Cara membetulkan skrin terbakar pada telefon pintar iOS dan Android anda

26
Bakar Dalam Skrin
© nextpit

Imej hantu atau skrin burn-in ialah nama yang diberikan kepada perubahan warna kekal pada skrin telefon pintar anda yang disebabkan oleh penggunaan piksel yang tidak teratur. Penggunaan imej statik yang berpanjangan boleh mencipta bayang-bayang kekal atau hantu imej tersebut pada skrin. Masalah ini adalah perkara biasa dan paling kerap berlaku pada skrin AMOLED (walaupun paparan LCD tidak selalu kebal). Dalam artikel ini, kami meneroka cara isu ini boleh dibetulkan—dan, yang lebih penting, dielakkan daripada berlaku di tempat pertama.

Jika anda sedang mencari pembaikan skrin terbakar untuk telefon pintar anda, izinkan kami memaklumkan anda pada awalnya bahawa kes teruk skrin terbakar adalah sukar untuk diperbaiki dan penyelesaiannya hampir selalu melibatkan penggantian paparan.

  • Baca juga: Bagaimana untuk menyelesaikan masalah ‘sentuhan hantu’ pada telefon pintar anda

Penggantian skrin, bagaimanapun, adalah cadangan yang mahal—terutamanya jika telefon anda tiada jaminan. Dan dalam kes di mana isu terbakar skrin tidak begitu ketara, sebaiknya anda mencari pembetulan lain. Dan itulah yang artikel ini bertujuan untuk meneroka.

Penyelesaian yang ditawarkan di bawah, oleh itu, paling sesuai digunakan pada kes skrin burn-in kecil.

Apakah skrin burn-in?

Pada peringkat awal, adalah penting untuk mengetahui apa sebenarnya masalah ini. Skrin terbakar ialah fenomena yang diperhatikan pada paparan di mana sebahagian daripada paparan mengalami perubahan warna kekal—selalunya disebabkan oleh penggunaan imej statik yang berpanjangan. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa paparan OLED jauh lebih mudah terdedah kepada skrin burn-in daripada rakan sejawatan LCD mereka. Sebenarnya, apa yang orang fikirkan sebagai skrin terbakar pada panel LCD biasanya mungkin menjadi isu lain.

Walaupun paparan AMOLED moden jauh lebih baik untuk menentang skrin terbakar, jika telefon anda cenderung untuk memaparkan banyak imej statik (Petunjuk: Paparan sentiasa hidup), kemungkinan skrin terbakar akan meningkat. Tetapi telefon pintar dan boleh pakai yang lebih baharu menampilkan beberapa mekanisme (dengan tepat dinamakan perlindungan terbakar) yang mengurangkan kemungkinan skrin terbakar. Cara ini berfungsi ialah dengan mengalihkan imej atau teks statik dengan beberapa piksel supaya tekanan untuk kekal tidak ditanggung oleh sekumpulan piksel.

Contoh burn-in pada paparan OLED

Satu contoh buruk skrin burn-in / © NextPit

Juga penting untuk diperhatikan ialah hakikat bahawa skrin terbakar adalah isu perkakasan dan mempengaruhi panel berasaskan OLED merentas spektrum produk yang luas. Atas sebab yang sama, mana-mana produk yang menggunakan panel AMOLED—mulai daripada Apple iPhone hingga peranti Samsung Galaxy dan TV OLED boleh menjadi mangsa yang berpotensi.

Walau bagaimanapun, skop artikel ini terhad kepada menangani isu terbakar skrin pada telefon pintar Android dan iOS.

Sejauh manakah apl pembetulan lecuran skrin berkesan?

Dalam percubaan terdesak untuk mencari pembetulan untuk masalah skrin burn-in pada telefon anda, anda mencari di Google, dan ternyata terdapat beberapa aplikasi yang mendakwa dapat menangani masalah tersebut. Tetapi sejauh manakah keberkesanan aplikasi ini, sebenarnya?

Perkara pertama dahulu, anda perlu tahu bahawa skrin-burn-in ialah masalah perkakasan. Percubaan untuk membetulkannya menggunakan perisian hampir selalu merupakan latihan yang sia-sia. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ulasan kebanyakan aplikasi ini bercampur-campur. Tetapi apa sebenarnya yang dilakukan oleh aplikasi ini? Dan bagaimana pula dengan pengguna yang mendakwa bahawa isu mereka telah dibetulkan selepas mereka memasang dan menggunakan apl itu?

Walaupun sesetengah apl ini boleh membantu, dan terdapat ulasan yang menyatakan orang ramai bahawa ia berfungsi, falsafah umum apl ini adalah untuk mencuba dan “membakar” seluruh skrin agar sepadan dengan warna kawasan tersebut. Walaupun ini mungkin berkesan untuk anda pada mulanya, anda harus tahu bahawa akhirnya, anda tidak membantu menyelesaikan isu itu. Fikirkan apl ini sebagai penyelesaian sementara sehingga anda menggantikan paparan anda.

