Cara Membetulkan Peranti Apabila Anda Tidak Boleh Menghantar Mesej Teks kepada Satu Orang pada Android

69

Baru-baru ini, beberapa pengguna Android telah mendapati bahawa mereka tidak dapat menghantar mesej teks kepada seorang.

Cara Membetulkan Peranti Apabila Anda Tidak Boleh Menghantar Mesej Teks kepada Satu Orang pada Android

Masalahnya nampaknya menjejaskan peranti yang menjalankan Android 8.0 Oreo dan ke atas. Walaupun punca sebenar isu itu belum diketahui, terdapat beberapa kemungkinan penyelesaian yang boleh membantu anda mengembalikan pemesejan anda ke landasan yang betul.

Sama ada anda cuba menghantar teks kepada rakan baik anda atau orang penting anda, teruskan membaca untuk mengetahui cara menyelesaikan masalah.

Tidak Dapat Menghantar Mesej Teks kepada Satu Orang pada Android

Apl pemesejan Android ialah cara terbaik untuk kekal berhubung dengan rakan dan keluarga. Dengan antara muka yang mudah digunakan, anda boleh menghantar dan menerima mesej dengan cepat. Anda juga boleh menyesuaikan paparan perbualan anda, menjadikannya mudah untuk menjejaki perbincangan penting.

Apl ini menawarkan pelbagai ciri yang menjadikan pemesejan pada Android lebih mudah dan menyeronokkan. Contohnya, anda boleh menggunakan emoji untuk menyatakan diri anda atau menambah pelekat dan perkongsian lokasi pada mesej anda. Anda juga boleh menyediakan sembang kumpulan untuk kekal berhubung dengan berbilang orang sekaligus.

Satu masalah biasa yang mungkin dihadapi oleh pengguna Android sekali-sekala ialah ketidakupayaan untuk menghantar mesej teks kepada orang tertentu dalam senarai kenalan mereka. Anda mungkin boleh menghantar dan menerima mesej teks daripada orang lain tanpa sebarang masalah, tetapi atas sebab tertentu, sebarang mesej yang anda hantar kepada orang tertentu ini tidak akan diterima.

Ini boleh menjadi sangat mengecewakan, terutamanya jika anda ingin menyampaikan beberapa maklumat segera kepada kenalan anda.

Beberapa langkah penyelesaian masalah yang boleh dipercayai boleh menghantar mesej anda tanpa masalah.

Semak Asas

Jika anda menghadapi masalah menghantar mesej teks kepada seorang di Android, terdapat beberapa penjelasan yang mungkin. Pertama, kemungkinan orang yang anda cuba hubungi telah mematikan telefonnya atau ditetapkan kepada mod Jangan Ganggu.

Jika ini berlaku, anda mungkin akan melihat pemberitahuan Gagal Penghantaran apabila anda cuba menghantar mesej. Jika anda mengesyaki ini mungkin berlaku, anda boleh cuba menghantar teks atau menghubungi orang itu pada kad SIM lain untuk melihat sama ada mereka dapat menjawab.

Selain itu, terdapat kemungkinan nombor telefon orang itu dimasukkan dengan salah dalam senarai kenalan anda. Jika anda fikir ini mungkin berlaku, semak semula nombor dan cuba hantar mesej itu sekali lagi.

Ada kemungkinan juga terdapat masalah dengan telefon anda. Kadangkala, memulakan semula telefon anda boleh membetulkan gangguan kecil seperti ini.

Akhir sekali, semak untuk melihat sama ada pembekal perkhidmatan anda mengalami sebarang isu rangkaian yang boleh menghalang mesej daripada dihantar. Jika semua langkah ini gagal, anda mungkin mahu beralih kepada kaedah penyelesaian masalah yang lebih kompleks, seperti yang diperincikan di bawah.

Semak Nombor Disekat

Jika anda tidak boleh menghantar mesej teks kepada satu orang pada peranti Android anda, nombor mereka mungkin telah disekat. Untuk menyemak sama ada ini berlaku, ikut langkah di bawah.

 1. Buka apl Telefon.
 2. Ketik pada tiga garisan menegak di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Ketik pada “Tetapan” dan kemudian “Penyekatan Panggilan.”
 4. Anda akan melihat senarai semua nombor yang sedang disekat pada telefon anda. Untuk menyahsekat nombor, hanya ketik pada “tanda tolak”.

Kosongkan Cache Apl Pemesejan Anda

Jika anda masih tidak dapat menghantar mesej teks kepada satu orang pada peranti Android anda, cuba kosongkan cache apl pemesejan anda. Ini akan memadamkan semua data apl dan diharapkan dapat menyelesaikan isu tersebut.

