Cara Membetulkan Komputer Tidak Mengesan TV Melalui HDMI

36

Memandangkan teknologi pintar terus berkembang, spektrum hiburan visual juga terus meluas. Kebanyakan orang lebih suka menikmati kandungan daripada paparan yang lebih besar. Jika anda menggunakan PC anda untuk menonton kandungan strim langsung dan ingin menyiarkan kandungan pada TV anda tanpa bantuan aplikasi perisian seperti Chromecastkabel HDMI menyediakan penyelesaian yang sempurna.

Cara Membetulkan Komputer Tidak Mengesan TV Melalui HDMI

Tetapi, kadangkala, komputer boleh gagal mengesan dan menyambung ke TV melalui kabel HDMI. Kegagalan sambungan ini boleh mengecewakan dan pasti melembapkan pengalaman hiburan anda.

Artikel ini menyediakan maklumat bernas yang akan membantu anda menyelesaikan masalah yang mungkin timbul apabila anda cuba menyambungkan komputer anda ke TV anda menggunakan kabel HDMI tanpa berjaya.

Panduan Penyelesaian Masalah

Kadangkala isu berlaku apabila menyediakan sambungan komputer-ke-TV anda menggunakan kabel HDMI. Isu ini selalunya berpunca daripada kegagalan komputer mengesan TV kerana ia tidak dapat mengambil isyarat TV anda melalui HDMI. Syukurlah, terdapat penyelesaian yang telah dicuba dan diuji untuk masalah ini. Pilihan penyelesaian masalah di bawah boleh membantu anda menyelesaikan isu tersebut dengan cepat.

Semak Semula Sambungan HDMI dan Tetapan Input TV Anda

Komputer anda boleh mengesan TV anda jika persediaan sambungan anda betul. Menyemak manual komputer anda boleh membantu anda mengubah suai tetapan komputer anda jika anda baru menggunakannya. Begini cara anda boleh menyemak semula sambungan dan tetapan anda:

 1. Cabut palam TV dan komputer anda daripada sumber kuasa.
 2. Hidupkan TV anda dahulu, kemudian PC anda.
 3. Bergantung pada model TV anda, pilih “Input” atau “Sumber” untuk menyemak imbas pilihan sambungan input anda.
 4. Pastikan anda telah memilih pilihan yang betul. Cari port input di sisi atau belakang TV anda untuk memastikan sumber input sepadan dengan pemilihan input pada TV anda.
 5. Tanggalkan sambungan HDMI anda daripada komputer dan TV anda dan sambungkan semula palam dan pastikan sambungannya selamat.
 6. Semak sama ada isu itu telah diselesaikan.

Jika ini gagal, anda boleh mencuba kabel HDMI yang berbeza atau menukar persediaan port.

Aktifkan Fungsi Isyarat Input TV Anda

Mendayakan fungsi isyarat input pada TV anda akan membantu PC anda mengesannya dengan lebih pantas dengan mengukuhkan sambungan isyarat HDMI anda. Ikuti langkah di bawah untuk melaksanakan tugas ini:

 1. Pilih butang “Rumah” menggunakan alat kawalan jauh TV anda.
 2. Cari “Menu” di bawah pilihan “Rumah” dan pilih “Tetapan.”
 3. Pergi ke “Semua Tetapan.”
 4. Pilih “Sambungan.”
 5. Pilih “Pengurus Peranti Luaran” pada menu “Sambungan”.
 6. Pilih pilihan “Input Signal Plus” yang terletak di sebelah kanan tetingkap “Sambungan”.

Jika rutin penyelesaian masalah prasemak yang disenaraikan di atas gagal, anda perlu maju ke pilihan penyelesaian masalah yang lebih kukuh, seperti yang diserlahkan di bawah.

Mulakan semula Komputer Anda

Mengebut semula PC dianggap sebagai cara paling mudah dan paling berkesan untuk menyelesaikan kebanyakan gangguan sementara yang menjejaskan kuasa penyambungan komputer anda. Kaedah ini juga digunakan pada sambungan HDMI TV anda. Begini cara anda boleh memulakan semula komputer anda:

 1. Hidupkan TV anda.
 2. Sediakan semua sambungan TV dan HDMI dengan betul dan pilih pilihan “Mulakan Semula” pada PC anda yang terletak dalam menu “Kuasa”.
 3. Gunakan alat kawalan jauh TV anda untuk menyemak semula tetapan input dan pilih HDMI sebagai peranti lalai pada komputer anda.

Kesan Paparan TV Secara Manual

Komputer anda boleh gagal mengesan TV anda melalui sambungan HDMI jika model paparan TV sudah lapuk. Dalam keadaan ini, anda perlu mengesan paparan secara manual. Inilah cara anda boleh mencapai ini menggunakan Windows 11:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pilih “Sistem.”
 3. Pergi ke “Paparan”.
 4. Tatal ke bawah anak tetingkap di sebelah kanan tetingkap “Sistem” dan pilih “Paparan berbilang.”
 5. Klik butang “Kesan” di sebelah pilihan “Kesan paparan lain”.
 6. Persediaan selesai. Cuba semula sambungan untuk menyemak sama ada isu itu telah diselesaikan.

