Cara Membetulkan Ralat Tidak Dapat Menghantar Mesej di Telegram

17

Walaupun WhatsApp lebih popular daripada Telegram, yang terakhir ini memuatkan lebih banyak ciri berguna yang menjadikannya menonjol. Tetapi Telegram tidak sempurna, dan sekali-sekala, anda mungkin menghadapi masalah di mana anda tidak boleh menghantar mesej kepada kenalan anda. Jika begitu, jangan risau. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda beberapa cara mudah untuk membetulkan ketidakupayaan Telegram untuk menghantar mesej.

Cara Membetulkan Ralat Tidak Dapat Menghantar Mesej di Telegram

Terdapat sebab-sebab tertentu mengapa anda tiba-tiba tidak dapat menghantar mesej kepada kenalan Telegram anda. Ia boleh berlaku disebabkan oleh gangguan apl, data yang rosak, perubahan keizinan baru-baru ini, rangkaian yang tidak stabil atau gangguan pelayan yang aktif. Sebagai alternatif, jika mesej anda yang dihantar hanya ditandakan dengan satu tanda (dihantar) dan bukannya tanda dua kali (dihantar), kemungkinan kenalan itu mungkin telah menyekat anda di Telegram.

Sebelum kita menyelam lebih dalam untuk menyelesaikan masalah ralat tidak dapat menghantar mesej Telegram, semak status pelayan Telegram, pastikan anda mempunyai sambungan internet yang stabil pada telefon anda dan kemas kini kepada keluaran Telegram terkini daripada Gedung Play atau App Store.

Cara Membetulkan Ralat Telegram Tidak Menghantar Mesej

Penyelesaian penyelesaian masalah asas seperti mendayakan/melumpuhkan mod Pesawat dan penjimat bateri boleh membantu anda menyelesaikan masalah Telegram tidak dapat menghantar mesej dengan pantas. Selain itu, anda boleh menyediakan penggunaan data tanpa had, melumpuhkan pengehadan latar belakang dan mengalih keluar fail cache apl untuk menyelesaikan masalah dengan cepat. Jika itu tidak menyelesaikannya, anda boleh mengakses apl pelanggan rasmi Telegram, Telegram X, atau menggunakan versi webnya untuk menghantar mesej baharu tanpa gangguan.

1. Dayakan dan Lumpuhkan Mod Pesawat

Rangkaian yang tidak konsisten adalah sebab biasa di sebalik kebanyakan isu pemesejan di Telegram. Syukurlah, mendayakan dan melumpuhkan mod kapal terbang menetapkan semula semua perkhidmatan rangkaian pada peranti anda, yang mungkin boleh membetulkan ralat.

Pada Android, leret ke bawah panel pemberitahuan dan ketik togol pantas mod Pesawat/Pesawat untuk mendayakan/lumpuhkannya. Begitu juga, kembangkan Pusat Kawalan pada iPhone anda dan gunakan mod Pesawat untuk menghidupkan/mematikan dengan cepat.
Mod pesawat pada Android dan iPhone

2. Dayakan Data Latar Belakang untuk Telegram

Apl pemesejan seperti Telegram memerlukan perkhidmatan data berterusan untuk berfungsi dengan betul (cth, menghantar mesej, pemberitahuan masa nyata, dll.) walaupun anda tidak menggunakannya secara aktif. Inilah sebabnya mengapa telefon anda sentiasa mempunyai akses kepada internet dan anda tidak melumpuhkan Telegram daripada mengakses data di latar belakang. Ini sebaliknya boleh menghalang apl daripada menghantar (atau menerima) mesej di latar belakang. Jadi, anda mesti memastikan bahawa akses data latar belakang Telegram didayakan pada Android atau iPhone anda.

Pada Android

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Apl.
 2. Cari Telegram dan pilih untuk mengkonfigurasi tetapannya.
  Tetapan aplikasi Telegram
 3. Ketik Data mudah alih dan Wi-Fi.
  tetapan rangkaian mudah alih dalam aplikasi Telegram
 4. Pastikan pilihan Data Latar Belakang didayakan.
  dayakan data latar belakang untuk Telegram

Pada iPhone

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Perkhidmatan Mudah Alih (Selular).
 2. Tatal ke bawah dan cari Telegram.
  tetapan data mudah alih untuk Telegram
 3. Pastikan togol perkhidmatan mudah alih didayakan untuk Telegram.

3. Matikan Had Latar Belakang

Android dan iOS mengoptimumkan semua aplikasi yang dipasang untuk memberikan pengalaman pengguna yang terbaik. Akibatnya, ia mungkin mengehadkan aplikasi pemesejan tertentu, seperti Telegram, jika mereka menggunakan terlalu banyak data mudah alih. Ini boleh mewujudkan halangan, terutamanya apabila menghantar fail besar melalui Telegram. Nasib baik, anda boleh mendayakan Penggunaan Data Tanpa Sekatan dan Muat Semula Apl Latar Belakang pada Android dan iPhone untuk menyelesaikan masalah.

Pada Android

 1. Buka tetapan aplikasi Telegram dari Tetapan > Apl > Telegram.
 2. Ketik Data mudah alih dan Wi-Fi.
 3. Dayakan penggunaan data tanpa had.
  penggunaan data tanpa had untuk Telegram

Pada iPhone

 1. Buka apl Tetapan, tatal ke bawah, dan ketik Telegram.
 2. Hidupkan Muat Semula Apl Latar Belakang.
  dayakan muat semula aplikasi latar belakang untuk Telegram

4. Lumpuhkan Mod Penjimat Bateri

Mod penjimat bateri pada telefon anda mengenakan sekatan data tertentu pada apl yang dipasang untuk memanjangkan hayat bateri. Sekatan ini boleh mengganggu cara Telegram berfungsi, menyebabkan masalah semasa menghantar mesej baharu. Untuk menyelesaikannya, matikan mod penjimat bateri telefon anda.

