Cara Membetulkan Lampu Suluh iPhone Tidak Berfungsi

12

Lampu suluh pada iPhone menggunakan denyar LED kamera anda untuk menyediakan sumber cahaya yang boleh dipercayai pada bila-bila masa anda memerlukannya. Sama ada mencari kunci anda di bawah sofa atau berjalan ke kereta anda dalam gelap, ia tidak lebih daripada beberapa ketikan sahaja. Tetapi apa yang berlaku apabila ia tidak berfungsi?

Cara Membetulkan Lampu Suluh iPhone Tidak Berfungsi

Jangan dibiarkan dalam gelap. Biarkan artikel ini menerangi banyak cara untuk membolehkan lampu suluh telefon anda berfungsi semula.

Semak Caj Anda

Lampu suluh anda boleh menjadi pengguna utama kuasa bateri, bergantung pada kecerahannya. Jika anda tidak dapat mengaktifkan obor anda, pastikan anda menyemak cas yang ditinggalkan pada telefon anda. Jika ia terlalu rendah, ciri lampu suluh mungkin dilumpuhkan buat sementara waktu oleh iPhone anda.

Lumpuhkan Mod Kuasa Rendah

Mod Kuasa Rendah ialah ciri iPhone yang membolehkan anda menjimatkan baki kuasa bateri anda dengan memotong semua fungsi dan ciri yang tidak penting. Walaupun anda sepatutnya boleh menghidupkan obor anda dalam Mod Kuasa Rendah, ia mungkin dilumpuhkan oleh telefon anda secara tidak sengaja. Cuba matikan mod Kuasa Rendah dan lihat sama ada ia adalah puncanya.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Tetapan dan tatal ke bawah ke Bateri.
 2. Pastikan Mod Kuasa Rendah ditukar kepada Mati.
 3. Uji lampu suluh anda untuk melihat sama ada ia berfungsi.

Semak untuk Terlalu Panas

Jika peranti anda terlalu panas, maka sebanyak mungkin fungsi akan dipotong untuk mengelakkan kerosakan pada iPhone anda, termasuk lampu suluh anda. Jika anda tidak dapat menghidupkan lampu suluh, periksa telefon anda untuk kepanasan melampau. Jika keadaan menjadi terlalu panas, amaran suhu akan muncul pada skrin anda dan anda akan dikunci sementara daripada telefon anda semasa telefon menjadi sejuk.

Tutup Apl Kamera Anda

Kamera dan lampu suluh anda menggunakan denyar LED. Jika lampu suluh anda tidak berfungsi, ini mungkin kerana apl kamera dihidupkan, walaupun ia hanya berjalan di latar belakang. Ikuti langkah ini untuk menutupnya:

 1. Dalam Skrin Utama anda, klik dua kali butang Laman Utama anda (jika ada) atau leret ke atas dari bahagian bawah skrin anda. Ini akan memaparkan menu Penukar Apl.
 2. Leret melalui apl anda yang sedang dibuka sehingga anda menemui Kamera. Leret ke atas pada tetingkap untuk menutup apl.
 3. Apl kamera anda kini sepatutnya ditutup. Semak untuk melihat sama ada lampu suluh anda berfungsi.

Uji Flash Anda

Jika menghadapi masalah dengan lampu suluh anda, mungkin juga idea yang baik untuk memeriksa sama ada isu itu bukan dengan denyar LED itu sendiri. Anda boleh cuba mengambil foto atau video dalam apl Kamera dengan denyar didayakan. Untuk membuat ini:

 1. Buka apl Kamera dengan mengetik ikon pada Skrin Utama atau meleret ke kiri pada Skrin Kunci anda.
 2. Ikon Flash boleh ditemui di sudut kiri atas skrin anda. Beri ia paip.
 3. Ambil foto atau video dan tonton denyarnya.
 4. Jika denyar tidak berfungsi, kemudian cuba matikan ikon Denyar dan hidupkan beberapa kali sebelum mengambil tangkapan lain.

Jika itu masih tidak menjadikan denyar anda berfungsi, kemudian periksa LED untuk sebarang tanda kerosakan. Jika ia kelihatan rosak, dan anda telah mencuba semua penyelesaian perisian lain, maka mungkin sudah tiba masanya untuk membawa iPhone anda ke penjual semula yang sah atau kedai pembaikan Apple yang dipercayai.

Gunakan Video Flash

Jika denyar LED anda masih berfungsi, maka penyelesaian sementara kepada masalah pencahayaan anda adalah dengan menggunakan denyar video. Hanya ambil video dengan denyar didayakan, dan ia sepatutnya bertindak seperti lampu suluh anda. Ia bukan penyelesaian yang sempurna, tetapi ia akan berfungsi dalam secubit.

Laraskan Kecerahan Lampu Suluh Anda

Satu lagi cara untuk menguji kefungsian lampu suluh anda ialah melalui widget di Pusat Kawalan iPhone anda. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Bergantung pada model iPhone anda, leret ke bawah dari bahagian atas sebelah kanan skrin anda (jika tiada butang Utama) atau leret ke atas dari bawah untuk memaparkan menu Pusat Kawalan.
 2. Ketik pada ikon Lampu Suluh.
 3. Jika lampu suluh anda tidak dihidupkan, kemudian tekan dan tahan ikon untuk memaparkan menu kecerahan lampu suluh.
 4. Anda akan melihat lima bar, setiap satu menunjukkan tahap kecerahan yang berbeza. Bar kelabu akan mematikan lampu suluh. Pastikan lampu suluh tiada pada tetapan ini.
 5. Leret ke atas dan ke bawah pada bar untuk menukar kecerahan lampu suluh.

