Cara Membetulkan Muat Turun FireStick Tidak Disokong Pada Masa Ini

35

Fire Stick atau Fire TV Stick membolehkan anda menukar mana-mana TV dengan port HDMI menjadi TV pintar. Sama seperti peranti ini menjadikan penstriman pada mana-mana platform lancar, ia tidak mempunyai apl pihak ketiga yang diprapasang—anda perlu memuat turun apl tersebut dan kemudian memasangnya. Memuat turun aplikasi, bagaimanapun, tidak datang tanpa cabaran kerana Fire Stick kadangkala gagal memuat turun sebarang aplikasi.

Cara Membetulkan Muat Turun FireStick Tidak Disokong Pada Masa Ini

Jika anda buntu tidak tahu apa yang perlu dilakukan kerana Fire Stick tidak dapat memuat turun platform penstriman kegemaran anda, teruskan membaca. Artikel ini membincangkan punca biasa isu muat turun Fire Stick dan cara membetulkannya.

Mengapa Muat Turun Fire Stick Gagal

Apabila anda menyambungkan televisyen anda dengan Fire Stick anda, anda tidak akan menemui apl penstriman popular seperti HBO, YouTube atau Netflix yang diprapasang. Anda perlu menavigasi ke halaman muat turun menggunakan Alexa atau butang “Cari” untuk memuat turun apl yang anda inginkan. Tetapi adalah perkara biasa untuk Fire Stick memaparkan pemberitahuan “Muat turun tidak disokong pada masa ini”.

Apabila ini berlaku, ini bermakna terdapat masalah pada peranti anda. Nasib baik, anda boleh mengenal pasti dan membetulkannya tanpa bantuan profesional. Berikut ialah beberapa masalah muat turun Fire Stick yang perlu anda perhatikan dan cara menyelesaikannya.

1. Kekurangan Akses Internet

Jelas sekali bahawa tanpa sambungan rangkaian, Fire Stick anda tidak boleh memuat turun sebarang aplikasi. Walau bagaimanapun, peranti anda boleh mempunyai sambungan rangkaian tetapi tidak mempunyai akses internet. Untuk menolak sambungan internet sebagai kemungkinan isu Fire Stick tidak memuat turun, anda harus menyemak sama ada peranti anda mempunyai akses internet seperti berikut:

 1. Pilih “ikon roda gigi” di sebelah kanan skrin Utama Fire Stick anda dan ketik “Tetapan.”
 2. Pilih “Rangkaian” daripada menu tetapan.
 3. Cari rangkaian Wi-Fi tempat Fire Stick anda disambungkan.
 4. Navigasi ke sebelah kanan skrin di mana butiran rangkaian Wi-Fi berada. Jika anda melihat “Disambungkan dengan masalah”, Wi-Fi anda tidak mempunyai akses Internet.
 5. Untuk mendapatkan butiran lanjut tentang isu rangkaian, tekan butang “Main/Jeda” pada alat kawalan jauh Fire Stick anda semasa masih berada di halaman rangkaian. Jika anda melihat “Tidak disambungkan ke Internet” berwarna merah, Fire Stick anda akan gagal dimuat turun kerana isu rangkaian.

Untuk menyelesaikan masalah ini, lupakan rangkaian Wi-Fi dan sambung semula semula seperti berikut:

 1. Pilih rangkaian Wi-Fi peranti anda disambungkan dan ketik butang “Menu” pada alat kawalan jauh Fire Stick anda untuk melupakannya.

