Cara Membetulkan Telefon Tidak Menerima Mesej Teks

79

Menghantar mesej teks tetapi tidak mendapat balasan adalah seperti mengadakan perbualan sehala. Jika anda menghantar teks peribadi kepada seseorang dan tidak mendapat jawapan, ini boleh mengakibatkan salah faham yang malang, perjanjian perniagaan yang tidak dijawab atau kegagalan untuk mendapatkan jawapan kepada soalan penting.

Cara Membetulkan Telefon Tidak Menerima Mesej Teks

Daripada kesilapan manusia, masalahnya mungkin dengan telefon anda. Mungkin terdapat beberapa sebab mengapa telefon pintar anda mungkin berhenti menerima teks. Tetapi berita baiknya ialah anda juga boleh melakukan beberapa perkara untuk menyelesaikan masalah itu sendiri. Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui cara anda boleh menyelesaikan masalah sebelum kesulitan teknikal bertukar menjadi bencana.

Cara Membetulkan iPhone Tidak Menerima Mesej Teks daripada Sesiapa

Teknologi membolehkan kami menghantar mesej ke mana-mana sahaja di dunia dalam beberapa saat sahaja. Oleh itu, anda mungkin menggunakan aplikasi pemesejan iPhone anda sekerap anda membuat panggilan sebenar, jika tidak lebih. Anda mungkin sudah mengetahui tiga komponen penting yang diperlukan untuk menghantar mesej teks, termasuk peranti anda, apl dan rangkaian. Walau apa pun, masalah yang berlaku dengan satu atau lebih daripada komponen di atas termasuk:

 • Peranti tidak berfungsi dengan betul.
 • Rangkaian tidak menerima atau menghantar mesej.
 • Apl pemesejan tidak berfungsi.

Jika mana-mana masalah di atas berlaku, anda mungkin tidak mendapat mesej yang anda harapkan. Dalam senario tersebut, cuba salah satu daripada cadangan berikut:

 1. Mulakan semula peranti anda. Masalahnya mungkin masalah teknikal yang mudah, seperti apl yang tidak dimuatkan dengan betul atau sambungan rangkaian tidak diwujudkan dengan betul.
 2. Semak ruang tersedia iPhone anda. Jika anda tidak boleh menerima teks kerana ia mengandungi imej atau video, pastikan anda mempunyai ruang storan yang mencukupi. Padamkan mesej yang anda tidak perlukan dan gunakan pembersih telefon.
 3. Semak sokongan pembawa. Pastikan pembawa anda menyokong mesej SMS dan MMS.
 4. Pastikan iPhone anda dikonfigurasikan untuk menerima mesej dengan menavigasi ke Tetapan -> Mesej -> Hantar & Terima.
 5. Hubungi sokongan Apple, dalam talian atau melalui telefon, jika iPhone anda masih tidak menerima mesej. Anda juga boleh memuat turun Apl Sokongan Apple untuk bantuan lanjut.
 6. Tetapkan semula rangkaian anda. Navigasi ke Tetapan -> Umum, ketik Tetapkan Semula, kemudian pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.
 7. Semak Mod Pesawat. Tarik ke bawah Pusat Kawalan dari penjuru kanan sebelah atas skrin Utama, ketik pada ikon kapal terbang untuk menghidupkan Mod Pesawat, dan kemudian ulangi untuk mematikannya kembali.
 8. Lumpuhkan dan dayakan iMessage. Navigasi ke Tetapan -> Mesej. Ketik pada iMessage untuk mematikannya, ulangi untuk menghidupkannya semula, pilih OK, kemudian minta seseorang menghantar teks kepada anda untuk mengesahkan.

Mudah-mudahan, salah satu daripada penyelesaian di atas dapat menjimatkan perjalanan anda ke Apple Store untuk mendapatkan peranti anda dibaiki atau diganti. Banyak isu berpunca daripada gangguan pada peranti atau perkhidmatan. Kadangkala, anda perlu melaraskan tetapan atau menetapkan semula tetapan dengan mematikannya dan kemudian hidupkan semula.

Cara Membetulkan iPhone Tidak Menerima Teks daripada Seorang

Jika anda tidak menerima mesej teks daripada seseorang tertentu, cuba cadangan ini:

 1. Semak sambungan Wi-Fi dan Rangkaian. Sahkan bahawa anda berada di kawasan yang mempunyai sambungan Wi-Fi atau data selular.
 2. Tetapkan semula iMessage. Matikan iMessage dan mulakan semula peranti anda.
 3. Lihat di mana anda boleh menerima dan membalas mesej. Pergi ke Tetapan > Mesej > Hantar & Terima.
 4. Semak penggunaan Apple ID anda. Ketahui jika anda berkongsi ID Apple yang sama dengan peranti lain yang menyekat mesej anda. Kosongkan peranti sepenuhnya, sediakannya sebagai yang baharu, padamkan kenalan dan kemudian tambahkan kenalan itu semula.

