Cara Membetulkan Paparan Cerita Instagram dengan Kualiti Buruk

30

Pernahkah anda bergelut dengan kualiti video dan imej yang lemah semasa memuat naik siaran di cerita Instagram, walaupun media asal mempunyai standard yang tinggi? Kamu tidak keseorangan. Ini boleh mengecewakan kerana apl ini direka terutamanya untuk perkongsian foto dan video. Imej resolusi tinggi menarik perhatian dan menjana minat visual, yang diperlukan untuk pengguna di platform. Jika kandungan anda pada cerita Instagram tidak berkualiti, anda mungkin akan kehilangan penonton. Alhamdulillah, masalah itu dapat diselesaikan.

Cara Membetulkan Paparan Cerita Instagram dengan Kualiti Buruk

Teruskan membaca untuk mengetahui punca dan penyelesaian kepada masalah ini.

Menyelesaikan masalah Cerita Instagram Kualiti Buruk

Cerita Instagram ialah salah satu ciri paling sohor kini pada apl sekarang. Ini adalah perkara pertama yang kebanyakan pengguna menatal sejurus selepas melancarkan apl. Oleh itu, adalah penting untuk anda memuat naik cerita berkualiti tinggi. Terdapat banyak sebab mengapa cerita Instagram anda mungkin kehilangan kualiti. Berikut adalah beberapa punca yang mungkin berlaku dan cara membetulkannya.

Periksa Sambungan Internet Anda

Sambungan internet yang tidak stabil boleh menjejaskan proses muat naik atau muat turun. Cerita Instagram anda boleh kelihatan kabur apabila ia tidak dimuatkan sepenuhnya. Instagram, secara lalai, juga cenderung untuk mengurangkan kualiti media semasa muat naik jika sambungan internet anda tidak stabil. Anda boleh menyemak kelajuan internet anda dengan menggunakan aplikasi seperti Ujian Kelajuan. Pengguna boleh menyambungkan peranti mereka ke Wi-Fi yang boleh dipercayai atau bertukar kepada data mudah alih untuk melihat sama ada isu itu akan diselesaikan.

Isu Pelayan Instagram

Walaupun jarang berlaku, masalah kualiti buruk cerita Instagram mungkin berpunca daripada platform. Pelayan yang tidak berfungsi boleh mengganggu kualiti imej dan video anda. Sebaiknya semak saluran komunikasi Instagram rasmi, seperti apl Twitter mengendalikan, untuk memastikan sama ada operasinya menurun. Jika ini berlaku, anda perlu menunggu platform untuk menyelesaikan isu ini.

Kemas kini Apl

Jika tiada masalah dengan pelayan, tetapi anda perasan bahawa kebanyakan pengguna mengadu tentang cerita Instagram yang tidak berkualiti, mungkin lebih baik untuk menyemak kemas kini terkini. Versi apl yang lapuk mungkin mengganggu muat naik anda. Instagram biasanya mengeluarkan kemas kini untuk menyelesaikan sebarang masalah yang mereka hadapi dengan pengalaman pengguna. Begini cara anda boleh mengemas kini apl anda:

 1. Pergi ke Google Play atau Stor aplikasi menggunakan pautan ini.
 2. Pilih “Kemas kini.”

Sebaik sahaja anda memasang versi terbaharu apl, semua pepijat akan diperbaiki dan anda akan menikmati prestasi yang lebih baik.

Kosongkan Cache Apl pada Android

Walaupun cache membantu anda menjimatkan masa dengan membenarkan anda memuatkan halaman dan elemen dengan cepat yang anda kerap lawati pada apl, ia boleh memperkenalkan pepijat. Ini kerana cache ialah simpanan memori tangkap semua untuk semua proses sistem, jadi ia boleh berkembang di luar kawalan atau rosak. Anda disyorkan supaya mengosongkan cache anda setiap kali anda menemui cerita Instagram berkualiti rendah. Malangnya, ciri ini tidak tersedia untuk iPhone dan iPad. Langkah berikut akan membimbing anda melalui tugasan ini untuk Android:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Apl” atau “Apl dan Pemberitahuan” berdasarkan model telefon anda.
 3. Cari “Instagram” di bawah apl yang dipasang.
 4. Pergi ke “Storan.”
 5. Pilih “Kosongkan Cache.”

Anda akan tahu bahawa proses itu selesai apabila butang cache kosong bertukar menjadi kelabu. Langkah-langkah mungkin berubah bergantung pada binaan Android anda. Bagi pengguna iPhone, satu-satunya cara untuk mengosongkan apl adalah dengan memadam dan memasang semula apl itu.

Laraskan Tetapan Instagram

Instagram biasanya menggunakan jumlah data mudah alih yang tinggi disebabkan oleh media yang terlibat. Instagram menyediakan tetapan untuk membantu mengehadkan data mudah alih anda. Walau bagaimanapun, ciri penjimat data ini boleh menjejaskan kualiti muat naik cerita Instagram anda. Begini cara anda boleh mematikan ciri ini:

 1. Pergi ke ikon “Profil” Instagram anda.
 2. Ketik pada menu “Hamburger”.
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Pilih “Penggunaan data dan kualiti media.”
 5. Togol matikan pilihan “Penjimat Data”.
 6. Tatal ke bawah ke “Kualiti muat naik media.”
 7. Togol pada pilihan “Muat naik pada kualiti tertinggi”.