Jika anda menggunakan PC Windows 10, anda boleh mengikuti langkah di bawah untuk mengesan paparan TV anda secara manual:

 1. Pada masa yang sama tekan kekunci “Windows” dan “I” untuk membuka “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Sistem”.
 3. Pilih “Paparan.”
 4. Navigasi ke butang “Paparan Pelbagai” pada anak tetingkap kanan.
 5. Klik pada butang “Kesan”.
 6. Semak sama ada PC anda kini mengesan sambungan TV HDMI anda.

Jika isu itu tidak dapat diselesaikan, cuba penyelesaian seterusnya.

Periksa Tetapan Tayangan PC Anda

Pengguna Windows 10 dan 11 boleh memilih tetapan unjuran daripada beberapa pilihan. Apabila komputer anda tidak dapat mengesan TV anda melalui sambungan HDMI, tetapan yang didayakan mungkin digunakan pada “Skrin PC Sahaja”. Senarai di bawah menyerlahkan semua mod unjuran yang boleh anda pilih:

 • Skrin PC Sahaja: Pilihan ini hanya sesuai untuk pengguna tanpa paparan kedua untuk kandungan mereka. TV anda tidak boleh memaparkan apa-apa jika pilihan ini didayakan.
 • Lanjutkan: Jika anda mahu kandungan anda dipaparkan pada berbilang paparan, ini ialah pilihan terbaik untuk diaktifkan. Ia sesuai untuk majlis parti yang melibatkan kumpulan besar supaya semua orang boleh menikmati skrin besar.
 • Pendua: Pilihan ini membolehkan anda menayangkan skrin PC anda pada unit paparan kedua.
 • Skrin Kedua Sahaja: Anda boleh menayangkan TV atau monitor kedua anda hanya menggunakan pilihan ini.

Begini cara anda boleh menyediakan mod unjuran pilihan anda untuk membetulkan komputer tidak mengesan TV melalui isu HDMI:

 1. Tekan serentak “Windows + P” untuk membuka menu tetapan unjuran.
 2. Pilih mod unjuran pilihan anda.

Ingat bahawa mod “Skrin PC Sahaja” tidak menyokong sambungan HDMI komputer-ke-TV anda. “Skrin Kedua Sahaja” ialah pilihan terbaik anda. Tetapi, jika ia gagal, anda boleh mencuba pilihan “Perluas” dan “Pendua”.

Kemas kini Pemacu Paparan Grafik Anda

Jika pemacu grafik komputer anda sudah lapuk, ia boleh gagal mengesan TV anda melalui sambungan HDMI. Langkah-langkah di bawah akan membantu anda membuat kemas kini pemacu yang diperlukan:

 1. Buka “Menu Akses Pantas Windows” dengan menekan kekunci “Windows + X” serentak.
 2. Klik pada butang “Pengurus Peranti”.
 3. Navigasi ke “Penyesuai Paparan” dan klik padanya untuk menyerlahkan pilihan pemacu pada PC anda.
 4. Pilih pemacu grafik yang ingin anda kemas kini dan klik pilihan “Kemas Kini Pemacu”.
 5. Jika anda mempunyai akses internet, klik pada pilihan “Cari secara automatik untuk pemandu” di bawah tetingkap “Kemas Kini Pemacu”.
 6. Pilih pilihan “Semak imbas komputer saya untuk pemandu” untuk mencari dan memasang perisian pemacu grafik secara manual.

Semak sama ada PC anda boleh mengesan TV anda melalui sambungan HDMI sekali lagi. Jika tidak, cuba pilihan seterusnya.

Selesaikan masalah Persediaan Perkakasan dan Peranti

“Penyelesai Masalah Perkakasan dan Peranti” boleh membantu anda mengetepikan semua isu yang mungkin anda syaki menyebabkan komputer anda sakit dan membetulkan sebarang kecacatan pada peranti perkakasan. Begini cara anda boleh menjalankan “Penyelesai Masalah Perkakasan dan Peranti”:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Navigasi ke “Kemas Kini & Keselamatan.”
 3. Pilih “Selesaikan masalah” pada anak tetingkap kiri tetingkap “Tetapan” anda.
 4. Pilih “Perkakasan dan Peranti” pada anak tetingkap kanan untuk mengembangkan tetingkap.
 5. Klik pada pilihan “Jalankan penyelesai masalah”.

Tingkatkan Pengalaman Hiburan Anda

Paparan yang lebih besar menjadikan pengalaman yang lebih menghiburkan bagi kebanyakan orang. Kabel HDMI menyediakan antara muka yang sangat baik untuk menonton kandungan dari PC anda ke TV anda, tetapi sambungan yang gagal antara PC anda dan TV anda boleh mengecewakan. Pilihan penyelesaian masalah yang disenaraikan dalam artikel ini akan membantu anda membetulkan gangguan dan meningkatkan pengalaman hiburan anda. Walau bagaimanapun, jika pilihan ini gagal membuahkan hasil yang positif, anda mungkin perlu mendapatkan sokongan profesional.

Pernahkah anda mencuba mana-mana pilihan penyelesaian masalah yang disenaraikan dalam artikel ini? Adakah anda akan menasihati seseorang untuk menggunakan kabel HDMI untuk menyokong sambungan komputer-ke-TV? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.