Cara Membetulkan Ralat Tidak Dihantar iMessage

65

Pengguna iPhone lama berkemungkinan besar mengalami banyak gangguan iOS selama bertahun-tahun. Salah satu yang paling menjengkelkan adalah berkaitan dengan aplikasi pemesejan. iMessages mempunyai reputasi untuk tidak berfungsi dari semasa ke semasa. Mungkin terdapat beberapa sebab mesej anda memberikan status “Tidak Dihantar”.

Cara Membetulkan Ralat Tidak Dihantar iMessage

Artikel ini akan membincangkan cara terbaik untuk membetulkan isu “iMessage tidak dihantar” iPhone anda.

Semak Sambungan Internet

Memeriksa sambungan Internet mungkin tidak mudah, tetapi isyarat turun dari semasa ke semasa – kadangkala tanpa disedari oleh pengguna. Anda boleh mengesahkan sambungan anda dalam beberapa cara.

Melalui Wi-Fi

Jika anda menyambung ke Internet menggunakan rangkaian Wi-Fi, ikut langkah di bawah:

 1. Navigasi ke Tetapan.
 2. Pergi ke “Wi-Fi.”
 3. Pastikan togol dihidupkan “dihidupkan”.

Setelah Wi-Fi pada telefon anda dihidupkan, anda boleh memilih antara “rangkaian” atau “lain-lain”. Memilih pilihan rangkaian ialah perkara yang akan dilakukan oleh kebanyakan pengguna. Ia adalah rangkaian Wi-Fi standard yang biasanya memerlukan kata laluan untuk mengakses.

Sebaliknya, pilihan “lain” ialah rangkaian tersembunyi. Ini tidak muncul pada senarai Wi-Fi, jadi pengguna mesti memasukkan nama rangkaian, jenis dan kata laluan yang betul.

Apabila anda berjaya menyambung ke rangkaian, ikon isyarat Wi-Fi muncul di bahagian atas skrin iPhone.

Melalui Data Selular

Telefon bimbit lalai kepada data selular (apabila tersedia) jika mereka tidak menemui sambungan Wi-Fi yang berdaya maju. Jika anda menghadapi masalah dengan sambungan internet menggunakan data selular, pastikan pilihan data dihidupkan.

 1. Pergi ke Tetapan pada telefon.
 2. Pilih “Selular.”
 3. Semak sama ada togol “dihidupkan”.

Untuk telefon dengan keupayaan dwi-SIM, hanya satu talian boleh diaktifkan untuk data selular. Ketik “Data Selular” dan pastikan baris yang betul dipilih.

Adakah Anda Mempunyai Akses Internet?

Katakan anda menyemak kaedah akses pilihan anda dan memastikan semuanya telah dipilih dengan sewajarnya. Langkah seterusnya ialah menyemak sama ada anda mempunyai akses internet.

Salah satu cara yang paling jelas untuk menyemak akses internet anda ialah membuka penyemak imbas Safari. Jika ia dimuatkan dengan betul, anda juga boleh cuba membuka apl lain. Kadangkala, pengguna menghadapi masalah di mana iPhone menunjukkan sambungan Internet, tetapi sesetengah apl memaparkan mesej ralat “Tiada Sambungan Internet”.

Terdapat beberapa cara untuk memintas mesej ini jika anda menemuinya.

 • Putuskan sambungan atau padamkan VPN anda.
 • Togol Mod Pesawat dan kemudian matikan.
 • Pastikan ciri Tarikh dan Masa dikemas kini secara automatik.
 • Tetapkan semula Tetapan Rangkaian.
 • Tetapkan semula semua tetapan.

Kadangkala anda boleh menyelesaikan isu sambungan internet dengan hanya menghidupkan dan mematikan beberapa tetapan. Walau bagaimanapun, jika itu tidak berjaya, anda boleh beralih ke tetapan semula tetapan.

Sila ambil perhatian bahawa rangkaian dan semua tetapan tetapan tidak mengakibatkan kehilangan fail peribadi. Walau bagaimanapun, anda perlu memasukkan semula kata laluan Wi-Fi, butiran data selular dan maklumat penyesuaian sekiranya semua tetapan ditetapkan semula.

Mulakan semula Peranti Anda

Terdapat beberapa cara untuk memulakan semula telefon anda. Pilihan anda mungkin terhad disebabkan versi OS anda, jadi semak dahulu. Jika iPhone anda menjalankan iOS 16 atau lebih baru, cara paling mudah untuk memulakan semula peranti anda ialah dengan Siri.

Beritahu Siri untuk “Mulakan semula iPhone saya” dan ketik “Ya” apabila digesa. Anda juga boleh memanggil Siri dengan menekan dan menahan butang Sisi atau Utama pada model dengan butang utama fizikal di bawah skrin.

