Cara Membetulkan Ralat USB_Driver ADB Tidak Dapat Memasang Android Anda

68

Menyambungkan peranti Android anda ke PC anda dengan bantuan ADB (Android Debug Bridge) boleh membuka dunia kemungkinan. Sama ada matlamat anda ialah memindahkan fail, memasang atau menyahpepijat apl atau melaksanakan perintah khas pada peranti mudah alih anda, ADB boleh menjadikan proses itu lebih mudah. Iaitu, melainkan anda menghadapi ralat di sepanjang jalan.

Cara Membetulkan Ralat USB_Driver ADB Tidak Dapat Memasang Android Anda

ADB gagal mengesan peranti yang anda cuba sambungkan boleh menyebabkan beberapa sebab. Selalunya, isu ini berkaitan dengan pemandu yang rosak. Baca langkah penyelesaian masalah di bawah.

Dayakan Penyahpepijatan USB

Sebelum anda bergerak lebih jauh dengan proses penyelesaian masalah, pastikan penyahpepijatan USB didayakan pada peranti Android anda. Menghidupkan pilihan ini akan memberi anda akses kepada sistem fail Android anda apabila disambungkan ke PC anda. Untuk mendayakan penyahpepijatan USB, anda perlu menghidupkan pilihan pembangun terlebih dahulu.

 1. Buka tetapan Android anda dan cari bahagian “Sistem”.
 2. Ketik “Pilihan pembangun.”
 3. Tatal ke bawah ke bahagian “Penyahpepijatan”.
 4. Dayakan “penyahpepijatan USB.”

Setelah anda melengkapkan langkah ini, cuba sambungkan peranti anda ke PC anda sekali lagi. Jika anda masih tidak dapat memasang Android anda, teruskan ke langkah seterusnya.

Alih Keluar Pemacu Bermasalah

Selepas mendayakan penyahpepijatan USB, sudah tiba masanya untuk membetulkan pemacu yang menyebabkan masalah itu. Mengalih keluar pemacu yang salah sebelum memasang yang baharu tidak semestinya perlu, jadi anda boleh cuba mengemas kini ADB anda dengan segera. Walau bagaimanapun, mengambil langkah tambahan ini boleh menghalang isu selanjutnya.

 1. Pasangkan peranti Android anda. Klik butang Windows dan cari “pengurus peranti.” Buka Pengurus Peranti anda.
 2. Cari dan kembangkan kategori tempat telefon anda berada. Ini mungkin “Peranti Android”, “Peranti Mudah Alih”, atau sesuatu yang serupa. Antara Muka ADB akan berada betul-betul di bawah.
 3. Klik kanan dan pilih “Nyahpasang.” Kemudian tekan “Padam perisian pemacu untuk peranti ini” sebelum menekan “OK.”

Seterusnya, hapuskan pemandu lain yang mungkin rosak. Anda boleh menggunakan utiliti untuk mengesan peranti USB anda dan mengalih keluar mana-mana yang tidak berfungsi dengan betul.

 1. Muat turun NirSoft’s USBDeview alat.
 2. Klik kanan dan tekan “Ekstrak Semua” untuk unzip pakej dan jalankan alat. Anda akan melihat senarai berkod warna peranti USB anda. Alih keluar sebarang item kelabu yang mengandungi perkataan seperti “ADB,” “Android,” “Google” atau “Linux.”

PC anda biasanya memasang pemacu secara automatik, jadi anda tidak perlu risau tentang mengalih keluar sesuatu yang tidak sepatutnya anda miliki.

Kemas kini Pemacu ADB Anda

Seterusnya, anda perlu memuat turun pemacu ADB yang anda perlukan. Jika anda tidak pasti yang mana satu yang anda perlukan, anda hanya boleh menggunakan pemacu universal yang akan berfungsi dengan semua peranti Android. Berikut ialah langkah-langkah untuk mengemas kini pemacu ADB anda.

 1. Muat turun ClockworkMod’s Pemacu ADB Universal.
 2. Klik kanan pada fail dan pilih “Pasang” untuk menjalankan fail yang dimuat turun dan ikuti langkah dalam wizard pemasangan.

Setelah pemasangan selesai, tiba masanya untuk mengemas kini pemacu Android anda.

 1. Sambungkan peranti Android anda ke PC anda dengan kabel USB.
 2. Pergi ke Pengurus Peranti anda.
 3. Cari kategori peranti Android anda (“Peranti Android,” “Peranti Mudah Alih,” dsb.) dan klik anak panah di sebelahnya.
 4. Klik kanan peranti anda dan pilih “Kemas kini pemacu.”
 5. Tekan “Semak imbas komputer saya untuk pemandu” dalam pop timbul.
 6. Seterusnya, pilih “Izinkan saya memilih daripada senarai pemacu yang tersedia pada komputer saya.”
 7. Anda akan melihat senarai pemacu yang tersedia. Jika Antara Muka ADB Komposit Android tiada, klik “Have Disk…” Semak imbas Pemacu ABD Universal yang baru anda pasang dan tekan “Ok.”

Apabila pemasangan selesai, anda boleh menutup tetingkap dan mulakan semula PC anda. Lain kali anda menyambungkan Android anda ke komputer anda, antara muka ADB anda akan mengecam peranti anda dengan betul.

Petua: Jika anda menghadapi masalah semasa mengemas kini pemacu anda pada Windows 7, peranti Android anda mungkin disambungkan ke port USB 3.0. Cuba pasangkannya ke dalam port USB 2.0 sebaliknya untuk menghalang sistem daripada memasang pemacu lalainya secara automatik.

Selesaikan Masalah Pemandu Buruk

Windows memasang kebanyakan pemacu secara automatik, tetapi apabila anda menghadapi masalah menyambungkan peranti Android anda, anda mungkin perlu mengambil perkara itu ke tangan anda sendiri. Ikut arahan di atas untuk mengemas kini pemacu ADB anda dan anda akan dapat mewujudkan sambungan.

Adakah anda berjaya menyelesaikan masalah pemandu anda? Adakah anda mempunyai sebarang petua untuk pengguna lain yang masih buntu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.