Cara Membetulkan Outlook Tidak Menghantar E-mel

32

Setiap kali anda menghantar e-mel pada Outlook, anda mengharapkan ia dihantar serta-merta. Walau bagaimanapun, seperti platform e-mel lain, Outlook terdedah kepada kerosakan dan kadangkala akan gagal menghantar e-mel anda. Jika e-mel keluar anda gagal dihantar dan anda tidak tahu cara menyelesaikan isu tersebut, komunikasi anda akan terganggu dan tidak cekap.

Cara Membetulkan Outlook Tidak Menghantar E-mel

Artikel ini menerangkan cara untuk membetulkan Outlook jika gagal menghantar e-mel anda.

7 Cara untuk Betulkan Outlook Tidak Menghantar E-mel

Selalunya, apabila Outlook gagal menghantar e-mel, isu itu mungkin berpunca daripada peranti anda, aplikasi Outlook atau pelayan Outlook. Jika masalahnya adalah daripada pelayan Outlook, tiada banyak yang boleh anda lakukan selain menunggu sehingga Microsoft menyelesaikannya. Walau bagaimanapun, jika isu itu datang daripada peranti atau apl anda, anda boleh membetulkannya tanpa bantuan profesional.

1. Sahkan Pandangan Anda Adalah Dalam Talian

Walaupun Outlook membenarkan anda bekerja dalam talian dan luar talian, sesetengah ciri mempunyai fungsi terhad tanpa sambungan internet. Sebagai contoh, e-mel keluar anda mungkin gagal dihantar jika anda menghantarnya dalam mod luar talian. Kadangkala, anda mungkin berada di luar talian kerana anda menyentuh mod luar talian secara tidak sengaja. Pada masa lain, peranti anda menetapkan semula dirinya kepada mod luar talian apabila sambungan internet anda lemah.

Untuk mengesahkan, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan aplikasi Outlook anda dan lihat status sambungan anda di bahagian bawah.
 2. Jika tertera “Disambungkan”, anda sedang bekerja dalam mod dalam talian dan e-mel anda akan dihantar.
 3. Jika ia menunjukkan “Bekerja di luar talian,” ini mungkin sebab Outlook gagal menghantar e-mel. Anda perlu bertukar kepada mod dalam talian.
 4. Untuk beralih kepada mod dalam talian, tekan tab “Hantar/Terima” pada menu di bahagian atas.
 5. Navigasi ke penjuru kanan sebelah atas dan ketik “Kerja di luar talian” untuk menyahpilih mod luar talian. Cuba hantar semula e-mel untuk melihat sama ada ini menyelesaikan isu tersebut.

2. Pastikan Sambungan Internet Anda Kuat dan Stabil

Isyarat yang lemah dan tidak stabil boleh menyebabkan Outlook tidak menghantar e-mel atas beberapa sebab. Pertama, Outlook tidak akan dapat berkomunikasi dengan pelayan e-mel, bermakna penghantaran data akan ditangguhkan atau terganggu.

Selain itu, Outlook mempunyai ciri terbina yang mendahulukan e-mel keluar secara automatik jika ia kekal tidak dihantar untuk tempoh tertentu. Sambungan yang lemah akan mencetuskan ralat tamat masa pada e-mel keluar anda.

Untuk menolak sambungan Internet sebagai punca Outlook gagal menghantar e-mel, jalankan ujian kelajuan internet atau tukar ke rangkaian Wi-Fi yang lain. Selain itu, anda boleh cuba menyambungkan peranti anda ke Internet melalui kabel Ethernet. Selepas memastikan internet anda berfungsi dengan betul, kembali ke Outlook anda dan cuba hantar semula e-mel.

3. Aktifkan Protokol Kawalan Penghantaran/ Protokol Internet (TCP/IP)

Salah satu protokol rangkaian yang diperlukan oleh peranti anda untuk memudahkan pemformatan, penyulitan, penghalaan dan penghantaran data ialah Protokol Kawalan Penghantaran (TCP) dan Protokol Internet (IP) (TCP/IP). Ia membolehkan penyemakan imbas yang lancar, komunikasi e-mel dan pemindahan fail.

Jika anda belum mengaktifkan TCP/IP, ia boleh menyebabkan e-mel Outlook keluar anda tidak dihantar. Berikut ialah cara untuk mendayakan protokol ini:

 1. Navigasi ke bahagian bawah sebelah kiri skrin anda dan ketik ikon “Windows”.
 2. Taip “ncpa.cpl” dalam bar carian dan tunggu sehingga ia dimuatkan.
 3. Tekan butang “Buka” di bawahnya atau butang “Enter” pada papan kekunci anda untuk pergi ke “Sambungan rangkaian” dalam panel Kawalan.
 4. Klik kanan pilihan “Wi-Fi” dan pilih “Properties.” Ini akan membawa anda ke halaman “Rangkaian”.
 5. Navigasi ke “Internet protocol version 6 (TCP/IP) dan semaknya.
 6. Klik “OK” untuk menyimpan perubahan. Kembali ke Outlook anda dan cuba hantar semula e-mel anda.

4. Berikan Outlook Anda Pembaikan

Outlook boleh membangunkan gangguan yang menjadikannya mustahil untuk menjalankan tugas tertentu. Contohnya, jika Fail Folder Peribadi tempat Outlook menyimpan data anda rosak, anda mungkin mendapat mesej ralat jika anda cuba menghantar e-mel. Selain itu, iklan masuk dalam apl boleh menyebabkan apl tidak berfungsi.

