Cara Membetulkan Ralat Pelancar Minecraft Tidak Tersedia Pada Masa Ini

43

Anda telah memasang mod Minecraft baharu untuk membantu anda membelah musuh anda seperti pisau menembusi mentega. Anda tidak sabar untuk memulakan sesi baharu, tetapi ada masalah. Permainan ini mengatakan Pelancar Minecraft anda tidak tersedia pada masa ini. Bagaimanakah cara anda menyelesaikan masalah ini?

Cara Membetulkan Ralat Pelancar Minecraft Tidak Tersedia Pada Masa Ini

Anda akan mengetahuinya di sini. Kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk membaiki Pelancar Minecraft yang tidak tersedia pada masa ini dan meneruskan penaklukan anda.

Cara Menyelesaikan Masalah Pelancar Minecraft Tidak Tersedia Pada Masa Ini

Pelancar Microsoft yang tidak tersedia mungkin tidak menggalakkan anda melog masuk ke sesi lain. Tapi jangan kibar bendera putih dulu. Terdapat banyak cara untuk menyelesaikan masalah, bergantung kepada punca masalah.

Membersihkan Cache

Membersihkan cache anda adalah penawar yang betul. Ia boleh menangani pelbagai masalah yang mungkin anda hadapi bukan sahaja dengan Pelancar Minecraft anda tetapi dengan seluruh sistem juga. Ia boleh mengalih keluar pepijat dan isu lain yang mungkin menghalang anda daripada mengakses Pelancar anda.

Begini cara mengosongkan cache berfungsi:

 1. Tahan pintasan “kekunci Windows + R” untuk mengakses tetingkap jalankan anda.
 2. Taip baris berikut ke dalam kotak: wsreset.exe.
 3. Klik butang “OK”. Anda kini sepatutnya melihat tetingkap yang mengosongkan cache anda secara automatik.
 4. Kembali ke Pelancar Minecraft anda dan lihat jika ia tersedia.

Masukkan semula Bukti Kelayakan Microsoft Store Anda

Microsoft Store adalah mudah, tetapi ia tidak selalu boleh dipercayai. Ia boleh mendatangkan malapetaka pada sistem anda apabila anda tidak menjangkakannya. Lebih khusus lagi, apl itu mungkin tidak dapat mengenal pasti akaun anda, yang membawa kepada mesej tidak tersedia.

Nasib baik, penyelesaiannya agak intuitif. Anda hanya perlu log masuk semula ke akaun anda untuk menangani sebarang masalah yang mungkin dihadapi oleh aplikasi dengan akaun anda.

 1. Klik ikon Windows di bahagian kiri bawah bar tugas anda. Navigasi ke kotak carian yang paling penting.
 2. Masukkan “Microsoft Store” ke dalam tetingkap, dan anda akan melihat Apl Microsoft di bahagian kanan paparan.
 3. Ketik “Buka” dan pilih simbol profil anda.
 4. Tekan gesaan yang membolehkan anda log keluar daripada akaun anda.
 5. Kembali ke Microsoft Store anda dan gunakan kelayakan anda untuk log masuk semula.
 6. Pilih akaun anda dan, jika digesa, taipkan PIN anda. Perisian ini mungkin memerlukan anda memberikan maklumat ini untuk mengesahkan anda yang cuba mengakses akaun dan bukan penggodam.
 7. Sebaik sahaja anda masuk, lihat jika anda boleh mengakses Pelancar Minecraft anda.

Menyegerakkan Data Masa dan Lokasi Anda

Dalam sesetengah kes, masalah Pelancar Minecraft tiada kaitan dengan Microsoft Store atau isu cache. Penyebabnya mungkin juga terletak pada tetapan masa dan lokasi yang dikonfigurasikan dengan salah. Ambil langkah berikut untuk menangani kesukaran ini.

 1. Kemukakan tetapan Windows anda dengan kombinasi kekunci “Windows + I”.
 2. Pilih menu “Masa dan Bahasa”.
 3. Akses dulang “Tarikh dan masa”.
 4. Pastikan kotak di sebelah “Menetapkan zon waktu” dan “Menetapkan masa secara automatik” ditandakan.
 5. Cari tetingkap “Segerakkan jam” dan pilih “Segerakkan sekarang.”
 6. Navigasi ke menu “Wilayah” anda dan pilih “Amerika Syarikat.” Pelancar Minecraft berfungsi paling baik di rantau ini, yang diharapkan akan berlaku dalam kes anda. Cuma jangan lupa untuk beralih kembali ke kawasan lalai anda selepas sesi Minecraft anda.

Menggunakan Penyelesai Masalah Microsoft Store

Anda mungkin memuat turun Minecraft anda dari Gedung Microsoft. Jadi, anda mengharapkan mereka memberikan beberapa bentuk penyelesaian untuk penyakit Pelancar anda. Jadi Microsoft Store bertindak balas dengan penyelesai masalah terbina dalamnya.

Ia adalah penyelesaian yang boleh digunakan untuk banyak masalah berkaitan Microsoft, termasuk masalah yang berkaitan dengan Pelancar Minecraft anda. Yang bestnya, senang nak guna.