 2. Tekan “Butang Pilih” (butang bulat tengah) pada alat kawalan jauh Fire Stick anda untuk mengesahkan anda mahu melupakan rangkaian dan keluar dari halaman.
 3. Pergi ke “Tetapan” Fire Stick anda dan pilih “Rangkaian.”
 4. Navigasi ke bahagian bawah dan pilih “Sertai rangkaian lain.”
 5. Taipkan nama atau SSID rangkaian Wi-Fi anda dan tekan butang “Main/Jeda” pada alat kawalan jauh anda untuk meneruskan.
 6. Pilih jenis keselamatan rangkaian anda dalam tetingkap seterusnya dan ketik butang “Main/jeda” pada alat kawalan jauh anda. Jika tidak pasti tentang jenis keselamatan rangkaian anda, anda boleh mengesahkannya daripada tetapan sambungan penghala anda.
 7. Masukkan kod keselamatan atau kata laluan dan ketik butang “Main/jeda”.
 8. Semak sama ada butiran rangkaian baik dan tekan butang “Main/jeda” pada alat kawalan jauh anda untuk menyambung ke Wi-Fi. Cuba muat turun apl anda sekarang dan lihat sama ada ini berfungsi.

Jika, selepas menyemak, anda mendapati Fire Stick anda mempunyai akses internet tetapi masih tidak memuat turun aplikasi, isu rangkaian lain yang mungkin anda perlu perhatikan ialah:

2. Kekuatan Isyarat Rangkaian Rendah

Fire Stick anda mungkin gagal dimuat turun kerana kekuatan isyarat yang lemah. Sejauh manakah Fire Stick anda daripada penghala wayarles anda? Semakin jauh, semakin besar kemungkinan kekuatan isyarat lemah dan, dengan itu, tidak cukup kuat untuk memuat turun aplikasi. Pergi ke tetapan rangkaian Fire Stick anda dan semak butiran rangkaian Wi-Fi anda. Jika ia lemah, cuba salah satu daripada yang berikut:

 • Gerakkan Fire Stick anda lebih dekat dengan penghala Wi-Fi.
 • Jika anda tidak dapat mengalihkan Fire Stick anda lebih dekat dengan penghala kerana organisasi rumah anda, cuba gunakan sambungan Ethernet berwayar.

3. VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

Walaupun VPN memastikan aktiviti dalam talian Fire Stick anda selamat, ia memperkenalkan masalah sambungan ke peranti anda. Ini kerana trafik internet anda melalui pelayan VPN. Jika ia menyebabkan isyarat Wi-Fi yang kuat menjadi tidak stabil, anda boleh bayangkan kesannya pada isyarat yang lemah. Penyelesaiannya adalah untuk melumpuhkan VPN atau menyahpasangnya daripada Fire Stick anda.

4. Ruang Simpanan Kayu Api Rendah

Storan ialah satu lagi sebab Fire Stick anda mungkin gagal memuat turun aplikasi. Biasanya, Fire Stick anda mempunyai storan dalaman 8 GB, dua hingga tiga daripadanya adalah untuk apl dan ciri yang diprapasang. Jika anda telah menghabiskan masa yang selebihnya, apl baharu tidak akan dimuat turun. Untuk mengesahkan sama ada storan rendah adalah sebab Fire Stick anda tidak memuat turun, lakukan ini:

 1. Pilih ikon “Cog” pada skrin Utama Fire Stick anda dan ketik “Tetapan.”
 2. Pilih “TV Api Saya” daripada menu tetapan dan ketik menu “Perihal”.
 3. Pilih “Storan,” yang kedua daripada senarai yang muncul.
 4. Navigasi ke sebelah kanan skrin dan di bawah “Ruang dalaman”, anda akan melihat jumlah ruang yang tersedia dan jumlah yang telah anda gunakan.

Jika anda kehabisan ruang, anda mempunyai dua pilihan: nyahpasang apl yang anda tidak perlukan lagi atau kosongkan fail sementara atau cache yang disimpan dalam peranti anda.

Cara Menyahpasang Apl pada Fire Stick

 1. Pilih menu “Tetapan” Fire Stick anda dan ketik “Aplikasi.”

 2. Pilih “Urus aplikasi yang dipasang” daripada tetingkap yang muncul.
 3. Daripada senarai aplikasi yang dipaparkan, pilih aplikasi yang ingin anda nyahpasang.
 4. Ketik “Nyahpasang.” Pemberitahuan pop-pop memberitahu anda bahawa anda akan mengalih keluar aplikasi daripada peranti anda. Ketik “Nyahpasang” sekali lagi untuk mengesahkan. Ulangi proses untuk aplikasi lain.

