Cara Membetulkan Ketinggalan Tetikus pada PC Windows atau Mac

76

Hampir semua orang yang menggunakan komputer melakukannya dengan tetikus dan papan kekunci, tetapi ada kalanya peranti bekas itu tidak berfungsi. Lag tetikus ialah apabila kursor bergerak perlahan, mengakibatkan tindak balas dan tindakan tertunda, dan tidak berasa intuitif. Keterlambatan menghentikan produktiviti dan sangat menjengkelkan untuk digunakan.

Cara Membetulkan Ketinggalan Tetikus pada PC Windows atau Mac

Kelewatan tetikus boleh disebabkan oleh banyak masalah, tetapi terdapat penyelesaian yang jelas untuk mereka. Teruskan membaca untuk semua butiran jika anda ingin mengetahui cara menyelesaikan isu tersebut.

Betulkan Mouse Lag dalam Windows 11

Lag tetikus dalam Windows 11 tidak sukar untuk diperbaiki. Punca yang paling biasa ialah pemandu rosak atau tetikus Bluetooth yang cerewet. Walau bagaimanapun, ia tidak selalunya salah peranti.

Kemas kini Pemacu Tetikus

Pemacu tetikus memastikan tetikus anda berfungsi dengan baik. Jika mereka tidak dikemas kini, masalah seperti ketinggalan boleh berlaku. Ikut arahan ini untuk memperbaharuinya.

 1. Klik kanan butang Mula.
 2. Pilih “Pengurus Peranti.”
 3. Cari “Tetikus Dan Peranti Penunjuk Lain” dan klik dua kali padanya.
 4. Klik pada tab “Pemandu”.
 5. Seterusnya, klik “Kemas Kini Pemacu.”
 6. Pilih “Cari Secara Automatik Untuk Pemandu.”
 7. Jika terdapat yang baharu, tunggu sehingga mereka memasang dan mulakan semula komputer anda.

Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin tidak berfungsi. Anda mungkin perlu memuat turun pemacu yang dibuat khusus untuk tetikus anda. Cari pemacunya dan ikuti langkah ini.

 1. Gunakan penyemak imbas anda dan cari model tetikus anda.
 2. Pergi ke tapak web pengilang.
 3. Muat turun pemacu yang betul.
 4. Ikut arahan pemasangan.

Jika semuanya berjalan lancar, ketinggalan tetikus akan hilang.

Dayakan atau Lumpuhkan Pilihan Windows Tidak Aktif Tatal

Tetapan ini membolehkan pengguna menatal secara automatik pada tetingkap tidak aktif dengan hanya menuding kursor mereka pada halaman. Tetapi ia mungkin memperkenalkan ketinggalan tetikus bergantung pada komputer. Memasangnya kadangkala membantu, tetapi orang lain mendapati bahawa melumpuhkannya adalah kunci untuk membetulkan ketinggalan tetikus. Ketahui cara melakukannya di bawah.

 1. Klik kanan butang Mula dan pilih “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Bluetooth Dan Peranti.”
 3. Tatal ke bawah dan pilih “Tetikus.”
 4. Togol “Skrol Windows Tidak Aktif Apabila Melayang Di Atasnya” hidup atau matikan beberapa kali.
 5. Uji dan lihat sama ada ketinggalan masih ada.

Betulkan Mouse Lag dalam Permainan

Walaupun banyak penyelesaian yang akan kami nyatakan turut membetulkan ketinggalan tetikus semasa bermain permainan video, berikut ialah beberapa langkah yang biasanya paling membantu. Mematikan Bar Permainan atau melumpuhkan Pecutan Tetikus apabila permainan boleh menjadikan perkara berjalan lebih lancar. Melakukannya menjimatkan sumber sistem.

Untuk mematikan Bar Permainan, cuba arahan ini.

 1. Klik pada butang Mula dan pilih “Tetapan.”
 2. Pergi ke bahagian “Perjudian”.
 3. Togol pilihan untuk membuka Bar Permainan Xbox mati.
 4. Kembali ke menu Tetapan dan pergi ke “Apl.”
 5. Cari penyenaraian “Bar Permainan Xbox” dan klik 3 titik.
 6. Pilih “Pilihan Lanjutan.”
 7. Klik pada “Jangan sekali-kali” dari menu lungsur turun berlabel “Kebenaran Apl Latar Belakang.”
 8. Tatal ke bawah dan pilih “Tamatkan”.

Bar Permainan berguna untuk sesetengah pemain, tetapi ia bukanlah ciri terbaik untuk terus aktif. Baca langkah berikut untuk melumpuhkan Pecutan Tetikus.

 1. Buka Menu Mula dan klik pada “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Bluetooth & Peranti.”
 3. Pilih “Tetikus” daripada senarai.
 4. Buka “Tetapan Tetikus Tambahan.”
 5. Nyahtanda “Tingkatkan Ketepatan Penunjuk”.
 6. Gunakan tetapan dan klik “OK.”

