Cara Membetulkan Ralat ‘Panggilan Kecemasan Sahaja’ pada Android

9

Mendapat ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja” pada telefon Android anda boleh mengecewakan. Ralat bermakna telefon anda tidak boleh menyambung ke rangkaian mudah alih, mengganggu semua aktiviti telefon pintar asas seperti membuat panggilan atau menghantar mesej. Jika anda tiba-tiba mula menghadapi isu ini pada telefon anda, penerangan ini akan menyediakan teknik yang mudah diikuti untuk menyelesaikan ralat panggilan kecemasan pada telefon Android.

Cara Membetulkan Ralat 'Panggilan Kecemasan Sahaja' pada Android

Terdapat banyak sebab mengapa telefon Android anda boleh menunjukkan ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja”. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

 • Telefon pintar anda berada dalam kawasan liputan tanpa rangkaian.
 • Peletakan kad SIM yang salah dalam dulang SIM.
 • Pelan selular sedia ada anda telah tamat tempoh.
 • Kekurangan kebenaran perayauan data.
 • Tetapan rangkaian yang salah pada telefon Android anda.
 • Gangguan peranti, seperti perisian usang.

Sebelum anda memulakan penyelesaian masalah, pastikan anda mempunyai pelan selular aktif pada nombor anda. Selain itu, semak sama ada pembekal perkhidmatan mudah alih anda mengalami gangguan pelayan atau tidak menggunakan DownDetector.

Cara Membetulkan Ralat ‘Panggilan Kecemasan Sahaja’ pada Android

1. Pastikan Kad SIM Didayakan

Menyemak status kad SIM telefon anda ialah langkah pertama untuk membetulkan ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja” Android. Pergi ke apl tetapan peranti anda untuk mengesahkan SIM/eSIM anda didayakan. Jika anda menerima isyarat rangkaian yang lemah atau tiada, cuba tukar jenis rangkaian anda untuk melihat sama ada itu membantu.

 1. Buka menu Tetapan pada telefon Android anda dan ketik Rangkaian & Internet.
  Apl tetapan Android
 2. Ketik Kad SIM & Rangkaian Mudah Alih. Jika anda tidak dapat mencarinya, taip kad SIM dalam bar carian.
  mengkonfigurasi kad SIM dan rangkaian mudah alih
 3. Pilih kad SIM yang anda inginkan.
  konfigurasikan tetapan SIM
 4. Pastikan Dayakan Kad SIM dihidupkan.
  membolehkan kad SIM
 5. Jika anda menggunakan eSIM, pastikan ia didayakan daripada tetapan rangkaian.
 6. Anda juga boleh menukar jenis rangkaian anda kepada 5G/4G/3G atau 2G menggunakan Jenis Rangkaian Pilihan untuk menggunakan apa yang tersedia di kawasan anda dengan kekuatan rangkaian yang mencukupi.
  pilih jenis rangkaian SIM pilihan

2. Dayakan/Lumpuhkan Mod Pesawat

Mod pesawat ialah cara terpantas dan termudah untuk melumpuhkan semua komunikasi wayarles dan selular pada telefon anda. Anda boleh cuba mendayakan/melumpuhkan mod ini untuk melihat sama ada ia membetulkan ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja” pada telefon Android anda. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Akses tetapan Rangkaian & Internet telefon anda.
 2. Hidupkan togol untuk mod Pesawat/Pesawat untuk mendayakannya.
  menghidupkan mod Pesawat
 3. Sebagai alternatif, anda boleh mengembangkan pusat pemberitahuan untuk menghidupkan Mod Pesawat menggunakan jubin Tetapan Pantas.
  mod kapal terbang dalam panel pemberitahuan
 4. Tunggu beberapa saat dan ulangi langkah di atas untuk melumpuhkan mod Pesawat.

3. Mulakan Semula Peranti Anda

Mula semula mudah boleh menyelesaikan kebanyakan masalah peranti. Tekan lama butang kuasa fizikal pada telefon Android anda untuk menggunakan pilihan mulakan semula. Sekiranya peranti anda tidak mempunyai pilihan Mulakan Semula khusus, matikan dan hidupkan semula selepas beberapa ketika.
Mulakan semula telefon Android

Jika butang kuasa pada telefon Android anda rosak dan tidak berfungsi, anda boleh mempelajari cara mudah untuk mematikannya tanpa butang kuasa.

4. Benarkan Perayauan Data

Perayauan data membolehkan anda menggunakan perkhidmatan data mudah alih di luar kawasan asal anda. Pada sesetengah telefon, perayauan data dilumpuhkan secara lalai untuk memastikan pembawa anda tidak mengenakan bayaran bom kepada anda kerana menggunakan data mudah alih di luar rangkaian rumah anda. Tetapi dalam beberapa kes semasa dalam perjalanan, pilihan ini boleh menyebabkan ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja” muncul pada telefon Android anda.

 1. Buka tetapan Kad SIM & Rangkaian Mudah Alih dalam apl Tetapan peranti anda.
 2. Ketik kad SIM/eSIM pilihan anda.
  konfigurasikan tetapan SIM
 3. Hidupkan Perayauan Data untuk mendayakannya.
  membolehkan perkhidmatan perayauan data

Sila ambil perhatian bahawa mendayakan perayauan data mungkin memerlukan bayaran tambahan jika ia tidak disertakan dalam pelan selular anda. Semak pelan sedia ada anda untuk mendapatkan butiran yang tepat.

