Cara membetulkan ralat “Padam Pembantu tidak Disokong Pada Mac Ini”.

74
Cara-membetulkan-ralat-'Padam-Assistant-Tidak-Disokong-Pada-Mac-Ini'

Beberapa pengguna yang ingin memadamkan Mac mereka telah melaporkan dihalang daripada memadamkan Mac mereka oleh mesej ralat “Padam Pembantu tidak disokong pada Mac ini.” Jika anda adalah salah seorang pengguna sedemikian, baca terus untuk mengetahui apa itu, apa yang menyebabkannya dan perkara yang boleh anda lakukan untuk menetapkan semula Mac anda.

Apakah Pembantu Padam?

Jika anda telah memiliki, menghadiahkan atau menjual iPhone, anda mungkin telah menggunakan ciri bebas kerumitannya Padam Semua Kandungan dan Tetapan untuk mengembalikannya kepada keadaan luar kotaknya.

Selama bertahun-tahun, Mac tidak mempunyai ciri ini dan memerlukan proses yang teliti untuk memadamkannya. Secara tradisinya, anda perlu log keluar secara manual daripada semua akaun anda, memadam cakera permulaan dan memasang semula macOS.

Ini adalah sehingga macOS Monterey, di mana Apple akhirnya mengeluarkan Padam Semua Kandungan dan Tetapan Mac sendiri, yang lebih dikenali sebagai Pembantu Padam. Ia dibawa masuk untuk memudahkan proses menetapkan semula Mac anda kepada tetapan kilang dan memadamkan semua kandungannya sebelum anda memasang semula macOS pada Mac anda dengan hanya satu klik.

Siapa yang boleh menggunakannya?

Pembantu Padam ialah ciri berkuasa yang hanya tersedia pada Mac dengan silikon Apple (cip siri-M) atau Cip Keselamatan Apple T2. Mac anda juga harus menjalankan sekurang-kurangnya macOS Monterey atau macOS Ventura atau lebih baru.

Jika anda tidak pasti sama ada Mac anda mempunyai Cip Keselamatan Apple T2, berikut ialah model Mac dengan cip tersebut:

 • iMac (Retina 5K, 2020)
 • iMac Pro Mac Pro (2019)
 • Mac Pro (Rak, 2019)
 • Mac mini (2018)
 • MacBook Air (Retina, 13-inci, 2018, 2019, 2020)
 • MacBook Pro (13-inci, 2018, 2019, 2020)
 • MacBook Pro (15-inci, 2018, 2019)
 • MacBook Pro (16 inci, 2019)

Apakah yang dimaksudkan dengan ralat Pembantu Padam?

Ralat “Padam Pembantu Tidak Disokong Pada Mac Ini” muncul apabila Mac anda adalah model yang lebih lama dan tidak mempunyai silikon Apple atau cip keselamatan T2.

Walau bagaimanapun, kesilapan itu nampaknya merupakan isu yang dialami terutamanya oleh mereka yang model MacBook Pro 2017 sendiri yang menjalankan macOS Ventura. Tetapi secara amnya, model lama juga boleh berkongsi masalah ini.

Mungkin juga terdapat kejadian yang jarang berlaku di mana ralat mungkin muncul dalam peranti yang disokong disebabkan oleh pepijat.

Apa yang perlu dilakukan jika Pembantu Padam tidak disokong pada Mac anda?

Sebenarnya tiada pembetulan untuk ralat Pembantu Padam Tidak Disokong Pada Mac Ini kecuali untuk memastikan anda menggunakan model yang menyokong ciri tersebut dan anda menjalankan macOS Monterey atau lebih baharu pada Mac anda.

Jika anda melihat pemberitahuan yang menerangkan bahawa volum lain perlu dipadamkan sebelum anda boleh memadamkan semua kandungan dan tetapan, anda mungkin telah menggunakan Boot Camp untuk memasang Microsoft Windows pada Mac anda. Dalam kes itu, anda mesti menggunakan Boot Camp terlebih dahulu untuk mengalih keluar Windows dan partitionnya sebelum menetapkan semula Mac anda.

Jika peranti anda tidak memenuhi keperluan, anda tidak akan dapat menggunakan Pembantu Padam. Walau bagaimanapun, anda masih boleh melakukan cara tradisional untuk memadamkan Mac anda, yang dinyatakan di bawah.

Tetapkan semula Mac tanpa Pembantu Padam

Tanpa Pembantu Padam, terdapat pelbagai cara untuk menetapkan semula Mac anda, bergantung pada macOS yang sedang dijalankan dan sama ada Mac berasaskan Intel atau tidak.

Berikut ialah panduan komprehensif yang merangkumi cara berbeza untuk menetapkan semula Mac berdasarkan macOS dan modelnya.

Tetapkan semula Mac dengan Pembantu Padam

Untuk menggunakan Pembantu Padam, aka Padam Semua Kandungan dan Tetapan pada Mac anda, lakukan perkara berikut jika anda menjalankan macOS Ventura:

 1. Pergi ke menu Apple → Tetapan Sistem.

  Untuk menetapkan semula Mac, pergi ke logo Apple, ketik pada Tetapan Sistem

 2. Pilih Umum dalam bar sisi, kemudian klik Pemindahan Tetapan Semula.

  Pilih Umum dalam bar sisi, kemudian klik Pemindahan Tetapan Semula

 3. Klik Padam Semua Kandungan dan Tetapan.

  Klik Padam Semua Kandungan dan Tetapan

 4. Sekarang, log masuk dengan log masuk pentadbir anda → masukkan kata laluan untuk log masuk ke Mac anda.

  Log masuk dengan log masuk pentadbir anda, masukkan kata laluan untuk log masuk ke Mac anda

 5. Anda boleh membuat sandaran dengan Mesin Masa atau peranti storan luaran atau langkau langkah ini.
 6. Klik Teruskan untuk memadam semua media, tetapan dan data anda.
 7. Anda mungkin diminta untuk log keluar daripada Apple ID. Masukkan kata laluan Apple ID anda → klik Teruskan.
 8. Klik Padam Semua Kandungan & Tetapan untuk meneruskan.
 9. Mac anda akan dimulakan semula. Tunggu sehingga bar kemajuan selesai.
 10. Anda mungkin perlu menyambung ke rangkaian Wi-Fi. Pilih rangkaian Wi-Fi dari penjuru kanan sebelah atas skrin.
 11. Tunggu Mac untuk diaktifkan. Klik Mulakan semula.

Pada macOS Monterey:

Pergi ke logo Apple → Keutamaan Sistem → pilih Padam Semua Kandungan dan Tetapan → ikut langkah 4-10 dari atas.

Mengakhiri…

Jika Mac anda memenuhi keperluan sistem, anda boleh menggunakan Padam Semua Kandungan dan Tetapan untuk menetapkan semula tanpa melalui proses manual memadam Mac anda.

Tetapi jika Mac anda tidak mempunyai silikon Apple atau cip keselamatan T2, anda tidak akan dapat menggunakan ciri ini dan perlu menggunakan cara tradisional untuk menetapkan semula Mac.

Saya harap ini dapat membantu!

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk mengemas kini macOS pada Macbook
 • Cara Mengemas kini Apl Bukan App Store pada Mac
 • Cara menyediakan Mac anda untuk macOS Ventura