Walaupun iPhone tanpa butang Laman Utama menyertakan widget obor pada Skrin Kunci mereka, menekan dan menahan ikon ini tidak akan memaparkan menu kecerahan.

Jika lampu suluh anda masih tidak berfungsi, maka ia mungkin membantu untuk mengalih keluar lampu suluh daripada Pusat Kawalan dan menambahnya semula. Begini cara berbuat demikian:

 1. Buka Tetapan dan ketik Pusat Kawalan.
 2. Di bawah kumpulan Kawalan Termasuk, anda seharusnya melihat Lampu Suluh. Ketik tolak merah di sebelahnya.
 3. Pilih Alih Keluar dan lampu suluh hendaklah dikeluarkan daripada Pusat Kawalan.
 4. Untuk menambahkannya semula, tatal ke bawah ke Lagi Kawalan dan pilih tambah hijau di sebelah Lampu Suluh.

Tanya Siri

Jika anda mengesyaki bahawa butang lampu suluh anda memberi anda kesedihan, maka anda sentiasa boleh memintasnya dan meminta pembantu maya Siri anda melakukannya untuk anda.

 1. Aktifkan Siri, sama ada melalui gesaan suara (“Hey Siri,”) atau melalui butang dan gesaan suara. Untuk iPhone 10 dan lebih baharu, butang ini akan menjadi butang Sisi. Untuk model lama dan SE, ia akan menjadi butang Laman Utama.
 2. Beritahu Siri untuk menghidupkan lampu suluh.
 3. Lampu suluh anda harus diaktifkan, dengan Siri memberitahu anda “Ia dihidupkan sekarang.”

Jika Siri tidak berfungsi dengan betul, pastikan anda menyemak tahap bateri dan sambungan rangkaian anda.

Kemas kini Perisian Tegar Anda

Perisian tegar yang lapuk boleh menyebabkan kerosakan perisian dalam banyak cara. Ia juga boleh menyebabkan pelbagai ciri telefon seperti lampu suluh anda tidak berfungsi dengan betul. Jika ya, mungkin sudah tiba masanya untuk menyemak sama ada iOS anda memerlukan kemas kini.

 1. Dalam Tetapan, ketik Umum.
 2. Pilih Tetapan Perisian dan telefon anda akan menyemak kemungkinan kemas kini.
 3. Jika iOS baharu tersedia untuk peranti anda, ketik Muat turun dan Pasang untuk memulakan proses kemas kini.

Mulakan semula Peranti Anda

Mengebut semula iPhone anda dari semasa ke semasa boleh menjadi cara terbaik untuk menyelesaikan masalah dan menghentikannya berkelakuan tidak menentu. Jika keadaan mula bertindak, adalah idea yang baik untuk dimulakan semula. Mula semula keras ialah cara yang baik untuk menutup semua apl dan ciri yang sedang berjalan dengan betul dan mula semula. Ia tidak akan memadamkan sebarang data, jadi jangan gentar dengan namanya.

Untuk memulakan semula iPhone anda, lakukan perkara berikut:

 1. Tekan butang Kuasa, kemudian butang Kurangkan Kelantangan.
 2. Tekan dan tahan butang Sisi dengan cepat (walaupun pada telefon dengan butang Utama) selama kira-kira 15 saat.
 3. Abaikan Slaid untuk mematikan gelangsar yang akan muncul dan terus tahan butang Sisi sehingga skrin menjadi hitam sepenuhnya.
 4. Apabila logo Apple muncul, telefon anda akan but semula.

Tetapkan Semula Semua Tetapan

Jika anda sedang mencari penyelesaian yang lebih komprehensif untuk membetulkan lampu suluh anda, mengapa tidak menetapkan semula tetapan? Walaupun pilihan ini tidak akan memadamkan sebarang data pada telefon anda, ia akan menetapkan semula semua tetapan, pengikatan kekunci, pintasan dan widget kepada keadaan kilang asalnya.

 1. Buka Tetapan, kemudian Umum.
 2. Navigasi ke bawah untuk Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 3. Ketik Tetapkan Semula, kemudian pilih Tetapkan Semula Semua Tetapan daripada menu timbul.
 4. Sahkan pilihan anda dan semua tetapan harus ditetapkan semula.
 5. Semak untuk melihat sama ada ini telah membetulkan lampu suluh anda.

Biar Ada Cahaya

Adalah lebih baik untuk menghidupkan lampu suluh iPhone anda daripada mengutuk kegelapan. Walau bagaimanapun, apabila masalah berlaku, ingat bahawa dua punca utama adalah sama ada perisian atau kuasa bateri. Tetapi dengan petua dan helah yang betul yang anda gunakan, anda akan dapat menerangi jalan anda untuk membetulkan lampu suluh anda dalam masa yang singkat.

Adakah lampu suluh iPhone anda pernah rosak? Jika ya, bagaimana anda membetulkannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.