Tangkapan skrin ciri aplikasi membetulkan skrin Ghost

Alat pembaikan skrin terbakar dalam hanyalah penyelesaian – tetapi boleh membantu dalam beberapa kes yang kurang teruk / © NextPit

Untuk skrin LCD, terdapat aplikasi khusus, Pengelap LCD Burn-in yang mungkin boleh membetulkan kes kecil. Walau bagaimanapun, alat ini tidak sesuai untuk paparan OLED atau AMOLED, seperti yang terdapat pada kebanyakan telefon pintar utama moden. Untuk itu, anda memerlukan apl yang berbeza.

Untuk telefon pintar Android dengan skrin OLED/AMOLED, adalah idea yang baik untuk mencuba aplikasi yang dipanggil Pembetulan Skrin Hantu – Burn-In. Pengguna iPhone boleh mencuba aplikasi yang dipanggil Doktor OLED X daripada App Store untuk $0.99.

Dalam kebanyakan apl ini, “pembetulan” adalah untuk memaparkan jujukan warna utama dalam percubaan untuk memulihkan piksel “terbakar”. Menariknya, ini ialah fungsi asal penyelamat skrin komputer: satu imej dinamik yang muncul apabila skrin melahu untuk menjadikan piksel “bersenam” dan memastikan kawasan paparan yang sama tidak kekal diterangi.

Hasil yang mungkin anda peroleh daripada apl ini berbeza-beza berdasarkan betapa teruknya masalah skrin terbakar pada telefon anda sebenarnya.

Warna apl betulkan skrin hantu

Inilah yang anda akan lihat dalam paparan anda apabila apl cuba membetulkan skrin terbakar pada telefon pintar anda / © NextPit

Pembaikan skrin terbakar dalam lain

Penyelesaian yang telah dicadangkan oleh salah seorang pengguna kami melibatkan apl yang dipanggil “Imej Negatif” daripada Gedung Google Play. Inilah yang dilakukan oleh pengguna NextPit Chai Bula untuk membetulkan isu lecuran skrin pada telefon pintarnya.

  1. Ambil tangkapan skrin skrin anda apabila isu terbakar skrin adalah yang paling ketara.

  2. Muat turun salah satu daripada banyak apl Imej Negatif daripada Gedung Google Play
  3. Gunakan apl untuk mencipta imej Negatif tangkapan skrin yang baru anda simpan.
  4. Buka imej negatif, yang memadankan piksel ke piksel dengan tangkapan skrin asal, dan atas sebab yang sama, ia akan menindih piksel yang terjejas dengan tepat.
  5. Tingkatkan kecerahan sehingga maksimum, dan ini boleh membantu dalam menambah baik perkara.

Bagaimana jika tiada apa-apa yang berkesan?

Seperti yang telah disebutkan dalam pengenalan, skrin burn-in adalah isu dengan perkakasan sebenar. Oleh itu, pembetulan yang betul kepada masalah biasanya melibatkan penggantian paparan. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa paparan moden jauh lebih tahan terhadap skrin terbakar berbanding dengan yang lebih lama, dan peranti yang dilampirkan juga mempunyai beberapa mekanisme perlindungan skrin terbakar.

Atas sebab yang sama, kemungkinan besar anda akan jarang melihat isu terbakar skrin pada peranti yang lebih baharu yang sangat teruk, penggantian skrin menjadi perlu.

Walaupun begitu, dalam keadaan yang jarang berlaku masalahnya adalah teruk, pertaruhan terbaik ialah menghubungi pengeluar anda secara terus. Jika telefon pintar anda berada di bawah jaminan, mereka akan menawarkan pembetulan kepada anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa penggantian skrin di luar jaminan mungkin merupakan urusan yang agak mahal. Malah, dalam beberapa kes, adalah lebih murah untuk membeli telefon baharu sahaja.

Bagaimana untuk mengelakkan skrin burn-in daripada berlaku?

Seperti yang anda mungkin faham sekarang, skrin terbakar boleh menjadi masalah yang menjengkelkan. Walaupun begitu, terdapat beberapa langkah mudah yang boleh anda ambil supaya telefon pintar anda tidak pernah menghadapi masalah ini sama sekali. Ambil perhatian bahawa langkah di bawah adalah terpakai untuk telefon pintar Android dan iPhone.

  • Kekalkan tahap kecerahan paparan telefon anda kepada rendah atau sederhana. Jangan sekali-kali menyimpannya pada kecerahan penuh untuk jangka masa yang lama.
  • Jika anda masih menggunakan butang navigasi pada skrin, adalah idea yang baik untuk belajar menggunakan navigasi berasaskan gerak isyarat. Dengan melakukan ini, anda menghalang skrin daripada memaparkan kekunci navigasi pada skrin kekal.
  • Jika anda bukan penggemar kertas dinding yang besar, penyelesaian terbaik ialah menggunakan skrin hitam sebagai kertas dinding anda. Pada paparan AMOLED, ini mematikan piksel dengan berkesan – dan oleh itu, tiada rasa takut terbakar!
  • Seboleh-bolehnya, dayakan ciri mod gelap pada telefon pintar anda.

Adakah telefon pintar anda pernah mengalami masalah ini? Adakah anda menggunakan apl lain untuk membetulkannya? Beritahu kami dalam ulasan.


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Jun 2022. Komen lama telah dikekalkan.