Berikut ialah beberapa kaedah tambahan untuk memulakan semula model iPhone yang berbeza.

iPhone Dengan Face ID

Jika anda pengguna iPhone dengan keupayaan Face ID, ini adalah cara untuk memulakan semula:

 1. Tekan dan tahan butang Sisi dan mana-mana butang kelantangan bersama-sama.
 2. Selepas peranti anda bergetar, ia akan menunjukkan peluncur “Slade to Power Off”.
 3. Leret peluncur ke kanan sehingga skrin dimatikan.
 4. Telefon anda mungkin mengambil masa sehingga 30 saat untuk dimatikan sepenuhnya.
 5. Tekan dan tahan butang Sisi untuk menghidupkannya semula sehingga anda melihat logo Apple putih.
 6. Selepas urutan but, iPhone anda sedia untuk digunakan.

iPhone Dengan Butang Laman Utama

Apple masih menjual model dengan butang rumah fizikal di bawah skrin. Bergantung pada model, mungkin terdapat butang sisi atau pun butang pada bahagian atas peranti. Untuk memulakan semula ini dengan betul, inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Tekan dan tahan butang Sisi (atau butang atas, bergantung pada peranti anda).
 2. Leret peluncur “Slide to Power Off” ke kanan.
 3. Selepas telefon anda dimatikan sepenuhnya, tekan dan tahan butang Sisi (atau atas).
 4. Tunggu sehingga logo Apple putih hilang.

Mulakan semula Peranti Menggunakan Tetapan

Anda sentiasa boleh menggunakan Tetapan untuk memulakan semula iPhone anda. Begini caranya untuk bermula:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik “Umum.”
 3. Tatal ke bawah dan ketik pada “Tutup.”
 4. Seret peluncur apabila digesa untuk mematikan peranti.
 5. Tunggu 10 saat dan hidupkan semula iPhone.

Adakah saya disekat pada iPhone, atau Adakah Ia Tidak Mengganggu?

Salah satu sebab mengapa iMessages anda tidak dihantar ialah orang lain mungkin telah menyekat anda. Walau bagaimanapun, memikirkan perkara ini bukanlah tugas yang mudah. Di luar orang lain yang memberitahu anda secara langsung, tidak ada cara yang pasti untuk mengetahui anda telah disekat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikannya.

Jangan ganggu

Sangat mudah untuk mengetahui sama ada seseorang telah menetapkan telefon mereka kepada Jangan Ganggu (DND). Anda masih mendapat pemberitahuan penghantaran apabila menghantar iMessage kepada seseorang dengan DND atau mana-mana mod Fokus lain yang didayakan. Jika anda tidak menerimanya, ada kemungkinan besar anda disekat.

Pengguna yang disekat tidak menerima pemberitahuan ‘Diserahkan’ atau ‘Baca’. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kaedah ini hanya berfungsi jika orang lain juga memiliki iPhone.

Panggilan telefon

Cara paling mudah, jika bukan sosial yang paling janggal, untuk mengetahui sama ada anda disekat adalah dengan menghubungi orang lain. Jika ia pergi terus ke mel suara atau berdering sekali dan kemudian pergi ke mel suara, itu adalah bukti lanjut bahawa anda mungkin disekat.

Cuba Nombor atau Peranti Berbeza

Anda boleh menggunakan nombor atau telefon lain untuk menyemak sama ada anda akan mendapat hasil yang sama. Jika anda masih tidak dapat menghubungi orang lain, mungkin terdapat isu teknikal di hujung yang lain

Soalan Lazim

Bagaimanakah anda tahu jika anda disekat pada iMessage?

Tiada penunjuk yang jelas bahawa seseorang telah menyekat anda pada iMessage. Anda boleh cuba menghubungi orang lain, menghantar mesej kepada mereka daripada nombor lain atau tunggu sahaja.

Adakah tidak dihantar bermakna disekat?

Jika iMessage anda tidak dihantar, ia tidak bermakna anda disekat secara automatik. Anda mungkin perlu menyemak sambungan Internet anda atau mulakan semula telefon. Sebagai alternatif, penerima mungkin juga mengalami beberapa isu teknikal.

Adakah saya disekat jika iMessage saya tidak menyatakan dihantar?

Terdapat beberapa sebab mengapa iMessage anda tidak dihantar. Walaupun disekat mungkin salah satu daripadanya, ia boleh semudah isu sambungan rangkaian. Cuba menghubungi orang lain melalui cara komunikasi lain mungkin mendedahkan punca masalah.

Mendapatkan Mesej

Terdapat beberapa sebab mengapa iMessage anda mungkin ditandakan sebagai “tidak dihantar.” Kadangkala isu itu di tangan anda, dan semakan Internet mudah atau mulakan semula telefon boleh menyelesaikan masalah. Atau penerima mungkin mengalami masalah teknikal.

Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki anda telah disekat, hubungi penerima untuk pengesahan menggunakan peranti lain atau hubungi mereka terus. Ia satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti.

Pernahkah anda mengalami masalah dengan iMessages tidak dihantar? Penyelesaian manakah yang berkesan untuk anda? Beritahu kami tentang mereka di bahagian komen di bawah.