Cara membetulkan mikrofon Apple Watch tidak berfungsi

113
Mikrofon Ultra Apple Watch tidak berfungsi

Apple Watch ialah jam tangan pintar dengan ciri kecergasan bersepadu. Ia menggabungkan yang terbaik dari kedua-dua dunia dan berfungsi sebagai pengganti iPhone anda dalam beberapa situasi. Anda boleh membalas mesej, meminta Siri mencari sesuatu, menerima atau membuat panggilan (versi LTE sahaja) dan banyak lagi.

Kebanyakan ciri ini memerlukan mikrofon berfungsi dengan baik dan menjalankan tugas ini tanpa masalah. Tetapi jika mikrofon Apple Watch tidak berfungsi seperti yang dimaksudkan, ia akan menghalang pengalaman pengguna. Dan jika anda baru-baru ini menghadapi masalah dengan mikrofon pada Apple Watch, berikut ialah beberapa langkah yang perlu anda pertimbangkan untuk membetulkan Apple Watch anda. Tetapi, sebelum saya meneruskan, izinkan saya menangani isu yang timbul baru-baru ini.

Isu mikrofon dalam Apple Watch Siri 8 dan Ultra

Sejak akhir-akhir ini, pengguna Apple Watch Series 8 dan Apple Watch Ultra telah menghadapi masalah mikrofon. Ralat “Pengukuran digantung” muncul pada aplikasi Noise dan berhasrat untuk memaklumkan kerosakan mikrofon. Ia bukan pepijat seluruh sistem, walaupun. Ia hanya dilihat dalam aplikasi Noise apabila anda cuba mengukur tahap hingar persekitaran atau jika anda telah menetapkannya untuk mengesan dan memaklumkan tahap bunyi persekitaran secara automatik.

Tidak setiap pengguna menghadapi isu ini, yang mungkin merupakan isu perisian. Saya mengatakan ini kerana memulakan semula Apple Watch menyelesaikan masalah ini. Memulakan semula Apple Watch beberapa kali disyorkan jika melakukannya sekali tidak menyelesaikan ralat.

Walau bagaimanapun, ia adalah penyelesaian sementara, dan ralat yang sama akan muncul semula tidak lama lagi. Dengan itu, kami boleh menjangkakan Apple akan membetulkan isu itu tidak lama lagi, dan sementara itu, anda boleh merujuk kepada langkah di bawah dan menyemak sama ada ia membantu.

7 Cara untuk membetulkan mikrofon tidak berfungsi pada Apple Watch

Jika mikrofon pada Apple Watch anda telah berhenti berfungsi, berikut ialah tujuh pembetulan pantas yang saya dapati bahawa anda boleh mencuba dengan segera. Mari kita mulakan!

1. Tanggalkan sarung daripada Apple Watch

Kes Apple Watch sangat popular dengan orang yang melakukan kerja kolar biru. Ini kerana terdapat kemungkinan skrin pecah, tercalar, dsb. Selain itu, menampar sarung untuk melindungi Apple Watch anda bukanlah pilihan yang buruk melainkan anda mempunyai Apple Watch Ultra, yang memaparkan binaan yang sangat lasak.

Tidak syak lagi, kes pada Apple Watch bukanlah yang paling menyenangkan mata, tetapi anda boleh yakin bahawa Apple Watch anda selamat. Selain itu, ramai orang dalam pekerjaan kolar biru lebih suka kes. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa kes itu mungkin menghalang mikrofon Apple Watch. Dan menanggalkan kes itu mungkin membetulkan isu itu.

2. Bersihkan Apple Watch

Langkah pertama yang perlu anda ikuti apabila port mula tidak berfungsi adalah untuk memeriksa sama ada sebarang halangan (habuk, kotoran, kotoran, dll.) mengganggu sambungan. Walaupun tiada rongga port fizikal semasa Apple Watch mengecas secara wayarles, kes itu mempunyai potongan untuk pembesar suara dan mikrofon.

Pastikan anda membersihkan rongga ini dengan teliti. Untuk melakukan itu, mendapatkan kit pembersihan mungkin pilihan yang baik.

3. Semak sambungan dengan iPhone

Apple Watch boleh menggantikan iPhone anda dan melaksanakan beberapa fungsi secara bebas. Namun begitu, anda memerlukan iPhone untuk menyediakan Apple Watch. Itu membuktikan pergantungan Apple Watch pada iPhone.