Dalam kes ini, penyelesaiannya ialah membaiki Outlook anda menggunakan alat pembaikan Microsoft Office seperti berikut:

 1. Pergi ke bar carian di sudut kiri bawah skrin Tetingkap anda dan taip “Control panel.”
 2. Pilih pilihan “Program” dan klik “Nyahpasang program.”
 3. Pilih “Microsoft 365” dan ketik “Tukar” di bahagian atas.
 4. Gesaan akaun pengguna muncul pada skrin, meminta anda mengesahkan sama ada anda mahu membuat perubahan pada apl. Ketik “Ya,” untuk meneruskan.
 5. Pada halaman seterusnya, pilih “Pembaikan cepat” dan ketik “Pembaikan” di bahagian bawah skrin.
 6. Kembali ke Outlook anda dan hantar semula e-mel. Jika masalah berterusan, ulangi proses dan bukannya memilih pembaikan cepat, pilih “Pembaikan dalam talian.”

5. Mulakan semula Apl Outlook Anda

Memulakan semula Outlook boleh membantu menyegarkan semula apl dan mengosongkan semua isu yang menghalang e-mel anda daripada melaluinya. Sebagai contoh, ia mewujudkan sambungan baharu dengan pelayan e-mel, membersihkan semua isu sambungan. Selain itu, ia memulakan semula iklan masuk dan menetapkan semula data yang dicache, membolehkan apl berprestasi secara optimum.

Berikut ialah cara untuk memulakan semula apl Outlook anda:

 1. Navigasi ke “Bar Carian” Windows dan taip “Pengurus tugas.”
 2. Tekan “Enter” apabila ia muncul pada hasil carian.
 3. Pilih “Microsoft Outlook” daripada pilihan aplikasi dan ketik “Tamatkan tugas.”
 4. Mulakan semula Outlook anda sekali lagi dan lihat sama ada e-mel anda akan dihantar.

6. Buat Profil Outlook Baharu

Profil anda boleh membangunkan salah konfigurasi dan isu rasuah yang boleh menyebabkan ciri Outlook anda tidak berfungsi dengan normal. Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan mencipta profil Outlook baharu. Walau bagaimanapun, berhati-hati bahawa melakukan ini mencipta senarai baru yang memerlukan anda mengkonfigurasi semula tetapan dan menetapkan semula pilihan.

Begini caranya untuk membuat profil Outlook baharu:

 1. Lancarkan apl Outlook anda dan ketik pilihan “Fail” di bahagian atas.
 2. Pilih “Maklumat” daripada menu lungsur dan ketik “Tetapan akaun.”
 3. Pilih “Urus profil” dan ketik “Tunjukkan profil.”
 4. Tekan butang “Tambah” di sebelah kiri untuk membuat profil baharu.
 5. Taip “Nama profil” anda dan klik “OK.”
 6. Masukkan e-mel anda pada wizard terbuka.
 7. Ketik pilihan “Sentiasa gunakan profil ini” dan pilih profil anda yang baru dibuat sebagai lalai anda.
 8. Ketik “OK” untuk menyimpan perubahan. Konfigurasikan tetapan dan pilihan profil mengikut kehendak anda.
 9. Mulakan semula Outlook anda dan semak sama ada e-mel anda akan dihantar.

7. Semak sama ada Saiz E-mel Anda Dalam Spesifikasi Outlook

Seperti platform e-mel lain, Outlook mempunyai sekatan saiz e-mel atas beberapa sebab. Pertama, pelayan e-melnya tidak mempunyai kapasiti lanjutan untuk memproses fail melebihi 20 MB. Kedua, penghantaran data untuk e-mel besar mengambil masa yang lebih lama, menyebabkan kelewatan penghantaran. Akhirnya, ia menghalang spammer daripada membanjiri pelayan e-mel dengan e-mel yang besar.

Jika e-mel anda melebihi 20 MB, Outlook akan gagal menghantarnya sehingga anda mengurangkan saiznya. Jika anda telah melampirkan berbilang fail dalam satu e-mel, anda boleh cuba menghantar setiap satu untuk mengurangkan saiz. Selain itu, anda boleh menghantar fail anda ke storan awan seperti Dropbox, Google Drive atau OneDrive untuk mendapatkan pautan ke fail anda. Daripada melampirkan fail pada e-mel anda, anda melampirkan pautan yang akan diketik oleh penerima untuk melihat fail dalam storan awan anda.

Betulkan Isu E-mel Keluar Outlook

Walaupun mengecewakan apabila Outlook gagal menghantar e-mel anda, mengambil pendekatan strategik untuk menyelesaikan masalah adalah satu-satunya cara untuk mengembalikan komunikasi anda ke landasan yang betul. Walaupun mungkin sukar untuk mengesan masalah yang tepat, anda boleh cuba menggunakan mana-mana pembetulan di atas sehingga e-mel anda selesai. Jika kedua-dua pembetulan tidak berfungsi, hubungi sokongan Microsoft untuk mendapatkan bantuan.

Bilakah kali terakhir Outlook gagal menghantar e-mel anda? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang dipaparkan dalam artikel ini untuk menyelesaikan masalah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.