Cara membetulkan ralat “Sesuatu telah berlaku, Ketik untuk mencuba semula” YouTube pada iPhone atau iPad

79
Cara-membetulkan-YouTube-Sesuatu-Tersalah-Ketik-untuk-Cuba-Semula-ralat-pada-iPhone

Semasa anda menonton sebarang penstriman langsung atau video penting, jika YouTube menunjukkan ralat “Sesuatu telah berlaku, Ketik untuk mencuba semula”, ia mengecewakan, bukan? Mari ketahui sebab perkara ini berlaku dan cara anda boleh membetulkan isu tersebut. Gunakan penyelesaian yang dinyatakan dalam artikel ini untuk mengembalikan pengalaman YouTube anda ke landasan yang betul!

Mengapakah YouTube terus berkata, “Sesuatu telah berlaku, Ketik untuk mencuba lagi”?

Anda mungkin mendapati bahawa video berhenti dimainkan secara rawak, dan skrin hitam muncul dengan mesej ralat ini. Selain itu, apabila anda memainkan semula video itu, ia menampan dan menunjukkan ralat yang sama. Ia boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, seperti:

 1. Gangguan teknikal: Jika iPhone atau apl YouTube anda mengalami pepijat teknikal, ia boleh membawa kepada mesej ralat.

 2. Isu sambungan rangkaian: Sambungan rangkaian yang lemah atau tidak stabil juga boleh menghentikan penstriman video.

 3. Tetapan akaun yang salah: Jika tetapan akaun anda tidak dikonfigurasikan dengan betul, anda mungkin melihat ralat “Sesuatu telah berlaku, Ketik untuk mencuba semula” di YouTube. Jadi, alih keluar sebarang alamat e-mel atau kata laluan yang lapuk atau salah.

11 Cara untuk membetulkan ralat “Sesuatu telah berlaku, Ketik untuk mencuba semula” YouTube pada iPhone

Beberapa sebab biasa di sebalik ralat disebutkan di atas. Jadi, mula-mula, cari punca yang berpotensi dan gunakan kaedah penyelesaian masalah ini untuk menyelesaikan isu tersebut.

1. Hentikan paksa apl YouTube

Jika YouTube tersekat, tutup apl dari latar belakang dan apl lain. Jika iPhone anda mengalami masalah storan, ia akan melepaskan ruang RAM. Kemudian cuba mainkan video sekali lagi selepas beberapa minit.

Berhenti Paksa Apl YouTube pada iPhone

2. Kemas kini apl

Cuba kemas kini apl anda pada iPhone atau iPad anda dengan kerap untuk mengelakkan pepijat. Jika anda menggunakan apl YouTube yang sudah lapuk, anda mungkin menghadapi pelbagai masalah.

3. Pasang semula apl YouTube

Ia mungkin berlaku bahawa apl YouTube anda mempunyai sejumlah besar memori cache atau pertembungan dengan iOS. Jadi, dalam kes ini, anda mesti memuat apl atau memadam apl itu. Kemudian anda mesti memasangnya semula dari App Store.

 1. Buka App Store → cari YouTube.
 2. Ketik ikon awan di sebelah YouTube.

Setelah ia dipasang, cuba mainkan video tersebut.

4. Muat semula rangkaian anda

Jika sambungan rangkaian anda perlahan atau tidak stabil, dayakan mod Pesawat selama beberapa saat dan lumpuhkannya. Melakukannya akan menyegarkan rangkaian anda, terutamanya data selular.

Hidupkan Mod Pesawat dalam Pusat Kawalan pada iPhone

Selain itu, anda boleh menyemak penghala Wi-Fi anda untuk melihat sama ada ia berfungsi dengan betul dan menukar pelayan DNS iPhone anda.

5. Benarkan data selular dan muat semula apl latar belakang untuk apl YouTube

Ralat “Sesuatu telah berlaku, Ketik untuk mencuba semula” di YouTube juga mungkin berlaku jika anda secara tidak sengaja mematikan data selular untuk apl itu. Jadi, pastikan YouTube boleh mengakses data selular anda dengan betul. Selain itu, YouTube harus mempunyai akses kepada ciri Muat Semula Apl Latar Belakang.

