Cara Membetulkan Kod VS Tidak Menunjukkan Ralat C++

15

Kod Visual Studio (Kod VS) menyediakan platform yang hebat untuk menulis, menyahpepijat dan mengurus projek kod. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan di mana Kod VS mungkin tidak menunjukkan ralat untuk kod C++. Ini boleh mengecewakan kerana ia mengehadkan pembangunan aliran kerja dan boleh mencabar untuk menjejak dan membetulkan ralat dengan cepat.

Cara Membetulkan Kod VS Tidak Menunjukkan Ralat C++

Teruskan membaca untuk memahami sebab Kod VS mungkin gagal menunjukkan ralat kod C++ dan cara mendiagnosis dan membetulkannya.

Mengapa Kod VS Mungkin Gagal Menunjukkan Ralat dalam C++

Kod VS menyokong penyahpepijatan tetapi tidak digabungkan dengan penyahpepijat C++. Oleh itu, pengguna perlu menambah satu. Biasanya, Kod VS akan menggesa pengguna untuk menambah penyahpepijat C/C++ apabila memulakan projek baharu. Jika gesaan tidak muncul atau terlepas, aksesnya dari bar alat kiri dengan sambungan. Anda kemudiannya boleh mencari sambungan “C/C++”. Ambil perhatian bahawa mungkin perlu memuatkan semula projek untuk mendayakannya.

Memahami sebab Kod VS gagal menunjukkan ralat membantu melaksanakan penyelesaian berkekalan dan memastikan kod berfungsi dengan betul. Jika anda menggunakan Kod Visual Studio untuk membangunkan C++ dan ralat tidak ditunjukkan, terdapat beberapa sebab dan penyelesaian untuk dipertimbangkan.

Dayakan Error Squiggles

Salah satu sebab mengapa Kod VS mungkin gagal menunjukkan ralat dalam C++ ialah Error Squiggles tidak didayakan. Anda boleh mendayakannya secara setempat dalam ruang kerja anda.

 1. Tekan Ctrl, Shift dan P dalam Linux dan Windows. (Atau Command, Shift dan P pada macOS)
 2. Palet Perintah juga boleh dibuka dengan menekan F1.
 3. Dalam medan carian, taip perkataan Error squiggles.
  Mencari Ralat Squiggles dalam Kod VS
 4. Pergi ke tetapan C_Cpp: Error Squiggles dan pastikan ia didayakan.
  Menetapkan C_Cpp.errorSquiggles kepada didayakan dalam VS Code Settings.json

Selepas mengikuti langkah-langkah ini, anda akan melihat coretan ralat. Untuk melumpuhkan mereka, pergi ke tetapan di atas dan tetapkannya kepada dilumpuhkan.

Squiggles ialah garis bergelombang di bawah kod C++ anda dalam editor, dan ia adalah penunjuk atau amaran untuk ralat dan isu dalam kod. Mereka melakukan analisis kod untuk menyemak import yang tidak digunakan, pembolehubah tidak ditentukan dan segala macam masalah yang boleh menjejaskan kebolehbacaan dan kefungsian kod.

Gaya dan warna Squiggles boleh berbeza-beza bergantung pada jenis isu dan keterukannya. Coretan merah menunjukkan masalah kritikal, manakala coretan kuning dan biru mewakili amaran dan cadangan. Memberi perhatian kepada baris ini membantu mengenal pasti isu dan meningkatkan ketepatan kod. Cadangan selalunya disediakan dengan melayang atau mengklik padanya.

Konfigurasi Laluan Pengkompil

Anda mesti mengkonfigurasi laluan ke pengkompil C++ dalam Kod VS dengan betul. Untuk ini, gunakan pilihan C_Cpp.default.compilerPath dalam tetapan Kod VS. Laluan pengkompil hendaklah betul dan membawa kepada boleh laku yang betul. Dengan cara ini, editor mengetahui dengan tepat di mana ia perlu digunakan semasa pemeriksaan ralat. Untuk mengkonfigurasi, anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke projek atau ruang kerja dalam studio VS yang laluan pengkompilnya perlu anda konfigurasikan.
  Memilih projek dalam Kod VS
 2. Pada ruang kerja, navigasi ke Fail, kemudian Keutamaan. Dari sini, buka menu Tetapan. Alternatifnya ialah menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl+comma(,) VS Code.
  Memilih Tetapan daripada menu Keutamaan dalam Dropdown Fail dalam Kod VS
 3. Di bawah tetapan, cari pilihan C_Cpp.default.compilerPath dan pilih Edit dalam settings.json.
  Dengan cara ini, anda boleh mengubah suai tetapan untuk ruang kerja anda secara khusus.
  Mengklik Edit dalam settings.json dalam menu Tetapan Kod VS
 4. Dalam fail settings.json, tambahkan baris ini untuk menentukan laluan: “C_Cpp.default.compilerPath”: “path/to/your/compiler”
  Menyerlahkan laluan ke pengkompil dalam VS Code settings.json
 5. Anda kini perlu menggantikan “path/to/your/compiler” menggunakan laluan sebenar boleh laku pengkompil C++.
  Menukar laluan kepada pengkompil C_Cpp dalam tetapan Kod VS.json
 6. Simpan fail dengan menekan Ctrl+S untuk menggunakan perubahan.

Selepas berjaya mengkonfigurasi laluan, anda boleh melihat sama ada Kod VS menyemak ralat sebagaimana mestinya. Laluan pengkompil ini digunakan untuk menyemak diagnostik dan ralat, dan untuk membina kod.

