Cara membetulkan Memoji hilang dengan kemas kini iOS 17

37
Bagaimana untuk membaiki Memoji yang hilang pada iPhone

Adakah anda menghadapi masalah untuk memaparkan Memoji anda pada iPhone anda? Jika ya, anda tidak bersendirian. Ramai pengguna telah dilaporkan bahawa Memoji hilang selepas peningkatan iOS 17. Nasib baik, anda boleh menyelesaikan masalah dan menyelesaikan isu dengan langkah mudah. Dalam blog ini, saya akan berkongsi cara membaiki Memoji yang hilang pada iOS 17.

 1. Semak sama ada Papan Kekunci Emoji ditambahkan pada iPhone
 2. Dayakan semula Papan Kekunci Emoji
 3. Tetapkan semula emoji Ramalan pada iPhone
 4. Semak tab Pelekat dalam iMessage
 5. Kemas kini iPhone anda
 6. Mulakan semula iPhone anda
 7. Tetapkan semula iPhone
 8. Hubungi Sokongan Apple

1. Semak sama ada Papan Kekunci Emoji ditambahkan pada iPhone

Untuk mendapatkan semula Memoji pada iPhone, langkah pertama ialah memastikan Papan Kekunci Emoji ditambah. Untuk membuat ini,

 1. Pergi ke Tetapan → Ketik Umum.
 2. Pilih Papan Kekunci → Ketik Papan Kekunci.

  Ketik Umum, Papan Kekunci, Papan Kekunci

 3. Di sini, cari pilihan Emojis.
 4. Jika tiada, ketik Tambah Papan Kekunci Baharu.
 5. Pilih Emoji.

  Ketik Tambahkan pada Papan Kekunci, Emoji

Kini, anda boleh menemui ikon smiley pada papan kekunci anda di sebelah butang 123. Ketik ikon emoji dan terokai emoji dan Memoji yang tersedia pada iPhone anda.

2. Dayakan semula Papan Kekunci Emoji

Walau bagaimanapun, jika Papan Kekunci Emoji sudah disertakan dalam senarai, tetapi Memoji masih tiada pada iPhone anda, anda mesti menetapkan semula tetapan papan kekunci.

 1. Pergi ke tetapan papan kekunci seperti di atas.
 2. Pilih Edit → Ketik simbol tolak merah di sebelah Emoji.
 3. Tekan Padam apabila digesa → Ketik Selesai.

  Ketik Edit, (-) ikon, Padam, Selesai

 4. Setelah dialih keluar, tambahkan papan kekunci Emoji sekali lagi dengan mengikuti langkah yang sama yang dibincangkan di atas.

Silap mata ini cenderung untuk menyingkirkan kemungkinan pepijat dan ralat dengan apl Papan Kekunci dan membantu anda mendapatkan semula Memoji pada iPhone pada iOS 17.

3. Tetapkan semula emoji Ramalan pada iPhone

Ciri emoji Ramalan dalam iOS 17 membolehkan anda mendapatkan pengesyoran emoji untuk perkataan berikut yang anda taip. Walau bagaimanapun, gangguan dengan ciri ini boleh menyebabkan Memoji hilang.

 1. Pergi ke Tetapan → Pilih Umum → Papan kekunci.
 2. Matikan Predictive.
 3. Sekarang, tunggu beberapa saat → Dayakan Ramalan.

  pergi ke tetapan papan kekunci dan togol pada ramalan dan pelekat dalam tetapan

Selain itu, pastikan pilihan Pelekat didayakan di bawah EMOJI.

4. Semak tab Pelekat dalam iMessage

Jika Memoji tiada pada iOS 17, penyelesaian mudah ialah menyemak tab Pelekat dalam iMessage. Tab khusus ini membolehkan pengguna mengakses dan menggunakan pelbagai pelekat ekspresif dan menyeronokkan, termasuk Memoji.

 1. Navigasi ke apl iMessage pada iPhone anda.
 2. Akses urutan perbualan → Ketik ikon tambah (+) di sebelah medan input teks.
 3. Pilih Pelekat.

  Ketik ikon (+), Pelekat

 4. Sekarang, pilih pek pelekat Memojis.

  Akses menu Memojis

Jika bahagian ini kosong atau tiada pelekat Memoji muncul, ada kemungkinan terdapat masalah dengan tetapan atau pemasangan Memoji anda.

5. Kemas kini iPhone anda

Jika anda mengalami kehilangan Memojis pada iOS 17, ia boleh disebabkan oleh gangguan iOS yang sudah lapuk. Jadi, semak sama ada versi iOS baharu tersedia dan kemas kini iPhone anda dengan sewajarnya.

Setelah iPhone anda berjaya dikemas kini, buka mana-mana apl pemesejan yang menyokong fungsi Memoji dan semak sama ada isu Memoji yang hilang telah diselesaikan.

6. Mulakan semula iPhone anda

Bagi mereka yang masih terganggu dengan kehilangan Memojis pada iOS 17, penyelesaian mudah untuk dicuba ialah dengan memaksa mulakan semula iPhone anda. Dalam kebanyakan kes, prosedur ini boleh menyelesaikan gangguan dan ralat kecil yang mungkin menghalang prestasi optimum iPhone anda.

Sekarang, semak sama ada Memoji berfungsi dengan betul pada peranti anda. Jika tidak, iPhone anda mungkin mempunyai isu perisian yang lebih mendalam yang memerlukan langkah melampau untuk diselesaikan.

7. Tetapkan semula iPhone

Jika Memoji masih tiada daripada peranti anda, cuba tetapkan semula iPhone anda untuk mengosongkan semua data pada peranti anda dan memulihkannya kepada tetapan kilangnya. Sebelum melakukan langkah ini, adalah penting untuk membuat sandaran fail dan foto penting anda menggunakan iCloud atau menyambungkan iPhone anda ke Mac anda.

Setelah penetapan semula selesai, lakukan proses persediaan sekali lagi, memastikan anda mendayakan Memoji dalam apl Mesej. Dengan mengikuti langkah ini dengan tekun, anda sepatutnya dapat menyelesaikan isu Memoji yang hilang pada iOS 17 dengan berkesan.

8. Hubungi Sokongan Apple

Jika tiada penyelesaian yang dibincangkan di atas berfungsi untuk anda, sudah tiba masanya untuk membawa pakar. Ringkasnya, cara paling berkesan untuk menangani kebimbangan ini ialah menghubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan. Sokongan Apple boleh memberikan panduan profesional dan menyelesaikan masalah dengan berkesan.

Teruskan meluahkan!

Tahniah, anda telah berjaya mengharungi halangan untuk menyelamatkan dan menghidupkan semula Memoji anda yang hilang. Kini, berbekalkan pengetahuan untuk menyelesaikan masalah dan memulihkan teman animasi ini, anda boleh kembali untuk menyatakan diri anda dengan cara yang paling menarik dan diperibadikan.

Terima kasih kerana membaca. Jika ada, sila kongsikan pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Emoji ramalan tidak berfungsi pada iPhone atau iPad? 6 Cara untuk memperbaikinya!
 • Cara menukar ton kulit emoji pada iPhone, iPad dan Mac
 • Cara menukar warna baju Memoji anda pada iPhone dan iPad

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.