows mencipta folder dan data kemas kini baharu untuk menghapuskan rasuah atau ketidakserasian fail.

#4: Kenal pasti Kod Ralat Kemas Kini Windows 10 dan Betulkan Isu Yang Dilaporkan

Jika tiada pilihan di atas membetulkan masalah Kemas Kini Windows anda, sudah tiba masanya untuk menguraikan kod untuk mengetahui punca kegagalan—semoga! Kebanyakan isu kemas kini mengembalikan kod ralat yang mengenal pasti punca kemas kini gagal. Jadual berikut di bawah menyediakan kod ralat Kemas Kini Windows 10 yang paling biasa dan penyelesaian yang mungkin untuk membetulkannya.

KOD RALAT MAKNA DAN PENYELESAIAN
0x80073712 Fail rosak atau tiada yang diperlukan oleh Kemas Kini Windows 10. Taip “DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth” tanpa petikan untuk membaiki fail sistem, kemudian cuba kemas kini OS sekali lagi.
0x800F0923 Pemacu atau program tidak serasi dengan peningkatan (BUKAN kemas kini) kepada Windows 10 daripada Windows 7, 8 atau 8.1. Sandarkan pemacu dan program anda untuk mengekalkannya, kemudian nyahpasang pemacu grafik semasa dan biarkan Windows bertukar kepada pemacu lalainya. Jika itu tidak berjaya, cuba nyahpasang pemacu lain. Selain itu, pastikan anda mempunyai ruang pemacu yang mencukupi untuk naik taraf.
0x80200056 Proses naik taraf telah terganggu oleh permulaan semula manual, penutupan tidak sengaja atau log keluar pengguna. Cuba kemas kini semula.
0x800F0922
Senario #1: PC tidak dapat menyambung ke pelayan Windows Update. Lumpuhkan VPN (jika berkenaan) dan cuba pasang semula. Jika tidak, cuba kemas kini sekali lagi apabila sambungan internet anda stabil dan boleh dipercayai.
Senario #2: Terdapat kekurangan ruang kosong dalam partition System Reserved. Tingkatkan saiz partition dan cuba kemas kini Windows sekali lagi.
Ralat: Kami tidak dapat melengkapkan kemas kini. Membuat asal perubahan. Jangan matikan komputer anda.
Ralat: Kegagalan mengkonfigurasi Kemas Kini Windows. Membalikkan perubahan.
PC gagal mengemas kini untuk isu yang tidak dikategorikan atau tidak diketahui. Sebarang sebab yang tidak disenaraikan dalam kategori ralat tertentu akan menghasilkan salah satu daripada mesej ralat generik ini. Semak sejarah kemas kini untuk mencari kemas kini yang gagal dan kod ralat khusus yang mencetuskan masalah. Selesaikan isu itu, kemudian cuba kemas kini sekali lagi.
Ralat: Kemas kini tidak boleh digunakan pada komputer anda. Sistem Windows tidak mempunyai semua kemas kini yang diperlukan untuk melaksanakan peningkatan OS. Jalankan Kemas Kini Windows untuk memastikan semua kemas kini yang berkenaan dipasang, kemudian cuba naik taraf sekali lagi.
0xC1900208 – 0x4000C Apl yang tidak serasi disekat atau mengganggu proses kemas kini. Alih keluar apl atau program dan cuba kemas kini Windows 10 sekali lagi.
0xC1900200 – 0x20008
0xC1900202 – 0x20008
PC tidak memenuhi keperluan minimum untuk menaik taraf kepada Windows 10. Naik taraf perkakasan PC (jika boleh) atau gantikannya.
0x80070070 – 0x50011
0x80070070 – 0x50012
0x80070070 – 0x60000
PC tidak mempunyai ruang yang mencukupi untuk memasang kemas kini Windows 10. Kosongkan ruang pada partition OS dan cuba lagi.
0xc1900223 Terdapat masalah dengan muat turun atau fail pemasangan dalam kemas kini. Tiada tindakan diperlukan; sistem akan mencuba lagi kemudian.
0xC1900107 Kemas kini sebelumnya masih dalam proses pembersihan, biasanya menunggu permulaan semula. Cuba mulakan semula Windows dan kemudian cuba pasang kemas kini baharu sekali lagi. Jika gagal, cuba gunakan utiliti Pembersihan Cakera, mulakan semula PC, kemudian cuba kemas kini semula.
0x80300024 Pemacu semasa tidak menyokong operasi cakera tertentu. Lihat keperluan Windows 10 terperinci untuk memastikan cakera (partition atau volume) boleh memenuhi mana-mana keperluan yang berkenaan. Jika tidak, gantikan pemacu.
0x80070002 0x20009 Kemas Kini Windows 10 tidak dapat mencari fail tertentu, sama ada disebabkan hak akses, aplikasi bercanggah atau pemacu terpasang lain. Matikan sebarang tembok api dan tutup aplikasi yang sedang berjalan. Jika itu tidak berjaya, cuba putuskan sambungan semua pemacu bukan OS, but semula peranti dan cuba kemas kini semula.
0xC1900101 0x20017
0xC1900101 0x30017
Isu pemandu menyebabkan masalah semasa pemasangan kemas kini. Putuskan sambungan semua peranti yang tidak diperlukan seperti pemacu USB, kamera, dsb., dan lumpuhkan sebarang perkhidmatan anti-malware dan anti-virus.
0x8007042B 0x4000D Kemas Kini Windows ditamatkan secara tidak dijangka kerana proses berjalan sedia ada yang mengganggu operasi. Lakukan but bersih untuk menghapuskan sebarang proses yang boleh dipersoalkan dan cuba kemas kini semula.
0x800700B7 0x2000a Perkhidmatan, aplikasi atau proses keselamatan menyebabkan Kemas Kini Windows ditamatkan secara tidak dijangka. Lumpuhkan semua aplikasi dan perkhidmatan keselamatan, dan kemudian cuba kemas kini semula.
0xC1900101 – 0x20004 Menaik taraf daripada Windows 7 atau 8/8.1 telah gagal dengan isu yang menyatakan, “Pemasangan gagal dalam fasa safe_OS dengan ralat semasa operasi INSTALL_RECOVERY_ENVIRONMENT.” Ketidakserasian bios atau konfigurasi SATA biasanya menyebabkan ralat. Cuba kemas kini bios anda, alih keluar pemacu SATA yang tidak diperlukan, cabut palam semua pemacu USB luaran dan lumpuhkan peranti rangkaian dalam Pengurus Peranti Windows 10 (BUKAN dengan mengklik kanan di tempat lain).

