Cara Membetulkan MacBook Tidak Mengesan Paparan Luaran

99

Kebanyakan MacBook datang dengan port paparan luaran yang berguna untuk membantu anda menyambungkan monitor luaran. Pemantau luaran boleh digunakan untuk memanjangkan desktop anda, mencipta lebih banyak ruang visual untuk lebih banyak aplikasi atau meminimumkan gangguan apabila berada di ruang awam.

Cara Membetulkan MacBook Tidak Mengesan Paparan Luaran

Hanya ada satu masalah: MacBook tidak selalu mengesan apabila paparan luaran disambungkan. Jika anda cuba menyambungkannya, kadangkala, yang anda dapat hanyalah skrin kosong yang mati. Monitor mungkin menyala selama beberapa saat, hanya untuk menjadi hitam beberapa saat kemudian. Ini boleh mengecewakan, terutamanya jika anda mempunyai sesuatu yang mendesak untuk diselesaikan.

Tetapi jangan risau. Terdapat beberapa kaedah penyelesaian masalah yang boleh membantu anda menyelesaikan isu tersebut.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan setiap pembetulan yang mungkin untuk membantu anda kembali ke landasan yang betul.

Cara Membetulkan Apabila MacBook Tidak Mengesan Paparan Luaran

Kebanyakan pemilik MacBook menyukai idea monitor luaran kerana banyak faedah yang diberikannya:

 • Ia boleh membantu anda mengunci pengalaman permainan yang lebih mengasyikkan dengan membesarkan kawasan permainan anda.
 • Jika anda seorang artis atau editor video, anda boleh memaparkan hasil anda pada satu monitor sambil menggunakan skrin lain sebagai kawasan kerja anda.
 • Kemudahan seperti berbilang tugas dan mengubah saiz skrin boleh dilakukan dengan lebih cekap pada monitor luaran yang besar berbanding pada skrin terbina dalam yang kecil.
 • Jika anda bercadang untuk menggunakan berbilang aplikasi secara serentak, ruang skrin yang lebih besar akan membantu anda kekal teratur. Anda tidak akan mempunyai tingkap anda terhantuk merata tempat – sesuatu yang boleh menjimatkan masa anda yang berharga.

Tetapi untuk semua faedahnya, monitor luaran tidak sentiasa disegerakkan dengan sempurna dengan MacBook. Mac anda mungkin mengesan monitor untuk seketika tetapi kemudian kehilangan sambungan selepas but semula.

Jika ini berlaku kepada anda, tidak perlu panik. Keadaan ini boleh timbul atas beberapa sebab, dan dalam entri ini, kita akan membincangkan beberapa yang paling biasa.

Kami juga akan memberikan petua tentang cara menyelesaikan isu ini supaya anda boleh kembali bekerja tanpa sebarang kelewatan.

Semak Sambungan Kabel Anda

Sebelum mencuba sesuatu yang rumit, pastikan kedua-dua hujung kord yang menyambungkan kedua-dua peranti dipalamkan dengan selamat dan ia dipalamkan ke port yang serasi (seperti HDMI atau Mini DisplayPort). Jika sambungan kelihatan baik, tetapi MacBook anda masih tidak dapat mengesan paparan luaran, anda boleh cuba menukar port sambungan.

Mulakan semula Komputer Anda

Jika komputer anda masih tidak dapat mengesan monitor luaran, walaupun selepas mengesahkan bahawa semua kabel disambungkan dengan betul dan selamat, anda harus cuba memulakan semula Mac anda. But semula ialah salah satu kaedah penyelesaian masalah tertua yang boleh menyelesaikan pelbagai isu sambungan, termasuk masalah pengesanan monitor luaran.

Semasa memulakan semula komputer anda, anda tidak seharusnya mencabut palam monitor luaran. Hanya klik pada logo Apple anda dan pilih Mulakan semula.

Jika memulakan semula tidak berjaya, anda boleh cuba tidurkan MacBook anda. Untuk berbuat demikian, klik pada logo Apple dan pilih Tidur. Kemudian tunggu satu atau dua minit sebelum membangunkan MacBook anda.

Anda juga boleh mengaktifkan mod tidur dengan hanya menutup MacBook anda.

Semak Keutamaan Paparan Anda

Jika anda menghadapi masalah menyambungkan monitor luaran ke MacBook anda, satu kemungkinan ialah tetapan paparan anda tidak dikonfigurasikan dengan betul. Secara khusus, monitor luaran mungkin tidak berfungsi jika tetapan kecerahan dan resolusi Mac anda tidak betul.

Nasib baik, mudah untuk mengubah suai pilihan paparan anda. Ini caranya:

 1. Klik pada logo Apple anda dan pilih Keutamaan Sistem.
 2. Klik pada Paparan.
 3. Klik pada Kumpulkan paparan di sudut kanan bawah skrin anda. Ini akan membolehkan anda melihat tetapan paparan untuk semua monitor yang disambungkan ke sistem anda.
 4. Cuba laraskan pilihan kecerahan dan warna monitor luaran anda. Untuk membuat asal sebarang perubahan, hanya klik pada kekunci Escape.
 5. Untuk melaraskan saiz gambar pada monitor anda, klik pada menu gelangsar Overscan atau Underscan.

Selain daripada tetapan paparan pada sistem anda, anda juga mungkin ingin mempertimbangkan untuk menyemak pilihan paparan monitor luaran anda. Sesetengah model memerlukan tetapan paparan khusus untuk berfungsi.

Sambungkan Monitor Ujian

Kadangkala masalah mungkin berpunca daripada monitor yang rosak. Jika monitor luaran yang anda cuba sambungkan rosak, maka pelarasan tetapan tidak akan menyelesaikan isu tersebut. Anda perlu mendapatkan monitor baharu.

Untuk mengetahui sama ada monitor anda rosak, putuskan sambungannya dan kemudian sambungkan paparan luaran kedua. Jika monitor kedua berfungsi dengan baik, ini bermakna yang pertama sama ada rosak atau tidak serasi dengan MacBook anda.

Kemas kini Sistem Pengendalian Anda

Mengemas kini perisian dan perisian tegar komputer anda boleh menjadi cara terbaik untuk menyelesaikan banyak isu paparan yang timbul pada MacBook.

Berikut ialah cara untuk melakukan kemas kini perisian:

 1. Sambungkan komputer anda ke internet.
 2. Klik logo Apple di penjuru kiri sebelah atas skrin anda.
 3. Pilih Kemas Kini Perisian daripada menu yang terhasil.
 4. Ikut gesaan pada skrin untuk memuat turun dan memasang sebarang perisian yang tersedia dan peningkatan perisian tegar.

Tukar MacBook Anda Menjadi Kuda Kerja

Dengan monitor luaran, anda boleh menukar MacBook yang sudah produktif menjadi tenaga kerja. Selain mewujudkan ruang untuk lebih banyak aplikasi, anda boleh mengelakkan kekacauan atau mengunci pengalaman permainan yang lebih mengasyikkan.

Walau bagaimanapun, masalah sambungan paparan luaran agak biasa. Jika MacBook anda tidak mengesan paparan luaran, kami telah menggariskan berbilang kaedah penyelesaian masalah. Mana-mana daripada mereka boleh menyelesaikan isu tersebut dan menyediakan anda dengan baik dengan persekitaran pengkomputeran yang lebih produktif.

Pernahkah anda menghadapi sebarang masalah semasa menyambungkan paparan luaran ke MacBook anda? Bagaimana anda mengelilingi mereka? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.