Cara Membetulkan Ralat Cloudflare ‘Anda Telah Disekat’

10

Cloudflare terkenal dengan protokol keselamatannya yang membantu melindungi tapak web daripada orang yang mempunyai niat jahat, seperti spammer, phisher dan penggodam. Walau bagaimanapun, tapak web dengan keselamatan ini kadangkala tidak tepat membenderakan anda, menyekat akses anda. Jika anda tersilap disekat, penerangan ini akan membantu anda dengan cara yang bagus untuk menyelesaikan ralat Cloudflare yang anda telah disekat yang mungkin anda hadapi.

Cara Membetulkan Ralat Cloudflare 'Anda Telah Disekat'

Tapak web yang dilindungi dengan Cloudflare mungkin menyekat akses anda jika mereka menganggap anda berpotensi berbahaya, yang mungkin tidak semestinya benar dalam setiap kes. Tetapi, ia boleh memudaratkan dalam jangka masa panjang untuk kedua-dua pelawat dan pentadbir laman web. Yang pertama mungkin kehilangan akses ke tapak web secara kekal, manakala yang kedua akan melihat kehilangan trafik yang ketara, yang diterjemahkan kepada kerugian yang tidak boleh ditebus.

Syukurlah, anda boleh memulihkan akses kepada tapak web yang dilindungi Cloudflare dengan mengubahsuai parameter web tertentu sebagai pelawat. Ini termasuk menukar alamat IP anda, melumpuhkan automasi tapak web dan mematikan profil VPN aktif dan saluran proksi.

Sebelum anda memulakan, semak sama ada isu itu wujud pada halaman tertentu atau keseluruhan tapak web dan sahkannya menggunakan penyemak imbas web yang berbeza. Jika ia berterusan, kosongkan kuki dan cache penyemak imbas anda dan pastikan sistem anda mempunyai tarikh dan masa yang betul untuk mengelakkan konflik sebelah pelayan.

1. Tukar Alamat IP Anda

Kebanyakan ISP mengeluarkan alamat IP yang sama kepada berbilang pelanggan. Ini boleh mewujudkan isu mengakses tapak web yang dilindungi oleh Cloudflare jika ia menyekat kumpulan IP kongsi. Menukar alamat IP anda ialah cara paling mudah untuk mengatasi isu “Anda Telah Disekat” Cloudflare. Ini adalah sesuatu yang boleh dilakukan oleh ISP anda.

Sebagai alternatif, jika anda menggunakan alamat IP statik, hubungi ISP anda dan minta perubahan.

2. Berhenti Membuat Terlalu Banyak Permintaan

Jika anda menggunakan perisian, sambungan atau bot pada komputer anda untuk mengakses tapak web yang dilindungi, Cloudflare akan menyekat anda kerana menghantar terlalu banyak permintaan dengan cepat. Cloudflare melakukannya untuk menjimatkan sumber tapak web dan menyelamatkannya daripada kemungkinan serangan DDoS. Setelah disekat, anda perlu menunggu tempoh tertentu untuk mendapatkan semula akses tapak web ke alamat IP anda.

Untuk mengelakkannya daripada berlaku, matikan semua automasi tapak web pada sistem anda dan lumpuhkan sambungan yang dipasang dalam penyemak imbas anda. Anda boleh menyahpasang apl pada Windows di bawah Tetapan > Apl > Apl Terpasang.

Lumpuhkan sambungan dalam Google Chrome atau penyemak imbas pilihan anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan inkognito pada penyemak imbas anda untuk mengakses tapak web yang dilindungi Cloudflare, kerana mod ini melumpuhkan sambungan yang dipasang secara lalai.

3. Lumpuhkan VPN atau Proksi

Apabila anda mengakses tapak web dengan VPN atau Proksi, pelayannya mengawal alamat IP anda. Sekarang, jika Cloudflare menyenaraihitamkan alamat atau pelayan anda, anda tidak akan dapat membuka tapak web yang dilindungi melainkan anda menukar alamat IP anda.