Cara Kosongkan Fail Sementara pada Fire Stick

Fire Stick menyimpan fail cache untuk setiap video atau audio yang anda mainkan untuk mempercepatkan pemulihan data sekiranya anda memainkan semula fail itu semula. Walaupun ini membantu peranti berjalan lebih pantas, ia boleh menyebabkan anda kehabisan ruang lebih cepat kerana fail cache pergi ke ruang storan dalaman anda. Nasib baik, anda boleh mengosongkan fail ini seperti berikut:

 1. Pilih Fire Stick “Tetapan” dan ketik “Aplikasi.”

 2. Pilih “Urus aplikasi yang dipasang.”
 3. Buka apl pertama dalam senarai dengan menekan butang “Pilih” pada alat kawalan jauh anda.
 4. Ketik “Kosongkan cache” daripada senarai pilihan. Ulangi proses untuk apl lain untuk mengosongkan lebih banyak ruang.

1. Sekatan Apl daripada Sumber Tidak Diketahui

Fire Sticks menjalankan sistem pengendalian Android, dan tetapan lalai hanya membenarkan apl Android. Jika anda belum melaraskan tetapan, tidak semua apl penyemak imbas akan dimuat turun. Berikut ialah cara untuk mendayakan muat turun apl daripada sumber yang tidak diketahui:

 1. Lancarkan menu “Tetapan” Fire Stick.
 2. Pilih “TV Api Saya.”
 3. Ketik butang “Pilihan pembangun”.
 4. Dayakan togol untuk “Pasang apl yang tidak diketahui” atau “Apl daripada sumber yang tidak diketahui.” Cuba muat turun apl anda sekali lagi.

2. Menggunakan Sistem Pengendalian Fire Stick Lapuk

Bilakah kali terakhir anda mengemas kini Fire Stick anda? Peranti menjalani kemas kini biasa untuk meningkatkan prestasi. Tetapi jika anda gagal mengemas kini Fire Stick anda, ia mungkin tidak berfungsi kerana ketidakserasian dengan ciri terbaharu. Untuk mengemas kini Fire Stick anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka menu “Tetapan” Fire Stick anda dan pilih “TV Api Saya.”

 2. Ketik “Perihal” daripada senarai pilihan dan pilih “Semak kemas kini.”

 3. Pilih “Pasang kemas kini.”

3. Tetapan Semula Kilang

Jika anda telah mencuba semua kaedah di atas dan muat turun aplikasi anda masih tidak berjaya, anda boleh cuba tetapkan semula kilang Fire Stick anda. Tetapan semula kilang boleh membetulkan sebarang isu tersembunyi yang menghalang Fire Stick daripada memuat turun. Tetapi berhati-hati, ini memadamkan semua data dalam Fire Stick anda. Lakukan perkara berikut untuk menetapkan semula kilang Fire Stick anda:

 1. Lancarkan menu “Tetapan” Fire Stick anda.
 2. Ketik “TV Api Saya.”
 3. Pilih “Tetapkan semula kepada lalai kilang.” Tunggu selama dua hingga tiga minit untuk proses selesai.

Kembali ke Penstriman

Jika Fire Stick ialah peranti penstriman anda, anda perlu tahu cara menyelesaikan masalah biasa yang datang bersamanya. Apl yang gagal dimuat turun adalah salah satu masalah biasa yang kini anda boleh selesaikan tanpa sokongan profesional. Tetapi terdapat beberapa punca masalah muat turun, dan anda perlu mencuba lebih daripada satu daripada penyelesaian di atas untuk melihat sama ada ia boleh menyelesaikan punca utama.

Pernahkah anda menghadapi isu muat turun Fire Stick? Apakah masalahnya, dan bagaimana anda menyelesaikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.