5. Masukkan Semula Kad SIM Anda

Jika anda mempunyai telefon Android lama, ada kemungkinan slot kad SIMnya menunjukkan usianya. Dalam sesetengah kes, ada kemungkinan bahawa slot kad SIM pada telefon anda berhenti membaca SIM yang dimasukkan, yang membawa kepada ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja” untuk dipaparkan.

Untuk membetulkannya, keluarkan kad SIM, bersihkannya dengan teliti, dan masukkan semula sekali lagi. Pastikan anda memberi perhatian yang teliti kepada petunjuk dulang untuk meletakkan kad SIM dengan betul.

6. Pilih Pembawa Rangkaian Anda Secara Manual

Telefon Android anda cukup pintar untuk memilih menara rangkaian mudah alih terbaik yang paling hampir dengan anda secara automatik. Tetapi dalam beberapa situasi, proses ini boleh gagal, menyebabkan ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja” muncul. Syukurlah, anda boleh memilih pembawa anda secara manual pada telefon pintar Android untuk menyelesaikan isu tersebut.

 1. Semak imbas tetapan kad SIM & rangkaian mudah alih anda dan ketik kad SIM yang anda inginkan. Jika anda menggunakan eSIM, ketik pilihan Rangkaian Mudah Alih.
  konfigurasikan tetapan SIM
 2. Lumpuhkan Pemilihan Rangkaian Automatik dan tekan Pilih Rangkaian untuk mengkonfigurasi rangkaian pembawa secara manual.
  melumpuhkan pemilihan rangkaian automatik
 3. Tunggu beberapa saat untuk membenarkan peranti anda mengimbas dan menyenaraikan semua rangkaian berdekatan.
 4. Akhir sekali, pilih rangkaian yang anda inginkan untuk membolehkannya. Pastikan anda bertukar kepada rangkaian pembawa berdaftar anda atau anda tidak akan menerima sebarang isyarat pada telefon pintar anda.
  pilih rangkaian mudah alih yang tersedia

7. Tetapkan Semula Semua Tetapan Rangkaian

Tetapan rangkaian yang salah selalunya boleh menjadi punca di sebalik isu rangkaian selular pada peranti anda. Untuk membetulkannya, tetapkan semula tetapan rangkaian telefon anda.

 1. Cari Set Semula dalam menu tetapan telefon anda. Pilih Tetapan rangkaian daripada hasil carian.
  Pilihan tetapan semula Android
 2. Ketik Tetapkan Semula Wi-Fi, mudah alih & Bluetooth.
  menetapkan semula perkhidmatan mudah alih
 3. Tekan Tetapkan Semula Tetapan dan berikan kod laluan peranti anda untuk menetapkan semula semua tetapan rangkaian peranti.
  Sahkan menetapkan semula tetapan rangkaian peranti anda

8. Pasang Kemas Kini Sistem dan Pembawa Belum Selesai

Jika anda tidak mengemas kini peranti Android anda dalam masa yang lama, perisiannya yang lapuk mungkin menimbulkan isu dalam menggunakan perkhidmatan selular, mengakibatkan ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja”. Semak kemas kini Perisian pada telefon anda dan pasang semua kemas kini rangkaian pembawa dan belum selesai untuk memulihkan masalah.

 1. Buka menu Tetapan pada telefon anda dan ketik Kemas Kini Sistem.
  Semak kemas kini perisian baharu
 2. Semak kemas kini baharu yang tersedia dan pasangkannya untuk menaik taraf perisian peranti anda.
 3. Seterusnya, pergi ke apl Mesej lalai pada telefon anda untuk mencari mesej konfigurasi SIM.
 4. Tekan Pasang untuk mengemas kini tetapan rangkaian pembawa peranti anda.

9. Keluarkan Kad SIM Baharu

Jika semua langkah di atas gagal, anda perlu mendapatkan kad SIM baharu yang dikeluarkan daripada operator rangkaian anda. Terdapat kemungkinan kad SIM rosak dan menyebabkan ralat “Panggilan Kecemasan Sahaja”. Jika anda menggunakan eSIM, minta pembawa rangkaian anda mengkonfigurasi semula tetapannya untuk menghapuskan ralat.

Kata Akhir

Isu rangkaian seperti ralat panggilan kecemasan adalah perkara biasa pada telefon pintar, dan menyelesaikannya tidak memerlukan banyak pengetahuan teknikal. Anda boleh mengikuti langkah yang disenaraikan di atas untuk menyelesaikan masalah tersebut dengan cepat dan menikmati pengalaman rangkaian yang lancar tanpa gangguan.

Jika anda memiliki Samsung, anda boleh belajar untuk membetulkan ralat “Masalah Sambungan atau Kod MMI Tidak Sah” semasa membuat panggilan atau menghantar mesej teks.

Soalan Lazim

Kad SIM saya menunjukkan ralat Panggilan Kecemasan Sahaja. Bagaimana saya boleh membetulkannya?

Anda boleh membetulkannya dengan mudah dengan menggunakan pembetulan asas seperti mendayakan/melumpuhkan kad SIM atau mod kapal terbang atau memulakan semula peranti. Jika itu tidak menyelesaikan masalah, gunakan kaedah penyelesaian masalah lanjutan seperti menetapkan semula tetapan rangkaian atau memilih pembawa rangkaian secara manual.

Bagaimana untuk mematikan mod Panggilan Kecemasan Sahaja pada Android?

Mod Panggilan Kecemasan Sahaja boleh menunjukkan masalah dengan kad SIM anda. Anda mungkin perlu mengeluarkan kad SIM baharu untuk melihat sama ada itu menyelesaikan isu tersebut.