Cara Membetulkan MacBook Pro Terlalu Panas

41

Jika anda menggunakan komputer riba anda selama beberapa jam berturut-turut, adalah perkara biasa untuk suhunya meningkat. Sejauh mana suhu meningkat juga bergantung pada bilangan aplikasi yang anda jalankan secara serentak. Namun, pengguna komputer mungkin merasa sukar untuk menentukan bila mereka perlu bimbang tentang MacBook Pro mereka terlalu panas. Dalam artikel ini, anda akan menemui semua maklumat tentang suhu MacBook Pro anda dan perkara yang perlu dilakukan apabila ia terlalu panas.

Cara Membetulkan MacBook Pro Terlalu Panas

Perkara yang Perlu Dilakukan Apabila MacBook Pro Terlalu Panas

Walaupun Apple telah mereka model MacBook terbarunya dengan sistem pengudaraan yang menghalang terlalu panas, ia masih boleh berlaku sekali-sekala. Anda boleh mencuba beberapa perkara apabila anda mendapati suhu komputer anda terlalu tinggi untuk dianggap normal.

Semak Suhu CPU

Langkah pertama untuk menyelesaikan sebarang masalah dengan MacBook Pro anda ialah menyemak suhu CPU. Jika ia menjadi terlalu tinggi, ia boleh merosakkan komponen dalaman secara kekal. Ikuti langkah ini untuk menyemak suhu CPU komputer anda:

 1. Pergi ke CleanMyMac dan muat turun aplikasi percuma.
 2. Ikuti proses pemasangan dengan membaca arahan.
 3. Lancarkan apl dengan mengklik ikon iMac pada bar menu.
 4. Klik pada tab CPU dari menu di sebelah kanan. Anda akan menemui semua maklumat tentang CPU anda, termasuk suhu.

Semak Penggunaan CPU

Kadangkala, komputer akan menjadi terlalu panas kerana anda mempunyai banyak aplikasi yang dibuka atau berfungsi di latar belakang. Selalunya, ini bukan aplikasi yang anda buka dengan sengaja. Sebaliknya, ia adalah apl yang komputer lancarkan secara automatik setiap kali anda menghidupkan komputer anda. Ikuti langkah ini untuk menyemak penggunaan CPU MacBook anda:

 1. Klik pada “Pencari” dan kemudian “Aplikasi.”
 2. Daripada menu, pilih “Utiliti.”
 3. Klik pada “Monitor Aktiviti.”
 4. Apabila apl dilancarkan, klik pada tab CPU. Anda akan dapat mencari setiap aplikasi yang digunakan dalam masa nyata dan keadaan CPU anda.

Semak Item Log Masuk

Item log masuk ialah semua aplikasi yang dibuka oleh MacBook anda secara automatik apabila anda menghidupkan komputer anda. Apabila anda sibuk memulakan tugas harian anda, anda mungkin terlepas pandang pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh komputer anda di latar belakang. Berikut ialah cara menyemak item log masuk:

 1. Klik “Menu Apple” dan kemudian “Tetapan Sistem.”
 2. Daripada menu kanan, klik “Umum.”
 3. Klik pada tab “Item log masuk”. Anda akan menemui senarai semua apl yang dibuka apabila anda menghidupkan komputer anda dan semua apl yang mempunyai kebenaran untuk beroperasi di latar belakang.

Jika anda melihat apl pada senarai yang anda tidak mahu kendalikan di latar belakang, anda boleh mengklik pada suis biru di sebelahnya untuk mengalih keluar kebenarannya.

Ejen Pelancaran

Seperti Item Log Masuk, ejen pelancaran ialah semua apl atau program yang melaksanakan tugas harian di latar belakang tanpa pengetahuan anda. Contoh yang baik bagi aktiviti ini ialah imbasan antivirus yang diprogramkan. Anda mungkin telah menetapkannya untuk berjalan secara automatik sekali sehari, tetapi anda hanya perasan ia berfungsi di latar belakang apabila ia menjejaskan prestasi komputer anda. Ikuti langkah ini untuk mengetahui bilangan apl yang anda jalankan.

 1. Buka “Pencari” dan kemudian pilih “Pergi” daripada menu di bahagian atas.
 2. Klik “Pergi” dan kemudian “Pergi ke folder.”
 3. Taip /Library/LaunchAgents.

Banyak apl atau perisian yang anda gunakan, seperti Google Chrome, menjalankan beberapa apl di latar belakang untuk menjamin kualiti perkhidmatan yang mereka sediakan. Melainkan anda mempunyai pengetahuan khusus tentang setiap apl, anda tidak disyorkan untuk memadamkan apa-apa. Lebih baik menggunakan apl pihak ketiga seperti CleanMyMac untuk menyelesaikannya dengan selamat.

Paksa Keluar Apl Tidak Digunakan

Walaupun anda tidak menggunakan apl, membukanya akan menggunakan sebahagian daripada tenaga komputer anda. Jika MacBook Pro anda terlalu panas, ikut langkah ini untuk menutup apl yang anda tidak gunakan:

 1. Tekan kekunci “Pilihan,” “Perintah,” dan kekunci “Escape” secara serentak.
 2. Pada tetingkap pop timbul, anda akan menemui semua apl berjalan pada masa itu.
 3. Pilih yang ingin anda tutup dan klik “Berhenti Paksa.”

