Cara Membetulkan TV TCL Tidak Dihidupkan

48

Anda telah memunculkan popcorn, menikmati minuman yang lazat menunggu anda, dan anda telah memutuskan untuk menonton filem baharu di TV TCL anda. Tetapi ada yang tidak kena. Tidak kira berapa kerap anda menekan butang kuasa, TV TCL anda tidak dihidupkan dan filem anda akhirnya tidak ditonton kerana anda tidak dapat memikirkan cara untuk menjadikan peranti itu berfungsi semula.

Cara Membetulkan TV TCL Tidak Dihidupkan

Pengalaman yang mengecewakan itu menjadi lebih teruk jika anda terpaksa mematikan TV untuk pembaikan, terutamanya jika ia di luar jaminannya dan anda perlu membayar. Tetapi sebelum anda menghubungi pembaikan, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menguji TV TCL anda dan berkemungkinan menghidupkannya semula.

Semak Lampu Status TV TCL

Setiap TV TCL mempunyai lampu status, iaitu lampu LED kecil yang terdapat di sepanjang tepi bawah TV anda. Anda mungkin perasan lampu berkelip apabila anda menekan butang pada alat kawalan jauh anda. Apabila TV anda berada dalam mod siap sedia, anda akan melihat lampu mengambil rona putih, hanya untuk ia dimatikan sepenuhnya apabila TV anda dihidupkan. Setelah dihidupkan, lampu hanya berkelip apabila anda menekan butang pada alat kawalan jauh anda.

Lampu status itu boleh menunjukkan sama ada masalah dengan TV anda terletak di suatu tempat selain daripada kuasa yang mengalir padanya. Tekan butang “Kuasa” pada alat kawalan jauh anda dan tonton lampu. Jika ia dimatikan, itu bermakna TV dihidupkan, dan terdapat kuasa yang mengalir padanya. Tekan beberapa butang untuk melihat sama ada lampu berkelip. Lampu berkelip bermakna ada kuasa mengalir ke TV, dan masalah anda terletak di tempat lain.

Jika lampu kekal putih (atau padam tetapi tidak berkelip apabila anda menekan butang pada alat kawalan jauh anda), cuba salah satu pembetulan di bawah.

Betulkan 1 – Periksa Kord Kuasa dan Outlet

Kerosakan kabel mudah mungkin menjadi masalah asas jika TV TCL anda tidak dapat dihidupkan. Lakukan perkara berikut untuk menyemak sambungan:

 1. Periksa sama ada hujung palam kord diikat dengan kuat di dalam soket. Sebarang kelonggaran boleh memutuskan sambungan (atau menyebabkan ia terputus-putus) dan memutuskan kuasa ke TV anda.
 2. Periksa hujung kord yang dipalamkan ke TV anda.
  • Jika kord dipasang ke dalam TV, cari keretakan atau sebarang tanda kerosakan wayar lain yang mencadangkan anda memerlukan penggantian.
  • Jika ia adalah kord kendiri, pastikan ia dipalamkan dengan selamat.

Dengan mengandaikan kord itu selamat, cuba palam pada salur keluar kuasa yang berbeza. Pegang butang kuasa selama 10-15 saat selepas menukar soket untuk melihat sama ada TV TCL anda dihidupkan. Jika ia berlaku, anda mungkin mengalami kerosakan elektrik pada soket yang anda gunakan sebelum ini.

Betulkan 2 – Kitaran Kuasa TV TCL Anda

Pengumpulan elektrik di dalam TV anda boleh menimbulkan gangguan (atau menyebabkan kerosakan kecil) yang menyebabkannya gagal dihidupkan. Anda boleh menjalankan kitaran kuasa untuk mengosongkan mana-mana elektrik yang ada dalam TV menggunakan langkah berikut:

 1. Cabut palam TV anda daripada soket kuasa.
 2. Cari butang kuasa pada TV TCL anda dan tahan selama sekurang-kurangnya dua minit untuk mengalirkan sebarang sisa elektrik daripada kapasitor di dalamnya.
 3. Palamkan semula kabel kuasa ke dalam soket dan cuba hidupkan TV semula.

Nota – Anda perlu menggunakan butang kuasa yang terletak secara fizikal pada TV anda kerana butang pada alat kawalan jauh anda tidak mengalirkan elektrik.

Dengan sisa elektrik yang disalirkan, anda mungkin melihat percikan TV TCL anda kembali hidup.

Perlu juga dinyatakan bahawa butang kuasa fizikal pada TV TCL berada di tempat yang berbeza, bergantung pada model. Anda biasanya akan menemuinya di suatu tempat di bahagian belakang TV, selalunya dengan koleksi butang lain, yang mana butang Kuasa berada di bahagian bawah.

Untuk TV bersaiz 32 inci atau lebih rendah, butang mungkin berada di bahagian bawah TV, di bawah tepi. Jalankan tangan anda di sepanjang tepi bawah TV untuk melihat sama ada anda menemui sebarang butang atau nodul.