Pada Android

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Bateri.
 2. Tukar mod bateri kepada Normal atau lumpuhkan butang togol untuk mod penjimat bateri.
  lumpuhkan mod penjimat bateri
 3. Selanjutnya, tekan Tetapan Penjimat Bateri.
  matikan mod penjimat bateri automatik
 4. Lumpuhkan ciri Autohidupkan Penjimat Bateri.
 5. Sebagai alternatif, anda boleh mengetik jubin penjimat bateri daripada panel Tetapan Pantas telefon anda untuk melumpuhkan mod kuasa rendah.

Pada iPhone

 1. Buka apl tetapan iPhone dan ketik Bateri.
 2. Matikan butang togol untuk Mod Kuasa Rendah untuk melumpuhkannya.
  lumpuhkan mod kuasa rendah pada iPhone
 3. Anda juga boleh mengakses togol cepat mod kuasa rendah daripada Pusat Kawalan iPhone anda untuk mematikannya.

5. Padam Fail Cache Telegram

Apabila fail cache usang terkumpul dalam kuantiti yang banyak, ia menghalang fungsi aplikasi asas, seperti menghantar mesej baharu. Syukurlah, Telegram menawarkan menu dalam apl khusus untuk mengosongkan fail cache, tetapi ini hanya tersedia pada apl Android.

 1. Buka Telegram dan ketik menu Hamburger di bahagian atas kiri.
 2. Ketik Tetapan.
  Tetapan aplikasi Telegram
 3. Taip Kosongkan Cache dalam bar carian untuk mengakses tetapan cache.
 4. Akhir sekali, tekan Kosongkan Cache untuk mengalih keluar semua fail cache Telegram.
  padamkan cache Telegram
 5. Sahkan tindakan anda dengan menekan Kosongkan Cache.
 6. Secara pilihan, pergi ke Tetapan > Apl > Telegram pada telefon Android anda untuk mengakses tetapan Storan dan Cache.
  Tetapan aplikasi Telegram
 7. Ketik butang Kosongkan Cache.

Tidak mustahil untuk memadamkan cache aplikasi pada iPhone. Jadi, jika anda ingin membuang cache aplikasi Telegram daripada iPhone anda, padamkan apl itu dan pasang semula semula daripada App Store.

6. Tukar kepada Telegram X

Telegram X ialah pelanggan Telegram alternatif rasmi yang memberikan pengalaman penyemakan imbas yang lancar. Anggap ia sebagai versi apl Telegram utama yang dipangkas dengan antara muka yang lebih bersih memfokuskan pada kelajuan berbanding segala-galanya. Jika anda tidak boleh menghantar mesej baharu menggunakan apl Telegram utama, anda boleh memberi peluang kepada Telegram X untuk melihat sama ada itu membantu menyelesaikan isu tersebut. Sila ambil perhatian bahawa Telegram X tidak tersedia untuk iPhone di kawasan tertentu.

 1. Pasang Telegram X daripada Google Play Store atau App Store.
 2. Ketik Mulakan Pemesejan.
  konfigurasi Telegram X
 3. Gunakan nombor telefon akaun Telegram anda yang sedia ada untuk log masuk ke apl.
  log masuk di Telegram
 4. Sahkan permintaan log masuk anda menggunakan aplikasi Telegram asal.

Anda kini boleh mengakses akaun Telegram anda dan menghantar mesej dalam aplikasi Telegram X.

Selain Telegram X, anda boleh menggunakan Telegram pada PC untuk mencuba dan menghantar mesej kepada kenalan anda. Ini adalah alternatif yang baik jika anda menghadapi masalah Internet pada telefon anda tetapi tidak pada PC anda.

Hantar Mesej Tanpa Gangguan

Ralat pemesejan adalah perkara biasa dan boleh berlaku secara tidak dijangka di Telegram. Syukurlah, kaedah yang dibincangkan di atas akan membantu anda menyelesaikannya dalam sekejap.

Selain itu, jangan lupa untuk membaca petua dan kiat Telegram terbaik kami untuk memanfaatkannya sepenuhnya dan menggunakan ciri-ciri bagusnya untuk kelebihan anda.

Soalan Lazim

Mesej Telegram tersekat pada penghantaran. Bagaimana saya boleh membetulkannya?

Tetapkan semula tetapan rangkaian anda menggunakan mod Pesawat dan lumpuhkan mod penjimat bateri aktif pada telefon pintar anda. Selain itu, cuba kaedah lanjutan lain, seperti memadam fail cache dan menyediakan penggunaan data tanpa had kepada Telegram untuk membetulkannya.

Bolehkah saya menghantar mesej kepada kenalan yang telah menyekat saya di Telegram?

Anda boleh menghantar mesej baharu kepada kenalan Telegram yang disekat, tetapi ia tidak akan dihantar kepada penerima. Semua mesej sedemikian akan ditandakan dengan satu tanda yang dihantar dalam perbualan anda.

Mengapa Telegram mengambil masa yang lama untuk menghantar mesej?

Ia boleh berlaku disebabkan oleh gangguan pelayan aktif. Jika itu bukan sebabnya, anda boleh mengosongkan fail cache secara manual daripada aplikasi Telegram untuk memulihkan keadaan normal.