Kadangkala adalah mudah untuk menyelesaikan isu dengan iPhone anda jika anda mengambil kesempatan daripada Sokongan dalam talian Apple. Anda boleh mencari penyelesaian yang mungkin dengan menyemak imbas soalan dan jawapan dalam Komuniti Sokongan Apple. Pengguna iPhone lain berkemungkinan mengalami masalah yang sama. Anda akan menemui beberapa penyelesaian yang mungkin, termasuk penyelesaian yang mungkin membetulkan isu anda.

Cara Membetulkan Telefon Android Tidak Menerima Mesej Teks daripada Sesiapa

Jika anda menggunakan peranti Android dan anda tidak menerima mesej teks daripada orang lain menggunakan pelbagai peranti, anda boleh mencuba salah satu pembetulan ini.

 1. But semula telefon anda. Langkah ini memasang sebarang kemas kini belum selesai yang mungkin diperlukan oleh apl pemesejan anda. Sesetengah kemas kini tidak dipasang/diaktifkan sehingga anda memulakan semula peranti anda.
 2. Semak penerimaan pembekal perkhidmatan. Anda mungkin perlu pergi ke luar untuk memeriksa isyarat yang lebih baik. Penggalak isyarat juga boleh membantu dengan penerimaan.
 3. Semak utas pemesejan lama. Kadangkala, orang yang menghantar mesej kepada anda secara kerap mungkin telah membalas pada urutan yang lebih lama. Minta mereka untuk melumpuhkan iMessage atau menghantar teks baharu kepada anda ke nombor telefon anda.
 4. Kosongkan cache daripada apl teks anda. Navigasi ke Tetapan -> Apl atau sebarang variasi daripadanya dan kosongkan cache untuk apl pemesejan anda. But semula telefon anda dan mulakan semula apl untuk melihat sama ada mesej masuk.
 5. Keluarkan dan Masukkan semula Kad SIM anda. Kadangkala, kad SIM mungkin longgar atau tercabut sedikit, jadi pin tidak bersambung dengan betul. Matikan telefon anda, tarik SIM dan masukkan semula, kemudian hidupkan semula telefon.
 6. Pastikan telefon anda tidak berada dalam mod Pesawat. Luncurkan ke bawah pada skrin anda dari atas, kemudian ketik mod Pesawat untuk menghidupkannya, kemudian ketik sekali lagi untuk mematikannya (jadikan ia kelabu).
 7. Sahkan bahawa pembawa anda menyokong SMS, MMS atau Perkhidmatan Komunikasi Kaya (RCS).

Cara Membetulkan Telefon Android Tidak Menerima Teks daripada Seorang

Telefon Android anda mungkin menerima mesej baik daripada semua orang kecuali seorang. Jika anda mendapati anda tidak menerima mesej daripada kenalan tertentu, cuba yang berikut:

 1. Semak status kenalan. Sahkan bahawa anda tidak menyekat pengirim secara tidak sengaja.
 2. Tetapkan semula kenalan. Padamkan kenalan dan tambahkannya semula.
 3. Semak kod negara. Semak sama ada anda perlu menentukan kod negara untuk nombor mereka. Sebagai contoh, “+1” ialah kod untuk nombor AS, walaupun anda biasanya tidak memerlukannya semasa berada di AS.
 4. Semak sama ada pembekal tidak berfungsi. Anda boleh pergi ke tapak web pembekal selular anda (Verizon gangguan, Isu kawasan Perkhidmatan Sprint, AT&T gangguandsb. untuk melihat sama ada anda atau pembekal kenalan anda menghadapi isu seluruh rangkaian.

Kesukaran Teknikal atau Kegagalan Berkomunikasi

Komunikasi yang berjaya adalah jalan dua hala. Balasan kepada e-mel boleh membuat atau memutuskan perjanjian atau hubungan. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda tidak menerima teks sehingga seseorang bertanya mengapa anda tidak membalas. Nasib baik, terdapat bantuan dan sokongan yang sedia ada untuk membantu anda menyelesaikan masalah dan membuat perubahan dengan cepat.

Pernahkah anda mendapati anda tidak menerima teks? Adakah anda dapat menyelesaikan masalah itu sendiri? Beritahu kami tentang pengalaman anda di bahagian komen di bawah.