Betulkan 3 – Semak Sumber Input

Setiap TV TCL mempunyai berbilang sumber input, biasanya termasuk berbilang port HDMI, antena dan sumber AV (dalam model lama). Sangat mudah untuk menukar sumber secara tidak sengaja kepada yang tidak aktif, memberikan gambaran bahawa TV anda tidak dihidupkan apabila ia sebenarnya mempunyai kuasa penuh yang mengalir padanya.

Anda boleh cuba menukar sumber kepada yang aktif untuk mencuba dan menghidupkan TV semula:

 1. Hidupkan TV TCL anda dan tekan butang “Sumber” atau “Input” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Lihat senarai sumber dan pilih sumber yang biasa anda gunakan.

Ambil perhatian bahawa sumber yang tidak aktif biasanya dikelabukan, dengan sumber aktif (iaitu, yang mempunyai sesuatu yang bermain melaluinya) berwarna putih.

Betulkan 4 – Gantikan Bateri dalam Alat Jauh Anda

Kadangkala, pembaikan yang paling mudah adalah yang tidak terlintas dalam fikiran. Jika anda hanya menggunakan butang kuasa pada alat kawalan jauh anda untuk menghidupkan TV TCL anda, anda mungkin menghadapi masalah bateri. Cuba alihkan bateri untuk kumpulan baru (kebanyakan memerlukan sepasang bateri AAA) dan tekan butang kuasa sekali lagi. Jika TV dihidupkan, anda telah menyelesaikan masalah anda.

Secara kebetulan, ujian ini juga boleh mendedahkan jika terdapat masalah dengan alat kawalan jauh anda dan bukannya TV anda. Jika anda menukar bateri dan TV anda masih tidak dihidupkan apabila anda menekan butang kuasa pada alat kawalan jauh anda, tetapi ia berlaku apabila anda menekan kuasa fizikal peranti, anda mungkin mempunyai alat kawalan jauh yang rosak. Syukurlah, kebanyakan kedai elektronik yang menjual TV TCL juga menyimpan alat kawalan jauh gantian, selain anda boleh menemuinya di Amazon dan pasaran dalam talian yang serupa.

Betulkan 5 – Bersihkan Habuk

Jika anda ketinggalan dalam jadual pembersihan anda, atau TV TCL anda berada di tempat terkumpul habuk, pengumpulan habuk boleh mengganggu penyambung elektronik di dalam peranti. Penyambung ini selalunya sensitif, bermakna sebarang gangguan boleh menyebabkan TV anda berhenti berfungsi.

Menggunakan berus kecil atau kit pembersihan elektronik khusus, bersihkan sebarang habuk dari port terdedah dan mata kuasa TV. Jika anda ingin meneruskan perkara ini, anda boleh membuka skru bahagian belakang televisyen hingga menjadi habuk di dalamnya, walaupun berbuat demikian boleh membatalkan jaminan anda. Selepas membersihkan habuk, cuba hidupkan TV untuk melihat sama ada ia berfungsi.

Betulkan 6 – Jalankan Tetapan Semula Perkakasan

Jika semuanya gagal, anda mempunyai satu lagi pilihan sebelum anda menghantar TV keluar untuk dibaiki. Tetapan semula perkakasan memadam bersih TCL TV, mengembalikannya ke tetapan kilang sebelum anda membelinya. Pembetulan ini sepatutnya menjadi pilihan terakhir anda kerana menjalankan tetapan semula perkakasan turut memadamkan semua data anda daripada TV. Tambahan pula, pembetulan ini hanya berfungsi jika TV dihidupkan tetapi tidak memaparkan sebarang visual atau memainkan audio. Anda perlu boleh mengakses menu “Tetapan” TV untuk melakukan tetapan semula perkakasan.

Dengan mengandaikan anda boleh melakukannya, gunakan langkah berikut untuk mengelap TV:

 1. Tekan butang “Tetapan” alat kawalan jauh anda dan pergi ke “Lagi Tetapan”.
 2. Pilih “Keutamaan Peranti” dan pilih “Tetapkan Semula.”
 3. Tekan “OK” pada “Tetapan Semula Data Kilang” dan pilih “Padam Semuanya” untuk memulihkan TV TCL anda kepada tetapan lalainya.
 4. Cuba hidupkan TV selepas penetapan semula selesai.

Hidupkan TV TCL Anda

TV yang tidak memberi anda apa-apa selain skrin hitam, tidak kira apa pun butang yang anda tekan, jelas merupakan TV yang bermasalah. Pembaikan dalam artikel ini menghadapi masalah itu dalam pelbagai aspek dengan membenarkan anda menyemak isu kuasa, sumber, teknikal dan elektrik. Cuba masing-masing secara bergilir-gilir (menyimpan tetapan semula perkakasan sebagai pilihan terakhir anda) untuk menghidupkan dan menghidupkan TV TCL anda semula.

Sekarang, kami ingin mendengar daripada pemilik TV TCL. Sudah berapa lama anda memiliki TV TCL anda, dan adakah anda mempunyai banyak masalah dengannya? Adakah anda akan mengesyorkan TV anda kepada rakan, dan mengapa (atau mengapa tidak)? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.