Pecutan Tetikus boleh bertembung dengan tetapan permainan atau pemacu tetikus pihak ketiga. Dengan melumpuhkannya, anda boleh menghapuskan cog yang tidak diperlukan dalam “mesin” permainan.

Betulkan Mouse Lag dalam Windows 10

Walaupun pembetulan untuk Windows 11 juga boleh digunakan pada Windows 10 dengan sedikit perbezaan, kami akan membincangkan beberapa penyelesaian baharu untuk Windows 10.

Ubah suai Ambang PalmCheck

Ini ialah tetapan Windows 10 sahaja yang kadangkala membuat pad jejak ketinggalan. Ia hanya ditemui pada komputer riba atau jika anda menggunakan pad jejak luaran.

 1. Klik kanan menu Mula.
 2. Pergi ke menu Tetapan.
 3. Pergi ke “Peranti.”
 4. Klik pada “Pad Sentuh” ​​dan “Tetapan” di bawah “Pad Sentuh Synaptics.”
 5. Gerakkan peluncur di bawah “PalmCheck” ke kiri sebanyak mungkin.

Jika ia tidak menghilangkan ketinggalan tetikus, anda perlu mencuba sesuatu yang lain.

Lumpuhkan Audio Definisi Tinggi NVIDIA atau Pengurus Audio Realtek HD

Audio Definisi Tinggi NVIDIA boleh menyebabkan masalah kepada sesetengah pengguna, dan perkara yang sama boleh dikatakan untuk Pengurus Audio Realtek HD. Sesetengah komputer tidak akan mempunyai pilihan terdahulu, terutamanya jika ia mempunyai CPU AMD.

 1. Klik kanan di mana-mana sahaja pada bar tugas.
 2. Buka Pengurus Tugas.
 3. Klik pada “Butiran.”
 4. Tatal ke bawah dan cari salah satu daripada dua proses ini dan klik pada aplikasinya.
 5. Pilih “Tamat Tugas.”

Jika tetikus anda masih ketinggalan, kemungkinan besar ini bukan kesalahan proses audio. Adalah lebih baik jika anda cuba melihat tetikus sebaliknya.

Semak Tetikus

Petua ini berfungsi merentas semua peranti dan sistem pengendalian. Walaupun langkah yang tepat mungkin berbeza-beza, adalah lebih baik untuk mencubanya secara terperinci.

Pengguna yang lebih suka tetikus Bluetooth mungkin mengalami ketinggalan jika tetikus terlalu jauh dari komputer atau jika terdapat objek yang menyebabkan gangguan. Satu-satunya penyelesaian untuk ini ialah bergerak lebih dekat dan mengalih keluar halangan supaya isyarat boleh dihantar ke komputer tanpa disekat.

Jika tetikus anda direka untuk USB 2.0, jangan pasangkannya ke port USB 3.0. Ia boleh menyebabkan masalah seperti ketinggalan. Simpan port 3.0 untuk peranti yang lebih baharu, kerana ia akan mendapat manfaat paling banyak daripada peningkatan.

Setiap peranti akhirnya akan gagal, dan kadangkala tiba masanya untuk mendapatkan tetikus baharu. Walaupun permainan semasa anda mungkin telah berkhidmat dengan baik selama bertahun-tahun, anda mahu bermain permainan atau menggunakan komputer tanpa ketinggalan tetikus. Pertimbangkan untuk mendapatkan model mewah yang tahan lebih lama.

Betulkan Mouse Lag dalam Windows 7

Windows 7 masih berleluasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana kestabilannya. Walau bagaimanapun, isu tetikus masih boleh berlaku walaupun pada sistem pengendalian lama ini.

Matikan Permulaan Pantas

Permulaan Pantas juga kadangkala dirujuk sebagai But Cepat atau But Cepat, dan ia merupakan pilihan yang direka untuk mempercepatkan masa but. Tetapi ada kalanya ia mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan. Melumpuhkannya harus menghapuskan beberapa isu prestasi seperti ketinggalan tetikus atau pembekuan.

Pengguna Windows 7 mesti memasuki BIOS untuk melumpuhkan Fast Startup. Kerana setiap komputer adalah berbeza, ikuti langkah yang tepat untuk mengakses BIOS.

Apabila menggunakan menu BIOS, berhati-hati untuk tidak mengubah suai tetapan yang anda tidak pasti. Anda boleh menyebabkan masalah dengan cara ini dan perlu memasuki BIOS sekali lagi.

 1. Mulakan semula komputer anda.
 2. Masukkan BIOS atau anda boleh mengakses BIOS dengan mengklik “Panel Kawalan” dalam menu Mula.
 3. Cari pilihan Permulaan Cepat.
 4. Klik butang “Lumpuhkan semua”.
 5. Uji tetikus anda selepas keluar dari menu BIOS dan biarkan komputer boot.