Untuk mengosongkan cache pada Android, ikut langkah ini.

 1. Pergi ke “Tetapan” dan pilih “Apl.”
 2. Tatal ke bawah dan pilih apl pemesejan.
 3. Ketik pada “Storan.”
 4. Kemudian tekan “Kosongkan Cache.”

Tetapi tidakkah mengosongkan cache memadam semua mesej anda? Tidak perlu risau tentang kehilangan mesej teks penting jika anda mengosongkan cache untuk apl pemesejan anda pada Android. Cache hanyalah kawasan storan sementara untuk data yang kerap diakses. Mengosongkannya tidak akan memadamkan sebarang mesej anda atau data penting lain.

Tetapkan Semula Tetapan SMS kepada Lalai

Anda mungkin menghadapi masalah menghantar mesej teks kerana tetapan SMS lalai berubah apabila anda menukar kad SIM. Ini boleh menimbulkan cabaran kerana pembekal perkhidmatan yang berbeza mempunyai pilihan unik yang membolehkan mereka menghantar mesej dengan betul. Satu penyelesaian ialah cuba menukar tetapan SMS kembali kepada lalai.

Ini caranya.

 1. Buka apl pemesejan teks pada telefon anda.
 2. Ketik elipsis (tiga titik kecil di penjuru kanan sebelah atas).
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Tetapkan semula semua tetapan yang tersedia kepada lalai dan mulakan semula telefon anda dan cuba hantarkan mesej teks kepada kenalan anda.

Semak SMSC

Nombor SMSC (Pusat Khidmat Mesej Ringkas) ialah kod khas yang digunakan untuk menghalakan mesej teks. Setiap pembawa mempunyai nombor SMSC yang unik, yang disimpan dalam kad SIM telefon. Apabila anda menghantar mesej teks, telefon anda menghantarnya ke SMSC, yang kemudiannya mengarahkannya ke destinasi yang betul.

SMSC ialah bahagian penting dalam sistem pemesejan teks, dan tanpanya, teks tidak akan dapat dihantar atau diterima. Walaupun nombor SMSC biasanya dikonfigurasikan secara automatik pada telefon anda, anda mungkin perlu memasukkannya secara manual jika anda menghadapi masalah menghantar atau menerima teks.

Jika anda perlu mengetahui nombor SMSC pembawa anda, perkara terbaik untuk dilakukan ialah menghubungi pembawa anda. Mereka akan dapat memberi anda maklumat terkini. Terdapat beberapa sumber dalam talian yang boleh memberikan anda senarai nombor SMSC global untuk pembawa paling popular. Perlu diingat bahawa senarai ini mungkin tidak tepat, jadi sebaiknya semak terus dengan pembawa anda.

Untuk menyemak SMSC anda pada Android, lakukan perkara berikut.

 1. Buka apl “Mesej” dan ketik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Daripada menu lungsur, pilih “Tetapan.”
 3. Kemudian tatal ke bawah ke “Lagi Tetapan.”
 4. Dalam tetapan Lagi, anda sepatutnya melihat pilihan untuk ” Nombor Pusat SMS.” Ketik pada ini dan anda akan dapat melihat nombor SMSC anda.
 5. Jika anda perlu menukar nombor SMSC anda, ketik ikon pen di sebelahnya dan masukkan nombor baharu.
 6. Sebaik sahaja anda telah memasukkan nombor baharu, ketik pada butang “ok”, dan perubahan anda akan disimpan.

Periksa Kad SIM Anda

Jika anda menghadapi masalah dengan perkhidmatan telefon bimbit anda, salah satu perkara pertama yang perlu anda semak ialah kad SIM. Jika kad SIM rosak atau tidak dimasukkan dengan betul, ia boleh menyebabkan masalah dengan kedua-dua pemesejan dan panggilan.

Untuk menyemak kad SIM, cuma keluarkannya dari telefon dan periksa untuk sebarang tanda kerosakan. Jika kad itu rosak, anda perlu menghubungi pembekal rangkaian anda untuk menggantikannya.

Hantar Teks Anda Tanpa Masalah

Terdapat beberapa penyelesaian yang berpotensi jika anda menghadapi masalah menghantar mesej teks kepada satu orang pada telefon Android anda. Kami telah menggariskan beberapa pembetulan yang paling biasa untuk isu ini, jadi pastikan anda mencubanya jika anda bergelut untuk menghantar mesej kepada kenalan tertentu.

Pernahkah anda berada dalam situasi di mana anda tidak dapat menghantar mesej teks kepada kenalan tertentu pada peranti Android anda? Beritahu kami cara anda menyelesaikannya di bahagian komen di bawah.