Cara Membetulkan Kod Ralat Sony TV dengan 4 Kelip

36

Anda akan menonton rancangan kegemaran anda, tetapi Sony TV anda tidak dapat dihidupkan. Lampu merah berkelip empat kali sebaliknya. Kejadian ini ialah pilihan diagnosis kendiri Sony, yang menunjukkan kemungkinan kerosakan sistem. Ralat boleh datang daripada bekalan kuasa yang rosak, terlalu panas, isu kapasitor atau masalah papan pemacu LED. Walau apa pun sebabnya, pelbagai pembetulan wujud untuk menghidupkan dan menghidupkan Sony TV anda semula.

Cara Membetulkan Kod Ralat Sony TV dengan 4 Kelip

Artikel ini akan menyemak cara membetulkan Sony TV anda apabila ia berkelip empat kali.

Tetapan Semula Lembut dan Keras Sony TV Google dan Android Anda

Apabila menangani ralat TV ini, sebaiknya cuba tetapan semula lembut terlebih dahulu. Ini adalah proses yang agak mudah yang mengambil masa yang minimum. Jika tetapan semula lembut tidak berfungsi, cuba pilihan tetapan semula keras.

Tetapan Semula Lembut TV Sony Anda

Pilihan tetapan semula lembut ialah cara paling mudah untuk menyelesaikan masalah ralat lampu berkelip Sony TV. Walaupun ia mungkin tidak menyelesaikan masalah dalaman yang lebih kompleks, ia akan menolak kemas kini sistem atau ralat gelung Wi-Fi. Ia juga mungkin pilihan yang lebih baik kerana tetapan semula keras kehilangan semua data anda. Berikut ialah cara untuk menetapkan semula lembut Sony TV anda:

 1. Cabut plag Sony TV anda.
 2. Tahan butang kuasa selama kira-kira 30 saat. Kemudian tunggu sekurang-kurangnya dua minit.
 3. Selepas dua minit, pasangkan semula TV anda dan hidupkannya.
 4. Anda mungkin melihat lampu merah. Ini bermakna tetapan semula lembut berfungsi.

Setelah tetapan semula lembut selesai, anda sepatutnya dapat menonton TV Sony anda tanpa masalah. Walau bagaimanapun, jika empat kelipan merah berterusan, teruskan ke tetapan semula keras Sony TV.

Tetapan Semula Keras TV Sony Anda

Tetapan semula keras boleh menyelesaikan masalah empat lampu berkelip dengan cepat jika anda menggunakan Google atau Android Sony TV. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa anda akan kehilangan sebarang data yang disimpan pada TV. Kaedah ini adalah untuk TV Sony dengan hanya butang kuasa. Begini cara ia berfungsi:

 1. Matikan, kemudian cabut palam TV anda daripada sumber kuasa dan tunggu sebentar.
 2. Palamkannya semula dan tahan butang kuasa sehingga lampu putih berkelip.
 3. Lepaskan butang kuasa semasa Sony TV anda secara automatik memulakan tetapan semula keras.

Jika Sony TV anda mempunyai tiga butang pada selongsong (Kuasa, kelantangan naik dan kelantangan turun), pilihan tetapan semula keras sedikit berbeza. Berikut ialah cara untuk menetapkan semula keras jenis TV ini:

 1. Cabut palam TV sebelum memasangnya semula.
 2. Tekan dan tahan butang kuasa dan butang turunkan kelantangan.
 3. Apabila lampu putih muncul dan bertukar kepada hijau, Sony TV anda telah mula menetapkan semula keras.
 4. Tunggu sehingga lampu menjadi putih kembali.

Terdapat satu lagi variasi untuk menetapkan semula Sony TV anda. Anda mungkin akan bertemu dengan menu tetapan yang anda perlukan untuk beroperasi. Inilah yang perlu dilakukan jika ia muncul selepas menggunakan kaedah di atas:

 1. Pilih “rumah” dan kemudian “tetapan.”
 2. Daripada senarai pilihan baharu, pilih “Penyimpanan & Tetapkan Semula” dan kemudian “Tetapan semula data kilang.”
 3. Pilih “Padam semua” dan kemudian “Ya.”

Sebaik sahaja anda menavigasi menu menggunakan kaedah ini, tunggu TV anda ditetapkan semula keras. Ini sepatutnya membetulkan ralat lampu empat kelip yang ada pada Sony TV anda. Kaedah ini hanya akan berfungsi untuk Android dan Google Sony TV.

Isu Perkakasan Rumah Berpotensi Menyebabkan Ralat

Selain isu yang dinyatakan di atas, kemungkinan isu perkakasan di rumah anda boleh menyebabkan Sony TV anda tidak berfungsi. Walaupun ini tidak begitu biasa, adalah baik untuk menolak. Berikut ialah isu utiliti paling biasa yang mungkin anda hadapi:

 • Isu kuasa – Soket dinding anda mungkin rosak. Untuk menyelesaikan masalah ini, matikan TV anda dan cabut palamnya daripada sumber kuasa. Kemudian palamkan peranti lain untuk melihat sama ada ia berfungsi dengan betul. Ini akan menunjukkan jika terdapat masalah soket.
 • Voltan – Walaupun soket anda mungkin berfungsi dengan betul, ia mungkin tidak memberikan voltan yang mencukupi untuk TV berfungsi. Apabila TV anda dipasang dan dihidupkan, cari lampu merah padu dan bukannya lampu berkelip. Ini menunjukkan Sony TV menerima voltan yang mencukupi untuk berfungsi dengan betul.
 • Bekalan kuasa terus – Pastikan anda mengeluarkan sebarang palam pintar atau gangguan lonjakan. Sebaliknya, pasangkan TV Sony anda terus ke saluran keluar.
 • Keletihan komponen dalaman – Kadangkala, bahagian dalam Sony TV anda mungkin telah terbakar. Selepas memasang TV anda, rasakan jika mana-mana kawasan panas. Masalah dengan komponen dalaman mungkin memerlukan kepakaran pembaikan profesional. Membuka panel belakang, bagaimanapun, akan membatalkan jaminan.

Menyelesaikan Ralat Melalui Kemas Kini Perisian Sony TV

Apabila menggunakan TV Sony, ralat boleh berlaku jika anda tidak mengemas kini perisian tegar secara konsisten. Walaupun anda baru sahaja membeli Sony TV, menyemak sebarang kemas kini yang tersedia masih merupakan amalan yang baik. Ini juga berpotensi memberikan ciri tambahan Sony TV anda dan memastikan ia berjalan lancar.

Berikut ialah cara untuk mengemas kini perisian Sony TV anda:

 1. Pada alat kawalan jauh Sony TV anda, pilih butang tetapan. Ia adalah butang dengan cog putih padanya.
 2. Navigasi ke pilihan “Sokongan Pelanggan” dan kemudian “Sokongan dan Persediaan Produk.”
 3. Pilih “Kemas Kini Perisian Automatik” atau “Kemas Kini Perisian.”
 4. Pilih rangkaian rumah anda untuk menyambungkan TV dan kemudian sahkan kemas kini.

Walau bagaimanapun, prosesnya berbeza untuk jenis TV Sony yang lain. Jika anda menggunakan Android Sony TV, berikut ialah cara anda boleh mengemas kininya:

 1. Pada alat kawalan jauh anda, pilih pilihan “Rumah”.
 2. Pilih “Bantuan” dan kemudian “Status & Diagnostik.”
 3. Pilih “Kemas kini perisian sistem ” kemudian “Kemas kini perisian” sebelum mengesahkannya.

Jika anda menggunakan Google Sony TV, maka anda boleh mengemas kininya dengan cara ini:

 1. Tekan pilihan tetapan pada alat kawalan jauh Sony TV anda.
 2. Pilih pilihan “Sistem” dan kemudian “Perihal.”
 3. Tekan pilihan “Kemas Kini Perisian Sistem”.

Bagi perisian tegar, Sony TV anda akan mengemas kininya secara automatik selagi ia disambungkan ke Internet. Pastikan anda mempunyai sambungan yang stabil ke rangkaian anda. Jika anda masih menghadapi masalah dengan empat pancaran merah yang sama, maka sebaiknya hubungi nombor sokongan Sony. Pastikan anda tahu nama model TV Sony anda.

Soalan Lazim

Adakah kaedah di atas berfungsi untuk TVS lain?

Selain isu perkakasan, kaedah penyelesaian masalah memfokuskan pada TV Sony. Jika peranti anda bukan TV Sony tetapi masih mempunyai kelipan yang sama, peranti itu mungkin mempunyai tetapan, alat kawalan jauh dan pilihan yang berbeza untuk menyelesaikan masalah.

Bolehkah saya mendapatkan semula data saya selepas tetapan semula keras?

Malangnya tidak. Sebaik sahaja anda menetapkan semula Sony TV anda, anda akan kehilangan sebarang data yang ada padanya.

Adakah saya memerlukan sambungan Internet untuk mengemas kini Sony TV saya?

Sambungan Wi-Fi yang stabil diperlukan untuk mengemas kini perisian Sony TV anda. Bagi perisian tegar, TV akan dikemas kini secara automatik jika anda mempunyai sambungan internet yang stabil.

Mengapa TV Sony saya berkelip dua atau tiga kali?

Berbilang kelipan lampu merah sentiasa menunjukkan jenis ralat tertentu. Contohnya, dua kelipan bermakna peranti mengalami masalah papan kuasa. Walau bagaimanapun, tidak kira berapa kali Sony TV anda berkelip, pelbagai pilihan penyelesaian masalah mungkin berfungsi.

Selesaikan Isu Berkelip Merah pada TV Sony Anda

Lampu merah berkelip pada TV Sony anda boleh mengakibatkan pelbagai isu. Beberapa contoh termasuk perisian lapuk, terlalu panas dan masalah dengan komponen dalaman. Untuk menyelesaikannya, sebaiknya mulakan dengan tetapan semula lembut. Jika itu tidak berjaya, anda boleh menetapkan semula keras atau mengemas kini TV Sony anda. Jika anda merasakan mana-mana bahagian TV telah terlalu panas, anda harus menghubungi profesional untuk menyelesaikan isu tersebut. Walau bagaimanapun, ini akan menjadikan waranti anda terbatal.

Adakah salah satu kaedah di atas membantu menyelesaikan ralat Sony TV anda? Adakah anda perlu melakukan tetapan semula atau hanya mengemas kini TV? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.