Gerakkan Penghala Wayarles Anda dan Peranti Lain

Tetikus wayarles menghantar isyarat, dan gangguan mungkin berlaku jika terdapat terlalu banyak peranti wayarles di dalam bilik. Dalam kes ini, anda boleh mengalihkan penghala anda ke tempat lain. Tetikus wayarles seharusnya tidak mempunyai objek atau isyarat lain di antaranya dan dongle atau komputer.

Pada nota yang sama, elakkan radio atau isyarat lain aktif apabila menggunakan tetikus wayarles. Gangguan sangat mungkin tetapi boleh dicegah.

Betulkan Mouse Lag pada Mac

Mac biasanya komputer yang boleh dipercayai, tetapi ketinggalan tetikus juga boleh berlaku pada mereka. Semak petua di bawah untuk mengetahui cara menghilangkannya.

Hidupkan dan Matikan Bluetooth Sekali lagi

Isu Bluetooth boleh diselesaikan dengan mematikan dan menghidupkan Bluetooth sekali lagi. Ia hanya sah untuk tetikus wayarles kerana tetikus berwayar tidak menggunakan Bluetooth sama sekali.

 1. Klik pada ikon Bluetooth di bahagian atas skrin anda.
 2. Togol Bluetooth padam.
 3. Tunggu sebentar dan hidupkan semula.
 4. Semak sama ada tetikus anda masih ketinggalan.

Gantikan Bateri Tetikus

Paras bateri yang rendah adalah punca kerosakan tetikus. Keluarkan bateri lama, gantikannya dengan yang baharu dan cuba sambungkan tetikus ke Mac anda sekali lagi.

Bateri segar biasanya merupakan penawar yang sangat baik untuk tingkah laku dan ketinggalan tetikus yang pelik. Anda perlu memantau kuasa mereka untuk memastikan tahap cas tetap tinggi pada setiap masa.

Pertimbangkan Menggunakan Dongle USB

Terdapat kes Mac mengalami sambungan Bluetooth yang tidak berfungsi, dan satu cara untuk membetulkannya ialah dengan mendapatkan dongle Bluetooth USB. Peranti ini cenderung untuk menjadi lebih stabil.

Walau bagaimanapun, sebaliknya juga boleh berlaku. Jika dongle rosak, cuba sambungkan tetikus ke komputer secara terus (dengan kord) sebaliknya dan lihat jika ketinggalan itu hilang.

Kosongkan RAM

Mac yang terlebih muatan boleh ketinggalan, bermakna terdapat terlalu banyak proses aktif yang beroperasi secara serentak. Anda akan mahu mengosongkan CPU dan RAM anda dengan menghentikan program. Begini cara ia berfungsi.

 1. Pada Mac anda, tekan Command + Alt + Escape untuk memaparkan Pengurus Tugas Mac.
 2. Cari mana-mana apl yang menggunakan banyak sumber.
 3. Pilih apl.
 4. Klik pada “Paksa Berhenti” untuk menamatkannya.

Anda mungkin melihat sesuatu yang serupa apabila bermain permainan. Jika tetapan permainan anda terlalu tinggi, anda mungkin mengalami kejatuhan bingkai, yang merupakan hasil lain dari ketinggalan. Tetikus anda dan segala-galanya akan ketinggalan jika Mac anda tidak mempunyai sumber untuk digunakan.

Betulkan Mouse Lag pada MacBook pada Monitor Luaran

Pengguna Mac dengan monitor luaran yang disambungkan ke peranti mereka kadangkala tertanya-tanya mengapa skrin luaran lebih perlahan daripada biasa. Penyelesaian mungkin menjadi punca.

Begini cara melaraskan peleraian.

 1. Buka menu Keutamaan Sistem.
 2. Pergi ke “Paparan”.
 3. Klik pada “Berskala.”
 4. Tukar resolusi kepada sesuatu yang anda suka.

Semasa dalam tetapan ini, anda juga boleh melaraskan kadar muat semula untuk memastikan kedua-dua skrin mempunyai kadar yang sama. Itu biasanya menghapuskan ketinggalan. Pada masa lain, ia adalah isu perkakasan.

Jika kabel HDMI atau peranti lain menjadi punca, anda perlu menggantikan atau mengalih keluarnya. Tidak ada jalan lain untuk mengatasi masalah ini.

Beroperasi Lancar

Apabila menggunakan komputer, tidak perlu ada sebarang lag tetikus, kerana ia akan mengganggu produktiviti. Walaupun alasannya mungkin tidak jelas pada mulanya, mencuba penyelesaian satu demi satu harus menyelesaikan masalah itu. Kadang-kadang, memutuskan sambungan dan menyambung semula tetikus sudah memadai.

Apakah penyelesaian lain yang anda tahu? Mana satu yang paling membantu anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.