Dalam situasi sedemikian, anda harus melumpuhkan profil VPN aktif atau saluran proksi untuk mengembalikan semula akses ke tapak web. Sebagai alternatif, tukar kepada penyedia perkhidmatan VPN yang bereputasi untuk mengelakkan Cloudflare menyekat anda secara tidak tepat.

4. Hubungi Pentadbir Laman Web atau Sokongan Cloudflare

Apabila pentadbir atau pemilik menguatkuasakan tetapan Cloudflare yang ketat, ia menapis kebanyakan trafik di tapak web. Ini kadangkala boleh menyebabkan pelawat tidak tepat membenderakan kemungkinan spam. Jika kaedah di atas tidak membantu anda mendapatkan semula akses, anda boleh menghubungi pentadbir tapak web secara terus untuk menyenarai putih alamat IP anda atau menarik balik sekatan akses tapak melalui papan pemuka Cloudflare mereka.

Menghubungi mereka akan membantu menyelesaikan isu “Anda Telah Disekat”. Apabila aduan banyak, bangkitkan kebimbangan supaya pemilik tapak web boleh membuat susulan terhadap masalah tersebut, memastikan ia dibetulkan secara kekal. Jika pentadbir tapak web tidak dapat memberikan anda akses, mereka boleh menghubungi pasukan teknikal Cloudflare untuk mendapatkan sokongan untuk menyelesaikan isu tersebut.

Jika anda pemiliknya, anda boleh menyediakan peraturan akses IP baharu dalam Cloudflare untuk mengelakkan menyekat trafik masuk yang sah. Anda boleh melawan langkah keselamatan agresif Cloudflare secara munasabah dengan menyediakan peraturan senarai putih untuk membimbing dan memberikan elaun kepada orang yang cuba mengakses tapak web anda.

 1. Buka papan pemuka Cloudflare anda dan pilih akaun dan domain anda.
 2. Tekan Keselamatan di bar sisi kiri.
  Tetapan keselamatan Cloudflare
 3. Kembangkan WAF (Web Application Firewall) di bawah Keselamatan.
 4. Kembangkan bahagian Alat.
  alat WAF
 5. Masukkan Nilai yang betul untuk parameter IP anda dan pilih Tindakan.
  Berikan tindakan kepada alamat IP
 6. Pilih peraturan yang anda ingin gunakan pada tapak web anda dan nyatakan tapak web di bawah Zone Lockdown.
  tetapkan peraturan penguncian zon
 7. Akhir sekali, klik Tambah untuk menyimpan perubahan.
  simpan peraturan senarai putih

Nikmati Pengalaman Cloudflare yang Lancar

Langkah keselamatan ketat Cloudflare bertujuan untuk menyediakan pengalaman menyemak imbas yang selamat kepada pemilik tapak web dan pelawat. Walau bagaimanapun, penyekatannya yang tidak tepat kadangkala boleh mengganggu anda, mengganggu pengalaman menyemak imbas. Walau bagaimanapun, anda boleh menyelesaikan masalah dengan cepat dengan mengikuti kaedah yang disenaraikan di atas dan menjadikan keadaan kurang tertekan.

Soalan Lazim

Berapa lamakah sekatan Cloudflare bertahan?

Tempoh blok bergantung sepenuhnya pada konfigurasi Cloudflare untuk keselamatan tapak web. Sekatan IP sementara akan diangkat secara automatik selepas beberapa minit, manakala sekatan kekal menyenaraihitamkan IP anda selama-lamanya melainkan campur tangan oleh pentadbir untuk peningkatan.

Bolehkah anda mempercepatkan tempoh bilik menunggu Cloudflare?

Pastikan mematikan semua alatan tapak web automatik dan melumpuhkan sambungan penyemak imbas untuk mempercepatkan tempoh bilik menunggu Cloudflare. Jika mengambil masa selama-lamanya untuk memuatkan, kosongkan cache atau cuba pelayar web lain.