Sesuatu yang serupa berlaku dengan bilangan tapak internet yang anda semak imbas secara serentak. Pastikan anda menutup tab yang anda tidak gunakan lagi dan tinggalkan tab yang anda perlukan sahaja.

Tetapkan semula Pengawal Pengurusan Sistem

Pengawal Pengurusan Sistem, atau SMC, ialah ciri Apple yang mengawal sistem pengudaraan Mac anda. Apabila komputer anda terlalu panas, anda boleh menetapkan semula sistem sebagai alternatif untuk menyelesaikan masalah. Harap maklum bukan setiap model Apple Mac disertakan dengan SMC bersepadu. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Matikan komputer anda.
 2. Tekan kekunci “Shift,” “Control,” dan “Alt” secara serentak. Semasa memegangnya, tekan kekunci “Kuasa”.
 3. Tahan empat kekunci selama 10 saat.
 4. Selepas anda melepaskannya, biarkan komputer anda dihidupkan seperti biasa.

Kemas kini MacBook Pro Anda

Setiap kali Apple mengeluarkan kemas kini OS baharu, ia membetulkan masalah yang mungkin dialami oleh komputer anda. Jika anda tidak tahu sama ada anda sudah mempunyai versi perisian terkini yang tersedia, ikuti langkah ini untuk mengetahui:

 1. Klik “Menu Apple.”
 2. Pergi ke “Tetapan Sistem” dan kemudian “Umum.”
 3. Pilih “Kemas Kini Perisian.” Jika terdapat kemas kini baharu tersedia, klik pada butang “Kemas Kini Sekarang”.

Apakah Suhu MacBook Pro Normal?

Apabila MacBook Pro anda dihidupkan tetapi anda tidak menggunakannya, suhu akan kekal antara 109- dan 122 darjah Fahrenheit. Apabila anda membuka berbilang apl dan berbilang tugas, suhu akan meningkat antara 133- dan 140 darjah Fahrenheit.

Jika anda memantau suhu komputer anda, anda harus sedar bahawa apa-apa yang melebihi 140 darjah Fahrenheit adalah sebab untuk dibimbangkan. Dua isu prestasi utama mungkin menunjukkan MacBook anda telah terlalu panas. Pertama, anda akan dapati apl mengambil masa yang lebih lama untuk dimuat naik, dan kedua, kipas berputar lebih laju daripada biasa.

Cara Mencegah MacBook Pro daripada Terlalu Panas

Suhu komputer meningkat apabila anda menggunakan berbilang apl secara serentak atau mempunyai banyak aplikasi yang berfungsi di latar belakang. Walau bagaimanapun, keadaan boleh menjadi lebih teruk, dan suhu boleh mencapai tahap berbahaya melainkan anda mengelakkan senario tertentu apabila menggunakan komputer anda. Berikut adalah senarai perkara yang perlu anda elakkan:

 • Jangan letakkan MacBook Pro anda pada permukaan yang tidak teratur. Menggunakan komputer anda di atas katil atau pangkuan anda mungkin kelihatan selesa, tetapi anda menutup port pengudaraan yang diletakkan di bahagian bawah komputer anda. Menutup kipas atau sebarang pengudaraan lain yang ada pada komputer anda akan menyebabkannya menjadi terlalu panas.
 • Jangan gunakan MacBook anda di bawah cahaya matahari langsung. Bekerja di luar mungkin kelihatan seperti perubahan pemandangan yang menenangkan. Walau bagaimanapun, cahaya matahari langsung akan meningkatkan suhu komputer anda sebagai tambahan kepada suhu yang dihasilkan oleh penggunaan biasa.
 • Jangan tutup papan kekunci atau pengudaraan. Setiap pembukaan komputer anda, termasuk yang kecil di antara kekunci papan kekunci, adalah sumber pengudaraan yang baik. Melindunginya akan menjadikan MacBook Pro anda kurang pengudaraan, menjejaskan fungsinya.
 • Jangan gunakan penyesuai yang tidak dibenarkan. Apple telah mencipta penyesuai yang memberikan komputer anda kuasa yang mereka perlukan. Menggunakan pengecas generik boleh menyebabkan MacBook anda menjadi terlalu panas.

Jauhi Panas

Komputer MacBook Pro terbaru telah direka khas dengan sistem pengudaraan yang menghalangnya daripada terlalu panas. Ini tidak bermakna, bagaimanapun, ia tidak boleh berlaku dari semasa ke semasa. Pada tanda pertama suhu tinggi, anda harus mengambil semua langkah yang perlu untuk mengelakkan kerosakan kekal.

Menutup apl yang tidak digunakan, item log masuk dan mengemas kini komputer anda kepada versi perisian terkini hanyalah beberapa daripada banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah haba komputer anda. Adakah MacBook Pro anda pernah menjadi terlalu panas? Beritahu kami di bahagian ulasan kaedah yang membantu anda menurunkan suhu Mac anda kepada normal.