 1. Ketik simbol Windows di bahagian bawah kiri paparan anda dan pergi ke “Tetapan” anda.
 2. Pilih menu “Kemas Kini dan Keselamatan”.
 3. Pilih pilihan “Selesaikan masalah”.
 4. Diikuti dengan “Penyelesai masalah tambahan.”
 5. Pilih “Apl Gedung Windows” anda.
 6. Tekan kekunci yang membolehkan anda menjalankan penyelesai masalah anda. Ia adalah kotak kelabu di bahagian bawah tetingkap “Penyelesai masalah tambahan”. Dari sini, lakukan apa yang dikatakan perisian untuk memanfaatkan sepenuhnya penyelesai masalah anda. Setelah proses dimuktamadkan, berikan Pelancar Minecraft anda sekali lagi.

Bermain Permainan Terus dari Kedai Anda

Penyelesaian paling mudah kadangkala berfungsi seperti azimat. Dan ia tidak menjadi lebih mudah daripada bermain Minecraft terus dari Kedai Microsoft anda. Dengan cara ini, anda memintas masalah Pelancar sama sekali, tetapi perlu diingat bahawa penyelesaian ini kurang dipercayai berbanding yang sebelumnya.

 1. Pergi ke bar carian Windows anda dan taip “Microsoft Store.”
 2. Buka Kedai anda dan gunakan kelayakan log masuk anda.
 3. Navigasi ke bahagian kiri tetingkap anda dan pilih “Perpustakaan.”
 4. Klik “Pelancar Minecraft” anda.
 5. Ketik “Main,” dan seharusnya tiada lagi sebarang kerosakan tidak tersedia.

Menetapkan semula Microsoft Store

Kedai Microsoft boleh menjadi repositori penyelesaian Minecraft Launcher, tetapi apakah faedahnya kepada anda jika apl itu sendiri tidak berfungsi dengan betul? Jika itu yang berlaku, anda perlu memulihkan versi perisian yang berfungsi sepenuhnya dan cara terbaik untuk berbuat demikian ialah menetapkan semula alat tersebut.

 1. Tekan kombinasi butang “Kekunci Windows + R”.
 2. Masukkan baris ini ke dalam gesaan larian anda: ms-windows-store:.
 3. Tekan kekunci “Enter” dan tekan pilihan “Log keluar” dalam Gedung Microsoft anda.
 4. Pergi ke “Tetapan” anda dengan mengetik pintasan “Kekunci Windows + I”.
 5. Pilih “Apl.”
 6. Navigasi ke “Apl dan Ciri.”
 7. Masukkan “Microsoft Store” dalam kotak carian anda dan klik ikon Kedai sebaik sahaja ia muncul.
 8. Pilih “Pilihan Lanjutan” betul-betul di bawah baris “Microsoft Corporation”.
 9. Terokai tetingkap sehingga anda menemui “Tetapkan Semula.”
 10. Ketik butang “Tetapkan Semula” dan sahkan keputusan anda dalam kotak berikutnya.
 11. Mulakan semula komputer anda untuk menggunakan perubahan dan lihat sama ada anda boleh menggunakan Pelancar Minecraft tanpa sebarang masalah.

Mengemas kini Sistem

Membersihkan cache anda ialah cara yang berkesan untuk menghapuskan pepijat yang boleh menyebabkan Pelancar Minecraft anda tidak tersedia. Perkara yang sama berlaku untuk mengemas kini sistem anda. Windows sekali-sekala melancarkan kemas kini untuk mengoptimumkan pengalaman anda secara menyeluruh. Jika ia tidak digunakan secara automatik, anda perlu memasukkan sedikit gris siku untuk melaksanakannya.

 1. Buka “Tetapan” anda dan pergi ke tab “Kemas Kini dan Keselamatan”.
 2. Pergi ke bahagian kanan skrin dan gunakan fungsi yang membolehkan anda menyemak sistem anda untuk kemas kini. Pasang sebarang kemas kini yang disyorkan oleh perisian anda.
 3. Mulakan semula Pelancar Minecraft anda dan, jika kekurangan kemas kini menjadi masalah, nikmati permainan anda.

Membaiki Pelancar Minecraft

PC anda ialah asas pembaikan Minecraft Launcher, salah satunya ialah pilihan untuk membaiki Pelancar. Kaedahnya adalah seperti berikut.

 1. Pergi ke Menu Mula anda dan klik kanan Pelancar Minecraft anda. Jika anda tidak menemui Pelancar, cari ia menggunakan kotak carian anda.
 2. Pilih “Lagi”, diikuti dengan “Tetapan Apl.”
 3. Klik “Baiki” untuk menyelesaikan pembaikan dengan mengetik butang “Tetapkan Semula”.

Sentiasa Ada Jalan Keluar

Penyelesaian atas penyelesaian tersedia jika anda menghadapi masalah memulakan Pelancar Microsoft anda. Oleh itu, jangan buang tuala selepas satu atau dua percubaan. Teruskan menggali sehingga anda menemui penyelesaian yang betul dan sertai rakan anda untuk lebih banyak pertempuran Minecraft yang tidak dapat dilupakan.

Berapa kerapkah anda menghadapi masalah “Microsoft Launcher is currently not available”? Adakah anda tahu cara lain untuk menyelesaikan masalah ini? Adakah anda mengalami sebarang masalah lain dengan Pelancar anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.