#5: Gunakan Pemulihan Sistem

Jika komputer anda masih tidak bertindak balas semasa memasang kemas kini, anda boleh menjalankan Pemulihan Sistem. Tindakan ini akan mengembalikan PC anda ke masa yang lebih awal.

 1. Untuk mengakses Pemulihan Sistem, taip “Pemulihan Sistem” ke dalam “Bar Carian” dan pilih “Buat titik pemulihan.” Menu Mula Windows 10
 2. Daripada “Pemulihan Sistem”, anda boleh memilih titik yang sesuai untuk kembali.
  Pemulihan sistem Windows

Setelah anda kembali ke titik pemulihan yang lebih awal, cuba pasang kemas kini semula seperti biasa.

#6: Gunakan Alat Pemulihan Windows 10

Jika peranti Windows 10 anda masih tidak mengemas kini atau masih beku semasa mengemas kini, maka anda perlu but ke dalam Alat Pemulihan Windows 10 dan betulkan pemacu atau putar semula ke titik pemulihan sebelumnya. Jika peranti anda tidak bertindak balas, maka anda perlu memuat turun peranti ini menggunakan peranti lain.

 1. Jika anda belum berbuat demikian, mulakan dengan memuat turun Alat Penciptaan Media Windows, ia juga digunakan untuk memulihkan/membetulkan OS Windows sedia ada anda. Alat Penciptaan Media Windows 10
 2. Seterusnya, palamkan USB dengan alat pemulihan padanya.
 3. Sekarang, mulakan semula peranti anda dan kemudian klik sama ada “F8”, “F10”, “F12”, atau “Del” untuk memasuki BIOS/UEFI, ia berbeza-beza berdasarkan pengilang.
 4. Seterusnya, cari “Boot” atau “Boot Order” dan klik padanya. Sesetengah BIOS menyimpannya di bawah “Sistem.”
 5. Kemudian, tukar susunan but supaya Alat Penciptaan Media Windows dibut dahulu, anda biasanya hanya boleh menggunakan kekunci anak panah untuk menukar susunan but.
 6. Apabila alat dimuatkan, pilih bahasa/keutamaan anda dan klik pada “Seterusnya.”
 7. Sekarang, pilih “Baiki komputer anda” daripada pilihan.
 8. Kemudian, mulakan dengan cuba membaiki cakera anda dengan arahan sfc, masukkan “sfc /scannow” tanpa petikan dan tekan “Enter” dalam arahan arahan. Prompt Perintah - sfc scannow
 9. Jika itu tidak berjaya, anda perlu menggunakan titik pemulihan sebelumnya dan beralih kepadanya. Windows menciptanya secara lalai apabila anda memuat turun program baharu, jadi anda sepatutnya mempunyai beberapa untuk dipilih

Bawa pulang

Sebagai penutup, Windows 10 kadangkala boleh menghadapi masalah semasa mengemas kini. Nasib baik, anda tahu apa yang perlu dilakukan sekarang jika senario itu berlaku. Mulakan dengan isu yang paling tidak rumit dan kekal sebelum menggunakan titik pemulihan sebelumnya dan penyelesaian yang lebih drastik.

Adakah anda tahu cara lain untuk membetulkan kemas kini Windows 10 yang tersekat atau beku? Jangan ragu untuk berkongsi dalam komen di bawah.