 1. Buka Tetapan.
 2. Tatal dan pilih YouTube.
 3. Akhir sekali, togol pada Data Mudah Alih dan Muat Semula Apl Latar Belakang. Juga, pastikan semua kebenaran didayakan.

  Benarkan data selular dan muat semula apl latar belakang

6. Log keluar dan kembali ke akaun YouTube anda

Tetapan akaun yang salah juga boleh menyebabkan ralat penstriman. Oleh itu, log keluar dan kemudian log masuk ke akaun YouTube anda sekali lagi. Anda juga boleh menggunakan YouTube sebagai tetamu atau dalam mod inkognito.

 1. Buka YouTube → ketik gambar profil anda.
 2. Sekali lagi ketik nama anda.
 3. Ketik Gunakan YouTube dilog keluar.

  Log keluar akaun YouTube

 4. Sekarang pilih ikon profil.
 5. Kemudian ketik Log masuk dan pilih akaun.

  Log masuk semula ke akaun YouTube

7. Semak sama ada terdapat gangguan

Anda mula menyelesaikan masalah ralat YouTube, tetapi tiada masalah dari pihak anda. Sebenarnya, pelayan YouTube mungkin tidak berfungsi, yang menghalang penstriman.

Kemungkinan lain ialah pembekal perkhidmatan Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN) kawasan anda mengalami masalah. Jadi, anda mesti menyemak sebarang gangguan. Anda boleh mengikuti Media sosial YouTube akaun untuk mendapatkan kemas kini.

8. Mulakan semula iPhone anda

Apple sendiri memberitahu kami untuk memulakan semula iPhone untuk membetulkan pepijat iOS kecil. Jadi, kosongkan semua apl latar belakang dan matikan iPhone anda. Kemudian tunggu beberapa minit dan hidupkan semula. Selepas itu, semak sama ada anda boleh menonton video di YouTube.

9. Berhenti menggunakan VPN

Adakah anda telah menyediakan VPN pada iPhone anda untuk mengakses video YouTube yang tidak tersedia di negara anda? Jika ya, semak sama ada pembekal perkhidmatan VPN anda mengalami gangguan. Ia boleh menyebabkan kelewatan rangkaian. Oleh itu, anda tidak akan dapat menonton kandungan YouTube.

Selain itu, boleh dibayangkan bahawa YouTube telah menyekat perkhidmatan yang anda gunakan. Jadi, putuskan sambungan daripada VPN dan cuba strim kandungan menggunakan data selular anda.

10. Tetapkan semula tetapan rangkaian anda

iPhone anda mungkin mengalami beberapa masalah perisian tegar rangkaian, atau pilihan rangkaian tersuai anda menyebabkan gangguan. Dalam kes itu, tetapkan semula tetapan rangkaian iPhone anda.

 1. Buka apl Tetapan → pergi ke Umum.
 2. Pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 3. Ketik Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.

  Tetapan Ketik pada Umum kemudian Ketik pada Tetapkan Semula kemudian Ketik pada Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian pada iPhone

 4. Sekarang masukkan kod laluan anda.
 5. Akhir sekali, pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.

  Tetapkan Semula-Tetapan-Rangkaian-pada-iPhone-atau-iPad

11. Lakukan tetapan semula kilang

Jika tiada apa-apa yang berjaya, lakukan tetapan semula kilang untuk menukar semua tetapan kepada lalai. Memandangkan ia akan memadamkan semua penyesuaian anda, saya cadangkan anda membuat sandaran iPhone anda.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Ralat “Sesuatu telah berlaku, Ketik untuk mencuba semula” di YouTube boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan, tetapi ia tidak kekal. Anda boleh membetulkan isu ini dengan cepat dan menikmati video kegemaran anda di YouTube. Dan jika anda masih mengalami ralat, hubungi Pasukan sokongan YouTube untuk bantuan selanjutnya. Selamat menstrim!

Terokai lagi…

 • Tidak boleh memainkan video YouTube pada iPhone dan komputer? 12 Pembetulan
 • Alternatif YouTube terbaik untuk iPhone
 • 14 Cara untuk membetulkan video YouTube yang tidak dimainkan pada Safari Mac