Jika anda menghadapi masalah mengenai mikrofon pada Apple Watch tidak berfungsi pada panggilan, anda perlu menyemak sama ada ia disambungkan ke iPhone terlebih dahulu. Untuk berbuat demikian:

 1. Buka kunci Apple Watch.

 2. Leret ke atas dari bahagian bawah skrin utama.

 3. sekarang:
  • Apple Watch akan memaparkan ikon iPhone hijau jika disambungkan dengan iPhone anda.
  • Jika Apple Watch tidak disambungkan ke iPhone anda, ia akan memaparkan ikon iPhone berwarna merah dengan garis lurus.
Menyemak status sambungan iPhone pada Apple Watch

Ada kalanya, penyelesaian kepada masalah yang kelihatan begitu besar cenderung berada di hadapan kita, yang mungkin juga berlaku dengan ini.

4. Pasangkan semula Apple Watch

Jika Apple Watch disambungkan, tetapi mikrofon masih tidak berfungsi, terdapat kemungkinan beberapa isu berpasangan. Dan penyelesaian yang jelas ialah menyahgandingkan Apple Watch dan kemudian memasangkannya semula dengan iPhone.

Bagi mereka yang tidak mengetahui cara melakukan ini, ikuti panduan terperinci kami tentang:

 • Cara menyahgandingkan Apple Watch dan iPhone
 • Cara memasangkan Apple Watch dengan iPhone

5. Semak kemas kini perisian

Pepijat perisian boleh menjadi sebab mengapa mikrofon Apple Watch anda telah berhenti berfungsi. Apple menguji perisian Apple Watch – WatchOS – untuk masa yang lama sebelum mengeluarkan binaan awam. Ia berbuat demikian untuk memeriksa pepijat dan menyeterikanya.

Walau bagaimanapun, pepijat perisian kadangkala berada di bawah radar dan menuju ke binaan perisian yang stabil. Jika itu berlaku dan ramai pengguna telah melaporkan isu tersebut, kemungkinan besar Apple akan mengeluarkan kemas kini perisian untuk membetulkannya.

Anda harus pergi ke Tetapan dan kemas kini Apple Watch anda dengan segera. Berikut ialah panduan untuk membantu anda mengetahui cara mengemas kini Apple Watch anda.

6. Mulakan semula iPhone dan Apple Watch anda

Memulakan semula alat elektronik ialah kaedah lama untuk membolehkannya berfungsi. Salah satu sebabnya ialah memulakan semula membersihkan memori RAM dan cache. Sila ambil perhatian bahawa ia tidak mengosongkan semua fail cache tetapi segelintir fail sementara. Walau bagaimanapun, memulakan semula peranti anda ternyata berguna.

Memandangkan terdapat beberapa model iPhone, semuanya menampilkan kaedah memulakan semula yang berbeza. Atas sebab yang sama, kami mempunyai panduan komprehensif untuk memulakan semula iPhone anda, dan anda juga boleh merujuk kepada panduan kami tentang cara memulakan semula Apple Watch. Artikel ini akan memberikan anda kaedah yang berbeza untuk memulakan semula peranti anda.

7. Tetapkan semula kilang Apple Watch

Salah satu pilihan terakhir ialah menetapkan semula kilang Apple Watch. Ia bukan langkah yang paling disyorkan kerana ia menetapkan semula sepenuhnya semua tetapan. Oleh itu, kami mengesyorkan anda mengambil sandaran dan menyimpannya ke iCloud. Pastikan anda membaca panduan kami tentang cara membuat sandaran dan memulihkan Apple Watch untuk pengalaman yang lancar.

8. Hubungi Sokongan Apple

Penyelesaian terakhir yang boleh anda gunakan ialah Sokongan Apple. Jika terdapat kecacatan pembuatan pada peranti itu, Apple akan berbesar hati untuk memperbaikinya. Selain itu, jika peranti anda berada di bawah jaminan dan anda mempunyai AppleCare atau AppleCare Plus, kos pembaikan adalah minimum.

Anda boleh pergi ke Apple Store terdekat atau rujuk artikel kami tentang cara menghubungi Sokongan Apple dan lakukannya terus dari tempat anda berada.

Nah, itu kuat dan jelas

Selepas langkah ini, saya berharap mikrofon Apple Watch berfungsi dengan baik. Lebih-lebih lagi, menghubungi Sokongan Apple atau membawanya ke kedai terdekat adalah pilihan terakhir, tetapi ia pasti akan memberi anda penyelesaian. Apple terkenal dengan perkhidmatannya, dan mereka tidak pernah mengecewakan saya.

Baca lebih lanjut:

 • Adakah selular Apple Watch tidak berfungsi? 10 Cara untuk memperbaikinya
 • Garis masa Apple Watch – Apple Watch tertua hingga terbaharu
 • Apple Watch Series 8 lwn Apple Watch Ultra: Mana satu yang patut anda beli?