Harap maklum bahawa tetapan ini mungkin melambatkan proses muat naik, tetapi kualiti yang lebih baik dijamin.

Laraskan Tetapan Kamera

Anda perlu menggunakan mod dan tetapan kamera yang betul untuk anda menangkap video dan imej berkualiti tinggi untuk cerita IG anda. Jika anda mendapati anda menghadapi masalah dengan kualiti cerita anda, melaraskan tetapan kamera peranti anda ialah pilihan yang bijak. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Lancarkan apl “Kamera” lalai peranti anda.
 2. Ketik pada ikon roda gigi yang dipaparkan menggunakan simbol gear di penjuru kanan sebelah atas skrin kamera.
 3. Tetapkan saiz gambar dan video kepada kualiti tertinggi.

Gunakan kamera Instagram

Tanpa disedari, kualiti kamera anda mungkin terlalu baik untuk standard pemformatan media Instagram. Akibatnya, apl mungkin memampatkannya, menyebabkan kehilangan kualiti. Anda boleh cuba menggunakan kamera Instagram kerana ia memerlukan lebih banyak pemangkasan dan tiada kehilangan kualiti. Walau bagaimanapun, anda harus ingat bahawa memilih untuk menggunakan kamera apl tidak akan memberikan anda ciri pemprosesan imej yang boleh meningkatkan kualiti.

Elakkan Melakukan Terlalu Banyak

IG menawarkan banyak pilihan untuk menyesuaikan cerita anda. Tetapi, menyumbat media anda dengan banyak elemen boleh menurunkan kualiti visualnya. Item seperti GIF, muzik dan pelekat meningkatkan saiz cerita. Ingat, apl itu mempunyai had saiz imej dan video. Jika cerita yang anda siarkan melebihi format ini, IG akan memampatkannya secara automatik, mengakibatkan kualiti tidak baik. Penyelesaian terbaik ialah meminimumkan pilihan penyesuaian yang anda gunakan dalam cerita atau hapuskannya untuk melihat sama ada anda boleh menyelesaikan isu tersebut.

Ubah Saiz Imej Anda Sebelum Muat Naik

Jika anda tidak mahu menggunakan kamera apl, anda perlu mengecilkan imej anda sebelum memuat naiknya. Anda boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti Snapseed dan Adobe Lightroom untuk membantu mengubah saiz gambar anda dan meningkatkan kualitinya. Ini akan membantu anda mengelakkan isu kualiti buruk yang timbul selepas Instagram memampatkan cerita.

Pelanggaran Garis Panduan Komuniti Instagram

Hampir semua apl interaktif sosial Terbitkan garis panduan komuniti yang ketat untuk mentadbir dan memastikan penggunaan platform dengan baik. IG tidak terkecuali. Cerita anda mungkin akan menjadi kabur jika ia melanggar peraturan dan peraturan platform. Kandungan yang melanggar akta hak cipta, mengandungi kandungan grafik yang sensitif atau berkaitan dengan buli ialah beberapa item yang boleh dikaburkan. Cara terbaik untuk membetulkan isu ini adalah dengan mendapatkan kebenaran daripada pemegang hak cipta atau menyemak kandungan untuk dipatuhi Garis panduan komuniti Instagram.

Padam dan Pasang Semula Instagram

Jika tiada penyelesaian yang diserlahkan di atas berjaya, anda mungkin perlu memadamkan apl anda dan memasangnya semula. Mudah-mudahan, salinan bersih versi terkini IG dapat membantu menangani isu tersebut. Ambil perhatian bahawa kaedah ini akan memadam semua data yang disimpan dan kelayakan log masuk IG. Langkah-langkah di bawah akan membantu anda mencapai tugas ini:

 1. Cari ikon apl IG.
 2. Tahan ikon sehingga pilihan “Nyahpasang” muncul untuk Android atau “Padam Apl” pada iPhone.
 3. Ketik pada salah satu pilihan bergantung pada model peranti anda.
 4. Pilih pilihan “Nyahpasang” sekali lagi untuk mengesahkan.
 5. Pasang semula apl.

Anda kemudian boleh log masuk dan memuat naik semula media untuk melihat sama ada isu itu telah dibetulkan.

Bida Cerita Instagram Berkualiti Buruk Selamat tinggal!

Cerita Instagram ialah cara yang menarik untuk berkongsi sorotan penting dalam hidup anda dengan rakan, keluarga dan komuniti dalam talian. Tetapi imej dan kualiti video buruk cerita anda mungkin menghalangnya. Mudah-mudahan, salah satu penyelesaian dalam artikel ini akan membantu anda menyelesaikan isu kualiti ini. Jika tidak, laporkan masalah kepada Pasukan sokongan Instagram berkemungkinan akan melakukan silap mata. Harap maklum bahawa imej dan video yang ingin anda muat naik ke cerita Instagram anda mesti mengikut format cerita apl. Saiz cerita Instagram anda hendaklah 1080 x 1920p dan mempunyai nisbah bidang 9:16. Mematuhi garis panduan ini boleh membantu mengekalkan kualiti visual.

Helah manakah dalam senarai ini yang berkesan untuk anda? Adakah anda tahu petua lain yang boleh membantu menyelesaikan masalah ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.