Untuk berbilang projek C++, anda mesti mengulangi langkah di atas untuk setiap satu. Sebagai alternatif, konfigurasikan laluan secara global melalui tetapan pengguna. Lakukan ini dengan mengubah suai fail settings.json di peringkat pengguna sebaliknya.

Bina Konfigurasi Tugas

Adalah penting untuk menyemak bahawa konfigurasi Tugas Bina ditakrifkan dengan betul dalam ruang kerja Kod VS. Lakukan dengan membuka fail .vscode/tasks.json. Ini membantu mengesahkan Tugas Bina dikonfigurasikan dengan betul, termasuk fail sumber dan pengkompil.

 1. Pergi ke projek atau ruang kerja yang memerlukan konfigurasi Build Task.
  Memilih projek dalam Kod VS
 2. Dalam projek itu, cipta folder .vscode anda jika ia belum tersedia. Fail ini akan menyimpan fail konfigurasi tertentu.
  Menyerlahkan folder VS CODE dalam VS Code
 3. Cipta fail tasks.json dalam folder, dengan konfigurasi tugas binaan.
  Membuka tasks.json dalam Kod VS
 4. Tentukan tugas binaan dengan membuka fail tasks.json.
  Mentakrifkan tugas dalam tasks.json dalam Kod VS
 5. Anda mesti melaraskan medan arahan dan args mengikut keperluan binaan dan pengkompil tertentu.
  Menyimpan fail tasks.json dalam Kod VS
 6. Simpan fail tasks.json anda untuk menggunakan semua perubahan yang dibuat.

Konfigurasi tugas binaan mungkin disesuaikan lagi dengan menambahkan beberapa tugas atau mengubah suai tugas sedia ada untuk memenuhi keperluan anda.

Intellisense

Kod VS bergantung pada konfigurasi Intellisense untuk menawarkan penyelesaian penyemakan ralat dan cadangan kod. Adalah penting untuk memasang sambungan C++ yang betul. Ini ialah ms-vscode.cpptools dan twxs.cmake. Ini harus dikemas kini untuk berfungsi dengan betul.

Anda harus menyemak mod konfigurasi C_Cpp.default.intellisenseMode dan tetapkannya kepada sama ada “clang-x64” atau “gcc-x64” bergantung pada pengkompil.

Intellisense terus bertambah baik. Ia boleh disesuaikan juga. Jika Kod VS tidak mengesan ralat, anda harus cuba memperhalusinya dengan melaraskan beberapa tetapan di sini. Apabila intellisense dalam Kod VS dimanfaatkan, anda boleh meningkatkan keseluruhan pengalaman pengguna, meletakkan anda dalam kedudukan yang lebih baik untuk mencari ralat dalam kod.

Laluan dan Bendera Pengkompil

Jika C++ termasuk direktori, ia bergantung pada beberapa perpustakaan luaran. Ini perlu dinyatakan dengan betul. Anda mesti memasukkan bendera dan laluan pengkompil dalam konfigurasi ruang kerja atau fail CMakeLists.txt.

Cari Sebarang Konflik Sambungan

Adalah penting untuk melumpuhkan sebarang sambungan lain yang mengganggu pembangunan C++ dalam Kod VS. Sesetengah sambungan seperti pemformat atau linter bercanggah dengan IntelliSense atau semakan ralat.

Pembersihan dan Pembinaan Semula

Jika anda membuat sebarang perubahan pada konfigurasi binaan atau kod, anda mesti cuba membersihkan artifak dan membina semula projek. Dengan cara ini, anda boleh memastikan tiada ralat sebelumnya berlarutan.

Sahkan Sintaks Kod

Luangkan masa untuk menyemak kod untuk sebarang ralat sintaks atau pun koma bernoktah yang hilang yang boleh menghalang pengesanan ralat yang betul. Ralat mudah selalunya boleh mengacaukan keseluruhan proses semakan ralat.

Mulakan semula Kod Visual Studio

Jika anda mencuba segala-galanya tetapi tiada apa yang berjaya, pertimbangkan untuk memulakan semula Kod VS. Persekitaran Pembangunan Bersepadu (IDE) mungkin menghadapi gangguan, yang mungkin memerlukan permulaan baharu untuk diselesaikan. Menyemak semua kemungkinan punca membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Dengan cara ini, semakan ralat dipulihkan untuk projek C++. Anda juga boleh cuba menyahpasang dan memasang semula sambungan. Kadang-kadang, itu sahaja yang diperlukan untuk menyelesaikan perkara itu.

Selesaikan Kod VS Tidak Menunjukkan Ralat Isu C++

Menyelesaikan Kod VS yang tidak menunjukkan ralat dalam isu C++ ialah satu-satunya cara untuk meningkatkan pembangunan kod yang cekap dan memastikan ia tepat. Dengan menyelesaikan masalah, pembangun berada dalam kedudukan untuk mengatasi cabaran dan menyelaraskan keseluruhan proses. Pengekodan bebas ralat meningkatkan potensi untuk setiap projek.

Soalan Lazim

Saya telah memasang sambungan C++, tetapi ralat masih tidak muncul. Apa yang boleh menjadi masalah?

Pastikan kod anda disimpan dengan sambungan fail (.cpp) yang betul dan cuba buka semula Kod VS. Kadangkala, memulakan semula editor boleh menyelesaikan masalah sedemikian.

Bagaimanakah saya boleh menyemak sama ada sambungan C++ dipasang dalam Kod VS?

Anda boleh menyemak dengan pergi ke paparan Sambungan (Ctrl+Shift+X) dan mencari “C++”. Jika sambungan tidak dipasang, anda boleh memasangnya dari sana.